Tujina

Separatisti napovedujejo splošno mobilizacijo

Washington, 02. 02. 2015 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriške oblasti razmišljajo o dobavi orožja in vojaške opreme ukrajinski vojski v boju proti proruskim separatistom. Medtem je vodja samooklicanih separatističnih proruskih oblasti v regiji Doneck napovedal splošno mobilizacijo.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska FOTO: Reuters

Z nadaljevanjem nemirov na vzhodu Ukrajine ameriške oblasti razmišljajo o dobavi orožja in vojaške opreme ukrajinski vojski v boju proti proruskim separatistom, je v nedeljo poročal ameriški dnevnik New York Times. Ameriški predsednik Barack Obama se do vprašanja še ni opredelil, njegova administracija pa o tem že razmišlja.

Oblasti v Kijevu in lokalne oblasti so danes sporočile, da je bilo v zadnjih 24 urah v spopadih ubitih pet ukrajinskih vojakov in trije civilisti, 29 vojakov je bilo ranjenih. Po navedbah ukrajinske vojske so bile ukrajinske sile tarča topniških in raketnih napadov več kot stokrat. Konec minulega tedna je bilo v spopadih na vzhodu Ukrajine ubitih okoli 50 ljudi. V devetmesečnem konfliktu je bilo doslej ubitih že več kot 5100 ljudi, kažejo podatki ZN.

Poveljnik sil zveze Nato v Evropi Philip Breedlove takšno idejo podpira, ameriški državni sekretar John Kerry pa se je o tem pripravljen pogovarjati, med drugim navaja dnevnik.

ZDA obtožujejo Rusijo, da vodijo vojno v Ukrajini, a se zaenkrat za dobavo orožja Kijevu doslej niso odločile.

Bela hiša je namesto tega omejila ameriško pomoč na pomoč "brez orožja", ki vključuje zaščitne jopiče, medicinsko opremo in radar za zaznavanje raket.

"Čeprav se še vnaprej osredotočamo na iskanje rešitev po diplomatski poti, vedno razmišljamo tudi o drugih možnostih, ki bi omogočile prostor za pogajanja," je za časnik dejala tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Bernadette Meehan.

K širši razpravi poziva tudi neodvisno poročilo, ki je nastalo pod taktirko osmih nekdanjih visokih ameriških uradnikov. V njem pozivajo, da ZDA pošlje Ukrajini orožje in opremo v vrednosti dobrih 2,5 milijarde evrov.

Nato v četrtek z novimi silami kot odziv na dogodke v Ukrajini

Obrambni ministri zveze Nato bodo na zasedanju v četrtek v Bruslju predvidoma uradno potrdili vzpostavitev bojne konice - sil za zelo hitro odzivanje, s katero zavezništvo krepi vidnost na vzhodu Evrope v odziv na rusko-ukrajinsko krizo. Zasedanja se bo udeležil tudi slovenski obrambni minister Janko Veber.

"Agresija Rusije proti Ukrajini ni osamljen incident, temveč spreminja pravila igre v evropski varnosti," je danes v Oslu poudaril namestnik generalnega sekretarja Nata Alexander Vershbow. "Ostati moramo enotni in odločni ... Sčasoma bo Rusija uvidela, da je v njenem lastnem interesu, da se vrne k politiki sodelovanja, a le, če ji bomo jasno pokazali, da svoja načela jemljemo resno," je še poudaril Vershbow.

Del Natove strategije do Rusije v odzivu na ukrajinsko krizo je akcijski načrt pripravljenosti, potrjen septembra lani na vrhu v Walesu, ki predvideva krepitev vidnosti Nata na vzhodu Evrope z vzpostavitvijo bojne konice - sil za zelo hitro odzivanje.

Obrambni ministri bodo v četrtek predvidoma uradno potrdili vzpostavitev teh sil zelo visoke stopnje pripravljenosti - brigade od 4000 do 6000 vojakov, ki naj bi bila sposobna namestitve v petih dneh. Potrdili naj bi tudi namestitev poveljniških elementov v nekaterih vzhodnih zaveznicah. Ti elementi vključujejo osebje in opremo, ki bi omogočili hitro razmeščanje sil.

Mobilizacija separatistov v Ukrajini

Proruski uporniki v Ukrajini
Proruski uporniki v Ukrajini FOTO: Reuters

Vodja samooklicanih separatističnih proruskih oblasti v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine Aleksander Zaharčenko je med tem danes napovedal, da bodo v desetih dneh v Donecku izvedli splošno mobilizacijo, med katero bodo vpoklicali do 100.000 mož za ofenzivo proti Kijevu.

Do napovedi prihaja, potem ko so separatisti na vzhodu Ukrajine minuli teden napovedali okrepitev ofenzive za prevzem nadzora nad celotnim območjem separatističnih regij Doneck in Lugansk, pa tudi po tem, ko je v soboto propadel nov poskus mirovnih pogovorov.

Putin obe strani poziva k umiritvi

Ruski predsednik Vladimir Putin je zelo zaskrbljen zaradi razmer v Doneškem bazenu na vzhodu Ukrajine in poziva sprti strani k prekinitvi spopadov, je sporočil Putinov tiskovno predstavnik Dmitrij Peskov. "Predsednik je zelo zaskrbljen zaradi razvoja dogodkov v Doneškem bazenu in poziva vse strani v konfliktu, da nemudoma prekinejo borbene dejavnosti in vsako nasilje," je dejal Peskov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (450)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danica Krajnc
03. 02. 2015 22.15
+6
Svet je en sam teater, mi pa igralci (večina statisti ali gledalci, opazovalci) na njem ! Samo konec pa ne bo lep z a nikogar, če se bo tak scenarij dogajanja nadaljeval vsepovsod v tempu kot se dogaja zdaj. Konje je potrebno ustaviti ali vsaj zelo upočasniti. Razsaja huda , še ne uradno priznana, bolezen, cepiva pa očitno še niso izumili zanjo !
Jimi1
03. 02. 2015 16.58
+12
Tole bi znalo hitro zagoreti tudi izven Ukrajine, bo pa bolje gorelo kot ruski plin...
KLONJA
03. 02. 2015 15.26
+6
naj ne bo nobena država naivna, da bo Amerika raskirala jedrski napad na NY zaradi tam nekih vzhodnih evropejcev
Jimi1
03. 02. 2015 17.06
+4
Tudi v zadnji vojni je ZDA zgolj zalagala vojskujoče se strani, na koncu pa Evropo prišla za kakšno stiletje "osvoboditi" pred njo samo. Za plačilo USA pomoči so šle angleške, jugoslovanske pa še katere zlate rezerve. Vojna je za njih pač ena od bussines oblik.... Tudi sedaj Ukrajincem pošiljajo svoje zaloge pancirnih oblačil... Znano je, da ima kevlijar omejen rok prožnosti in "trajanja"....
Fika Armel
08. 02. 2015 12.00
Verjetno je pri nas v Sloveniji izginilo tisto orožje.....
KLONJA
03. 02. 2015 15.23
+15
ta vlada v Kijevu nima nobenega vpliva in moči,hotli so razpustiti uno naci gardo,ki je zagrešila najhujše zločine pa so jim takoj zablokirali pol Kijeva in spet začeli kuriti gume
KLONJA
03. 02. 2015 15.20
+12
jaz ne vem kako Ukrajinske matere ne naredijo štale in zahtevajo svoje sinove nazaj,saj tam nimajo kaj delati ,so agresorji,vse kaže da gre po večini za tuje plačance za katere matere niti ne vedi kje so in unu razne garde neonacistov katerih matere so itk ci pe in jih zanima samo una stvar
antiXfashizmXeuXgso
03. 02. 2015 14.31
+14
matr bo še pokal kle po stari celini
zvit kot presta
03. 02. 2015 11.18
-15
Najlažje je sosednji državi odvzeti jedrsko orožje in ji z mednarodnim sporazumom garantirati varnost ter ozemeljsko celovitost, potem pa jo nepripravljeno napasti in okupirati del ozemlja. To je Rusija naredila z Ukrajino.
