Tujina

ZDA po Titovi smrti pripravljale državni udar

Sofija, 18. 03. 2012 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Metropolit bolgarske pravoslavne cerkve, ki je v ZDA deloval kot tajni agent bolgarske obveščevalne službe, je poročal, da ZDA pripravljajo državni udar v Jugoslaviji. ZDA naj bi tako po Titovi smrti preprečile invazijo Sovjetske zveze v Jugoslavijo.

Velike sile so imele po Titovi smrti pripravljene različne scenarije.
Velike sile so imele po Titovi smrti pripravljene različne scenarije. FOTO:

Z brskanjem po arhivih se je razkrila že marsikatera skrivnost držav za "železno zaveso". Odprtje tajnih arhivov bolgarske obveščevalne službe pa razkriva tudi več ton poročil sedanjega bolgarskega metropolita Simeona Kostadinova, ki je med letoma 1966 in 1980 delal kot tajni agent bolgarske obveščevalne službe v ZDA.

Bolgarski mediji poročajo, da Simeon v poročilih omenja tudi načrte ZDA, da bi po smrti jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita izvedle državni udar v Jugoslaviji. Metropolit že leta 1974, torej 6 let pred maršalovo smrtjo, iz New Yorka sporoča, da v ameriški zvezni državi New Jersey ameriške oblasti pripravljajo mlade Srbe, Hrvate, Slovence in mogoče tudi Bolgare, da se prek Grčije infiltrirajo v Jugoslavijo.

Bolgarska tajna služba je metropolitova poročila posredovala sovjetski varnostno-obveščevalni službi KGB, ki je bila navdušena nad njegovimi sposobnostmi.

Američani naj bi z državnim udarom preprečili, da si Jugoslavijo podredi Sovjetska zveza. Simeon trdi, da mu je neki ameriški vojaški uradnik osebno pokazal tajni dokument o pripravah na državni udar.

Vohunilo je enajst od petnajstih metropolitov

Arhiv Državne varnosti Bolgarije, ki je zdaj dostopen javnosti, je potrdil, da je bil sedanji pravoslavni metropolit Simeon vsaj desetletje komunistični tajni agent in da je deloval pod psevdonimoma "Hristov“ in "Toris".

Bolgarski mediji pišejo, da so na osnovi odprtega arhiva potrdili, da je od petnajstih sedanjih metropolitov bolgarske pravoslavne cerkve najmanj enajst delalo za tajno službo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1018)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miha Klukovic
22. 03. 2012 21.02
+3
komi čakam novo jugoslavijo z novim titom na čelu
opicaunited
21. 03. 2012 10.58
+2
Skratka in zelo realno usm nam je lahko žau, da ni več Jugoslavije...Bli bi zdej močna vojaška in gospodarska sila, Amerika ve kaj pomeni združen Balkan in kakšna je tuki mentaliteta, slabi ljudje so bili vodje usake izmed današnjih majhnih republik., ker noben dober vodja ne bi svojga naroda pahnu v vojno....o športnih panogah, da ne govorim, da bi Jugoslavija zdej bla med prvimi tremi na useh športnih področjih kjerkol in kadarkol....
24pšancov
21. 03. 2012 17.42
+2
Na nabijaj, ko nimaš pojma. Slovenija je bila v Jugoslaviji daleč najbolj napredna. Ko se je odcepila od teh balkancev, je pa razlika v napredku še hitreje naraščala. Šport je pa povsem nepomembna stvar, od tega ni Slovenija nikoli nič imela in tudi ne bo. To je samo za retardirance že od Rima naprej, da pozabijo na prasce, ki kradejo na oblasti.
durban
24. 03. 2012 17.31
+2
A zdaj pa je evropi kaj dugače? Samo naši politiki imajo za izgovor vsako drugo besedo evropa!
