Tujina

ZDA zahtevajo izročitev Polanskega

Bern, 23. 10. 2009 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA so Švico prosile za izročitev filmskega režiserja Romana Polanskega, ki ni prestal kazni zaradi spolnega škandala z mladoletnico pred tremi desetletji.

Roman Polanski
Roman Polanski FOTO: Reuters

Z oskarjem nagrajenega režiserja Romana Polanskega so v Švici prijeli prejšnji teden, podlaga za prijetje pa je ameriški nalog za aretacijo iz leta 1977 zaradi občevanja s 13-letnico. Sam se izročitvi upira. Uradni zahtevek za izročitev je švicarskim pravosodnim organom izročilo ameriško veleposlaništvo v Bernu.

Polanski večinoma živi v Franciji, oblasti iz Los Angelesa pa so, ko so izvedele, da se bo udeležil filmskega festivala v Švici, zahtevale aretacijo. O izročitvi bo odločalo sodišče, ki bo Polanskega tudi zaslišalo. Če bo sprejeta odločitev o izročitvi, bo imel režiser še možnost pritožbe na zveznem sodišču.

Polanski je bil avgusta 1977 obsojen zaradi omenjenega dejanja, ki naj bi ga zagrešil pet mesecev pred tem. Takrat je bil star 43 let, sedaj pa jih ima 76. Ker je takrat krivdo priznal, so losangeleški tožilci opustili ostale obtožbe proti njemu. A še preden je bil obsojen, je Polanski zbežal iz Združenih držav, saj mu je na uho prišlo obvestilo, da se sodnik verjetno ne bo strinjal z nizko kaznijo.

Sicer se je leta 1993 Polanski z žrtvijo dogovoril za denarno poravnavo v višini 500.000 dolarjev. Tri leta kasneje zneska žrtvi ni plačal, dolžan pa ji je bil še dodatnih 100.000 dolarjev. Zdaj še vedno ni znano, ali je znesek poravnal, ali ga še vedno plačuje, ali pa ni storil ničesar. Primer je v javnost spravila kar sama žrtev. Gre za danes 45-letno Samantho Geimer, poročeno mater treh otrok.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bostjan@kocevje.com
24. 10. 2009 11.55
pravilno, zapret hudiča!
sizif83
23. 10. 2009 16.21
js pa mislm da je pač tole obupen poskus dokazovanja ućinkovitosti AMERIŠKEGA pravosodnega sistema....sam če so tok natančni bi pa rad videl še obtožnice proti Bushu, Cheneyu in Rumsfeldu ,ki so zavedno napadli suvereno državo IRAK - brez vzroka pa ni nobenih obtožnic.... by the way - njim je bilo tudi dokazano!!!!
deadea
23. 10. 2009 14.53
ocitno je pozabil placati
zahod.west
23. 10. 2009 14.50
Čisto pravilno...če bi kdo drug naredil kar je on naredil bi bil v zaporu desetletja nazaj.
Brabus
23. 10. 2009 12.55
ZDA lahko kritiziramo po mili volji, ampak ko te enkrat sodni mlini zagrabijo, ti ni več pomoči. Mislim, da bo Polanski kmalu ugledal luč ZDA.