Tujina

FOTO in VIDEO: Obama v prednosti

Washington/Chicago, 04. 11. 2008 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Obama ali McCain? To kmalu ne bo več vprašanje. Prva volišča so se že zaprla, medtem ko se je na Havajih volilni dan šele dobro začel. Zadnje ankete so se v nekaterih državah obrnile v prid McCainu, zaradi česar vztrajajo, da je zmaga še vedno mogoča.

John McCain in Senator Lieberman.
John McCain in Senator Lieberman. FOTO: Reuters

Demokratski predsedniški kandidat Barack Obama je glas oddal na volišču v šolski telovadnici v Chicagu v navzočnosti soproge Michelle, desetletne hčerke Malie in sedemletne hčerke Sashe. Pred glasovanjem si je vzel čas in deklicama pojasnil, kako poteka. 

"Odlično se počutim," je dejal 47-letni senator iz Illinoisa po oddaji glasu. "Potovanje se je končalo, toda pomembno je to, da sem volil s svojima hčerkama," je zbranim novinarjem in fotografom še povedal Obama, ki bo izid volitev dočakal v parku Grant v Chicagu. Tam se je že tri ure pred začetkom njegovega shoda zbralo na tisoče ljudi, napovedujejo jih najmanj milijon. Vsi verjamejo v zmago. Tam bo tudi novinarka 24ur.com Špela Zupan, ki bo tako lahko v živo 'začutila' utrip v Obaminem taboru in o njem poročala.

47-letni Obama, ki bo v primeru izvolitve postal prvi temnopolti predsednik ZDA, je po javnomnenjskih anketah favorit teh zgodovinskih volitev. Obenem pa so se v zadnjih dnevih in urah te najdaljše in najdražje predsedniške kampanje v ZDA ankete v nekaterih ključnih državah obrnile v prid republikanskemu kandidatu Johnu McCainu, zaradi česar njegova kampanja vztraja, da je zmaga še vedno mogoča. Raziskava neodvisne skupine RealClearPolitics.com je v Virginiji in Ohiu pokazala na premik od nagibanja k Obami k neodločenosti, medtem ko so ankete v neodločenih državah, kot sta Missouri in Severna Karolina, pokazale na trend nagibanja k McCainu.

McCain oddal glas

McCain je svoj glas oddal v Phoenixu v zvezni državi Arizona, spremljala pa ga je njegova žena Cindy. Republikanska podpredsedniška kandidatka Sarah Palin je medtem glasovala v svojem domačem kraju Wasilla na Aljaski.

"Odlično se počutim," je dejal 47-letni senator iz Illinoisa Obama po oddaji glasu v Chicagu.
"Odlično se počutim," je dejal 47-letni senator iz Illinoisa Obama po oddaji glasu v Chicagu. FOTO: Reuters

McCain je volišče zapustil, ne da bi odgovoril na točo vprašanj, ki mu jo je namenila množica. Njegova sokandidatka Palinova, ki jo je spremljal soprog Todd, je po oddaji glasu v z zaveso zagrnjeni volilni kabini prisotnim namenila nekaj stiskov rok vpričo kamer. Novinarjem je ob tem povedala, da upa, da se bo v sredo zbudila kot izvoljena podpredsednica ZDA.

Clintonova volila v Chappaqui

Demokratski podpredsedniški kandidat, senator Joe Biden, je glas oddal v svojem domačem kraju Wilmington v zvezni državi Delaware. Na volišče je prišel s svojo 91-letno staro mamo in soprogo Jill. Newyorška senatorka Hillary Clinton, ki se je v primarnih volitvah dolgo borila z Obamo za nominacijo Demokratske stranke in si je želela postati prva ameriška predsednica, pa je skupaj s soprogom, bivšim predsednikom ZDA Billom Clintonom, volila v kraju Chappaqua v zvezni državi New York.

Nepravilnosti na voliščih

Več volilnih upravičencev je poklicalo medijsko hišo CNN in sporočilo nepravilnosti, ki so se dogajale na voliščih. Sporočili so, da so se volišča prepozno odprla, nekje pa tudi ni bilo dovolj volilnih strojev. V Kansasu in Missouriju so volivci čakali več ur v vrsti, da bi oddali svoj glas, saj je volilna komisija dobila napačen register volilnih upravičencev.

"Čakal sem v vrsti nekaj ur, ko sem prišel na vrsto, so ugotovili, da imajo napačen register. Ko so vse pregledali, pa so ugotovili, da v rokah nimajo napačnega registra, ampak da so strani v registrih napačno urejene,“ je dejal nek udeleženec volitev.

V Virginiji, kjer demokratski predsedniški kandidat ni zmagal od leta 1964, je Nacionalno združenje za napredek temnopoltih v zvezni tožbi zahtevalo, da v nekaterih črnskih predelih zaradi pričakovane visoke udeležbe podaljšajo volitve ali namestijo dodatne volilne naprave
V Virginiji, kjer demokratski predsedniški kandidat ni zmagal od leta 1964, je Nacionalno združenje za napredek temnopoltih v zvezni tožbi zahtevalo, da v nekaterih črnskih predelih zaradi pričakovane visoke udeležbe podaljšajo volitve ali namestijo dodatne volilne naprave FOTO: Reuters

Zaradi težav z elektronskimi volilnimi napravami so na nekaterih voliščih v New Jerseyju morali volivci glasovati na papirnatih glasovnicah. V New Yorku so se mnogi volivci postavili v vrste že ob 4. uri zjutraj po lokalnem času, da bi se izognili dolgim vrstam, kar je vodilo v napačno poročanje, da nekatera volišča niso bila odprta pravočasno. Na enem od volišč pa so povedali, da je do 7.30 na volišča prišlo toliko ljudi kot pred štirimi leti do poldneva. V več okrožjih okoli prestolnice zvezne države Virginija, Richmonda, so volivci in volilni uslužbenci prav tako poročali o težavah z volilnimi napravami, saj so se volilni listi zataknili v optičnem čitalniku, ponekod pa se volilne naprave niso odzivale, zato razmišljajo o papirnatih glasovnicah. Neodvisni opazovalci so poročali o težavah na več kot 20 voliščih v Virginiji. O podobnih težavah z volilnimi napravami so poročali tudi z nekaj volišč v Ohiu.

V Virginiji, kjer demokratski predsedniški kandidat ni zmagal od leta 1964, je Nacionalno združenje za napredek temnopoltih v zvezni tožbi zahtevalo, da v nekaterih črnskih predelih zaradi pričakovane visoke udeležbe podaljšajo volitve ali namestijo dodatne volilne naprave. To je namreč v ponedeljek zavrnil tamkajšnji sodnik, višje sodišče pa je nato odredilo, da morajo volilni predstavniki objaviti, da bodo lahko volivci, ki bodo ob zaprtju volišč čakali v vrsti, oddali svoje glasove tudi po zaprtju volišč.

Ovirani Evropski opazovalci

Člani delegacije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki so v ZDA odpotovali kot opazovalci volitev, so danes dejali, da so pri svojem delu ovirani. Presenečeni so namreč izvedeli, da lahko obiščejo le eno izmed volišč, ki so ga izbrale ameriške oblasti.

Voznik avtobusa, 58-letni Ken Brown, je podprl Obamo, ker ne podpira vojne v Iraku.
Voznik avtobusa, 58-letni Ken Brown, je podprl Obamo, ker ne podpira vojne v Iraku. FOTO: Špela Zupan

"Mi vsi gledamo na to kot na neprimerno postopanje," je pojasnil odposlanec nemškega parlamenta Patrick Meinhardt, ki spremlja skupino opazovalcev. "Delegaciji opazovalcev volitev ne bi smel nihče predpisovati, katera volišča naj obišče, kaj šele, katerih ne sme," je še poudaril Meinhardt. Skupina Ovseja se trenutno zadržuje v mestu Fort Lauderdale v zvezni državi Florida, kjer je na volitvah leta 2000 prišlo do nekaterih nejasnosti. 

Američani prestrašeni

Voznik avtobusa, 58-letni Ken Brown, se je ob 6. uri po lokalnem času postavil v dolgo vrsto pred voliščem. Glasoval je za Baracka Obamo, tudi zato, ker ne podpira vojne v Iraku, je povedal za 24ur.com. Verjame, da bo njegov kandidat zmagal, in upa, da bodo ameriški vojaki pod Obamino administracijo kmalu zapustili Irak. Želi si tudi, da bi se spremenil odnos do Arabcev, saj ''so Američani po nepotrebnem prestrašeni''. Strah jim je po njegovem mnenju vcepil sedanji predsednik George Bush.

"Čudovito je biti Američan. Najboljša ura v mojem življenju“, je dejala neka volivka v ZDA. "Volišča so bila prenatrpana – mladi, starejši ljudje, temnopoliti, invalidi - bilo je čudovito“, je še dodala, ko je oddala svoj glas.

Večinska podpora Obami

Pri so začeli glasovati prebivalci dveh manjših mest v ameriški zvezni državi New Hampshire, in sicer opolnoči po lokalnem času simbolično začeli glasovati. Po poročanju televizijske mreže CNN so prebivalci mesteca Dixville Notch s petnajstimi glasovi proti šestim večinsko podprli demokrata Baracka Obamo, ki mu boljši rezultat od republikanca Johna McCaina napovedujejo tudi javnomnenjske raziskave.

