Tujina

'ZDA niso dale zelene luči Nevihti'

Zagreb, 25. 04. 2011 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

ZDA niso odobrile hrvaške osvobodilne akcije Nevihta. A ker niso niti prižgale rdeče luči, je Tuđman to razumel kot odobritev, pravi prvi ameriški veleposlanik na Hrvaškem Galbraith.

Ameriški veleposlanik pravi, da ZDA niso dale zelene luči Nevihti.
Ameriški veleposlanik pravi, da ZDA niso dale zelene luči Nevihti. FOTO: Reuters

Prvi veleposlanik ZDA na Hrvaškem Peter Galbraith je v pogovoru za hrvaško televizijo HTV, objavljenem v nedeljo, dejal, da ZDA niso dale zelene luči za hrvaško osvobodilno akcijo Nevihta leta 1995. Sicer niso dale niti rdeče luči, tedanji hrvaški voditelj Franjo Tuđman pa je to razumel kot odobritev, je dejal Galbraith.

"ZDA niso dale zelene luči za operacijo Nevihta. Bili smo zelo previdni. ZDA niso dale nobenega znaka, niti rdeče luči, Tuđman pa je to razumel kot odobritev za akcijo. Rekli pa smo mu, da če se bo odločil za akcijo, bo sam prevzel tudi vsa tveganja, kar pomeni, da mu ZDA ne bodo priskočile na pomoč, če bo šlo kaj po zlu. Opozoril pa sem ga tudi, naj ne škoduje civilistom," je dejal nekdanji veleposlanik ZDA na Hrvaškem.

Poudaril je sicer, da je bila operacija Nevihta povsem legitimna operacija v vojni, ki je bila Hrvaški vsiljena. Rešila je tudi več tisoč ljudi v Bihaću v BiH, ki so jo stiskale sile bosanskih Srbov. Bila pa je tudi povsem samostojna operacija, v kateri ameriške sile niso imele vidnejše vloge, niti niso urile hrvaških sil, razen na področju človekovih pravic, saj bi sicer kršile mednarodne sankcije, je poudaril Galbraith.

Veleposlanik presenečen nad obsodbo Gotovine

Tuđman naj bi si po svoje interpretiral ameriško stališče.
Tuđman naj bi si po svoje interpretiral ameriško stališče. FOTO: Reuters

Vseeno so bili, kot je ugotovilo haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, med to operacijo storjeni vojni zločini in zločinsko dejanje izgona Srbov iz Hrvaške, je dejal veleposlanik. In za to sta bila sedaj obsojena generala Ante Gotovina in Mladen Markač, je dejal Galbraith, ki je bil sicer presenečen nad obsodbo Gotovine.

Da je Hrvaška izročila generale haaškemu sodišču, dokazuje njeno zavezanost vladavini prava, saj je edina država, ki je po zmagi v vojni izročila svoje generale. Sodišču je izročila tudi najbolj tajne dokumente, posnetke Tuđmana in podobno, kar dokazuje njen razvoj v državo, v kateri vlada pravo.

Za prvega hrvaškega predsednika Tuđmana je sicer dejal, da je bil "človek 19. stoletja", ker se je zavzemal za etnično homogeno Hrvaško in tudi za razdelitev Bosne in Hercegovine, čemur so nasprotovali celo v njegovi HDZ. Bil pa je tudi oseba, ki ni preprečila zločinov nad civilisti oziroma je, kot je ugotovilo haaško sodišče, vodila zločinski načrt za pregon Srbov s hrvaškega ozemlja, je še menil Galbraith.

Hrvaška televizija je sicer v nedeljo objavila tudi podatke hrvaškega tožilstva, da so med operacijo in neposredno po operaciji Nevihta leta 1995 zabeležili 24 primerov vojnih zločinov, pri čemer je bilo ubitih 156 ljudi. Za večino žrtev kriminalistične preiskave še trajajo, doslej pa so obravnavali le deset pripadnikov hrvaških oboroženih sil, ki jih bremenijo uboja skupno enajstih ljudi.

Med Nevihto in po njej so zabeležili tudi 47 t. i. navadnih ubojev, ki niso bili vojni zločin. Do zdaj so obravnavali 33 storilcev, odgovornih za smrt 21 ljudi, ostalih storilcev pa niso odkrili, so za HTV pojasnili na tožilstvu.

Hrvaški helsinški odbor je sicer navedel, da je med osvobodilno operacijo in po njej umrlo 677 ljudi. A razlika v številkah je po navedbah hrvaškega tožilstva v tem, da helsinški odbor ni ločil med žrtvami vojne ter žrtvami vojnih zločinov in ubojev.

Bodo Gotovini sodili tudi v BiH?

