Tujina

ZDA: Predsednika izberejo elektorji

Washington, 04. 11. 2008 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

O tem, ali bo v Beli hiši Barack Obama ali John McCain, bodo odločali elektorji. Zapleteni sistem deluje, le včasih se zatakne. Kot na primer leta 2000, ko je večina glasovala za Gora, elektorji pa so izvolili Busha.

Čeprav velik del Američanov živi v prepričanju, da svojega predsednika volijo neposredno, v resnici volijo delegate, imenovane elektorji. Ti nato odločajo o predsedniku, ki ga bo zvezni kongres uradno razglasil 6. januarja 2009. Prisegel bo dva tedna pozneje.

Elektorji bodo odločali, ali bo za pisalno mizo v Ovalni dvorani po novem sedel John McCain ...
Elektorji bodo odločali, ali bo za pisalno mizo v Ovalni dvorani po novem sedel John McCain ... FOTO: Reuters
Danes je po ocenah urada za štetje prebivalstva v ZDA že 305 milijonov prebivalcev, vendar vsi ne bodo volili, ker so bodisi premladi, niso državljani, imajo kriminalno preteklost ali pa se niso potrudili, da bi se registrirali.

Elektorji se bodo, kot določa zakon, zbrali "prvi ponedeljek po drugi sredi v decembru" – letos je to 15. december – in oddali svoj glas za predsednika in podpredsednika. Njihovo število prilagodijo vsakih deset let po štetju prebivalstva. Vsaka zvezna država ima pravico do toliko elektorjev, kolikor je njenih predstavnikov v zveznem kongresu. To je najmanj dva, ker ima vsaka država po dva senatorja, k temu pa se prišteje število članov predstavniškega doma iz vsake države, kar pa je odvisno od števila prebivalcev. Poseben primer je prestolnica Washington oziroma "District of Columbia" (okrožje Kolumbija), ki ima v zveznem predstavniškem domu le enega člana brez pravice do glasovanja, na predsedniških volitvah pa je upravičena do treh elektorskih glasov. Prav toliko na primer kot države Aljaska, Delaware, Montana, Severna in Južna Dakota, Vermont in Wyoming. Največ elektorjev imajo Kalifornija (55), Teksas (34), New York (31) in Florida (27). Sledita Illinois in Pensilvanija s po 21 elektorji pred Michiganom s 17.

Zmagovalec volitev v 48 zveznih državah in okrožju Kolumbija pobere celotno število elektorjev. Izjemi sta zvezni državi Nebraska in Maine s petimi oziroma štirimi elektorji, ki dajeta elektorske glasove mešano. V Nebraski dobi zmagovalec države dva elektorja, preostali trije pa se razdelijo glede na zmago v vsakem od treh kongresnih okrožij.

... ali Barack Obama.
... ali Barack Obama. FOTO: Reuters

Za zmago bo potreben večji del od skupne "pogače" 538 elektorjev, torej najmanj 270 elektorskih glasov. Če bi za oba kandidata glasovalo po 269 elektorjev, pa bi zmagovalca odločil zvezni kongres. V tem primeru bi predsednika izmed treh kandidatov, ki so 4. novembra dobili največ glasov, izbral predstavniški dom, podpredsednika pa senat. Čeprav je ta scenarj malo možen, se je že zgodil. Leta 1824 sta John Quincy Adams in Andrew Jackson zbrala enako število elektorskih glasov, predstavniški dom pa je za predsednika izvolil Adamsa.

'Elektorska nočna mora' leta 2000

Način izbire ameriškega predsednika sega v čase oblikovanja ZDA, ko so potekali prepiri, ali bodo nekdanje britanske kolonije sploh imele izvršno oblast. Sistem elektorjev je z leti dozoreval in večinoma deloval brez zapletov. Zato nikoli niso odpravili pomajkljivosti, kakršna je ta, da lahko na volitvah zmaga kandidat, ki prejme manj ljudskih glasov. To se je nazadnje zgodilo leta 2000, ko je republikanec George Bush mlajši premagal demokrata Ala Gora po številu elektorskih glasov, čeprav je zanj glasovalo okoli 500.000 manj volivcev ZDA. Predsedniške volitve so se takrat končale šele po mesecu dni ponovnega preštevanja glasovnic in sodnih bojev. To je prekinilo vrhovno sodišče ZDA, ki je ustavilo ponovno preštevanje in zmago podelilo Bushu.

