Tujina

ZDA s tožbo v blokado največje letalske družbe na svetu

New York, 13. 08. 2013 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško ministrstvo za pravosodje je vložilo tožbo, s katero nasprotuje združitvi letalskih družb American Airlines in US Airways, v okviru katere bi nastala največja letalska družba na svetu. Prepričani so, da bi združitev pomenila kršenje zakonodaje s področja varovanja konkurence.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je v Washingtonu vložilo tožbo, s katero nasprotuje združitvi letalskih družb American Airlines in US Airways, v okviru katere bi nastala največja letalska družba na svetu. V tožbi je zapisano, da bi nova družba okrnila konkurenco, posledica pa bi bile višje cene za potrošnike.

Letališče
Letališče FOTO: Reuters

Tožba je močno presenetila analitike in predstavnike letalske industrije, glede na dosedanjo politiko ministrstva pa predstavlja velik preobrat. Ministrstvo je v petih letih dovolilo združitev šestim nedobičkonosnim letalskim družbam, ki so tako želele znižati stroške in se vrniti na zeleno vejo.

Ameriško pravosodno ministrstvo se torej ne strinja z varuhom konkurence na ravni EU, ki je zeleno luč združitvi prižgal pred tednom dni.

Matična družba American Airlines, korporacija AMR, je za stečajno zaščito oz. postopek prisilne poravnave zaprosila novembra 2011, glavni izvršni direktor manjšega US Airwaysa Doug Parker pa je kmalu zatem predlagal združitev.

Stečajni sodnik na Manhattnu Sean Lane, ki bedi nad primerom American Airlinesa, je zasedanje na temo reorganizacijskega načrta sklical za 15. avgust, na splošno pa se je pričakovalo, da bo tedaj odstranil zadnjo oviro za združitev.

American Airlines bi po združitvi z US Airways prehitel sedanjo največjo letalsko družbo na svetu United-Continental. Na dan bi opravil skoraj 6700 poletov, skupni prihodek na leto pa naj bi znašal skoraj 40 milijard dolarjev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
14. 08. 2013 07.25
+3
Konmurenca mora ostati..
Shisui
13. 08. 2013 19.06
+2
Globalizacija je v polnem teku, nimaš kaj.
skydrol7
13. 08. 2013 18.47
+2
letalske karte se bodo podrazile........