Tujina

'ZDA so me hotele zamenjati za ameriške vohune'

Teheran, 18. 07. 2010 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iranski znanstvenik Amiri pravi, da so ZDA nanj pritiskale, naj izjavi, da je iranski vohun. S tem bi omogočil ZDA, da bi Iranu predlagale zamenjavo za tri ameriške vohune.

Šahram Amiri
Šahram Amiri FOTO: Reuters

Iranski jedrski znanstvenik Šahram Amiri, ki naj bi ga domnevno ugrabile ZDA in se je ta teden vrnil v domovino, trdi, da so ZDA pritiskale nanj, naj izjavi, da je iranski vohun. S tem bi omogočil ZDA, da bi Iranu predlagale zamenjavo za tri ameriške vohune, ki so jih iranske oblasti julija lani prijele na iraško-iranski meji.

Kot je po poročanju francoska tiskovne agencije AFP še dejal znanstvenik v daljšem pogovoru, so mu ameriški agenti priznali, da so Američani, za katere so ZDA zatrjevale, da so popotniki, dejansko vohuni. Povedal je tudi, da so od njega zahtevali, da javno izjavi, da je iranski vohun, ki se je infiltriral v ameriško obveščevalno agencijo Cia.

Iran je večkrat omenil možnost, da bi Američanom Shanu Bauerju, Sarah Shroud in Joshu Fattalu lahko sodili zaradi vohunjenja, vendar nikoli niso vložili obtožnice proti njim. Njihova aretacija je še dodatno zaostrila napete odnose med Washingtonom in Teheranom.

Amiri je ob prihodu v Iran med drugim povedal, ga je junija 2009 med romanjem v Savdski Arabiji ugrabila Cia ter ga pod prisilo z ameriškim vojaškim letalom prepeljala v ZDA. Povedal je, da je kasneje ušel ter se v Washingtonu zatekel na pakistansko veleposlaništvo, ki v ZDA zastopa iranske interese.

ZDA po drugi strani zavračajo njegove obtožbe in vztrajajo, da je prostovoljno prišel v ZDA in Cii posredoval podatke o iranskem jedrskem programu. Amiri pa vztraja, da ga ameriški agenti niso samo ugrabili, ampak so mu nato ponudili tudi 50 milijonov dolarjev, zato da bi ostal v ZDA.

 

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljubissa
19. 07. 2010 11.20
civitasstain tvoja izjava je neizobražena! Amerika financira samo tam kjer "molze" dragi moj!
civitasstain@gmail.com
19. 07. 2010 10.43
RoccoS- Prej ko te bdarije pišeš ti bučko, se pozanimaj, kolko denarja zapujfrajo USA za pomoč nerazvitim državam, pol se pa obrn proti Arabiji in Bližnjem vshodu. Mamo res same neizobraženo mladino v Sloveniji???
bigich
19. 07. 2010 08.30
Meni tukaj smrdi ... americani sigurno niso tako dobri (beri: neumni) da bi ga kar lepo pustile domov... blamaza brez primere za americane.
Sentinel2000
19. 07. 2010 07.09
Sigurno ga bi Američani ugrabili, potem pa pustili, da blebeta naokoli.
levaki-tajkuni
19. 07. 2010 00.41
MUSLIMANOM JE PA ZA VERJET
RoccoS
18. 07. 2010 23.42
Ko američanom gre slabo napadejo države od katerih imajo lahko kakšno korist, naša vlada pa napade naš delavski razred z davki... dalo bi se debatirat, kdo je hujši!
DedekLakai
18. 07. 2010 21.29
Tak bom reko. Sem prepričan da je tale človek bil ugrablem ampak pomojem ni vedel kaj veliko in so ga preprosto izpustili. Ker če bi on kaj vedel ga nikoli nebi izpustili in tudi če bi ga se nebi vrnil v Iran kjer je zakon za izdajo obešanje. Po drugi strani so pa Iranci to izkoristli za anit ameriško propagando. Kar se pa tiče teh 3eh ameriških vohunov pa tudi pomojem niso kaj preveč pomembni ker tistih pravih vohunov nikoli ne dobijo živih (razne metode da se sam bek spravi preden ga dobijo).
civitasstain@gmail.com
18. 07. 2010 21.04
ena-tm- se fajn čuje tvoj komentar. Sicer pa jaz vem, da je Iran pritiskal na njegovo družino o tem pa seveda ne veš nič. Si preveč napumpan proti zahodu, a njihovo demokracijo in zahodni standart tudi rad uživaš......
reloaded
18. 07. 2010 20.12
čito ameriško, to je ena navaqdna umazana demokracija, živel Ahmejdađad, edini borec za resnico in poštenjak. iran je večtisočletna demokracija, po ammeriki so divjali še indijanci goli in bosi, ko je bil iran že na stopnji, kot amerika ne bo nikoli....mi rotke pa takoj nasedamo amriškemu tipu dempokracije...ki pravi da volimo in oodločamo, o čem lepo vas prosi, o bavčarju, šrotu, nakradenih miljonih našega premoženja, tisočim hektarjev gozdov vrnjenim vatikanu, lepo vas prosim, kdo je za to volil, pol nas nekaj hecajo da mi oodločamo o vsem...
Spetsnaz
18. 07. 2010 19.32
Oboji so barabe !
Misija1
18. 07. 2010 19.28
+1
Bolj malo verjetno se zdi da bi kar pobegnil. Po drugi strani pa se manj verjetno da bi mu ponudili taksno vsoto denarja za nekaj, kar dejansko lahk zvejo z mucenjem (ki ga ne odobravam)!
RobinHood
18. 07. 2010 19.18
ko/če hapsnejo kakšnega res vohuna, mi tega sploh ne izvemo.
WikiX
18. 07. 2010 18.56
Vprašanje je, kako vrednost imajo vohuni, potem ko jih enkrat dobijo. Če vedo kaj takega, kar se ne sme vedeti, jih zagotovo nihče ne bo izspustil, da bi kar odkorakali iz države, če perejo bolj stare gate, pa nimajo ravno neke vrednosti. V tem primeru, se je vredno tudi vprašati, kaj zdaj vedo zajeti vohuni obeh strani, o svojih država in o ujetništvu, kar bi bilo zanimivo za njihove države, kjer se je vme3s zamenjala politika, tudi to so pomembne informacije. Očitno v ujetništvu ne ogrožajo nikogar več, o takšnih se navadno ne govori in ostanejo kar v državi, če pa pridejo domov, lahko spet postanejo zanimivi, ko se postavljajo vprašanja, kdo in po kaj jih je sploh tja poslal. Treba je vedeti, da je vohun zastarel poklic, podobno kot prostitutke, ki so po novem umetniške plesalke ter maserke, strokovnjaki za jedrski program, pa so bolj študentje, asistenti, mladi raziskovalci in podobno. V totalni vojni, je preveč vseh teh agentov, nikomur ni povsem jasno, kaj naj bi počeli razen na splošno vohunili in se morajo ukvarjati še s ćim drugim, čeprav bi se lahko vprašali tudi, kdo v tem svetu še ni vohun. Prav zato, ker za nikogar ne vohunimo in nas nihče ne povezuje, kontrolira se bojim, da takšni ljudje postajamo vse bolj nevarni, kar vsem svetovnim režimom...
Blaž Debevec
18. 07. 2010 18.37
sam če bi on karkoli izdal (kot trdijo Američani) se verjetno ne bi ravno vračal v domovino ?!
wertex
18. 07. 2010 18.35
po moje ga čez kšn tedn čaka obešanje na kašnem trgu
RobinHood
18. 07. 2010 18.14
Jezek_SS_037, heh, ss, CEL SVET ve kdo širi zgodbice laži in podtikanja!, in to tudi skozi dokazujejo. - amerika - In na koncu še vse te laži začini z vojaškimi napadi kjer tisoče nič krivih umira in trpi
RobinHood
18. 07. 2010 16.33
malo offtopic pa vseeno amerika ko ni problemov si jih sami nardijo -Toronto G20 Exposed - Part 01 - 13- jutube - dokler je se gor in ga ne zbrisejo
mac4_m
18. 07. 2010 15.42
s čim tratijo čas, brezvezniki. Iranske nafte nikoli ne bojo videli, naj si počno kar hočejo. Namesto, da bi ugotovili, da bojo s kurjenjem nafte skurili oba pola in celoten planet, nakar bo popolnoma vseeno, ker si bojo naftne bazene lastili kuščarji in mrčes...
proofreader
18. 07. 2010 15.39
Čudna zgodba. Ponujali so mu 50 milijonov dolarjev, da bi ostal, hkrati pa bi ga zamenjali in poslali nazaj?