prašek
20. 03. 2012 09.19
+10
Pogrešam Tita in njegovo trdo roko glede kriminalcev !!!!!! Ustvaril je dobro državo , zbližal tiste , za katere se je kasneje pokazalo , da je to skoraj nemogoče , poskrbel je za delavce , poskrbel je , da smo z lastnimi rokami zgradili novo domovino !!! No , vi , pametni mladci , kdo od vas bi šel v brezplačno delavno brigado ???? Kdo bi na roke gradil železnico ???? Ceste ???? To smo delali mi , potem je pa prišel Miloševič in na koncu še Demos .....
saintjozef
20. 03. 2012 09.30
+4
Problem je, ker se je izsililo mnenje, da se je naša samostojnost pričela z KRAJO dokumentov in ta moda se je uveljavila do danes. Zakaj bi delal, če lahko kradeš?
prašek
20. 03. 2012 09.40
+4
Prav sram me je , da sem takrat hodil vpit na Roško ....... Sicer bi danes tudi vpil , ampak točno nasprotno kot takrat
cau-curaku
20. 03. 2012 13.38
+1
24pšancov
20. 03. 2012 20.35
+6
Tito je imel trdo roko glede kriminalcev, ker ni trpel konkurence.
balon200
20. 03. 2012 08.20
+6
Nacionalizem je razdrl Jugoslavijo. In sedaj pač v vsaki od teh bivših republik pač vladajo nacionalisti. Nekje so celo kao neki demokrati, v Sloveniji še najbolj. Jugoslavija je razpadla, ker so desničarji od vsake republike začeli vleči na svojo stran, ko je Tito umrl, posebej Srbi. Seveda tukaj je bilo veliko tudi nacionalistične desničarske propagande po televiziji, da se je še folk napumpal, igranje na domoljubna čustva in sanje. Zato smo imeli potem vojno in žrtve. Ko so Američani videli, da je itak veliko nacionalizma in da bo itak čez 10 let delovalo neke vrste tržno gospodarstvo, so sklenili, da se ne mešajo in počakajo, kaj bi si mazali roke. No saj, čez 10 let po osamosvojitvi smo že imeli prvi Mcdonalds, ali celo še prej. In smo bili veseli, k majhni otročki.
WikiX
20. 03. 2012 08.28
-1
Hmmm, a niso ravno Srbe obtoževali, da hočejo še naprej Jugoslavijo. Tudi nisem vedel, da se odlivanje denarja za davke v Nemčijo, tam kupovanje vlakovskih kompozicij aluminija in financiranje osamosvojitve imenuje nacionalizem, vedno sem mislil, da se temu reče zarota in državni udar.
WikiX
20. 03. 2012 08.33
-4
Tudi nisem vedel, da se totlaitarni vladavini nedotakljive osamosvojitvene fašistične oligarhije, reče demokracija in kapitalizem, organiziranemu kriminalu in zločinom pa pohlep. Vem pa, da si določeni posamezniki in bivše republike želijo, da bi ljudje še naprej tako mislili, pravzaprav je to danes predvsem vprašanje obstoja njihovih družin in priviligiranih, zadetih istospolnih, skrajno butastih, arogantnih, nesposobnih, hinavskih in pokvarjenih potomcev, ki prevzemajo njihove vloge in s lastijo državo. Primerjalne prednosti, oni to zdaj imenujejo, ne evgenično razslojevanje naroda in kastni real fašistični sistem.
balon200
20. 03. 2012 08.47
+2
Ja Srbe so obtoževali in oni so hoteli Jugoslavijo, seveda. Neko drugo, njihovo, Srbsko. To seveda ni šlo. So pa države itak še najbolj interesne, politične organizacije, ki jim vladajo lokalne mafije oz. elite. Njim so države še v največjem interesu, kjer so glavni na vasi in imajo svoje vrtičke. Nacionalizmi in domoljubizmi so pa samo finte, kako nabrat folk okrog sebe, da glasujejo zate in si narediš državo. Ki pa ni nič vredna, če jo ne priznajo druge elite / mafije iz tujine. Dobro, so države tudi narodnostne skupnosti, samo kaj ko nacionalne države skoraj ne obstajajo. Vse so sestavljene iz večih narodnosti, kar samo potrjuje tezo, da so države mafijske, interesne organizacije. Tudi tako, se da brati to našo svetovno ureditev.
WikiX
20. 03. 2012 14.32
-1
Govoriš seveda o naši vojaški sovražni propagandi, ki so jo financirali ter sprožili naši managerji leta, rojeni na hrvaškem in velikosrbskih zemljevidih, ki jih je ukradel janša in jih preavzaprav ni nihče videl, ko so nas strašili med drugim tudi, da bo Srbija uvedla srbohrvaščino kot obvezen jezik in se ne razvijamo, ker gre ves denar v Beograd. V resnici je šlo seveda za Veliko hrvaško in Veliko labanijo, kot smo se lahko naposled tudi prepričali, čeprav nekateri začutijo hudo duševno bolečino, če le pomislijo, kako so jih prevarali njihovi najljubši namišljeni junaki iz otroštva in s kakšno vnemo še danes sovražijo brez razloga tiste, ki nam nikoli v zgodovini niso strorili nič slabega. Ker, ko se bo nedvoumno pokazalo, da je bila osamosvojitev in plebiscitno enoumje navadna grozljiva masovna laž, da je šlov bistvu za zaroto hrvatov, ki so tudi izdali ukaz za napad oziroma zasedbo obmejnih prehodov JLA v Sloveniji, marsikdo v sebi začuti, da bi se najraje pogreznil v zemljo in nikomur več ne bi moral pogledati v oči, ampak to je že druga zgodba. Mogoče pa si mislil na Jugoslavijo, ki je obstajala še po odcepitvi Hrvaške in Slovenije, ki se je relativno mirno, seveda z izjemo BiH, kamor so se širili hrvati in so hoteli imeti muslimani svojo evropsko državo, praktično brez nasilja in povsem mirno transformirala v današnje samostojne republike. Najbrž pa le citiraš predsednika Mešića, zadnjega vrhovnega poveljnika JLA, za katerim ponavljate, da naj vas bog čuva nove Jugoslavije in kdo bi si sploh želel še enkrat ustvariti tako zlo? Hrvati in Albanci pa imajo danes dejansko nacionalno držasvo, zakaj pa misliš, da so izgnali praktično vse srbe, rome in ostale nezaželjene rase? Še enkrat, kdo je hotel neko drugo Jugoslavijo, a ne Slovenci oziroma tu živeči Hrvati, ki so davke namesto v Beograd, vlagali v prenovo oziorma pošiljali v Nemčijo in tam kupovali aluminij, s katerim so potem financirali vojno na balkanu, medtem ko je bil ta pod mednarodnim vojaškim embargom, si upaš to zagovarjati v Hagu? In še to mi povej lepo prosim, kje točno se nahaja neobstoječi Zahodni balkan, o katerem pravljico je naša tajna policija prodajala tujim opazovalcem, ker smo bili menda taki strokovnjaki za vojno v Jugoslaviji, predvsem Američanom?
lolipoly
20. 03. 2012 16.14
+2
@rock2 Tako je, lepo napisano, kot je v resnici bilo in kako se je zacelo, ker Srbi so hoteli imeti veliko Srbijo in nic vec Jugoslavije in to se je ze dogajao 10 let prej, samo, da so cakali , ko Tito umre, da potem nastopijo, ce kdo zeli videti zemljevid, ki so ga Srbi imeli narejenega, naj prosi srbskega izseljenca bo bo videl, ce ne verjame.
WikiX
21. 03. 2012 01.42
+1
Hja, mogoče je pa Janša, katerega dedek je menda Albanskega porekla, že pred osamosvojitvijo skopiral kakšen zemljevid iz Wikipedie, edini dokaj verodostojni zemljevid sem našel iz 19.stoletja, ki prikazuje Kraljevino Štefana Prvovjenčanog, kralja Srbov in Grkov, kot so ga imenovali, ker se je čez vse to takrat raztezala Srbija. Najboljša varijanta se mi zdi francoska karta, narejena leta 1862, ki prikazuje Erbsko cesrastvo Dušana velikega, iz 14.stoletja in se razteza tam nekje od Trsta, do Črnega morja, pa do Turške meje, skupaj z Grčijo in Albanijo. Privlačna je tudi podobna skica, ocena mednarodne komisije o težnjah Srbov, med leti 1912-1913, najbolj zabavna pa je zagotovo Šešljeva ideja, iz leta 2006, kjer je Srbija zakoličena po črti Virovitica-Karlovac-Karlobag, po mejah bivše Jugoslavije, do Albanije in Grčije, ampak te Janša zagotov ni ukradel, razen če je od njega Šešelj dobil idejo. Sicer pa naš premije zagotovo hrani še kako kopijo znamenitega zemljevida v arhivu, mogoče bo izdelal posterje, na obletnico, ko ga je državni nagrajenec Ertl zaradi nje priprl.
Jakce
20. 03. 2012 08.08
+7
Ma sej je v vsaki oblasti tako. Kaj mislite da sedaj ni. Lih tako ma Vatikan eno najmočnejših mafij na svetu. Politika je K.U. R. B. A pa naj bo v takem sistemu al drugačnem.
crysis
20. 03. 2012 05.42
+12
druže tito mi ti se kunemo da sa puta tvoga ne skrenemo ampak smo skernuli a joooj
opanko
20. 03. 2012 06.41
+7
"Druže Tito Josip Broz, narod ti je gol i bos, niko neče u kolhos" je pel moj sosed in je dobil 6 mesecev ...
triglav52
20. 03. 2012 08.03
+4
red pa mora bit.... tako kot sedaj :::::))))))))
Frane Šajn
20. 03. 2012 08.57
+1
Ja ste skrenuli ampak zato Tita resnično boli kita!
totinori
20. 03. 2012 01.04
+4
Madona, pa ta je še hujši kot Meršol! A pol je naš presvetli Dore F. Ranc tudi špijuniral med izseljenimi ovčicami za CIO, ko je bil še na oni strani luže? Odgovor se ponuja kar sam od sebe.
ljx
20. 03. 2012 01.49
+7
Za CIO je delal sam Vatikanski vrh s Papežem Janezom Pavlom na čelu,Rode je pa kvečjemu glasnik in kurir tega NWO.
jaka64
19. 03. 2012 23.34
-9
To je izmišljena zgodba. Ker so vedli, da so v Jugoslaviji Slovenci, ki bodo vse razturili od znotraj so ugotovili, da Jugoslavija ne rabi zunanjega sovražnika. Nato so Slovenci najprej razdrli Jugo, nato pa še sami sebe. Samo naj sosedu pes crkne, sej je vseen, če sam nimam nič...
RISHA.
19. 03. 2012 23.43
+10
za razpad Jugoslavije, so krivi vsi nacionalisti vseh šest republik. Kva je z vama ?!?
jaka64
19. 03. 2012 23.45
+9
Dokler smo imel opankarje za sodržavljane smo imel vsaj komu jajca od Gorenjeve bele tehnike prodajat, danes pa nas z balkanom povezuje Burek. Namreč revni smo tako, da nimamo za burek. Ko bo Hrvaška prišla v EU pa bomo lastniki dveh slabih stranišč ob avtobanu na poti v Nemčijo
dostojevski70
19. 03. 2012 23.52
+7
Jaka, no si moral razmišljati, namesto z glavo v riti streljati po nabornikih, za katere upam, bo v prihodnosti tudi nekdo odgovarjal.
kleopatra-1
20. 03. 2012 00.13
+2
Jugo je razdrla ZDA. Načrtovani državni udar ji je odlično uspel. Z zaslepljenim ljudstvom jim ni bilo težko.
totinori
20. 03. 2012 01.10
+11
Očitno jim to isto več kot odlično uspeva tudi v Sloveniji. Še malo, pa se bodo "naši" in "vaši" gledali čez puškine cevi, tisti voluharji,kismo jih volili pa bodo stisnili riti tako kot že nekoč.
Elvir Lovi?
20. 03. 2012 06.09
+5
Jugo je razdrla predvsem nemčija in vatikan!! Prva za to da se polasti tovarn in nam vsili svoje banke,drugi pa zaradi posestev in gozdov ki mu jih je TITO vzel. Zato nam bodo večni gospodarji,na žalost.
tomii83
20. 03. 2012 06.24
-1
Hunter ti si ziher član kakega foruma K-9
opanko
20. 03. 2012 06.49
-1
Slovenci smo se na plebiscitu z veliko večino odločili, da nam je Juge dovolj, zato ni treba zdaj nikogar obtoževat za njen razpad. Kdor si jo pa želi nazaj, naj gre pa na jug, pa bo videl kako bi bilo tudi pri nas, če ne bi takrat izstopili. Da nam gre slabo, pa je posledica požrešnih tajkunov, zbranih okrog foruma 21, ki so po raznih mahinacijah in s pomočjo dobrih zvez in političnih botrov pokradli toliko denarja.
MA007
20. 03. 2012 06.50
+3
AHAHAAH Hunter 87 govori kako je bilo v Yugi AHAAHAHAHAHAH
Hunter87
19. 03. 2012 23.20
-16
Kaj POPTV nimate druga kot da delate reklamo diktatorju, ki je že 32 let hladen, njegov propadli sistem pa tudi.
TRUMPP
19. 03. 2012 23.33
+15
Tito je propadel drugo leto boš pa ti. Ž e imaš karto za Grčijo. Bedak.
DALENC_NA_KUBIK
19. 03. 2012 23.34
-12
TheWitch
19. 03. 2012 23.44
+2
opanko
20. 03. 2012 06.53
-4
Samo, da rdeči ne znajo delat, ker so samo politiko terali ...
b-king
20. 03. 2012 07.55
+3
hunter87 ... mi lahko opišeš oziroma napišeš zakaj po tvojem mnenju tito ustreza diktatorju??? Drugič malo prelistaj enciklopedijo kaj in kdo so diktatorji ... Ko boš to naredil, boš spoznal, da diktator ne more biti nekdo, kateremu je ljudstvo dalo dosmrtni mandat ... Poleg tega da si še zelo zelo mlad, si še zelo zelo nerazgledan ..
lolipoly
19. 03. 2012 22.51
-2
Mene pa zanima, koliko vas tukaj bi upalu v bivsi Jugi pisati tu, in kritizirati vlado eno ali drugo, tako kot to delate sedaj?
DALENC_NA_KUBIK
19. 03. 2012 22.53
-3
južnaki bi prijavljali na spletno oko... bbbbbuuuuuuuuuuuuhahahahha
AIZ
19. 03. 2012 22.54
-5
Bi si vendar bi kmalu pristali na golem otoku kakor je moj stari oče ker je bil domoljub.
titovka
19. 03. 2012 22.55
+19
zakaj bi jo kritizirala...imeli smo solidno življenje...dostojno človeka...imeli smo službe...nismo bili brezpravna raja, kor smo to postali po letu 1990!!!! TITO edini, ki dal nekaj na malega človeka!!!
AIZ
19. 03. 2012 22.59
-10
Ah ja par knik si preber in ti bo kmalu veliko reči bolj jasno ... Navsezadnje pa nismo dobili drugega ko so se osamosvojili od juga kot rdeče cifre pufa :)
titovka
19. 03. 2012 23.01
+13
hahaha, koliko pufa pa so naredili naši osamosvojitelji???zapufali in pokradli celotno slovenijo!!!!
AIZ
19. 03. 2012 23.14
-7
Ja to je pa tudi res nesposobni gospodarji... Samo poglej si raje napredek države ! In jo primerjaj z jugom . Ne govorim da je Marxsizem oz Komunizem slaba stvar to je odlična ideologija vendar jo pa ljudje kakor so Tito ,Causeski ,Stalin,
AIZ
19. 03. 2012 23.16
+5
Judovski kapitalizem mi ni kaj preveč ušeč.
titovka
19. 03. 2012 23.18
+8
DALENC_NA_KUBIK
19. 03. 2012 22.47
+0
Litijski policaji vas bodo deložirali če se boste po balkansko obnašali...
TheWitch
19. 03. 2012 22.04
+8
pehtateta moj fotr je bil zaradi takih kot ste vi v Auschwitzu! Zato ne modruj preveč!
