Tujina

ZDA proti pričanju člana Al Kaide

New York, 15. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriške oblasti so sporočile, da obtoženemu teroristu Al Kaide Zakariusu Musauiju, ki ga obtožujejo sodelovanja pri napadu na ZDA 11. septembra, ne bodo dovolile, da bi zaslišal drugega člana Al Kaide Ramzija Binalšiba. Obramba Musauija vztraja, da je zaslišanje Binalšiba ključno za dokazovanje Musauijeve nedolžnosti.

Zakarius Musaui ni skrival svoje privrženosti Al Kaidi, glede obtožb o sodelovanju pri napadu pa vztraja, da z napadom ni bil povezan
Zakarius Musaui ni skrival svoje privrženosti Al Kaidi, glede obtožb o sodelovanju pri napadu pa vztraja, da z napadom ni bil povezan FOTO: Reuters

Proces proti Musauiju na sodišču v Alexandriji v ameriški zvezni državi Virginija je v ponedeljek privedel do ene od prelomnih točk. Prizivno sodišče v Richmondu je namreč najprej ponovno zavrnilo pritožbo tožilstva na odločitev prvostopenjske sodnice, da ima Musaui pravico do zaslišanja drugega člana Al Kaide Ramzija Binalšiba, nakar je tožilstvo na prvostopenjskem sodišču ponovno zavrnilo možnost, da do tega zaslišanja pride.

Sodnica Leonie Brinkema lahko sedaj proces razveljavi, vendar Musauia najverjetneje ne bodo izpustili na prostost, saj ga bodo postavili pred tajno vojaško sodišče. To bo zanesljivo sprožilo dodatne zaplete, ki jih imajo ZDA z zavezniki glede obravnavanja tujcev, osumljenih povezav s terorizmom.

Musaui je obtožen, da je tako imenovani 20., nesojeni udeleženec terorističnih napadov na ZDA. Musauija so namreč aretirali že avgusta 2001, ker naj bi se v ameriški šoli za pilote obnašal zelo sumljivo. Po aretaciji je priznal, da je privrženec Al Kaide, vendar pa odločno zanika, da bi bil vpleten v napade 11. septembra.

Musaui: Binalšib me lahko opere krivde

Napad na ZDA naj bi po ameriških podatkih organiziralo in izpeljali 19 teroristov
Napad na ZDA naj bi po ameriških podatkih organiziralo in izpeljali 19 teroristov FOTO:

Musaui trdi, da ga lahko Ramzi Binalšib, ki velja za organizatorja omenjenih napadov, opere krivde. Binalšiba so ujeli lani v Pakistanu in je sedaj nekje v ameriškem ujetništvu. Sodnica Brinkema je Musauiju dovolila, da zasliši Binalšiba prek videopovezave od tam, kjer ga pač imajo zaprtega in je to tudi ukazala tožilstvu. Tožilci so to možnost zavrnili, sklicujoč se na nacionalno varnost in se pritožili na sodišče v Richmondu.

Tričlanski senat prizivnega sodišča jim je sporočil, da se ne morejo pritožiti, še preden so uradno zavrnili sodničin ukaz in še preden jim je ta izrekla sankcije. Tožilci so se pritožili pred prizivno sodišče v polni sestavi, ki jim je v ponedeljek s sedem proti pet ponovno zavrnilo pritožbo.

Večina prizivnega sodišča je menila, da vladi ne morejo avtomatično ugoditi v vseh zadevah, v katerih se sklicujejo na nacionalno varnost, ker bi potem postala vloga sodišč povsem nepotrebna. Tožilci so zato ubogali in uradno zavrnili sodničin ukaz.

Bo proces razveljavljen?

Brinkema se lahko sedaj odloči med več možnostmi. Lahko razveljavi proces proti Musauiju, kar bi zagotovo pomenilo, da ga bo vlada postavila pred vojaško sodišče. Sodnica ima na voljo še nekaj manj drastičnih možnosti, ki pa bodo v vsakem primeru porazne za vlado. V ZDA ima obtoženec pravico, da se sooči s pričami, ki ga lahko operejo krivde, kar je ustavna pravica, ki pa se v primeru Musauija tepe z željo vlade po ohranjanju varovanja tajnih podatkov in obrambi nacionalne varnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou