Tujina

ZDA tlakujejo pot vojaškemu posredovanju v Siriji

Washington, 23. 07. 2013 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški general je kongresnikom predstavil vse vojaške opcije za Sirijo ter opozoril pred milijardnimi stroški, ki bi jih vojaško posredovanje prineslo ZDA.

Načelnik združenega štaba oboroženih sil ZDA Martin Dempsey je ameriškemu kongresu predstavil vse možnosti za vojaško posredovanje v Siriji in ob tem poudaril, da odločitev, ali naj se ZDA vpletejo v sirsko državljansko vojno, leži v rokah civilnih voditeljev, so v ponedeljek poročali ameriški mediji. Dempsey je predstavil vse možnosti, vključno z vsemi tveganji in pričakovanimi milijardnimi stroški. Med opcijami v boju proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada so med drugim usposabljanje vojske upornikov, vzpostavitev območja prepovedi letenja nad Sirijo ter tudi vojaški napadi.

Posredovanje ZDA v Siriji naj bi ameriški proračun olajšalo za nekaj milijard dolarjev.
Posredovanje ZDA v Siriji naj bi ameriški proračun olajšalo za nekaj milijard dolarjev. FOTO: Reuters

General Dempsey je prejšnji teden med zaslišanjem v kongresu z izjavami o morebitnem vojaškem posredovanju ZDA v Siriji sprožil špekulacije. V svojem pismu vplivnim ameriškim senatorjem, ki je bilo javno objavljeno v ponedeljek, je izpostavil posledice tovrstnega posredovanja, ki bi navsezadnje pomenilo vojno.

General je opozoril, da bi lahko zrušitev al Asadovega režima privedla do tega, da bi namesto od Zahoda favorizirane opozicije oblast prevzeli skrajneži. "Če bi se institucije režima zaradi nesposobne opozicije zrušile, bi lahko s posredovanjem skrajnežem pomagali na oblast," je zapisal general in priporočil "regionalni pristop", s katerim bi sirsko vojno omejili in "preprečili regionalno destabilizacijo in širjenje orožja".

Otroci se igrajo na uničenih igralih v Damasku.
Otroci se igrajo na uničenih igralih v Damasku. FOTO: Reuters

"Istočasno bi morali pomagati oblikovati zmerno opozicijo in pri tem ohraniti pritiske na al Asadov režim," je zapisal general v pismu in ob tem pripomnil, da odločitev o načinu posredovanja leži pri predsedniku Baracku Obami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
24. 07. 2013 15.59
+3
Celotno poročilo: Global Research V svojem dokumentarnem filmu z naslovom Strateško lociranje (Strategic Relocation) Joel Skousen omenja, da je trenutno največja globalna nevarnost ta, da obstaja dobra možnost jedrskega spopada med Rusijo in Združenimi državami Amerike v bližnji prihodnosti. Dokler obe strani dobavljata orožje Siriji, obstaja velika možnost nuklearnega spopada. Zaradi tega se lahko zgodi, da obe državi krepko in hitro spremenita politiko jedrskega oboroževanja. Vladimir Putin je človek časov stare ZSSR in sovjetskega vodstva. Vodstvo, ki je verjelo, da je ruska vojska najbolj superiorna in da upravlja z »železno pestjo«. Putin trenutno nima pomislekov o možnem globalnem spopadu, saj predvideva, da je to dobra strateška in dolgoročna poteza za Rusijo. Medtem se predsednik ZDA Barrack Obama zapleta v številne škandale in predseduje državni ekonomiji, ki je na robu propada. To mu daje zadostno motivacijo, da pozornost ljudstva preusmeri na svoja »dejanja«. Niti eden voditelj, sodeč po preteklosti in preteklih dejanjih, se ne bi odločil za preprečitev potencialnih milijonov nedolžnih mrtvih ljudi, ob predpostavki, da je to dobro zanj ali za interes njihovih svetovnih »upravljavcev«. Vojne v 20. stoletju so povzročile milijone nedolžnih žrtev. V večini primerov so to bile democidne vojne (democid = množični poboj lastnega ljudstva). Na žalost so te številke samo statistika v zgodovinskih knjigah za ljudi na najvišjih državnih položajih. Številna življenja so bila žrtvovana za moč, pohlep in korupcijo določenih posameznikov že od pričetka človeškega obstoja. Po tem se 21. stoletje čisto nič ne razlikuje. Edina razlika danes je to, da imamo orožje, s katerim lahko ubijemo sleherno osebo na planetu le z enim pritiskom na gumb. Vojna prihaja to stoletje – kot je prišla vsako stoletje, ljudem, dobrim po srcu.
BNAM2707
24. 07. 2013 13.59
+3
Tale forum je beda od bede,ker je del celote,ki nadzoruje nas
BNAM2707
24. 07. 2013 13.58
+1
No admin,ker znaš brista pa ti povej kaj je tam resnica.No povej no.Čakam
BNAM2707
24. 07. 2013 13.56
+1
ZDA tlakujejo pot k še eni drami,ki je bila zelo dobro preračunana iz njihove strani.
Ksenofont
24. 07. 2013 11.30
+8
Ker večina državljanov Sirije podpira Asadov režim, Asad logično zmaguje. Ker Asad zmaguje je sedaj debata za posredovanje oz. začetek krvave vojne ZDA-Sirija. Ker je na svetu nekaj volkov in ogromno ofc, bo vojaško posredovanje popolnoma zagotovljeno. In celoten svet bo to videl, gledal, dovolil in beee beee. Nič novega, že večkrat videno a nič od tega naučeno. Žalostno!
BNAM2707
24. 07. 2013 13.57
+2
appollyon
24. 07. 2013 14.30
-3
Dvomim da zmaguje, sirija se razpleta na več možnih scenarijev! Sedaj s še kurdi začeli svoj boj za kurdistan, ki pa zajema tudi del sirije, če jim assad ne ugodi, za njega ni dobro, bo imel še enega sovražnika, potem imamo FSA, ter na iranski meji razne mudžahedine( talibane) Irapke islamsite in podobno!
appollyon
24. 07. 2013 14.47
-2
appollyon
25. 07. 2013 16.46
Si še vedno prepričan o zagi assada, baje se ne strinja da kurdi dobijo svoj kos potice! Tako da
gjaho
24. 07. 2013 11.12
+1
Vsak Američan je Izraelu od začetka dal že 15000 $. AIPAC in podobne skupine praktično kontrolirajo Ameriko
appollyon
24. 07. 2013 14.31
-1
Hm vsak američan je dal palestincu 100x več kot izraelcu! Ima na netu koliko katera država dobi humanitarne pomoči od amerike! Izrael je daleč za palestinci in ostalimi islamskimi državami!
iGURT
24. 07. 2013 08.51
+12
Da sirijski t.i. uporniki podprti od ZDA nedolžnim civilistom režejo glave se ne poroča ?
iGURT
24. 07. 2013 08.07
+11
da je Izrael v zadnjem času že 4x napadel Sirijo nič ne poročate - to, da amerika že sodeluj v vojni ne poročate, oboružuje t.i. upornike, orožje in tehnika, da imajo Kitajska Rusija Iran, največje vojaške vaje kar s ejih kdo spomni, da premikajo ladjevje v tiste vroče kraje, ne poročate. a?
ONniON
24. 07. 2013 10.56
+5
amerika ni nevtralna , zato pa je vodilna v vojnah in imajo svoj nos vsepovsod kjer jim ni treba in vsiljujejo svoj teror imenovan (demokracijaa)
ONniON
23. 07. 2013 23.14
+3
brez skrrbi , ne sodelujejo vse države v vojnah tako kot ZDA niso vse države članice zveze nato in so nevtralne , žal jih je le peščica, eno nevtralno državo imamo severno v soseščini
ketaxx
23. 07. 2013 23.07
+19
