Tujina

Iraške sile znova prevzele nadzor nad največjo rafinerijo

Washington, 19. 06. 2014 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iraške vladne sile so po hudih spopadih s sunitskimi skrajneži znova prevzele nadzor nad največjo rafinerijo v državi. Po navedbah vojske so odvrnile več napadov borcev Islamske države Iraka in Levanta ter prevzele popoln nadzor nad obratom v Baidžiju.

Generalpolkovnik Kasem Ata je zatrdil, da imajo iraške sile znova popoln nadzor nad rafinerijo, ki se nahaja 200 kilometrov severno od Bagdada. Po podatkih vojske je bilo v spopadih v sredo in ponoči ubitih 40 napadalcev.

Skoraj 15.000 delavcev, zaposlenih v rafineriji, in okoli 100 tujih strokovnjakov so iz obrata evakuirali že v torek pred začetkom napada. Preostalih 250 do 300 delavcev je rafinerijo zapustilo danes zjutraj po dogovoru z lokalnimi plemenskimi voditelji.

Sunitski skrajneži so v bliskoviti ofenzivi, ki so jo začeli minuli teden, zavzeli dobršen del severa Iraka, njihov cilj pa je priti do Bagdada. Iraški premier Nuri al Maliki je danes odredil vpoklic rezervnih častnikov, ki trenutno niso na dolžnosti. Njegov ukaz velja za častnike vseh činov, za kolikšno število gre, pa za zdaj ni znano. Častniki se bodo morali zglasiti na dolžnosti za tri mesece, tisti, ki niso sposobni za vojaško službo, pa bodo upokojeni, je odredil premier.

Irak
Irak FOTO: Reuters

Iraška vlada je za pomoč v boju proti njim v obliki letalskih napadov zaprosila tudi ZDA, a ameriški predsednik Barack Obama o prošnji še vedno razmišlja. Kongresnim voditeljem je dejal, da za posredovanje v Iraku ne potrebuje posebnega kongresnega dovoljenja. Posebne strategije za ukrepanje proti teroristični organizaciji Islamski državi Iraka in Levanta (ISIL), ki je zasedla pretežen del severa Iraka, ni predstavil. Za morebitne zračne napade pa bo potrebnih več obveščevalnih podatkov. Obama naj bi sicer bil vse manj naklonjen letalskemu napadu.

Televizija CNN poroča, da ZDA že opravljajo izvidniške prelete Iraka in iščejo tarče. V Iraku pa naj trenutno še ne bi bilo obveščevalnih in vojaških operativcev, ki lahko identificirajo tarče, kot so med drugim koncentracije enot ISIL in skladišča orožja.

V sredo je v Beli hiši sprejel predsednika predstavniškega doma, republikanca Johna Boehnerja Iz Ohia, voditeljico demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi iz Kalifornije, vodjo senatne večine, demokrata Harryja Reida iz Nevade in vodjo senatne manjšine, republikanca Mitcha McConnella iz Kentuckyja. Seznanil jih je s prizadevanji za odgovor na grožnjo ISIL, kar za zdaj vsebuje pozive iraškim voditeljem, da opustijo sektaštvo in se poenotijo. Podobno je v telefonskem pogovoru s poti po južni Ameriki premierju Nuriju al Malikiju, vodji Kurdov Masudu Barzaniju in predsedniku parlamenta Osami al Nudžaifiju dejal podpredsednik ZDA Joseph Biden.

Obama je voditeljem kongresa predstavil še prizadevanja za utrjevanje zmogljivosti iraških varnostnih sil in možnost za dodatno varnostno pomoč. Vprašal jih je po njihovem mnenju in obljubil nadaljevanje posvetovanj s kongresom. Demokratska voditelja sta Obamo po srečanju podprla, republikanca pa sta se vzdržala kritik.

ISIL
ISIL FOTO:

Za pomoč je prosila iraška vlada

Pelosijeva je povedala, da jim je Obama pojasnil, da ne potrebuje posebnih pooblastil za pomoč Iraku, kakršno ima v mislih. To pa zajema vse razen pošiljanja vojakov na teren. Vojna pooblastila iz leta 2002, ki jih je George Bush mlajši izkoristil za napad na Irak leta 2003, še vedno veljajo, poleg tega pa je za pomoč tokrat prosila iraška vlada.