Policija Republike srbske je pri tožilstvu Bosne in Hercegovine vložila ovadbo proti več hrvaškim generalom. Kot zahtevajo, bi jim morali soditi za vojne zločine med vojaškimi operacijami na zahodu BiH ob zaključku vojne leta 1995, poroča hrvaška Slobodna Dalmacija. Tožilstvo v Sarajevu se za zdaj za vložitev obtožnic še ni odločilo.

Bodo Gotovini sodili tudi v BiH?
Bodo Gotovini sodili tudi v BiH? FOTO: Reuters

Policija Republike srbske zahteva vložitev obtožnic proti Anteju Gotovini, Rahimu Ademiju, Damirju Krstičeviću, Miljenku Filipoviću, Ljubu Ćesiću Rojsu in drugim. Ovadeni so vsi hrvaški visoki častniki, ki so po operaciji Nevihta leta 1995 sodelovali še v operacijah Maestral in Južna poteza na zahodu BiH, navaja Slobodna Dalmacija, ki opozarja naštete, naj ne hodijo v BiH, ker bi jih lahko aretirali.

Na tožilstvu BiH v Sarajevu so za splitski časnik potrdili, da po ovadbi tožilstva Republike srbske izvajajo preiskavo proti več hrvaškim visokim častnikom med vojno, da pa obtožnic še niso vložili. Časnik navaja, da bi bile lahko po sicer neuradnih informacijah obtožnice objavljene že v naslednjih dneh. Istočasno pa naj bi bili nato objavljeni tudi zaporni nalogi.

