Tujina

ZDA pošiljajo vojake na mejo

Washington, 26. 05. 2010 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obama se je odločil, da bo na mejo z Mehiko poslal 1200 vojakov, njegovo kritiki pa že opozarjajo: Naj Obama na mejo pošlje vsaj 6000 vojakov. Kaj na to odločitev pravijo mehiške oblasti, še ni znano.

Ameriški predsednik Barack Obama namerava na mejo z Mehiko kmalu poslati 1200 pripadnikov nacionalne garde, ki bodo pri delu pomagali zveznim agentom za meje. Obama bo od kongresa prav tako zahteval 500 milijonov dolarjev dodatnega denarja za mejno varnost in policijo. Obama tako posredno priznava, da v predvolilnem letu ni veliko možnosti za napredek pri sprejemanju celovite reforme imigracijskega sistema.

Mehiško-ameriška meja
Mehiško-ameriška meja FOTO: Reuters

Republikanski senator iz Arizone John McCain pa je sporočil, da 1200 vojakov ne bo dovolj. Sam zahteva, naj Obama na mejo pošlje 6000 vojakov.

Zvezna država Arizona je pred kratkim sprejela oster zakon, ki državnim policistom nalaga preverjanje imigracijskega statusa ljudi, čeprav so te naloge v pristojnosti zvezne vlade. Zakon je naletel na kritike, da bo vzpodbujal rasno profiliranje, vendar ga velika večina Američanov podpira.

Ker pa je Obama proti omenjenemu  zakonu, mora hitro ukrepati, saj se lahko zgodi, da podobne zakone sprejmejo tudi v drugih zveznih državah. Natančna pooblastila pripadnikov nacionalne garde na meji še niso točno določena in ni znano, ali bodo lovili nezakonite priseljence ali se bodo borili tudi proti trgovini z mamili in orožjem. Najverjetneje bo njihova naloga le pomožna, saj nacionalna garda nima policijskih pooblastil.

ZDA se že več let soočajo z navalom nezakonitih priseljencev čez južno mejo, v zadnjih treh letih pa je položaj na meji vse slabši zaradi vojne proti mamilom na mehiški strani, ki se preliva tudi v ZDA, kjer kriminalci dobivajo orožje, narkomani pa s svojim povpraševanjem vojno podžigajo.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
26. 05. 2010 21.50
heh čenebi bilo mehičanov, kod bi opravil vsa nižja pomožna dela? 300 kilski američan-kit na dveh nogah, ki rabi za premikanje električni voziček to je samo politično slepilo itak bodo ilegalci še vedno dobrodošli, saj bi brez njih amerki že propadla, da legalnih visokokvlaificiranih delavcev sploh ne omenjamo
carpathian
26. 05. 2010 15.09
neverjetno kakšne moči se je polastila elita...ni več meja kaj je dovoljeno in kaj ne...
Theo
26. 05. 2010 14.32
Ni mi jasno zakaj bi se imel kdo pritoževat nad tem zakonom in komu so krajšane pravice ? Če prideš v državo nezakonito in če te dobijo in pošljejo nazaj, jaz nevem zakaj je to diskriminacija ?! Najboljše, da kar vsi pridejo komur se zapaše pa bo vse uredu. Vemo dobro kako so nastale ZDA ampak to je blo pred 200-300 leti nazaj, zdaj pa je tle Amerika in koga briga če je bil prej tle Meksiko ! Niso vsi latinski priseljenci enaki, ampak se lahko vidi kakšni so problemi z Mehičani in drugimi prebivalci iz Latinske Amerike ( razne gangsterke skupine, kriminal, droga, latinska geto naselja itd.. ). In ta ideja z vojaki je pametna zelo samo se bojim, da jih je res premalo, če gledamo kolika je dolga meja med Zda in Mehiko.
darkosa
26. 05. 2010 13.50
ne se sekerat, počasi
MERDE-AVE-MERDE
26. 05. 2010 13.43
amerika je največja grožnja svetovnemu miru kapitalizem nam je vsem v pogubo
skydrol7
26. 05. 2010 11.45
z imigracijo ki se izteka iz Mehike v ZDA je tudi veliko kriminalcev tako da 1200 National Guardsmen je kot kaplja v morje.............. mehisko mesto Juarez na meji z ameriko je imelo lani nad 3.700 umorov v zvezi z drogami...........
przelmuding
26. 05. 2010 11.38
Primitivci kaj oni mislijo da ograja zadrži imigrante.
ninja.subversion
26. 05. 2010 10.51
21.6 - amerišo globalistično fašistično zionistično zavezništvo štarta z novim napadom, operacija blackjack. ko se zgodi vedite da je čas da ustanemo ter se borimo, če ne nas bodo zasužnjili za veke na račun naše ignorance ! terorizem je laž servirana iz strani iluminati establišmenta ! državni teror je realnost !
MrBass
26. 05. 2010 10.18
Cool pa še nekaj jih naj pošlje na Hotizo pa v Piranski zaliv...