Po začetku ofenzive islamskih skrajnežev je umrlo več sto ljudi. Okoli pol milijona se je moralo odseliti. ISIL ali ISIS (v javnosti se pojavljata dve poimenovanji organizaciji: Islamska država Iraka in Levanta oziroma Islamska država Iraka in Sirije) ima okoli 10.000 borcev v Iraku in Siriji. V zdajšnji ofenzivi so se jim pridružili tudi drugi sunitski skrajneži, med njimi tudi oficirji iz časa Sadama Huseina. Organizacijo vodi Abu Bakr al-Baghdadi.

Drugače pa je bilo v senatu, kjer je republikanec Lindsey Graham iz Južne Caroline načelnika štaba združenih poveljstev, generala Martina Dempseyja opozarjal, da je le vprašanje časa, kdaj bo ISIL začel izvajati teroristične napade iz Iraka na ZDA. Dempsey ga je skušal pomiriti, da je to za zdaj še oddaljena možnost.

Dileme o tem, da je v vsakem primeru treba ukrepati, ni, kar sta v sredo v senatu potrdila tudi Dempsey in obrambni minister Chuck Hagel. Povedala sta, da je iraška kriza postala grožnja ameriškim interesom v regiji in na daljši rok morda tudi grožnja ZDA, če bodo islamski skrajneži na severu Iraka in v Siriji dobili novo zavetišče, iz katerega lahko sprožajo teroristične napade.

Nova ameriška invazija na Irak pa se ne obeta. Reid je v sredo povzel razpoloženje večine Američanov, ko je dejal, da Irak ni vreden novega prelivanja krvi ameriških vojakov. Ostanejo torej le napadi na ISIL iz zraka, za kar pa ZDA potrebujejo ljudi na terenu, ki bodo usmerjali letala, ter boljše obveščevalne podatke s terena glede tarč bombardiranja.

General David Petraeus, ki je poveljeval ameriški vojski v Iraku, je odsvetoval posredovanje. Bivši direktor obveščevalne službe Cia je Washington posvaril, da bi ZDA lahko postale "zračne sile šiitskih milic", če bi pristale na prošnjo šiitskega premiera Nurija al Malikija. Poudaril je, da mora Bagdad korenito spremeniti svojo politiko, da bo odražala večversko in večetnično sestavo Iraka, šele nato pa naj ZDA razmislijo o morebitnem posredovanju.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan pa je danes opozoril, da se Irak znova potaplja v sektaško vojno med suniti in šiiti. Pred odhodom na obisk v Avstrijo je obsodil sektaški fanatizem v sosednji državi, kjer je po njegovih besedah izbruhnila vojna med sektami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bruhalnica24
19. 06. 2014 21.42
+3
Zanimiv pogled kam so AMERIŠKE Teroristične sile pahnile včasih suverene države IRAK, LIBIJO ??????..
JožaZportoroža
19. 06. 2014 21.37
+7
samo ce americani nebodo pomagali oblasti mislim da so to šiiti...in bodo suniti spet prevzeli drzavo potem to pomeni da je blo 8 let vojne zastojn in je zaj po 10 letoh spet isto kot leta 2003...tak da pomoje je amerika dolzna pomagat siitom
mr.T
19. 06. 2014 23.20
-3
Kako enako 2003 ,takrat je irak vodil diktator a je bil v deleželi red in mir ,kaj pa zdaj vsa 100k mrtvih in anarhija ter državljanska vojna na oblasti pa spet diktator. Rabil bi flk začet pošilat v Hag na sojenje med njimi tudi Rupla ki je popisoval Vilnuško izjavo.
+2
@mr.T - Miru ni bilo... Voditelji so sami eliminirali nasprotnike...
Strelja?ko
20. 06. 2014 09.15
-2
DolžnaPravzaprav so Sunitom uničli državo (Irak). Šiiti so Iranci... naj spokajo v svojo. Imajo dost večjo in več placa.
canelo
21. 06. 2014 08.25
65% Iračanov je Šiitov maš internet in get your facts right....
dado_alexy@yahoo.com
19. 06. 2014 15.10
+3
Iscejo tarce hehe....letala F16 patrolirajo to je ze res...nikjer pa nisem zasledil nic o ameriskih pritiskih na precednika Malikija...postavili so mu pogoje na katere nemore pristat...zato se ne pometa z teroristi!!...ob vseh dronih in tehnologiji oni iscejo upornike?...saj jih ni 50...ampak nekaj tisoc in natanko se ve kje so!!
Ranunculus
19. 06. 2014 17.25
+3
Hej dado, pazi no na termine. Irak ima na celu amerisko marioneto, tako da tu ni govora o upornikih... tu so skrajnezi in teroristi, sele ce jih bodo prisilili v umik v Sirijo bodo spet uporniki.
kure bedne
19. 06. 2014 14.27
+5
Ameri itak nikoli niso odšli iz Iraka. Nafta je še vedno tam.
CucurbitaPepo
19. 06. 2014 18.21
+3
Bruhalnica24
19. 06. 2014 21.42
+1
Skrajneže so oborožili Ameri in Zionisti...
Strelja?ko
19. 06. 2014 12.40
-9
Suniti so Iračani sami, šiiti pa iranci, kaj tu jim ni jasno tem amerom... šiiti nimajo kaj delat v tej državi...
ljx
19. 06. 2014 16.01
+10
Bedarija,to tako kot bi rekel da Evangeličani nimajo kej iskat v Katoliški Sloveniji!
alko82
19. 06. 2014 11.34
+0
ZDA bodo posredovale v Iraku.. Samo iraška predsedniška lutka je zadnje čase malo preveč sodelovala z Iranom pri pomoči Asadovi vojski, in ponovno je potrebno v Irak postaviti novo, zvesto lutko. Tako se bodo kopensko-zračne meje za pomoč Siriji povsem zaprle. Navaden naiven narod bo pa mislil da ZDA dejansko pomagajo Iraskemu ljudstvu pri humanitarni katastrofi. Izrael, Jordanija, kmalu tudi Irak, ter Turčija, z vseh strani se bo pritiskal na Sirijo do zadnjega diha. Zahodna Sirska obala pa je tud odpisana.. Pristanišče tartus lahk zaprejo, saj Ruske vojaške ladje kontrolirajo že v Ruskih pristaniščih prek zahodnih satelitov. če pa že Ruske ladje izplujejo, pa morajo kaj kmalu tud obrnit nazaj ker jim veliki šef tko ukaže.
Ranunculus
19. 06. 2014 11.08
+5
"V Iraku pa naj trenutno še ne bi bilo obveščevalnih in vojaških operativcev, ki lahko identificirajo tarče..." hehe, v Libiji so jim rekli pa vojaski instruktorji.
Ranunculus
19. 06. 2014 11.04
+1
Super. Zdaj ko je Asad tole videl lahko mirno Putina ali Rouhanija poklice na pomoc v boju proti teroristom... lahko pa tudi Obamo, da sirsko iraska meja ne bo ovira za ameriske zracne napade na teroriste.
SMRDIsmrdiSMRDI
19. 06. 2014 09.52
+6
jz mam eno tarčo v LJ za amere. Da ne iščejo celo večnost po državah, ki so jih že zbombal do amena.
Mars
19. 06. 2014 09.31
-2
"da za posredovanje v Iraku ne potrebuje posebnega kongresnega dovoljenja". A potem lahko gremo mi s Pilatusi v ZDA in tam bombardiramo folk, ki bi lahko potencialno pobijal na bencinskih servisih, šolah in bankah? Seveda, Svet se deli na našega in vašega.
canelo
19. 06. 2014 10.19
+2
Pa dobr človek dej ne pretiravi, sej jih je Iraška vlada zaprosila za posredovanje, ker sami več kot očitno niso sposobni zagotovit reda...Ameriki se lahko dejansko očita da je nardila štalo s tem ko je odstavla Sadama, kar se pa zdej dogaja pa ni čist preprosta situacija...
dreko123
19. 06. 2014 20.56
+3
tisto kar ima sedaj irak od ameriško nastavljene vlade je isto kot bi rekel ukrajinska vlada ki spet to ni ampak je spet ameriško nastavljena banda... - temu ne mormo rečt ravno vlada
Ramzess
19. 06. 2014 09.10
+3
"Ameriški predsednik Barack Obama meni, da za posredovanje v Iraku ne potrebuje posebnega kongresnega dovoljenja." Nič novega, v bistvu gre tam marsikaj mimo kongresa.
Ranunculus
19. 06. 2014 11.07
+7
In kar je povedal je res. Predsednik ZDA lahko brez odobritve kongresa poslje vojsko v napad.
canelo
19. 06. 2014 08.53
+11
Dejansko sta tukaj v ozadju Katar in pa Savdska arabija z pomočno Američanov, ti dve državi mata največ koristi od destabilizacije držav ki so ravnotako velike izvoznice nafte...no če pa k temu dodamo še verski aspekt je pa to to...
piko112
19. 06. 2014 08.51
+11
In nobelovo nagrado za mir dobi...
clox
19. 06. 2014 08.39
+5
SMRDIsmrdiSMRDI
19. 06. 2014 08.14
+8
ja kakšen bi pa bil svet brez vojne???! Naša vlada pa noče vojne zakuhat zato, da bi mi mel bencin cenejši.......