DALENC_NA_KUBIK
19. 03. 2012 22.47
-1
TheWitch
19. 03. 2012 22.52
+1
TheWitch
19. 03. 2012 23.47
+2
kdo je pa tebe matematiko učil. zihr tabeli- ne znaš računat, čustveno intiligenco imaš pa -1 lolek bolek v plenicah.
M_teorija
19. 03. 2012 22.02
+11
Pa LP in S Titom naprej! Po Titu Tito!
opanko
20. 03. 2012 07.14
+1
pehtateta
19. 03. 2012 21.44
-16
Ste že v manjšini. Slovenija je rešena!
pehtateta
19. 03. 2012 22.00
-19
Kdor mi bo dal minus, bo šel v pekel, zapomnite si to!
Paine
19. 03. 2012 22.01
+9
Nas vsaj zeblo ne bo, ker ne bomo imeli za kurjavo.
wizeman
19. 03. 2012 22.12
+9
Tja pa si res najmanj želim. Takih, kot si ti, bo kar mrgolelo tam....
BABAVANGA
19. 03. 2012 21.44
+2
ja, res je blo lepo dokler je trajalo... kako pa bo je pa od ns odvisn... kolk se bomo pustil je pa druga zgodba!
TheWitch
19. 03. 2012 21.40
+11
Imam sliko in kipec Tita, katera gresta z mano v grob!
WikiX
19. 03. 2012 21.41
-5
titovka
19. 03. 2012 21.43
+8
pehtateta
19. 03. 2012 21.50
-9
pehtateta
19. 03. 2012 21.51
-12
titovka, 600 prikritih grobiš imate na vesti, ti pa sv. Urha. Sram te bodi!
TheWitch
19. 03. 2012 21.58
+6
tebe ko bo tvoja ura- samo ne k angelčkom!
TheWitch
19. 03. 2012 22.06
+4
v peklu sem že bila pri vas- tako da to zame ni nič novega!
wizeman
19. 03. 2012 22.14
+11
Uuuuu, zdaj pa že 200.000. Se tebi kaj približno sanja, koliko prebivalcev je štela Slovenija po drugi vojni?
TheWitch
19. 03. 2012 22.20
+11
marinaconti moji niso bili med sadisti in izdajalci, kateri so v Sloveniji sami ustvarjali pekel
antraks
19. 03. 2012 22.49
+11
jester1970
20. 03. 2012 07.48
+2
Marinaconti, daj ne laži o nekih 200.000. Prava številka je dosegljiva na netu in preverljiva, zato z laganjem samo sebe diskreditiraš in spravljaš v luć neverodostojnosti.
sweetnes
20. 03. 2012 07.53
+2
ah dejte no ona ma zmeram take lude cifre 200.000 drugič je 500. 000 ... pa tud število grobišč se spreminja
jester1970
20. 03. 2012 08.22
+2
Uradne številke govorijo o slabih 100.000 žrtev v Sloveniji med celo ww2 in po njej in to vseh skupaj; partizanov, domobrancev, civilov, deportirancev, talcev,.. in žrtev povojnih pobojev.
M_teorija
19. 03. 2012 21.36
+12
Že v času NOB so ženske dobile prvič volilno pravico. Da ne govorimo o bolj prvični delitvi dela, enakopravnosti med narodi. Največkrat je govoril o miru, sožitju, svobodi, pravičnosti... Čuden neki totalitarizem!?
titovka
19. 03. 2012 21.40
+15
hahaha, to ni bil totalitarizem...to so bili svinčeni časi, kot nam janša hoče prikazati in že 21 let nam pere možgane!!!!
