Tujina

ZDA pred novo Katrino

Ljubljana, 28. 05. 2010 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovnjaki z ameriške agencije za oceane in ozračje opozarjajo, da se letos atlantski obali obeta kar sedem orkanov, ki jih lahko primerjamo z uničujočo Katrino.

Povprečno na sezono nastane šest orkanov. Letos jih ameriška agencija NOAA napoveduje kar štirinajst.
Povprečno na sezono nastane šest orkanov. Letos jih ameriška agencija NOAA napoveduje kar štirinajst. FOTO: Reuters
Po lanskoletnem zatišju, ko so Američani nad Atlantikom našteli komaj tri šibkejše orkane, je to leto tako verjetnost nastanka večih uničujočih orkanov na visokih 85 odstotkih.
Ameriška agencija za oceane in ozračje opozarja, da se letos ob atlantski obali lahko znova več orkanov, ki jih lahko primerjamo z uničujočo Katrino. Agencija namreč predvideva od osem do štirinajst orkanov, od katerih naj bi jih med tri in sedem doseglo hitrost vetra nad 180 kilometrov na uro. "Letošnja sezona bi lahko bila najbolj aktivna v vsej zgodovini,“ je nedavno slabo napoved potrdila vodja agencije Jane Lubchenco.

Letošnji orkani bi lahko tako celo podrli rekord iz leta 2005, ko so ZDA zajeli štirje hujši orkani, med katerimi je bil tudi orkan Katrina, v katerem je umrlo približno 1500 ljudi, na obalnem območju pa je povzročil za več kot 80 milijonov ameriških dolarjev škode.

Orkani bodo povečali ekološko katastrofo v Mehiškem zalivu

Ameriške oblasti se upravičeno bojijo, da bo napovedana sezona orkanov, ki se v Atlantiku uradno začne 1. junija, najhujši orkani pa se po navadi oblikujejo avgusta in septembra, povzročila veliko škode na naftnih črpališčih ter še povečala škodljive posledice izlitja nafte v Mehiškem zalivu. "Orkan, ki bi zajel Mehiški zaliv, bi naftni madež potisnil še bolj proti obali, v delto reke Misisipi ter morda vse do Alabame,“ je ameriškim medijem dejal Aron Studwell, eden od vodilnih ameriških vremenoslovcev.

ZDA se bojijo, da bodo orkani naftni madež, ki še vedno ostaja na in pod površjem, potisnili k obali.
ZDA se bojijo, da bodo orkani naftni madež, ki še vedno ostaja na in pod površjem, potisnili k obali. FOTO: Reuters

Nafta lahko orkane ojača

Orkani bi lahko nafto, ki plava na površju, potisnili na obalo ali pa bi jo pomešali z vodo, zaradi česar bi potonila. V prvem primeru bi bila prizadeta obala, v drugem pa ves podvodni svet, zato je v obeh primerih ekološka katastrofa neizbežna, je ameriškim medijem dejala priznana vremenoslovka Jenni Evans. Drugi znanstveniki z agencije poleg tega opozarjajo tudi na možnost, da bo črna nafta hitreje segrevala vodo, kar lahko orkane še ojača.

Orkan
Orkan FOTO: Reuters

Orkanska sezona tako ogroža predvsem jug ZDA in območje Karibov, kjer se nahaja tudi otoška država Haiti, ki jo je letos razdejal hud potres in kjer na tisoče ljudi še vedno živi v zasilnih zavetiščih. Poleg vetra jim z orkani grozijo tudi poplave.

Ocene moči napovedanih orkanov med drugim temeljijo na ocenah o moči vetrov pred nevihtami. Ti vetrovi lahko razbijejo nevihte pred nastankom, vendar naj bi bili letos šibkejši kot lani, ker bodo učinki vremenskega pojava 'el nino' v Tihem oceanu oslabeli. El nino prinaša toplejše vreme v Tihi ocean in hladnejše v Atlantik. Toplejše kot je morje, več je možnosti za močno nevihto. Obraten pojav je 'la nina', ki segreje Atlantik in ohladi Tihi ocean.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yerbas
28. 05. 2010 19.39
yerbas
28. 05. 2010 19.39
Naj ljudem pusti njihovo in naj jih obide Tudi če preveč ješ zdravila te pobere ali če preveč veruješ te hudich usliši in nagradi
Be_head_ed
28. 05. 2010 15.27
Sej je sam Ju es ej
Nandadevi
28. 05. 2010 14.40
Vse se vrača, vse plača. In nihče ne bo iz narave Norca bril ter iz žepa državljanom pulil denar za okoljske takse ter davke si namišljebal obdavčitev dežja in namišljene prispevke samo zato, da lahko vzdržuje nepotrebne družboclovce.
jagoda_bi
28. 05. 2010 13.13
Vse se vrača :) ... Sej pri nas bo pa toča spet vse potolkla...
tinetone
28. 05. 2010 12.25
kako bi nafta, ki je lažja od vode, lahko potonila? očitno se skušajo oblasti znebiti new orleansa in še zadnje prebivalce pregnati iz njihovih domov z zastraševanjem
malipandit@email.si
28. 05. 2010 12.19
ja upajmo no... Sicer je pa res vse je karma. To kar pocnejo drugim v bistvu pocnejo sami sebi, le da se posledice vracajo na drugacne navidez nepovezane posledice
ninja.subversion
28. 05. 2010 12.03