rissp1
03. 02. 2015 12.10
+14
Najlažje je konkurenčni velesili garantirati da ne bodo nikoli šli z vojsko blizu nje, da se NATO ne bo širil na vzhod, da bo KRIM ostal eden treh glavnih branikov čeprav se bo Ukrajina odcepila, v zameno pa zahtevati uničitev najmodernejšega orožja, podmornic, jedrskih konic. Potem ko druga država nasede in uniči nekatera najmodernejša orožja in se zaveže da npr. nikoli več ne bo izdelala podmornic iz titana, da ne bodo izdelali novega jedrskega orožja,itd.itd., torej ko naredi svoj del zaveze, pa enostavno pozabiti na to in tudi na to da je bilo zmenjeno da bo Ukrajina (ter druge države bivše SSSR) ostala nevtralna, odprta za ruski trg,itd. in razširiti v vseh teh letih NATO na vse strani ruskih meja. In na silo odstraniti z raznimi "barvnimi revolucijami",maidani,itd. vlade in jih nadomestiti z ultranacionalističnimi režimi, ki morajo biti sovražni do te države in v vsem ubogati prvo, goljufivo državo. Torej , po eni strani uničenje najboljšega orožja in zaveza da ga nikoli več ne bodi izdelovali, podrtje berlinskega zidu ,itd. po drugi strani samo obljube ki se jih ZDA niso nikoli držale. Le da dokler je bil na oblasti proameriška lutka Jelcin je bilo to "sprejemljivo". In takrat še niso američani zahtevali KRIMA, ki je bil glavna obljuba z njihove strani konec 80ih ko so se pogajali o razpadu SSSR in o podrtju berlinskega zidu itd.
Salamandros
03. 02. 2015 13.12
+17
Če bi Rusija res napadla Ukrajino jo zavzamejo v 3 dneh. Kijev napada in obstreljuje mesta v katerih živijo Rusi, ker so se hoteli odcepiti od nacističnega režima.
zvit kot presta
03. 02. 2015 13.38
-13
rissp1 ti si res en kre..ten. Praviš, da so ZDA zahtevale Krim. Prisvojila pa si ga je Rusija. Daj preberi še nekrat svoj post in se zamisli nad samim seboj.
alko82
03. 02. 2015 10.36
-5
Tko da glavna akterja bitke za Ukrajino sta v ozadju Indija ter Kitajska... Končni jeziček na tehtnici. Ti dve državi bosta najbolj odgovorni za 3.svetovno vojno če se bosta gospodarsko ter vojaško preveč povezali z ZDA, na koncu pa tako ali tako nebo zmagovalca.
Indijanez
03. 02. 2015 23.40
+3
Glavni krivec ZDA in ostali zahod ki je financiral in podpiral nasilni puč v Kijevu, spomin nagaja ?
alko82
03. 02. 2015 10.10
+8
ZDA se skupaj z hlapčevskimi državami EU čutijo upravičeno močne, in prišel bo čas, ko bodo v EU legalno začel novačit borce na fronto Ukrajine, na stran Kijevske hunte. Res je da uporniki v vzhodni Ukrajini na dolgi rok nimajo nobenih šans, res pa je tudi da bi bla ta vojna v hipu končana, če bi proruske upornike začel podpirat tudi Indija ter Kitajska, edin tako bi se tehtnica med Rusijo ter ZDA uravnovesila in zavladal bi trajen mir v Evropi.
Indijanez
03. 02. 2015 10.17
+18
Domačin ima vedno neko prednost, pozna teren, pozna ljudi, - brani svoj dom in živlenje.
korintos23
03. 02. 2015 09.17
+16
Nato je že zavohal dober zaslužek.
Indijanez
03. 02. 2015 10.16
+11
Ža takrat ko so pomagali neonazijem izvest puč v Kijevu ..
cifur
03. 02. 2015 08.59
+13
zaradi zakulisnih igric umirajo nedolzni pa naj bodo to eni ali drugi podoben scenarij ze veckrat viden in uporabljen skoda je le ljudi ki umirajo za ideale medtem ko nekateri iz tega kujejo dobicke
JosipBrozDrugi
03. 02. 2015 08.57
+11
logičen dogodek, ki smo ga končno dočakali (!). posli z orožjem ne smejo obstati. seveda, posli za države zahodne demokracije.
jagermeister1
03. 02. 2015 09.23
-10
vidiš samo zahod , kaj pa vzhod ?............a misliš , da je Putin kaj drugačen ????? ...............od kje pa separatistom vsa tista vojaška mašinerija ????...............Putin jo je tja poslal in ni bila zastonj , saj če jo še niso plačali jo bodo pa še , na tak ali pa drugačen način..............počasi postaja Rusija = ZDA ! ! !
Indijanez
03. 02. 2015 10.02
+10
Večina iz vojašnic od kod pa? To je področje veliko za 6,6+ milijona ljudi, in poveljniki kasarn so kar nekaj predali v uporabo, veliko, ogromno, pa dobijo ko pro Kijevski bežijo nazaj
Salamandros
03. 02. 2015 13.15
+8
Seveda je Putin drugačen. On nima vojaških baz po celem svetu in ni v vojni z 10 državami na enkrat kot Amerika.
Ate_ist
02. 02. 2015 23.14
+27
Ukrajina (Kijev) te vojne tako ali tako ne more dobiti. Vojska je zafiksana ali pa nažgana. Drugače v boj sploh ne more iti. Na nasprotni strani pa stojijo ljudje, ki branijo svoje domove. In ukrajinska vojska to presneto ve.
Indijanez
02. 02. 2015 23.16
+13
Jimi1
03. 02. 2015 14.05
-2
Vse me preveč spominja na vojno na Hrvaškem.... Na koncu Rusi ne bodo hoteli za ničesar od storjenega odgovarjati. Haaško sodišče pa veste kako je danes razsodilo, kot v sporočilo obema stranema.... Tolčite po civilistih, ki so resnična žrtev tudi te vojne...
nevski
02. 02. 2015 21.53
+22
Kot kaže, doživlja Ukrajinska vojska kolosalen poraz. Pred vojno je bila Ukrajinska vojska za Rusko vojsko druga največja v Evropi in je imela orožja za celo EU skupaj, sedaj pa razmišljajo, da morajo v Ukrajino pošiljati oborožitev. Novoruska vojska je v manj kot enem letu uničila preko 600 tankov, preko 1000 oklepnikov in več sto kosov artilerije. Ukrajinski vojski tudi NATO orožje ne bo nič koristilo, saj nimajo ljudi, ki bi vojno znali voditi.
Indijanez
02. 02. 2015 23.06
+9
.. krožijo informacije da imajo probleme z strelivom
zvit kot presta
03. 02. 2015 11.17
-4
Najlažje je sosednji državi odvzeti jedrsko orožje in ji z mednarodnim sporazumom garantirati varnost ter ozemeljsko celovitost, potem pa jo nepripravljeno napasti in okupirati del ozemlja. To je Rusija naredila z Ukrajino.
kat-at
02. 02. 2015 21.47
-26
Kdo je začel vojno? Kdo si je prilastil Krim? Kdo ni prenesel Evrope? So to Ukrajinci ali so to Rusi in vsi, ki so prorusko usmerjeni? Kako dolgo so si Ukrajinci želeli v Evropo, enako kot si to želijo danes Madžari, proti njim pa deluje skorumpirana oblast, v katero se ponovno vmešava sovjetsko tiranski Putin. Ste tukaj gor res vsi obsedeni z ruskim Putinom zaradi mržnje proti Evropi in ZDA, z izjemo nekaterih. Po milijarde pa gremo kam - v Evropo ali Rusijo? Že od lleta 80 dalje se je v stari yugi začelo krasti, odvajati denar na 5 zasebnih bank po vsem svetu. Yugo je izropala komunistična elita po sovjetskem modelu, vi pa za vse socialistične rabote obsojate iluminatsko Evropo n ZDA. Današnja Elita si ploska ob vaši izgubljeni pameti. S tako pametjo podpirate kriminal in s tem vzrok za katastrofalni padec Slovenije.