WikiX
19. 03. 2012 21.43
-7
In kje ženske niso imeli volilne pravice, delitve dela in enakopravnosti, v Afriki in južni Ameriki mogoče? Brez zamere, tudi vse to je zagotovil že Hitler, pravzaprav so si nacisti izmislili tudi človekove pravice, le fašistov seveda.
pehtateta
19. 03. 2012 21.49
-7
M_teorija
19. 03. 2012 22.00
+5
WikiX V Švici na primer so ženske dobile volivno pravico šele leta 1971!
titovka
19. 03. 2012 22.21
+8
pehtateta....veš kaj, mene nima biti zakaj sram...saj nisem lastnik zloglasnega nacističnega uničevalnega taborišča - aushwitz - birkenau, ki velja za največje morišče zgodovine...ko boš tukaj razčistila potem se oglasi????
titovka
19. 03. 2012 22.23
+11
Marinaconti...njega so že oprali komunajzerji, ko so ga nogirali ven iz KPJ!!!!
TheWitch
19. 03. 2012 21.31
+23
TITO je v svojih ognjevitih govorih spodbujal ljudi in jih obiskoval na gradbiščih in v tovarnah. Pogledi Tita na na vlogo države v socializmu so se razlikovali od Stalinove prakse-predvsem, da bi si Jugoslavijo popolnoma podredil. Junija 1948 se je TITO uprl informbiroju in zmagal, kljub gospodarski blokiranosti in notranji zaostritvi.Vztrajal je v načelih enakopravnosti in samostojnosti v delavskem gibanju in se hkrati zavzemal za mir in pravičnejše odnose v svetu. Bil je državljan sveta. Kolikšen je bil njegov ugled v svetu, je bilo videti tudi na njegovem pogrebu: nikoli se ni na enem mestu hkrati zbralo toliko državnih voditeljev. ZDAJ PA NE ZNAJO DRUGEGA KOT TO, DA ANGELCI LEZEJO POD KIKLO. SRAMOTA
Dmitar
19. 03. 2012 21.42
+10
lolipoly
19. 03. 2012 21.45
-8
Tito je imel zavetje pri ZDA in tudi financno podporo.
titovka
19. 03. 2012 22.32
+15
Marinaconti.....PO TEJ TVOJI RAZLAGI JE TUDI PAPEŽ PAVEL VI zločinec, ki je sprejel TITA tako slovesno kot še ni nikogar.TITU je izrekel zgodovinski stavek...gospod predsednik, vi združujete narode in kontinente.priznal mu je vlogo, ko je presegala evropo in zaobjela svet.imela sta tudi neuradne stike, o katerih vemo malo, a so bili prijateljski...kako boš to komentiral???
Dmitar
19. 03. 2012 21.14
+13
pa mi smo deca socializma, bre :)
Dmitar
19. 03. 2012 21.11
+24
TITO je LEGENDA!!!
titovka
19. 03. 2012 21.24
+16
TITO, nam je ustvaril državo, imeli smo svoje meje, svojo nacionalno valutu in ustavo, katero smo spoštovali.in kakšno državo imamo danes???država je v razsulo - od nje ostaja samo mayerjevo pogorišče......delavce so vrgli na cesto ostali so brez dela, plač in brez vseh pravic....raja!!!!
pehtateta
19. 03. 2012 21.35
-8
jaja, če bi šli po poti Avstrije, madonca, kje bi že bili. Sicer pa ardeči kradejo, tvoji tovariši titovka!
titovka
19. 03. 2012 21.38
+8
mayerjeva elita ni moja in niso moji tovariši????'
WikiX
19. 03. 2012 21.45
+4
Kje bi bili šele, če bi bili normalna demokracija in ne bi pobijali ter zatirali lastnega naroda.
pehtateta
19. 03. 2012 21.47
-4
itovka Studio City te pričakuje, Štefančič deli zadnji blagoslov.t
pehtateta
19. 03. 2012 21.47
-5
mayerji so pa elita, to pa je, ne pa ti rdečkarji, ki so pokradli naš denar.
titovka
19. 03. 2012 22.44
+9
meni se je vžgala slama tebi pa pamet....govorim o državi sloveniji...pa ja ne boš dejal, da so nam slovenijo priborili belogardisti...nisem ti jaz kriva če si ti živel v kini, ali bilo v kateri drugi komunistični državi!!!!res je tam smo čakali v vrsti na kruh a v današnji belogardistični državi pa ljudje iščejo kruh po smetnjaki...pa še mrliče okradete!!!!