Tujina

ZDA in Turčija se pripravljajo na najhujše glede Sirije

Istanbul, 11. 08. 2012 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA in Turčija se pripravljajo na stopnjevanje krize v Siriji, med drugim tudi na morebitno uporabo kemičnega orožja proti nasprotnikom sirskega režima, sta po srečanju povedala ameriška državna sekretarka Clintonova in turški zunanji minister Davutoglu.

Hillary Clinton in Ahmet Davutoglu
Hillary Clinton in Ahmet Davutoglu FOTO: Reuters

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton se je v Istanbulu sestala s turškim političnim vrhom. S turškim zunanjim ministrom Ahmetom Davutoglujem sta po srečanju poudarila, da se njuni državi pripravljata na stopnjevanje krize v Siriji, med drugim tudi na morebitno uporabo kemičnega orožja proti nasprotnikom sirskega režima.

Clintonova je po pogovorih dejala, da je cilj ZDA in Turčije pospešitev padca režima sirskega predsednika Bašarja al Asada ter da v tej smeri krepijo pritisk na Sirijo. Ravno v petek so ZDA napovedale nove sankcije proti Damasku, in sicer proti sirski državni naftni družbi Sytrol zaradi njenega poslovanja z Iranom. S tovrstnimi ukrepi želijo ZDA čim bolj oklestiti prihodke Sirije in njenega zaveznika Irana.

ZDA in Turčija se pripravljata tudi na morebitno uporabo kemičnega orožja

Clintonova in Davutoglu sta še povedala, da bodo ZDA in Turčija oblikovali posebno delovno skupino, ki se bo odzvala v primeru poslabšanja razmer v Siriji. Kot sta pojasnila, bi skupina med drugim koordinirala vojaški in političen odziv v primeru uporabe kemičnega orožja s strani sirskega režima, ki bi vodila v zdravstveno katastrofo in povečanje števila beguncev iz Sirije.

Clintonova se je srečala s turškim političnim vrhom, med drugimi tudi s predsednikom Turčije Gulom.
Clintonova se je srečala s turškim političnim vrhom, med drugimi tudi s predsednikom Turčije Gulom. FOTO: Reuters

Zunanji ministrstvi obeh držav sta po besedah Clintonove doslej že sodelovali glede soočanja s krizo v Siriji, vendar pa bo nova skupina to sodelovanje okrepila in vanj dodatno pritegnila še obveščevalne službe in vojski obeh držav. Tako ZDA kot Turčija se sicer strinjata, da se je treba pripraviti tudi na morebitno uporabo kemičnega orožja.

Clintonova se je srečala s sirskimi begunci

Državna sekretarka se je v Istanbulu nato sestala še s sirskimi begunci in aktivisti, ki si po njenih besedah želijo svobodno in demokratično Sirijo, a potrebujejo pri tem mednarodno pomoč. Z aktivisti se je Clintonova srečala, da bi jo iz prve roke seznanili s stanjem v Siriji, ni pa se sešla z oboroženimi uporniki. Begunci so ji medtem pripovedovali o nasilju režimskih sil, ona pa je poudarila, da odgovorni za nasilje ne bodo ostali nekaznovani.

Število sirskih beguncev namreč vztrajno narašča. Samo v Turčiji je zatočišče pred nasiljem poiskalo že približno 55.000 Sircev. Skupno je iz Sirije v sosednje države pribežalo že 150.000 ljudi. Pri UNHCR poleg tega opozarjajo, da so to uradne številke iz begunskih taborišč in da je dejansko število beguncev morebiti že preseglo 200.000.

Clintonova je med nedavnim obiskom v Južnoafriški republiki sicer izrazila prepričanje, da postaja sirska opozicija vse bolj usklajena in učinkovita. A po drugi strani se že dlje širijo pomisleki zaradi pomanjkanja enotnosti med opozicijskimi voditelji, še posebej tistimi v tujini.

Državna sekretarka je ob današnjem obisku poleg tega napovedala, da bodo ZDA ponudile dodatnih 5,5 milijona ameriških dolarjev pomoči visokemu komisariatu ZN za begunce (UNHCR), ki bodo namenjeni Sircem. "Če se večajo potrebe, se veča tudi naš odziv," je dejala Clintonova.

Ameriška zunanja ministrica je še poudarila, da Sirija ne sme postati pribežališče za upornike Kurdske delavske stranke (PKK), ki so borijo proti Turčiji. "Delimo prepričanje Turčije, da Sirija ne sme postati zatočišče za teroriste PKK ne zdaj ne po padcu Al Asadovega režima," je dejala.

Medtem se v Siriji nadaljujejo spopadi med režimskimi silami in uporniki. Sirska vojska je danes med drugim obstreljevala mestno četrt Salahedin v Alepu, da bi iz nje pregnala upornike, ki jim je spet uspelo zavzeti določene predele četrti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nenasedaj
12. 08. 2012 11.50
+5
Komedijantka, provokatorka in režiserka najbolj krutih scenarijev zdaj kot Monika Levinsky potuje po svetu in opravlja Monikino delo, če je potrebno, samo, da bi povečala prodajo ameriškega orožja. Postala je smešna hinavka, ki je za povečanje prodaje orožja obiskala že več kot 100 držav. Namesto, da si američani sami zrušijo NY dvojčka naj si raje razstrelijo Belo hišo.
bobocat
12. 08. 2012 11.32
+2
ZDA in Turčija se pripravljajo na najhujše v Siriji, tudi uporabo kemičnega orožja. Tako, kot so že postopali v primeru napada na Libijo, ko so uporabljali osiromašen uran. Sirija, prej Libija, Irak, Afganistan... so lep primer kam gre naš davkoplačevalski denar, ki nam ga naše korumpirane vlade jemljejo za US NATO zločince. Neverjetno, kako se amerikanci igrajo s svetovnimi mediji, da ne omenjam tudjih vlad
Igor__Zmaj
12. 08. 2012 09.15
+3
Me pa res zanima kdo bo v sirskih mestih spustil kemično orožje. Tisti ki so plačani da pridejo in grejo, al tisti ki so tam doma? Ameriške buče, helloween bi radi nardil po celem svetu. Trenutno majo edino težavo ker do sirskega kemičnega orožja ni lahko prit, če svojga prnesejo pa ne bojo mogl lagat da jim ga je sirska vojska ukradla.
vzhod
11. 08. 2012 23.37
+2
Turski prosvjednici održali su demonstracije ispred američke ambasade u znak prosvjeda protiv dolaska američke državne tajnice Hillary Clinton u Istanbul. Policija se sukobila s prosvjednicima ispred ambasade u glavnom gradu, Ankari (na slici gore, poruka na transparentima: "idi doma!"). tega ne bodo objavlo a 24ur?
kim llsung
12. 08. 2012 08.17
+6
toncek.bb
11. 08. 2012 22.43
+8
kje je OZN? kje je arabska liga? kje so ostali?? vsi tiho in cakajo kaj bo.....not good..
mes
11. 08. 2012 21.35
+7
Baba je pod vplivom drog.
vzhod
11. 08. 2012 21.29
+11
hilary clinton je satanistka, sama je rekla da komunicira z demoni..sama je tudi rekla da je v beli hisi ene noci prikilicAla mrtvo bivso prvo damo elenor. to je izjabila ona sama to je dejstvo. in ce je taksen clovek, torej satanist na takem mesu ne moremo pricakovati nic drugega kot zrtvovanje ljudi. tudi vsi ostali predesdnkki zda so bili masoni od tod tudi tako mnozicme vojne in zrtovannje tisoce ljudi. masoni somsatanisti. tako je povedal najvecji med masoni alber pieke...zapisal je..da je lucifer nas bog....ne dvomite v to
krtaca15
11. 08. 2012 22.53
+0
Preberite si pismo albert pike to mazinni. Sicer se govori, da je ponaredek, vendar je notri govora o treh svetovnih vojnah. Morda kdo ve od kje Orwelu ideja za roman 1984? Baje je bil zelo blizu korita, tako da niti ni njegova ideja...
vzhod
11. 08. 2012 23.26
-3
naj dodam se : veliko jih ne ve nicesar o tem ampak ko enkrat zacnetw o tem raziskovati bostw aokirani. z vami bom delil nekaj dejstev. bil clinton in tony blair sta tusi izjavila da vsako jutro komunicirata z aneglei torej padlimi angeli ou demoni. Znano je da je braz od bila clontona bili nabavljal za njega drogo za seanse oz satanisticne obrede. vsi ameriski poltiki imajo v bohemianskih gpzdovih satanisticne obrede. poglejte na youtube :odredi smrti. iz komuniciraja z demoni oni dobivajo navodila kaj naj pocnejo. iz teh spisoc je tudi razvidno da je mona liza sam lucifer v podobi zenske. kip svobode je simbolizira satana, lucifer ali tisti ki nosi luc. olimpijske igre star satanisticni obred kjer nosijo bakljao in tisti ki nosi baklo simbolizira lucififera. kaj imajo skpnega kip svobode z lucjo v roki, olimpijske igrw z lucjo v roki in filmska industrija columbia z lucjo v roki?
vzhod
11. 08. 2012 23.28
-2
bivai ameriski kongresnik ki je izstopil iz okultnih obredov je opisal svoj beg od demonov. in rekel si je, ce sem videl vsa cuda ki jih demoni naredijo od prikazovanja mrtvih ljudi do dvigovanja predmetov potem obstaja tudi Bog in tako je postal veren.
m12
11. 08. 2012 23.31
+1
vzhod saj vem, da so počitnice, ampak malo bolj slovnično pravilno bi pa lahko pisal. da bo lahko berljivo.
vzhod
11. 08. 2012 23.31
-3
nekaj dejstev ..preberote si malo in kot sodniki raziscite to kaj sem napisal ..ne komentiraje nesramno itd..ampak uporabite internet in raziscite.
vzhod
11. 08. 2012 23.37
+0
m12 vrjamem da si pameten in najpametnejsi na celwm svetu ampak ti bom prijazno odgovoril da pisem z tablocnim racunalnikom in je velim problem se navadit
JEZKE-BLOKIRAT
12. 08. 2012 02.35
+1
bostjan_safaric
11. 08. 2012 20.37
+6
Amerika bo skuhala še eno vojno ali dve... To je njihova strategija za izhod iz krize. Mi pa jim zvesto sledimo ... *.
yarrick
11. 08. 2012 21.27
+3
Tokrat jih niti vojna več ne reši; njihov ponzi sistem se podira hitreje kot hišica iz kart.Kar pa je še slabše;evropa je pobrala isti sistem, nekaj dekad nazaj in sibo delila ISTO usodo kot amerika...
Neo Matrix
12. 08. 2012 09.13
+0
Evropi je bil ''vsiljen'' isti sistem ko je v ameriki...namen: ena valota: enkrat udariš pa je cela evropa na tleh: zakaj pa mislite,da so angleži obdržal funte??
vzhod
11. 08. 2012 19.50
+6
kemicnega orozja sirska vojska ki sciti sirski narod pred podganaki nebo uporabila. se vedno se grejo taktiko ponavljanja, skoz ponavlajo besedo masaker in asadoc rezim ker to ima taksen privatni prizvok kot da je diktator. kot bi rekli, janševe enote se se vedno spopadajo z svobodno lovensko vojsko kr nekaj.
yarrick
11. 08. 2012 20.39
+4
stokrat povedana laž se spremeni v resnico.sam dobro veš to.
zvon-1
11. 08. 2012 19.43
+7
Imam občutek da govorijo o istem kemičnem orožju kot ga je imel Sadam Husein !?
yarrick
11. 08. 2012 20.26
+4
husein JE imel kemično orožje, hec je le v tem, da ga je že prej porabil na kurdih(le kaj so storili, da jih preganja irak, da jih preganjajo turki).Taisto kemično orožje pa je prišlo prek sponzorstva iz ruk busha starejšega...torej se lahko vprašamo kdo je kriv in kdo ne...
m12
11. 08. 2012 18.37
+6
očitno so sirci ugotovili, da so tile \"uporniki\" iz enakih držav, kot so bili tisti iz egipta, tunizije, libije. in predvsem vidijo, kaj se je spremenilo v omenjenih državah po prihodu tako imenovane demokracije. NIČ.- njim gre popolnoma enako, reforme se seveda dogajajo, a od njih nimajo nobene koristi. ampak moteče je drugo dejstvo. iran je na osi zla zaradi jedsrkega orožja. enako severna koreja. pa ša ar držav se najde gor. ampak zanimivo, edini, ki so jedrsko orožje kdajkoli v zgodovini namerno uporabili, so ravno američani. in sedaj z njim grozijo ponovno. ampak seveda, oni so pa ja osvoboditelji. samo vprašanje v katerem obdobju. 60 let nazaj so bili, je pa vprašanje, če se osvoboditelj ni spreobrnil v osvajalca.
m12
11. 08. 2012 18.38
+1
da ne bo pomote-ne podpiram omenjenih režimov. ampak tudi dejanja velikih osboditeljev niso brezmadežna.
BASILEIA RHOMAION
11. 08. 2012 18.18
+11
Clintonova;Satanistični smeh XD.
yarrick
11. 08. 2012 18.15
+0
right.... Cel svet bolje ve, kaj bo storil Asad, sploh pa turčija in amerika, ki podpirata vojno v siriji z "humantiranim koridorjem", preko katerega plačanci iz egipta, saudi arabije, katarja in jordanije vstopajo v sirijo. Sploh pa, zakaj bi Asad uporabil kemično orožje sedaj, ko mu uspeva vojna proti najemnikom in teroristom...
mudza
11. 08. 2012 18.33
-1
yarrick
11. 08. 2012 18.42
+2
pa me razsvetli o velecenjeni in nadvse pametni učitelj :P. Veš, ko američani SAMI PRIZNAJO, da so se znotraj FSA zaredili "al kajdini člani", bi rekel da je nekaj HUDO narobe.Seveda pa tebi to sploh jasno ni, ker očitno več časa posvečaš temu kako boš komu kaj "pametnega" na FB napisal, kot pa da bi razmislil kajse v resnici sploh dogaja na geopolitičnem področju .
Ranunculus
11. 08. 2012 23.56
+1
A kdo takele jedrnate in neargumentirane pripombe kot je mirzza-ova potrebuje in upošteva? Admin, morda bi razmislili o tem, da jih začnete brisat, ker je dovolj minus, saj komentar ne doda ničesar.