DonDonDan
02. 02. 2015 21.51
-18
Tega pa tudi jaz ne bi mogel napisati bolje +++++++++++++
Indijanez
02. 02. 2015 21.52
+29
Vojno je začela nazi Kijevska hunta, na Krimu je bil referendum, tudi tu na vzhodu se je 6,6+ milijona ljudi odločilo za samostojnost na referendumu, Kijev pa raketira njihova vasi in mesta.
korintos23
02. 02. 2015 22.02
+16
Kdaj je razpadla SSSR? Ukrajinci raje kradejo kot delajo, EU jih ne rabi, za preizkus orožja pa bodo dobri!
eFranjo
03. 02. 2015 05.56
-1
Matej Andjeli?
03. 02. 2015 08.24
+6
Ko je še moja žena delala v Sportini, so jim ravno Rusi največje dobičke prinašali!
Matej Andjeli?
03. 02. 2015 08.25
+1
Drugače pa za kat-at za prvo polovico en velik -, za drugo pa velik +
Jimi1
03. 02. 2015 13.57
+5
Kar se Ukrajink zadeva so na zahodu zelo "delovna" dekleta....
totalka
02. 02. 2015 21.26
+17
Samo naprej...vse do Washingtona...................
Indijanez
02. 02. 2015 21.32
+17
Ti tam na vzhodu hočejo ubranit svoje ozemlje in svoja živlenja, in to je to.
Indijanez
02. 02. 2015 21.11
+28
... zanimivo, da je 99% teh ki jih zahod označuje za separatiste in se tam borijo, domačini tega področja, nasprotnik ki raketeria mesta in vasi, je z vseh koncev Ukrajine, ... torej je agresor ta ki se je prišel na to področje borit in ubijat, ne ta ki je tam in se brani.
DonDonDan
02. 02. 2015 21.20
-15
Tudi JNA je na Hrvaškem in v Bosni igrala čist isto igro. Ima nas tamo, al nas nema.
Indijanez
02. 02. 2015 21.31
+22
OSCE se ne strinja s tabo, poročajo da ni ruskih enot v Ukrajini niti ni nobenih enot ki bi prestopile meje kaj šele kakšne invazije, in tudi ZDA z najnovejšimi sateliti ki ti z lahkoto prečitajo št. čevljev ki jih nosiš ne morejo postrečt z nobeno fotografijo ruske invazije ali česa podobnega.
Indijanez
02. 02. 2015 21.31
+23
Na Hrvaškem so amerosi z droni igrali čudno igro, igro proti srbom in bosancem, za hrvate.
Viggen
02. 02. 2015 21.09
+18
Aj 24ur - ste pa "pozabili" navesti, da gre za prostovoljno mobilizacijo ...
Indijanez
02. 02. 2015 21.12
+14
Si videl posnetke prisilne mobilizacije v pro Kijevske enote? In kako narod noče tega ?
DonDonDan
02. 02. 2015 21.21
+9
Ameri bojo Ukrajincem moral velik ponudit, pa se bojo morda bolj borili.
DonDonDan
02. 02. 2015 21.01
+12
Vse je isti scenarij kot na Balkanu. Pa da vidimo.
Našvasan_zob
02. 02. 2015 20.42
+22
Če pride do 3.st vojne v Ukrajini.. (vemo kdo za tem stoji), srćno upam da ima Rusija vsaj 5 jedrskih podmornic parkiranih pod obalo bivše Indijanske celine..
Našvasan_zob
02. 02. 2015 20.43
+13
Do tega nikakor ne sme biti.. je pa to edina kredibilna varovalka da se agresor potegne nazaj od koder je prišel..
DonDonDan
02. 02. 2015 20.59
+5
Vse vojne so se nehale (izgubile) zaradi izčrpanosti. Ameri v Vietnamu niso več videli smisla, stroški so bili čedalje večji in v denarju in v ljudeh. Čist isto Rusi v Afganistanu. Vojna=denar. Če ga nimaš, nimaš šans.
Našvasan_zob
02. 02. 2015 21.05
+6
Stem da eni majo valuto za Svetovno valuto (dolar) in si lahko privoščijo veliko več kot države z normalnimi valutami.. Seveda to Svetovno valuto gor drži armada.. Zato je Amerika skos v vojni..