Tujina

ZDA za akcijo proti Iraku

New York, 05. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški državni sekretar Colin Powell je Varnostnemu svetu ZN predstavil podatke ameriških varnostnih služb, ki naj bi dokazovali, da Irak poseduje orožje za množično uničenje. ZDA trdijo, da so dokazi močni in da morajo ZN ukrepati, Francija pa vztraja, da inšpektorji potrebujejo več časa.

Protiameriške demonstracije v organizaciji provladne stranke Baas
Protiameriške demonstracije v organizaciji provladne stranke Baas FOTO: Reuters

Powell je predvajal posnetke pogovorov med iraškimi vojaškimi in obveščevalnimi poveljniki ter satelitske fotografije, ki so jih prestregle ameriške varnostne službe. V predstavitvi dokazov o iraškem orožju, je ameriški državni sekretar Varnostnemu svetu ZN povedal, da je Irak ves svet želel prepričati z lažno pripravljenostjo za sodelovanje. Irak ima najmanj 18 težkih tovornjakov, ki so dejansko laboratoriji za biološko in kemično orožje, je poudaril Powel. Poročilo o iraških programih oboroževanja, ki ga je Irak ZN predal 7. decembra lani, je po Powellovih navedbah, polno nekoristnih podatkov, prave dokumente pa visoki iraški politični predstavniki in znanstveniki skrivajo na svojih domovih.

Satelitski posnetki kažejo, kot pravi Powell, da so Iračani preselili prepovedane snovi, in pri tem pokazal satelitski posnetek kemičnega orožja, shranjenega v skladišču orožja v kraju Tadži, ter posnetke tovornjakov, ki naj bi to orožje po njegovih besedah odpeljali na drugo lokacijo. Navedel je še, sklicujoč se na satelitske posnetke, da so prebivalci Iraka pred inšpekcijami očistili bunkerje.

Sadam je osebno preprečeval inšpekcije

ZDA trdijo, da je Sadam Husein grozil znanstvenikom
ZDA trdijo, da je Sadam Husein grozil znanstvenikom FOTO: Reuters

Iraški predsednik Sadam Husein je po Powellovih besedah osebno preprečeval, da bi inšpektorji ZN izprašali iraške znanstvenike. Kot je omenil, je Husein znanstvenikom in njihovim družinam zagrozil s hudimi posledicami, če bi sodelovali z inšpektorji. Iraku je še očital, da ni priskrbel posodobljenega seznama iraških znanstvenikov in da si prizadeva preprečiti kakršnekoli pomembne inšpekcije. Ameriški državni sekretar je omenil tudi iraške povezave z Al Kaido, vendar pa so dokazi o tem prešibki, da bi se osredotočil na njih.

Pred Powellovim nastopom, je zunanji minister Nemčije, ki trenutno predseduje VS ZN, Joschka Fischer, sporočil, da je na prošnjo Iraka na današnjem zasedanju VS navzoč tudi iraški predstavnik, in sicer iraški veleposlanik pri ZN Mohamed Al Duri.

Rusija: Podatke je treba preučiti

Igor Ivanov meni, da morajo podatke preučiti inšpektorji
Igor Ivanov meni, da morajo podatke preučiti inšpektorji FOTO: Reuters

V razpravi, ki je sledila, je ruski zunanji minister Igor Ivanov dejal, da morajo podatke, ki jih je Colin Powell predstavil Varnostnemu svetu ZN, zdaj preveriti inšpektorji v Iraku. "Podatke, ki smo jih dobili, je vsekakor potrebno podrobno proučiti," je pred 15-članskim svetom dejal Ivanov.

"Pomembno pa je, da informacije čimprej posredujemo inšpektorjem." Tudi francoski zunanji minister Dominique de Villepin je pozval k okrepitvi režima inšpekcij v Iraku ter ponovno poudaril, da je vojaška akcije šele "zadnja možnost". "Če izbiramo med vojaškim posredovanjem in režimom inšpekcij, ki je nepopoln, ker iraška stran ne sodeluje tako, kot bi morala, se moramo odločiti za okrepitev inšpekcij," je še dejal, zato Francija predlaga najmanj podvojitev pregledov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou