Tujina

'Na kocki je varnost celega sveta'

New York, 02. 12. 2009 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik Barack Obama je potrdil, da bo v Afganistan poslal še 30.000 vojakov. Vojaki se bodo morali učinkovito soočiti z uporniki in zavarovati ključna mesta v državi. "Zdaj moramo stopiti skupaj in uspešno končati to vojno," je dejal Obama.

Na vojaški akademiji West Point  je v sredo zjutraj po srednjeevropskem času ameriški predsednik Barack Obama sporočil, da bo do polovice naslednjega leta v Afganistan poslal še 30.000 ameriških vojakov in izrazil pričakovanje, da bodo svoj prispevek dale tudi druge članice zveze Nato. 

Obama je na vojaški akademiji West Point Afganistancem sporočil, da ZDA nimajo nobenega interesa okupirati državo, in nakazal možnost pomilostitve tistih talibanov, ki se odpovedo nasilju in spoštujejo človekove pravice sodržavljanov.
Obama je na vojaški akademiji West Point Afganistancem sporočil, da ZDA nimajo nobenega interesa okupirati državo, in nakazal možnost pomilostitve tistih talibanov, ki se odpovedo nasilju in spoštujejo človekove pravice sodržavljanov. FOTO: Reuters

Obama je poudaril, da bodo 30.000 dodatnih ameriških vojakov namestili najhitreje, kot je mogoče, da se lahko soočijo z uporniki in zavarujejo ključna mesta. Dodatne enote bodo poleg tega namenjene hitrejšemu urjenju afganistanskih sil, s čimer bodo ustvarili pogoje za prenos odgovornosti za lastno varnost na Afganistance.

Uvodoma je ameriški predsednik spomnil, da ZDA niso želele te vojne, ki se je začela z 11. septembrom 2001, ko je zveza Nato prvič v svoji zgodovini obudila 5. člen pogodbe, ki pravi, da je napad na eno članico napad na vse. Omenil je umik pozornosti in vojno v Iraku, ki je napela odnose med zavezniki, položaj v Afganistanu pa se je medtem slabšal.

Ameriški predsednik je dejal, da bodo dodatne ameriške in zavezniške enote omogočile hitrejšo predajo odgovornosti afganistanskim silam, kar bo omogočilo začetek umika ameriških sil iz Afganistana julija 2011. Obama je zagotovil, da bo ta umik potekal podobno kot v Iraku. Torej odgovorno in z upoštevanjem razmer na terenu. "Svetovanje in pomoč afganistanskim varnostnim silam se bo sicer nadaljevalo na daljši rok, vendar pa bo afganistanski vladi in ljudstvu jasno, da so sami odgovorni za svojo državo," je še dejal Obama.

Obama: Stopiti moramo skupaj

Obama je izrazil prepričanje, da bodo zavezniki, ki so se doslej borili in krvaveli z Američani, v prihodnjih dneh in tednih prav tako zagotovili dodatne enote. "Zdaj moramo stopiti skupaj in uspešno končati to vojno. Na kocki ni le verodostojnost zveze Nato, ampak varnost naših zaveznikov ter varnost vsega sveta," je dejal Obama. ZDA imajo trenutno v Afganistanu 68.000 vojakov, zavezniki pa nekaj manj kot 40.000, med njimi tudi okrog 70 slovenskih vojakov.

ZDA imajo trenutno v Afganistanu 68.000 vojakov, zavezniki pa nekaj manj kot 40.000, med njimi je tudi okrog 70 slovenskih vojakov.
ZDA imajo trenutno v Afganistanu 68.000 vojakov, zavezniki pa nekaj manj kot 40.000, med njimi je tudi okrog 70 slovenskih vojakov. FOTO: Reuters

Obenem si bodo za cilje prizadevali s civilno strategijo, med drugim vlaganjem v obnovo kmetijstva, kjer lahko najhitreje dosežejo napredek, vendar pa naj ne bi bilo več podpore državnim in lokalnim uradnikom, ki so skorumpirani. Tretji del strategije pa je učinkovito sodelovanje s Pakistanom, ker so se skrajneži iz Afganistana zatekli čez mejo. Obama je pri tem pohvalil zadnjo ofenzivo pakistanske vojske proti skrajnežem.

Obama je Afganistancem sporočil, da ZDA nimajo nobenega interesa okupirati državo, in nakazal možnost pomilostitve tistih talibanov, ki se odpovedo nasilju in spoštujejo človekove pravice sodržavljanov. Ameriški predsednik je menil, da bodo dodatne ameriške in zavezniške enote omogočile hitrejšo predajo odgovornosti afganistanskim silam, kar bo omogočilo začetek umika ameriških sil iz Afganistana julija 2011.

Umik podoben kot v Iraku

Obama je zagotovil, da bo ta umik potekal podobno kot v Iraku. Torej odgovorno in z upoštevanjem razmer na terenu. Svetovanje in pomoč afganistanskim varnostnim silam se bo sicer nadaljevalo na daljši rok, vendar pa bo afganistanski vladi in ljudstvu jasno, da so sami odgovorni za svojo državo.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki je bil pred nedavnim znova izvoljen, bo težko vzpostavil red v tej državi.
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki je bil pred nedavnim znova izvoljen, bo težko vzpostavil red v tej državi. FOTO: Reuters

Za Obamo status quo ni vzdržen, ker bodo samo capljali na mestu. Prav tako je zavrnil tiste, ki so zavračali postavitev roka za začetek umika. Med temi je tudi njegov nasprotnik na lanskih volitvah senator John McCain, ki mu je pred govorom zabrusil, da se s postavljanjem datumov za umik ne zmaguje v vojnah. Obama je dejal, da je datum postavljen, ker bo to pospešilo prizadevanja za uspeh.

Obama je izrazil razumevanje, da vojna ni popularna v času, ko potrebujejo denar za gospodarsko okrevanje. Priznal je, da bo samo letos pošiljanje dodatnih vojakov povečalo stroške za 30 milijard dolarjev. Prve enote marincev naj bi šle v Afganistan že do božiča. Povedal je tudi, da odločitve ni sprejel zlahka, ker se zaveda posledic vojne. Vendar pa je zatrdil, da nevarnost grožnje terorizma, če regija zdrsne nazaj v kaos, ni hipotetična, ampak resna. Pri tem pa je gladko zavrnil primerjave z Vietnamom in dejal, da Vietnam ni napadel ZDA, ki takrat niso imele ob sebi 43 zavezniških držav.

V prihodnje bodo morale ZDA kazati svojo moč tudi s tem, kako končujejo vojne in preprečujejo konflikte, ne le z vojnami. Obama je dejal, da morajo biti pri uporabi sile skrbni in natančni in utrditi domačo varnost, ker ne morejo pobiti vseh teroristov na tujem. V prihodnje bo potrebno več diplomacije in naslanjanje na ameriške vrednote, zaradi česar je tudi ukazal zapreti taborišče za osumljene teroriste Guantanamo.

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
14. 02. 2010 20.04
bla bla bla.....
mes
05. 12. 2009 18.39
Na kocki je interes kapitalističnega pohlepa !
Jurkos
03. 12. 2009 09.09
Američani se bojijo da je mela bolgarka prav glede biološkega napada nad celo evropo v letu 2010...
Abacus
02. 12. 2009 22.33
Dejansko pa se ZDA morajo umakniti ,saj definitivno okupacijsko držijo neko državo ,ki sicer prej ni imela formalne vlade ,je pa zanimivo ,kako bi vsi planili ,ko bi ,če bi Američani takoj odšli iz Afganistana ,se verjetno talibani širili še bolj v Pakistan ,kjer bi znala vlada pasti ,Indija pa verjetno tudi nebi križem rok stala ,saj pakistanski Talibani ze dolgo delujejo tudi proti Indiji. Indija je nekoč izjavila: "Pakistan lahko zada udarec Indiji ,ampak Indija pa lahko pokoplje Pakistan" ,tako da naj do tega ne pride!
Abacus
02. 12. 2009 22.27
Kaj govorite ,da Obama ni uresničil obljub? Kdaj pa je obljubil ,da bo umaknil vojake iz AFGANISTANA ,obljubil je umik iz IRAKA ,ne AFGANISTANA ,tu je obljubil povečanje ,torej drži besedo! Vi pa le manipulirate z izjavami! Irak je že zapustila vrsta držav ,ki so sodelovale z ZDA ,vojska ZDA se je umaknila iz mest vztrajno se zmanjsuje sestava ,do konca leta 2011 pa naj bi se popolnoma umaknila,če se ne bo ,pomeni ,da je Obama lagal.
Abacus
02. 12. 2009 22.25
Poglejte Nemčijo in Japonsko po 2.SV,ki so jih okupirale ZDA ,danes sta to dva močna temelja v Svetu! Tudi Južna Koreja/
Abacus
02. 12. 2009 22.22
LexLuthor 02.12.2009, 10:04 Svoj glas ste že oddali 2 Ste opazili, da imata ameriška vojaka na sliki zgoraj predelane kalašnikovke namesto M-16. Še en dokaz, kaj se v realnih razmerah zanesljivo obnese. ------------ To sta češka ,piše če daš miško na sliko...
Srbenda
02. 12. 2009 21.38
.ebes demokracijo ki se siri z bombami in lazmi!.
ekskluziv.scena
02. 12. 2009 21.26
Vse skupaj izgleda tako, kot da Američani prav želijo aktivirati potencialne teroriste po vsem svetu - s tem, ko se gredo (nevarne je premil izraz) republikanske igrice. Mislim, da je še čas za pregovarjanje...
Alexxsaso@yahoo.ca
02. 12. 2009 20.52
Mir se ne ustvarja s puško v roki... Vietnam ni napadel ZDA... Afganistan in Irak tudi ne... Denar pa je sveta vladar in človeško življenje ob vsem tem ni vredno "počenega groša"...
RenatoI
02. 12. 2009 20.49
Varnost celega sveta, ker če kdo ne bo podprl te vojne ga bojo Američani napadli.
kr-eden
02. 12. 2009 20.30
Izgleda, da je Husein Obami pričelo zmanjkovati opija, pa mora hitro končati to vojno, da bodo lahko njegovi podrepniki v miru gojili mak. Nekje sem zasledil, da gre tudi 17 slov.vojakov na novo v Afganistan. KDAJ SE BOMO NEHALI VDNINJATI TEM ZLOČINSKIM AMERIČANOM ??????
Cobra007
02. 12. 2009 20.02
Glavni vzrok zakaj so Američani na bližnjem vzhodu je nafta...itak..
Srbenda
02. 12. 2009 19.57
na kocki je varnost ameriskega zasluzka.
Sweet_Cocaine
02. 12. 2009 18.21
So rekli Zidi.
rubikon
02. 12. 2009 15.08
Ducky, 02.12.2009, 13:27 in ti res misliš, da ZDA vojake tja dol pošilja zato, da bi rešili ženske, da se več ne bi rabile zakrivat in da bi imele več pravic?!?! po moje imajo kakšen bolj konkreten, z denarjem, politiko in gospodarstvom povezan razlog, zakaj dol ubijajo ljudi in celo pustijo, da so ubiti njihovi ljudje. če bi pa ZDA po vsem svetu rade vzpostavile mir, pa ne vem, zakaj morajo pred tem vojne gnat. ironija je, da se je še vsaka vsaka vojna končala za mizo med štirimi stenami. in če bi vprašal civiliste, ki bežijo pred vojno, ali bi radi še naprej na stari način živeli brez vojne ali bi pa nekaj let trpeli vojno, po moje veš, kaj bi izbrali.
Ich88
02. 12. 2009 14.23
na kocki je varnost vsega sveta....tako je to ko pod besedo svet razumes ZDA in EU glavno gonilo sveta pa gospodarstvo in kapital, potem je res varnost sveta v nevarnosti.
profil24ur
02. 12. 2009 13.27
Kok mi to gre naživce, ko tu neki kvazi greenpisovci, pacifisti, marksisti ipd. pametujejo, kako je vojna tam dol slaba, in da po nepotrebnem umirajo ljudje ipd. A veste, da tam ljudje umirajo v vsakem primeru, ne glede na to če je vojna ali ne!? razlika je pa v tem, da zdaj ko šli američani tja, zdaj se o tem poroča, pred tem pa se o tem ni poročalo, zato ker se ni smelo; druga razlika je v tem, da zdaj vsaj obstaja upanje, da se ta murija, mučenje ipd. v prihodnje ustavi, če pa američani nebi šli tja, pa tega upanja nebi blo.. kako bi blo z vami, če bi se vas na vsakem koraku omejevalo, se nebi smeli prosto ukvarjati niti s športom itd., če se ženske nebi smele udeleževati v javnem življenju, bi morale biti noč in dan zakrite, bi se vas lahko javno mučilo in poniževalo itd itd.. to vas ne zanima ne, sam tle v Sloveniji pa se razburjate nad vsako malenkostjo, npr. če otrok v šoli kar naredi narobe in ga učitelj zato sam bolj strogo pogleda, pa greste že v šolo in zahtevate izključitev učitelja (to, da pa tam dol otroka prebičajo za kako napakico pa je za vas dopustno in nebi naredili čist nič proti temu); ali pa ko česa ne smete ali ne morete narediti pošljete uradnika za šalterjem v tri prekrasne ipd. rekel bi vam, da ste dvolični in da niste nič drugačni od vseh pohlepnežev, zase bi želeli vse najboljše medtem ko drugi naj trpijo (isto kot npr. sam da sosed nebo imel boljšega avta)... :S
erikon
02. 12. 2009 13.13
Varno vrnitev.....v krstah
TRN V PETI
02. 12. 2009 13.12
Sedaj vidimo, kaj je nobelova nagrada vredna. Prvo so jo podelili teroristu arafatu, sedaj pa obami, ki se ne drži svojih obljub. Očitno so ovce spet bile ostrižene. Samo je zanimivo kako je obama vollitve zmagal.