Tujina

ZDA na meji dovoljenega javnega dolga

Washington, 27. 12. 2012 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški finančni minister Timothy Geithner je sporočil kongresu, da bodo ZDA mejo dovoljenega javnega dolga spet dosegle že 31. decembra. Začasno bodo težavo rešili z računovodskimi prihranki na ministrstvu.

Ameriški finančni minister Timothy Geithner opozarja, da bo treba zategniti pas.
Ameriški finančni minister Timothy Geithner opozarja, da bo treba zategniti pas. FOTO: Reuters

Tudi v ZDA imajo ogromne težave zaradi javnega dolga. Ameriški finančni minister Timothy Geithner je v sredo sporočil kongresu, da bodo ZDA mejo dovoljenega javnega dolga spet dosegle že 31. decembra. Republikanci in demokrati so se o meji javnega dolga prepirali že leta 2011. Republikanci so v zameno za dvig meje s tedanjih 14.300 milijard dolarjev zahtevali zmanjšanje proračunske porabe, razen za vojsko. Pogajanja so se zavlekla in bonitetna hiša Standard & Poor's je avgusta lani prvič v zgodovini znižala oceno ameriškega dolga.

Ocena je padla, ker so se politiki izkazali za nesposobne. Potem pa so sklenili kompromis, ki jim danes zateguje zanko okrog vratu. Dogovorili so se namreč, da bodo januarja 2013 začeli veljati avtomatični proračunski varčevalni ukrepi vsevprek. Ker januarja 2013 prenehajo veljati tudi davčne olajšave, sprejete v času predsednika Georgea Busha mlajšega, so si politiki tako ustvarili zloglasni "fiskalni prepad", ki grozi z novo recesijo.

Nižja ocena ameriške kreditne sposobnosti sicer ni povzročila bega vlagateljev, ampak celo obratno. Zakladne obveznice ZDA še vedno veljajo za najbolj zanesljivo naložbo in zahtevani donos na obveznice z 10-letno zapadlostjo je le 1,75 odstotka.

Ameriški dolg
Ameriški dolg FOTO: Reuters

Z varčevanjem si kupujejo čas

Geithner je v pismu kongresu napovedal, da bodo na ministrstvu z računovodskimi ukrepi prihranili okrog 200 milijard dolarjev, s čimer se bo meja javnega dolga v višini 16.400 milijard premaknila naprej za dva meseca. Med drugim bodo nehali prodajati obveznice finančnega ministrstva, ki jih za podporo lastnim obveznicam potrebujejo državne in lokalne vlade. Prav tako naj bi nehali investirati v različne zvezne pokojninske sklade.

Predsednik ZDA Barack Obama je želel problem z mejo javnega dolga rešiti tako, da mu kongres da pooblastila, da sam poviša mejo, ko bo to potrebno. Vendar pa republikanci to zavračajo brez dodatnih koncesij glede porabe za socialne programe. Demokrati in republikanci se bodo tako pogajali tudi o javnem dolgu, čeprav še vedno niso rešili problema avtomatičnega povišanja davkov in zmanjšanja porabe.

Poudarjanje fiskalnega prepada in ostri medsebojni napadi

Obe stranki poudarjata nevarnost fiskalnega prepada. Obama pa ne namerava odstopiti od zahteve, da bi morali bogati odslej plačati malce več davka, republikanci pa ne odstopajo od zahteve, da se to ne bi zgodilo. Talec pa je pri tem srednji razred, ki si bo višje davke težko privoščili.

Predstavo medsebojnih napadov pa je danes zaostril vodja senatne večine demokrat Harry Reid. Predsednika predstavniškega doma republikanca Johna Boehnerja je obtožil, da se obnaša diktatorsko, ker ne dopusti glasovanja o senatnem predlogu, da se davki povišajo le za dohodke nad 250.000 dolarjev (188.451,68 evrov) na leto, ki bi bil lahko potrjen s podporo demokratov in nekaj deset republikancev v predstavniškem domu. Reid je dejal, da Boehnerja bolj skrbi lasten položaj predsednika predstavniškega doma kot pa usoda davkoplačevalcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
28. 12. 2012 00.06
+2
Pa saj sploh ni več važno ameri so že tako in tako priznali da NE VEDO kaj storiti, da se njihov "fiscal cliff" ne bo ponavljal...Ravno tako je takole "varčevanje" za par mesecev (kick the can down the road) samo nat* naroda, krčenje pravic, sistemsko pa ne reši ničesar.me prav zanima kak bo SISTEMSKI PREDLOG za rešitev Zda iz krize. Kolikor mi je znano, FED rezerve sprintajo na mesec 40 miljard za nepremičninski trg in 45 miljard za odkupovanje toksičnih obveznic.To znese nekako 85 miljard na mesec, kar je približno 1020 miljard $ na leto. Je pa bernanke dejal, da bo ta ukrep veljaven toliko časa, da pade brezposlenost na 6% (s sedanjih 8 oz realnih 20) ali pa se državni dolg zmanjža po 100% glede na letni BDP....Se pravi da bodo v NESKONČNOST printali dnear in sami sebi povzročili hiperinflacijo.Tolk o wallstreetu in financah...
KisloZelje333
28. 12. 2012 16.29
+1
pa še vedno obstajajo lolipolyji in ostalih 70% zemljanov, ki preprosto mislijo, da fed ni v privatni lasti, mislim a je težko si vzet 5minut časa, pa na internetu preverit dejstva, eh dokler bodo ljudje tako pasivni, še ne bo vidnih sprememb..
Misija1
27. 12. 2012 23.40
+2
Ze res da velja rek, da je treba dolg vrniti. To velja za vse nas, kar pa se tice drzav, pa je to bolj zakomplicirano, namrec, kdo lahko drzavo kot je Amerika, ali pa Kitajska, tudi Rusija, prisili, da bo placala nek dolg? Nihce, niti druga velesila, ker normalno ne bo tvegala totalne vojne, ki bi izbrisala vse zivo na tem planetu. Denar je dandanes tako ali tako virtualna valuta, vse je digitalno. V trenutku lahko nekdo zaradi neke napake v sistemu, nacrtne ali ne, ostane brez vseh prihrankov. Vse je digitalizirano. Tako je tudi z drzavnimi dolgovi, vse je virtualno s tega vidika. Ze res da imajo Kitajci v lasti veliko podjetij v ameriki, se vec pa americani in evropejci na Kitajskem, ampak to lastnistvo je nicelno, ko se primerja z koncnim ciljem. Namrec, kaj koristi Kitajski lastnistvo ameriskih nepremicnin, firm itd.. Prav nic, ce bi ZDA presekale zadevo in rekle KONEC je. Enako Kitajci - kaj koristi americanom in evropejcem, Rusom in ostalim, lastnistvo ne vem koliko firm na Kitajskem? Prav nic, ko bi Kitajci rekli dovolj je, tega vec ne bo. Namrec, vojne za to ne bo riskiral noben, ker bo ta vojna koncala zivljenje na nasem planetu. Tako nor ni nihce. In tako konec koncev, vsak dolg velikih drzav, ne pomeni prav nic. Je virtualen in pomeni kaj samo v bancnem sistemu ki ga poznamo zdaj. Ko ta sistem izgine, ni vec dolga. To je logicno in to so fakti!
yarrick
27. 12. 2012 23.56
v kolikor se strinjam glede monetarnega sistema, nebi odpisal klasičnih vojn; samo poglej kako ameri harajo vsepovsod kjer je nafta.Četudi monetarni sistem kot je, pade še vedno bomo odvisni od črnega zlata, in kdor ima oblast nad njim, bo imel oblast nad svetom,..In verjemi da marsikateri državi to ne bo všeč.Potem je tu precej velika verjetnost izgredov, nemirov mogoče tudi kake državljanske vojne...V današnjem svetu ni nič trdno zakoličenega.upam pa,da bodo prišli k pameti predno bo prepozno....
blaue-augen
27. 12. 2012 15.37
+8
njim to ni problem.. mal pokličejo v centralno banko.. pa jim natisnejo parsto palet dnarja ;)... stvar rešena
Nina Nubia 1
27. 12. 2012 23.16
+3
kmalu bodo tiskal wc-papir,ker bo vec vreden od dolarja,stvar resena ko le bilo tako preprosto,vec ga je manj je vreden.
yarrick
28. 12. 2012 00.00
+1
A veš da gre EU po isti poti kot amerika? Misliš da je ECB banka vseh držav EU? ECB je evropski ekvivalent FED rezervam, ki pa os privatne.torej gre ves denar tako v ZDA kot v EU v privat žepe.Denar, za katerega mora večina prebivalcev EU trdo delati....
konstantinopel
27. 12. 2012 13.27
+8
Jim Egon Zakrajšek ne bo dal nobenega nasveta?
Nina Nubia 1
27. 12. 2012 12.44
+19
genocidna kreditna "demokraticna" amerika!!! bojda polovica amerike pripada Kitajski.
Ramzess
27. 12. 2012 16.19
+2
bohinj je zakon
27. 12. 2012 12.42
+5
Na Čopovi - že zbiramo prispevke za rešitev ZDA
skodelica kave
27. 12. 2012 12.14
+9
Potem pa Bela hiši kritizira Grčijo in ostale države Evrope ki so "močno zadolžene"... Sami pa imajo največji finančni dolg v zgodovini človeštva, rešujejo ga pa z dodatnim zadolževanjem. Problem bo nastal ko bodo države ki jim posojajo, želele dobiti nazaj... in sledila bo nova vojna..
Nina Nubia 1
27. 12. 2012 12.46
+11
sej zato se pa americani bojijo Kitajske,ker hitro raste v vojnem smislu,ker bi se znalo zgodit,da Kitajska zahteva svoj denar nazaj.
Pivojevoda
27. 12. 2012 11.42
+2
Te dni je v Ameriki spet popularna Ayn Rand in njeni kapitalistični gospeli, ostro kritični do vsakega kolektivizma in altruizma. Za razliko od nacionalnega korporacijskega zombija, je bil njen ideal svoboden človek, ki ima dovolj vztajnosti in domišljija, da doseže nemogoče, kar nujno proizvede zaton vsake civilizacije. Ni nujno, da so Američani siti Amerike in so si poželeli nekaj čisto drugačnega, morda so skozi kapitalistično razsvetljenje dosegli nemogoče in spremenili bistvo kapitala. Svet sedmih milijard ljudi vodi v svet recimo okroglih deset milijard ljudi, ki si bodo želeli edino blaginje in občutka potešitve, medtem ko je globalna birokracija, s svojim čudnim legalizmom zasužnjila svet, je ta zdaj stabilen, ampak seveda le pod pogojem, da Amerika proizvede dovolj orožja in močno vojsko, ki bo zaotavljala pretok rud, blaga in ostalega kapitala po vsem svetu, da bi s tem ohranili in negovali obstoječ standard življenja, ki je postal v celoti odvisen edino še od naravnih bogastev. Globalna tržnica ni več utopija, ko se nekje stabilizirajo temeljne civilizacijske razmere, tja pač začne redno pluti nekaj sto ogromnih trgovskih ladij ali se napelje hitra železnica, ljudje pa se zaposlijo oziroma si najdejo mesto v hierarhiji skrbno načrtovanega socialno kapitalističnega režima, ki te kaste in stanje potem posodablja ter vzdržuje. Naravnih virov je pa lahko le toliko in toliko, pa nič več, dokler ne odkrijemo novega planeta. Hotel sem omeniti še nekaj o elektriki in komunizmu, pa raje ne bom.
Pivojevoda
27. 12. 2012 11.43
+3
Če bi bilo Američanov milijardo in pol, toliko kot je Kitajcev, bi bil vsak zadolžen le še za 10.666,66 dolarja, kar lahko tam res vsakdo zasluži celo s prodajo kartonastih škatl in odpadnih plastenk. Ampak njih je le 300 milijonov, Kitajcev je sicer dovolj, vendar imajo že svoj javni dolg. Če pa bi Američani asimilirali par dežel tretjega sveta, kjer večina ne zasluži sploh nobenih dolarjev in ima cel planet do njih ogromen deficit, za cele htribe rud in drugih naravnih bogastev ter enormne odškodnine, bi s spretnimi odvetniki in briljantno ekonomijo hitro dosegli in presegli ves nacionalni puf, medtem ko bi se razviti svet vljudno poslovil in vrnil nazaj v votline. Amerika namreč ni narod, v tradicionalnem smislu besede temveč bolj stanje duha. Zato je nastala globalna politika oziroma birokracija, ki skrbi za napajanje pohlepnih oči in trenutne potešitve kompulzivnih želja milijonov pripadnikov nekih narodov, kjer se odpira prostor za na novo izgrajeno civilizacijo, podobno vsem ostalim na svetu, vendar s svojo unikatno kulturo. Novost v primerjavi s starimi kolonialističnimi imperiji je predvsem odkritje ultimativne bombe in pa računalniško vodene ekonomije, ki dejansko odpravi potrebo po nasilnih spopadih ter jo nadomesti z modernim slogom življenja. In nenazadnje se zasebni kapital širi tudi v vesolje, kar omogoča izjemno kompleksen inženiring, preveč drag in kompliciran za vojsko, za civilno sfero pa itak popolnoma neuporaben. Ker nekateri asteroidi in lune so polni zlata in diamantov, z malo sreče bodo našli še nafto, ko so že ravno taki ojlerji. Kar se tehnologije tiče, načelno ni več ovir, edino vprašane ostaja, ali v vesolju berejo Biblijo in če ne, kako bodo zadovoljni z našimi potrebami? To velja seveda le v primeru, če vesoljci sploh obstajajo. Lahko bi vsak zemljan imel svoj majhen vikend z vrtom in avto, ki se lahko zastonj vozi povsod, tako pa ni Boga in hvala Bogu, da vsaj Američani pomikajo meje mogočega naprej. Brez skrbi, tudi oni trpijo na križu, saj lahko vidimo v Hollywoodskih filmih in na televiziji. Mi že vemo, ko je Evropa sledila Sloveniji, se je začela svetovna kriza. Mi smo pa pač premajhni, da bi propadli.
Pivojevoda
27. 12. 2012 11.38
+1
16 trilijonov dolarjev javnega dolga bi pomenilo, da je vsak od 300 milijonov Američanov zapufan za 53.000 dolarjev. Nek Bill Gates lahko recimo to brez težav takoj odplača, en klošar v kartonski škatli, ki živi na drugem bregu le z mostom ločenega dela velemesta, pa lahko o tem le sanja. In tudi, če bi plačal, kakšna bi bila razlika, če je itak vse od Gatesa in ostalih. Poleg tega, da imajo kljub tem nepredstavljivim zneskom dolga, kapitalisti denarja dovolj, je treba k temu prišteti še vse ostale primerjalne prednosti Amerike na globalnih trgih, ki so tudi zagotovo vredne kak trilijon, torej so Američani vredni celo toliko. Mi si tega ne znamo predstavljati, ker smo ves čas zaklenjeni v zgodovinskih ciklusih vojne in obnove, komaj kaj postavimo in že začenjamo spet znova. Ne le, da smo majhni proti našim goram, tudi v glavah smo majhni, za razliko od skrajnih obupancev, ki se osamljeni in v agoniji stalnega boja za preživetje domišljajo, da je vse mogoče. Tudi prestaviti celo goro, če je treba, na kakem majhnem obližnjem tihomorskem otočju seveda ali plesati po luni, karkoli.
lolipoly
27. 12. 2012 20.52
-1
Kaj pa ti bluzis ? Sploh ne vem kaj je tu misljeno? To kar ima vlada dolga, to ni posaeznikov dolg ampak drzavni proracun...Oni naj samo zmansajo donacije drugim drzavam in bodo takoj prihranili mirjadre na leto. Zmansanje socialne za ljudi, ki sploh ne zivijo v Ameriki, samo prejemajo placilo , kot penzijo, katere si niso zasluzili, bi bilo se vec prihrankov.Tu se mora vlada posvetiti in zmanjsati proracun .
Nina Nubia 1
27. 12. 2012 22.47
+3
tistih par sto milijonov,ki jih donirajo po svetu(Afrika...) pa se to imajo korist od teh donacij ZDA NE TALAJO DENARJA BREZ KORISTI! naj nehajo v vojsko vlagat in seveda razne vojne,ki jih financirjao,razne baze po svetu in seveda razne donacije teroristom,drago je sirjenje demokracije.
gozdar1
27. 12. 2012 10.55
+1
Jo bodo pa dvignili..dokler lahko izvažajo dolarčke ni panike...
kiki1978
27. 12. 2012 10.41
+2
pismo,pa to stevilko komaj preberes;))res morajo imet zelo dobre racunovodje da to pokrpajo..
concord
27. 12. 2012 10.22
+7
A ni to fajn? Z računovodskimi ukrepi bodo v trenutku prihranili 200.000.000.000,00 dolarjev! Vsemogočno računovodstvo... Če bo pa treba, pa bodo prihranili še več ... seveda, spet z računovodskimi ukrepi ...
Feels_good_man
27. 12. 2012 10.19
+5
Večini ljudi je jasno da je vsak dolg treba enkrat odplačati. Edino pri vladah je drugače, ne vem kakšen dolgoročni načrt imajo
Ranunculus
27. 12. 2012 09.41
+22
Tale novica je pa hitro padla v arhiv... a naj jo opazi cim manj ljudi? Hecno, kako je ta cudovita drzava zapufana (16 BILIONOV), medtem ko na drugi strani Rusija dolguje le okoli 1% tega zneska... Ni kaj, ZDA je tumor, ki bo za svojo rast napadel zdrave drzave, vojna se bliza.
24uric
27. 12. 2012 09.48
+5
to kar si nazadnje napisal počnejo zda že nekaj časa

27. 12. 2012 10.13
24uric
27. 12. 2012 09.25
+9
ja američani malo majn za orožje dat pa bo..
yarrick
28. 12. 2012 00.08
+3
manj donacij izrahellu, manj donacij različnim TERORISTIČNIM organizacijam, katere so pred nekaj leti še sami preganjali danes pa jim dajejo denar in oborožitev dase bojujejo namesto njih z njihovimi sovražniki...