Jaoo, američani se igrajo z ognjem, pravzaprav vedo, da to vodi v 3 svetovno vojno. Iran ima pakt z sirijsko vlado in sicer v primeru zunanjega napada bo Iran odreagiral in prav tako Rusija. V Siriji se že danes brani Iran in hkrati Rusija... Poglejte medije, kako poročajo o protiletalskem sistemu S- 300, ki bi ga( je že) morala Rusija dostaviti Siriji... Noben nima pojma ali je sistem že operativen ali je še vedno v Rusiji :) Rusija je dostavila Siriji napredne protiladijske manevrirane rakete Yakhont, ki lahko potopi marsikatero vojaško ladjo in letalonosilko... itd,itd :)
appollyon
25. 07. 2013 16.51
-1
Da le zakaj potm niso napali Izarel! ko je sirijo že 4x napal! hehe ne bluzi, kitajski premier pa je sam rekel, da sta ZDA in Kitajska nerazdružljiva bratranca! Ti dam link?!? Mimogrede ni več teh jakhont raketic! so šle v luft po zadnjih ugibanjih so celo to izvedli izraelski commandosi! No sicer rusi kot assad tavajo v temi, in še vedno gruntajo kako so lahko uničili skladišče orožja ki je najbolj varovano v sirijji! Poleg tega pa ruski radarji non stop bedijo nad tem skladiščem! Sej bo bla bla bla, bilo bo kot v Libiji, ko se je rusija po doače povedano usrala!
sniffff
23. 07. 2013 22.55
+13
Bolj bodo tlakovali svoje poti po Arabskem svetu, bolj in dalj bomo v recesiji. To si dobro zapomnite, vse stane.
toni jajara
23. 07. 2013 22.19
+3
zakaj sploh nisem presenečen?
Aven
23. 07. 2013 20.21
+6
Alavite, Druze, Kristjane in zmerne Sunite - ok pa še Siite - ni mogoče premagati. To vedo tako Američani kot Angleži. Cameron je sam rekel ta teden da je Asad pač močnejši kot so predvidevali. Pa sploh ne gre za Asada - gre za sekularce.
Aven
23. 07. 2013 20.23
+6
Mb128
23. 07. 2013 20.00
+5
Kaj pa Rusi?! Kaj mislijo da bodo Rusi to mirno gledali? Rusi ja imajo pomorsko bazo tam in to edino v Sredozemlju! Ena raketa in... Rusom to ne bodo mogli nikakor prodat kot kolateralno škodo. In, kaj se bo zgodilo potem če kakšna njihova raketa pomotoma zaide na ozemlje te baze?! Sicer pa, ena raketa je tudi 'pomotoma' zašla na kitajsko ambasado ko so bombandirali Beograd. Takrat so jo odnesli brez praske a tokrat, če se bo to zgodilo jo ne bodo. Ja, zgleda da gre tukaj za novi New Deal, New Deal 21. stoletja, ki bo v najboljšem primeru povzročil kaos v katerem je Egipt. Naravnost zastrašujoča pa je konstatacija da bi Ameri morali vzpostaviti to kar oni imenujejo zmerna opozicija. A je to demokracija?! Da o možni eskalaciji niti ne govorim. Upam, da bo Michael Moor posnel kaj kmalu kakšen nov dokumentarec.
Aven
23. 07. 2013 20.24
+3
Raje se vprašaj - kaj pa mislijo Iran, Hezbolah, iraški siiti. Kitajci in Rusi pridejo kasneje na vrsto.
appollyon
25. 07. 2013 21.25
-1
Da rusi bodo mirno gledali, dokler assad ne oddide, potem bodo pa polahko podpirli tisto opcijo za katere mislijo da bodo zmagal! Tako kot v libiji! Kitajski premier pa je nedolgo nazaj na tv-ju povedal da sta Kitajska in Amerika nerazdružliva bratranca! Se pravi kitajska bo tako kot v Iraqu, nasprotovala, potem pa edina dobila pravice za črpanje nafte, ker konec koncev je bilo 2 zalivska vojna plačana s strani Kitajske, 1 pa s strani kuwaita, S.Arabije in Irana! A nisi vedel da je iran med prvimi podprl ameriški napad na Iraq?!? Igrice, politične ihrice ki vam navadnim smrtnikom samo zmešajo betico da ne vete več kaj je belo in kaj črno!
Shisui
23. 07. 2013 19.24
+17
Ne vem čemu rušimo režim, katerega podpira skoraj 70% državljanov. To ni nič drugega kot vojni zločin!
general_war
23. 07. 2013 19.38
+12
zaradi načrta za naftovod čez sirsko ozemlje, ki ga je hotel postaviti iran. srednji vzhod je naje*** zaradi nafte - cel svet hoče svoj delež. poleg tega je sirija zaveznica irana, ki preusmerja prodajo nafte na vzhod, ne le v ZDA. podobno kot je sadam padel ko je napovedal, da bo irak nafto prodajal za evre, ali ko je gadafi napovedal novo afriško zlato valuto. it\'s the economy, stupid:) ni mišljeno kot žaljivka
appollyon
25. 07. 2013 16.55
-1
Da ne bo res, naftovod je že postavljen s strani gazproma!
dreko123
23. 07. 2013 19.20
+14
Upam da rusi in kitajci ne bodo tega dovolil in že nekrat usekali po mizi in naredili red v siriji, še prej pa steral zahodne plačance in islamske skrajneže kateri se kličejo uporniki iz sirije!
BASILEIA RHOMAION
23. 07. 2013 19.41
-1
eh ničč nebojo ker oboji gledajo samo za svojo rit.Rusija bo prvo nekaj jamrala pol pa nebo nič,China se pa bo že tak kot vedno tradicionalno vzdržala.
picajzlnamindzi
23. 07. 2013 18.39
+18
Krvavi microsoft, krvavi hamburger iz Mcdoaldsa, krvavi Chevrolet, krvavi dres NIke, itd!
Tonček Balonček
23. 07. 2013 18.31
-5
Upam, da se naši fantje že urijo!
general_war
23. 07. 2013 19.42
+12
brez skrbi da bodo naši politiki spet spustili hlače in se sklonili pred zda. naše amebe
picajzlnamindzi
23. 07. 2013 18.30
+16
Horde ZLA rabjo odskočno desko za Iran!
MrStanley
23. 07. 2013 18.29
+6
Ja, pridejo, use uničjo, čez kkšne tri mesce pa poj se kr naenkrat faftne vrtine pojavjo, al kva mislejo... Sej je zmer isto, Irak, Afganistan, zdej še Libija...
appollyon
25. 07. 2013 21.26
-1
V iraqu imajo edine pravice za črpanje nafte Kitajci! Pa je šla tvoja teorija po vod!