Volivci volijo predsednika ZDA, tretjino zveznega senata, vseh 435 članov zveznega predstavniškega doma in 11 guvernerjev zveznih držav. Istočasno bo v posameznih zveznih državah potekalo najmanj 150 referendumov.

Predsedniških kandidatov, ki so se uvrstili na glasovnice v vsaj eni zvezni državi, je letos več kot 60. Ti se potegujejo za zmago kot neodvisni kandidati ali pa na listah ene od 50 političnih strank, dejanske možnosti za zmago pa imata le demokratski senator iz Illinoisa Barack Obama in republikanski senator iz Arizone John McCain.

Obamina babica oddala glas

Obama je v ponedeljek svojim privržencem v Severni Karolini sporočil, da mu je v 86. letu starosti na Havajih v nedeljo umrla babica Madelyn Payne Dunham, ki je imela raka. Obamina babica je pred smrtjo že volila, in sicer po pošti, so sporočili iz volilnega štaba Baracka Obame.

Kava, krofi, sladoled

Po velikih naporih, ki sta jih obe stranki vložili v prepričevanje ljudi, naj se udeležijo volitev, letos pričakujejo večjo udeležbo kot leta 2004, ko je volišča obiskalo 121 milijonov ljudi. Tudi tokrat so Američani pokazali vso svojo iznajdljivost, saj hočejo prostovoljci in aktivisti obisk volišč povečati celo z brezplačno ponudbo kave, krofi v obliki zvezdic in s sladoledom.

Neuradni rezultati bodo znani ponoči

Prve rezultate volitev je mogoče na večjih ameriških televizijskih postajah pričakovati okoli polnoči po srednjeevropskem času.

Na volitvah leta 2004 so bele rasistične skupine močno podprle predsednika Busha.
Na volitvah leta 2004 so bele rasistične skupine močno podprle predsednika Busha. FOTO: Reuters

Beli rasisti za Obamo?

Čeprav rezultati anket kažejo na to, da naj bi belci svoje glasove v večini dodelili republikanskemu kandidatu, pa naj bi po raziskavi ameriškega časnika Esquire precej privržencev bele rase oddalo svoj glas temnopoltemu kandidatu, Obami.

"McCain bi bil veliko slabši. On je vojni hujskač, resnično grozna oseba. Nevarnejši je od Busha," trdi Tom Metzger, nekdanji vodja Ku Klux Klana in zdajšnji predsednik združenja White Aryan Resistance.