Razdelitev elektorskih glasov po posameznih zveznih državah:

Alabama 9, Aljaska 3, Arizona 10, Arkansas 6, Kalifornija 55, Kolorado 9, Connecticut 7, Delaware 3, Florida 27, Georgia 15, Havaji 4, Idaho 4, Illinois 21, Indiana 11, Iowa 7, Kansas 6, Kentucky 8, Louisiana 9, Maine 4, Maryland 10, Massachussets 12, Michigan 17, Minnesota 10, Mississippi 6, Missouri 11, Montana 3, Nebraska 5, Nevada 5, New Hampshire 4, New Jersey 15, New Mexico 5, New York 31, Severna Karolina 15, Severna Dakota 3, Ohio 20, Oklahoma 7, Oregon 7, Pensilvanija 21, Rhode Island 4, Južna Karolina 8, Južna Dakota 3, Tennessee 11, Teksas 34, Utah 5, Vermont 3, Virginija 13, Zahodna Virginija 5, Washington 11, Washington D. C. 3, Wisconsin 10 in Wyoming 3.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

just.do.it
04. 11. 2008 22.58
McCain me spominja na Buša, go home!
fantodfare
04. 11. 2008 18.53
Pa ljudje božjji, to so najdemokratične volitve na svetu. Ha, ha.
poldek_tedy
04. 11. 2008 17.11
pol je brez veze na volitve, če potem ne izberejo večine..kr neki!!!!
cico22
04. 11. 2008 17.10
Kako si lahko 24ur sploh privošči, da objavi članek, v kateremu je vse kar je resničnega, očitna neinteligentnost avtorja, ki s svojo neumnostjo samo zavaja ostale nevedne Slovence? Mene bi bilo sram, če bi bila urednica tega portala....
matej.z
04. 11. 2008 16.54
alduri...sem prepozno ugotovil kaj si mislil s svojim komentarjem...se opravičujem...a očitno še nekateri vedno ne razumejo....elektorji niso fizične osebe....imenujejo se le elektorski glasovi, ki jih kandidat pridobi z zmago v določeni zvezni državi....tudi ni rečeno da tisti ki zmaga v večih državah zmaga na volitvah saj imajo države različno število elektorskih glasov....za zmago jih potrebuje 270....tako da še enkrat....to niso fizične osebe ki bi oddale svoj glas....tako se pač to imenuje....
ellesar
04. 11. 2008 12.29
@igor.gojcic jao, pa kaj je res tako težko razumeti najbolj osnovne stvari? Vska država ima določeno število glasov, predstavljajo jih elektorski glasovi. Ti se po volitvah zberejo in FORMALNO oddajo glas za novega predsednika. Torej, če bo v Kaliforniji zmagal Obama, bo vseh 55 elektorskih glasov pripadlo Obami. In tako naprej... So pa naredili zmedo tudi v članku ko so napisali, da je 2000 ljudstvo izbralo Gorea, elektorji pa Busha, kar seveda ni res. Bush je pač zbral večje število elektorskih glasov, ker je zmagal v pomembnejših državah...zato je bilo tisto štetje na Floridi tako pomembno.
ellesar
04. 11. 2008 12.23
Kaj ni bilo najlepše, ko smo mi imeli Titeja, Rusi pa Stalina. kaj ga čmo srat z volitvami, itak je vse brezveze..očitno.. :-)
planikaedina
04. 11. 2008 12.21
in ti američani si upajo svetu razlagat kaj je demokracija? Da jih ni sram. Ljudstvo sploh nima besede
Ramzess
04. 11. 2008 12.15
\"Predsednika izberejo elektorji\" Kakopak, V ZDA ljudstvo ne izbira predsednika, pač pa elektorji, znano dejstvo pač. Kot kaže so ZDA edine v svetu, ki ima tak sistem, ki ga osebno sploh ne razumem, čemu miljoni volijo in dajejo svoj glas, če elektorji volijo po svoje, v skladu s svojimi interesi oz. interesi onih nad njimi, ter povsem spremenijo sliko na uradnem vrhu. V čem je vsa poanta volitev, če je gre vse skupaj v nič, tipično pranje možgan ljudstva in manipulacija nad njim, da zavestno sprejme tisto kar utegne slediti, ne da bi se zavedalo posledic. Zanimivo je to, da lahko kadidat, ki je pri ljudskih volitvah izgubil, na elektorskih zmaga, nič novega, pa je vparašnje, če je to prav. Sicer pa, naj bo spodaj kakorkoli, zgoraj vedno naredijo po svoje. Ljudstvo so zgolj ovce, nič več.