V Slobodni Dalmaciji sicer poudarjajo, da pravosodni organi BiH primere vojnih zločinov obravnavajo v skladu z domačo zakonodajo, ne pa po praksi haaškega sodišča. To pomeni, da je za vsakega obtoženega treba dokazati osebno odgovornost za zločin, medtem ko sodišča ne sodijo zaradi poveljniške odgovornosti. Tako neki general na sodišču BiH za vojne zločine ne bi odgovarjal za zločin, ki ga je zagrešil pripadnik njegove brigade, ampak zgolj za zločine, ki jih je zagrešil sam.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
26. 04. 2011 07.19
Če nebi bile prisotne ameriške sile bi ta tako opevana nevihta propadla. Kdo torej ni dal zelene lući,če je pri tej akciji sodeloval? Tu ni bilo prižigati nobenih luči,ker niso amerićani hoteli vznemirjati Rusov,a v praksi so sodelovali z aviacijo,ki je odigrala pomenbno vlogo pri nevihti.
PENKALA
26. 04. 2011 07.16
sedaj pa Američani branijo civiliste v Libiji
ljx
25. 04. 2011 23.59
Kdo pa tem Američanom sploh še verjame? Na jutro ofenzive in uvod v njen začetek,sta dva Ameriška lovca na no fly zone patrulji,bombardirala letališče v Udbini, malce severo-zahodno od Knina.Uničili pa naj bi radarsko postajo,ker naj bi bi jih imeli "locked on".Lepo prosim,pa lah bi rekl"izvinte,slučajno smo pritisnuli neko dugme i bombe su same odletile,pošto su toliko pametne". Buče,za bučmane ki hočjo verjet.
PENKALA
25. 04. 2011 21.44
akcijo je načrtoval MPRI (US generali v pokoju). seveda brez vednosti ameriške vlade. gojko šušak (minister za obrambo) pa ni imel nobene zveze s CIO.
armand_hammer
25. 04. 2011 18.49
+0
Slovenci in Hrvatje = večni zavezniki. Ne pozabimo kdo nas je napadel leta 1991.
klemenju
25. 04. 2011 18.02
Po tem ko so obsodli Hrvaške generale se Amerikanci hitro izmikajo Dejstvo je da so Hrvatom priskrbeli obveščevalne podatke in jim pomagali načrtovat napade (no tu so bol pomagali najemniki iz Amerike) potem pa se je 200 000 hrvatov zagnalo na 40 000 Srbov (uradni podatki) ob tem so imeli boljšo oskrbo in več težkega oorožja. Tak, da je čisto logično da so Hrvati napadli, ker proti taki sili se tak mala vojska praktično ne more upirat. O zločinih raje nebi, ker sta jih delali obe strani je pa to ozemlje dejansko pred vojno bilo v veliki večini poseljeno z Srbi, ki so po vojni zapostili območje (še danes si lahk grete pogledat prazne vasi pa še tistih par, ki živijo tam se je priselili po vojni)
Jimi1
25. 04. 2011 16.45
Vojaški del operacije so vodili USA upokojeni generali, na voljo HR pa so bili vsi obveščevalni podatki ter slike in položaji Srbov dobljeni iz USA vohunskih satelitov in letal... Hja samo, da niso osebno pritiskali na sprožilce orožij, ostalo pa vse....
toastman
25. 04. 2011 16.25
-1
Adrianos
25. 04. 2011 16.18
Američani nikoli nič krivi. Najprej so naredil načrt, potem so jih treniral,potem ko so pa sprevidel za kaj so hrvati vse skupaj izkoristli pa seveda niso pritiskal na semafor. Tako kot v Vietnamu niso bombardiral in pobijal civiliste,pa masaker civilistov na tisti iraški cesti ko so se umikal iz Kuvajta in še marsikje. Pa med drugo svetovno vojno so ravno tako pobijal ljudi. Še po vijni so ubili nekega neoboroženega Slovenca med demnstracijami za slovenski Trst in Gorico.Samo zati ker je bil preglasen. Samo Američani so čisti in nedilžni. Če pa odpreš Discovery je pa vsak dan serija o novem in novem pametnem orožju ki ga že imajo ali pa ga snujejo. Le kje ga bodo uporabili? Kot vedno brutalno samo za njihov monopol in interese v svetu. Rušijo tiste vlade ,kot njim pašeV Šahu imajo Združene narode,Varnostni svet in NATO.Diktirajo resolucije celemu svetu. Spretno se izmikajo ustanovitvi stalnega mednarodnega sodišča za vojne zločine.Kam nas bo pripeljal ta samooklicani svetovni policaj.
draghci
25. 04. 2011 14.03
ohhhh, vsa ta naša zgodovina je bila tako zmanipulirna, da kar boli. Nima se smisla haklat na vse ta zgodovinska dejstva, če ne vemo njihov pravi vzrok. Smo najbolj manipulirana bitja v vesolju in realnost, ki je skrita našemu umu je čisto nekaj drugega, kar živimo in podoživljamo. Za mnoge bo res izrek jacka Nicholsona, da ne preneseš resnice, za marsikoga dejstvo....
lesnikovsok
25. 04. 2011 13.47
kdo pa misljo da so američani da bojo dajal zeleno al rdečo luč..
vzhod
25. 04. 2011 13.45
v podnaslovu je napaka! ni slo za OSVOBODITEVNO AKCIJO NEVIHTA.ce bi slo za osvoboditevno akcijo bi hrvaska porazla srpsko vojsko ne pa pri tem pobijala vse civiliste ki so ostali,in z tem dali znak vsem srbom naj gredo torej so eticno ocistli 400.000 tisoc srbov! Srbi tam niso bili okupatorji temvec so tam ziveli ze vec kot 700.00 let !
Boorek.Osama
25. 04. 2011 13.43
kdo pa je pravzaprav ta temni mož, ta Bureck Osama, al kaj je, da bi o vsem odločal ravno on...
draghci
25. 04. 2011 13.41
sej se hecam, to v tuđmanovem primeru ni bilo tako. Mislim, da ima PAHOR4EVER, kar prav :)
draghci
25. 04. 2011 13.31
Če je to res kar pravi naslov, zna bit, da so najbolj oblateni , še najmanj izdajalci. Očitno je bilo tako z vsemi kvazi diktatorji. Očitno so imeli jajca, da so se uprl. Poglejte naše vodstvo, ki kleka ponižno pred svetovno elito in pusti vse, res prav vse, da se preko njih dela z nami. Od genetsko spremenjene hrane, do chemtrailov, ki smo jim vsak dan priča na našem nebu. Torej, Tuđman ali bolj blagi Pahor, kaj je bolje. Pogledaš bolj natančno, se ti odgovor kar sam poraja
Razmisljajoc
25. 04. 2011 13.28
re : edgar 1 Ameri ze dolgo furajo ta svet , pa se nekaj casa ga bojo ...
HLAPCEVSKINAROD
25. 04. 2011 13.07
Tuđman naj bi si po svoje interpretiral ameriško stališče. - HJA, TO JE RES, AMERI NISO NIČ KRIVI, TAKO DA JIH NE KRIVIT ZA MORIJO, ONI SAMO DOBRO HOČEJO, NE PODPIRAJO DIKTATORJEV!!!
joja11
25. 04. 2011 13.03
mamo srečo da smo se osamosvojili, sedah vsaj bolje živimo. američani nas v vsem podpirajo in mi njih. tako dobro se razumemo da bomo srejeli Gvantanamo zapornike. vse za bratstvo i jedinstvo. živela amerika in dobričine iz te države.
Slo.pogreb
25. 04. 2011 13.01
Dejstvo pa je tudi da je razdejanje ki ga je Hr dozivela med vojno veliko manjse , kot ga je Hr dozivela v kasnejsi 20 letni vladavini in pustosenju HDZ-ja .
Martian
25. 04. 2011 13.00
Zajedno USA & CRO ta napis je bil men ta bol...heh