Kenijci molijo za zmago

Ameriške tiskovne agencije poročajo, da naj bi se številni Kenijci odpravili v cerkve, kjer molijo za zmago njihovega favorita. V kenijskem mestu, kjer se je rodil Barackov oče, nekateri načrtujejo celo zabave, na katerih bodo čez noč spremljali rezultate ameriških volitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatanka_yotanka
05. 11. 2008 08.39
Ko svet potrebuje spremembe, tudi čudesa se lahko zgodijo - afroameričan Barac Obama kot prvi temnopolti predsednik USA 05 11 2008 OBAMA DAY Vse čestitke ameriškki naciji kje so dokazali da so dozoreli po vseh kukluxklanih, rasizmu, suženjstvu. Amerika 05 11 2008 smo lahko vsi mi, učimo se , spoznajmo, spoštujmo človeka po tem kar je v srcu in duši. Obama je ogledalo ameriške nacije katera želi mirno in sigurno prihodnost jutri, kje njihovi otroci ne rabijo spoznati en novi Vijetnam Irak ali \"cold war\" ( Barac ... pomeni \" Tisti, ki je blagoslovljen\") Čas je da se šloveštvo nauči in spozna kolk krvava zgodovina je za nami katero ne potrebujemo več. Obama je čudovita zmaga človeštva in hkrati čudo najmočnejše nacije. http://www.barackobama.net/barack-obama...
tatanka_yotanka
05. 11. 2008 08.16
Ameriška nacija je končno dokazala ter dozorela in je za njimi dolga zgodovina suženjstva, rasizma, vojn, sabotaže. Obama je primer kje je prevladal razum, čustva ter kje so američani pokazali da majo dovolj politike kot je politika Niksona, Regana, Busha Sr in Jr. Obama je čudež katerega je še večjim čudežem naredila ameriška nacija na svojih volitvah. Te volitve so bile čudovit primer za vse nas kot tudi dokaz da je še upanje za človeštvo, kje počasi bomo dojeli da je človek tisto kar nosi v srcu in duši in da ni važn katero barvo kože imamo, ali kere nacije je kdo, kje denar ni merilo velikosti človeka. Amerika je tokrat zmagala, Amerika 05 11 2008 smo lahko enkrat tudi vsi mi, kje bomo zmagali skozi naša znanja, spoznaja in skupaj naredili lepše jutri za vse nas brez pogojevanja nacije, rase, vere. Človeštvo bi se moglo že kaj naučiti iz krvave zgodovine katera je človeka zaznamovala iz stoletja v stoletje. P.S. Barack - pomeni \" Tisti, ki je blagoslovljen\"
JozaFric
05. 11. 2008 02.10
Sigurno jih je določen procent. Tako kot vsepovsod. Se spomnim nam je profesor zgodovine pred 7 leti dejal: V ameriki nikoli ni bilo in ne bo temnopoltega predsednika. Bo pa ženska. In to bo Hillary Clinton. Jah vidiš, stvari se spreminjajo in to dokazujejo današnje volitve. Bush je Ameriko preveč potisnil v drek. In poglej prve izdide. Obama zmaguje tudi tam, kjer so bili ljudje neodločeni.
alduri
05. 11. 2008 02.05
ker so ameri rasisti
JozaFric
05. 11. 2008 02.04
In zakaj naj nebi zmagal?
alduri
05. 11. 2008 02.01
Americani imajo 400let star rasizem,enostavno, to so zidovske volitve.
alduri
05. 11. 2008 01.59
zapomnite si, OBAMA NIKOLI NE BO ZMAGAL. Res, te volitve so ziv dokaz kaksne ovce so ljudje.
JozaFric
05. 11. 2008 01.56
North Carolina tudi dobro kaže! Super!!!
johndoe35
05. 11. 2008 01.55
če kdo ne pozna razmer v Amerii. Tam tudi temnopilti izobraženi ljudje bežijo vstran iz črnskih naselij. Črncev je v ameriki samo okrog 7. V zaporih je pa 70črncev. Kaj to pove? Kdo pri vsem tem nebi bil rasist. Črnci nebi delali samo bi se bavili z glasbo, športom, dobivali socialno podporo katero zagovarja Obama. Nekaj podobnega je tukaj pri nas z romi. In kdo ob vsem tem nebi bil rasist. Jaz moram delati za 500€ eden rom pa bo dobil 500€ državne pomoči pa še na tržnici se bo bogatil....
johndoe35
05. 11. 2008 01.55
Jozefric@haha Na floridi ni dosti črnih tamsi obama lahko pod nosom izbriše
stafordcic@email.si
05. 11. 2008 01.54
hanescu.cosmin@personal.ro
05. 11. 2008 01.45
ja kdor je za McCaina je pa res faca..... tipo je za vojno ane..haloo
JozaFric
05. 11. 2008 01.45
Florida je naša!!!! Go Obama¨!!!
johndoe35
05. 11. 2008 01.42
White power se bo še enkrat pokazal in Obama bo izgubil
johndoe35
05. 11. 2008 01.32
Še bolj kot belci. Pa če kdo ne pozna razmer v Amerii. Tam tudi temnopilti izobraženi ljudje bežijo vstran iz črnskih naselij. Črncev je v ameriki samo okrog 7. V zaporih je pa 70črncev. Kaj to pove? Kdo pri vsem tem nebi bil rasist. Črnci nebi delali samo bi se bavili z glasbo, športom, dobivali socialno podporo katero zagovarja Obama. Nekaj podobnega je tukaj pri nas z romi. In kdo ob vsem tem nebi bil rasist. Jaz moram delati za 500€ eden rom pa bo dobil 500€ državne pomoči pa še na tržnici se bo bogatil....
muvimen
05. 11. 2008 01.32
Vodmo .... zmaga je naša ... lol
Skynet
05. 11. 2008 01.29
MARKO-TITO: v ameriki bo do leta 2012 delež nebelopoltega prebivalstva kar 55, kar pomeni če prištejemo tu še, obarvanga predsednika bo živa štala, sej se bo zauzemu za svoje brothers and sisters... seveda bo proti zidu skozi Mehiko... in ja nekoč je v Ameriko uhajala Evropska pamet, sedaj v ameriko uhaja svetovna revščina in ne čudi me, da se belopolti američani vračajo v Evropo nazaj predvsem v VB in Skandinavske dežele.
johndoe35
05. 11. 2008 01.28
Pijanc22@ imaš prav. Črnci so tudi rasisti.
chicago-bears
05. 11. 2008 01.09
se strinjam marko-tito ziva resnica
ForwardThinking
05. 11. 2008 01.05
Amerika za zgled miru? svobode? demokracije? No shit :)