fresh_prince
04. 11. 2008 11.22
ja to je spet eno nategovanje ljudi, ki misljijo da imajo moč nad svojo državo, a vsi vemo da predsednika nastavijo Rockefeller in podobni,...to s temi elektorji je pa samo lep primer za tiste, ki se tega zavedajo :)
ZaZaZuu
04. 11. 2008 11.12
zakaj imajo potem volitve sploh? naj dajo lepo mccaina na oblast in napovejo dokončno uničenje sveta do katerega nas bo mccain pripeljal. vse skupaj bo veliko hitreje, manj zapleteno in ceneje.
Golcar
04. 11. 2008 10.35
a veste kdo bo zmagu...ne gledat na ljudstvo... leto 2000 je dobr primer d je glas ljudstva v ameriki nepomemben!! predsednik bo tist k ga bo vlada hotla... to bo pa mc&039;cain k je za busha!.... kriminal
sgg
04. 11. 2008 10.34
To pomeni da je glas ljudstva en figo vreden....
Ulikses
04. 11. 2008 10.27
zmagal bo tisti, ki vojnim, gradbenim in drugim lobijem ter bančnikom v zda prinaša največ ugodnosti - glede na popularnost je to definitivno obama, pa čeprav je črnc; je odlična PR poteza: črn, mlad, a izobražen ter svetovljanski v primerjavi z mccainom, navidezno skromen in iz wannabe revne afriške družine, idealist, želi spremembe (ki jih seveda ne bo),... zna bit, da če ga volivci ne uspejo izvolit, da ga bojo elektorji.
laokoon@volja.net
04. 11. 2008 10.23
Njihov sistem je zelo enostaven. Le nekateri bedni pisuni ga ne morejo doumeti. Gre za večinski sistem v posameznih državah, teža posamezne države na zveznem nivoju pa se izkaže z utežjo-elektorskimi glasovi. Nekomu, ki je dal skoz štiriletno srednjo šolo mora biti jasno računanje popvprečja s ponderji.
alduri
04. 11. 2008 10.10
ce bo na volitvah vse posteno bi moral OBAMA dobesedno zmlet nasprotnega kandidata.
alduri
04. 11. 2008 10.05
matej.z- sam se sploh ne spoznam na ameriski volilni sistem,vam samo, da niso razcistil z 400 let starim rasizmom
Tonček Balonček
04. 11. 2008 09.49
falstaf, zate je ta sistem očitno prekomplicira, ne gre zato, kdo bo zmagal v več državah, ker imajo države zelo različno število elektorskih glasov. Če zmagaš npr. v Maine, Montani , Dakotah in še kje, boš dobil še vedno manj elektorskih glasov, kot če zmagaš npr. v Kaliforniji! V posameznih državah gre za klasičen večinski sistem, en glas več kot jih dobi nasprotnik in pripada ti npr. vseh 55 kalifornijskih glasov. Poglej si šele, kako kompliciran volilni sistem imamo šele pri nas za poslance. Enkrat pred leti (1992) je Janša prišel v parlament le po zaslugi računske napake!
matej.z
04. 11. 2008 09.46
aja alduri pa ne zamerit...s tem kometarjem nisem mislil nič slabega....uživaj:)
matej.z
04. 11. 2008 09.46
alduri...glede elektorjev se motiš....elektorskih glasov ne dajejo fizične osebe, ki bi se odločale tako ali drugače-je tudi naslov članka malo zavajujoč...če bi bilo tako potem bi bilo brez pomena imeti volitve saj bi melo oligarhijo...elektorske glasove določene zvezne države pobere tisti kandidat ki je v tej državi zmagal...