Tujina

ZDA in Kuba začeli zgodovinsko zbliževanje

Washington, 17. 12. 2014 20.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

ZDA in Kuba sta po več desetletjih sovražnosti sprožili intenzivni proces normalizacije odnosov. Izmenjali sta nekatere zapornike, Obama pa je napovedal začetek novega poglavja v odnosih s Kubo, ki med drugim zajema olajšanje trgovinskega embarga in obnovo diplomatskih odnosov.

Kuba je danes iz zapora izpustila Američana Alana Grossa, ki je bil obsojen zaradi vohunjenja, ameriški predsednik Barack Obama pa je javnost seznanil tudi z informacijo, da je Kuba izpustila še enega ameriškega vohuna, ki je bil zaprt dolga leta in javnost o njem ni vedela ničesar. V zameno za to so ZDA izpustile še tri od petih kubanskih vohunov, ki so bili obsojeni leta 2001. 

Alan Gross
Alan Gross FOTO: Reuters

Do preboja je prišlo v torek, ko je Obama govoril po telefonu s kubanskim kolegom Raulom Castrom. "Ne moremo pet desetletij delati iste stvari in pričakovati drugačne rezultate," je dejal Obama in dodal, da potiskanje Kube v pogubo ni v ameriškem interesu. Napovedal je, da bo s kongresom nadaljeval razpravo o odpravi gospodarskega embarga, ki že poteka.

Med ukrepi, ki jih je naznanil, je skorajšnje odprtje veleposlaništva ZDA v Havani, olajšanje potovanj Američanov na Kubo in začetek postopka umika Kube s seznama držav podpornic terorizma. Američani, ki bodo obiskali Kubo, bodo od tam lahko prinesli za 400 dolarjev blaga in pri tem za do 100 dolarjev alkohola in tobačnih izdelkov. Šaljivci bodo rekli, da Obama spet dela za bogate, ki so najbolj trpeli zaradi prepovedi uvoza odličnih kubanskih cigar.

Upam, da lahko za seboj pustimo to obojestransko bojevito politiko. Gre za spremembo, ki jo v celoti podpiram. Alan Gross

Ameriški državni sekretar John Kerry se je spomnil, da je bil star 17 let, ko je ameriški predsednik govoril o Kubi kot o zaporniški državi, ameriška politika pa je od takrat naprej ostala zamrznjena. Ne le, da ni prispevala k demokratizaciji Kube, ampak je celo bolj osamila ZDA kot Kubo, je dejal. Dodal je, da bo pot naprej do normalizacije odnosov težavna, vendar je opozoril, da jim je to npr. uspelo z Vietnamom. Potrdil je, da bo januarja v Havano odpotovala delegacija pod vodstvom njegove pomočnice za zahodno poloblo Roberte Jackson na pogajanja o migracijah, sam pa se veseli, da bo kmalu postal prvi državni sekretar ZDA, ki bo po 60 letih obiskal Kubo.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Reuters

'Naučiti se moramo živeti skupaj, ne glede na razlike'

Kmalu po Obami je v Havani javnosti po televiziji spregovoril Castro in pohvalil Obamo, da se je odločil za prenehanje sovražnosti med državama, kar si zasluži priznanje in spoštovanje kubanskega ljudstva. Dejal je, da napredek pri izmenjavi zapornikov kaže, da je mogoče najti rešitev za vse težave. "Naučiti se moramo živeti skupaj na civiliziran način, ne glede na razlike," je dejal Castro, pred tem pa je Obama v Washingtonu v španščini dejal, da so vsi skupaj Američani.

Odnosi med ZDA in Kubo so na dnu vse od leta 1961, ko je Washington uvedel gospodarsko blokado otoške države, kjer je oblast na silo prevzel revolucionar Fidel Castro. Obama je že med kampanjo leta 2008 napovedoval prizadevanja za izboljšanje odnosov s Kubo, vendar desetletja sovražnosti ni bilo tako lahko odpraviti.

Kuba je z aretacijo Grossa poskrbela za to, da napredek ni bil možen, ne glede na to ali je bil res vohun ameriške vlade, ali pa humanitarni delavec, ki je Kubancem pomagal pri izboljšanju komunikacijskih sposobnosti. Aretirala ga je decembra 2009 med njegovim petim obiskom države, kjer je predvsem med judovsko manjšino vzpostavljal internetne povezave mimo uradne cenzure. Zaposlen je bil uradno pri agenciji za pomoč tujini State Departmenta. Po sodnem procesu so ga obsodili na 15 let zapora.

Kuba je potem začela v Washington pošiljati signale, da lahko gre Gross hitro domov, če bi ZDA pokazale dobro voljo in izpustile še tri preostale iz tako imenovane "skupine kubanskih pet", ki so jih leta 2001 obsodili, ker se niso registrirali kot tuji vohuni. Dva sta že šla domov, preostalo trojico pa je Washington izpustil sedaj in Grossa so danes posadili na letalo proti ZDA.

Raul Castro
Raul Castro FOTO: Reuters

Pozitivni odzivi

Ključno vlogo pri zagoni procesa normalizacije odnosov med državama pa je imel po besedah Obame papež Frančišek, ki je pozdravil zbliževanje. Na začetku poletja je poslal pismo neposredno predsednikoma ZDA in Kube, kar je dalo zagon procesu normalizacije odnosov.

Frančišek je marca letos gostil Obamo v Vatikanu, vprašanje odnosov ZDA s Kubo pa je zajemalo precejšen del pogovorov. Kasneje je Vatikan celo gostil srečanje predstavnikov Kube in ZDA. Podobno tajno srečanje je potekalo tudi v Kanadi.

Tudi Castro se je zahvalil Frančišku in Kanadi za njuno vlogo pri otoplitvi odnosov Kube z ZDA.

Odločitev za normalizacijo odnosov je pozdravil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki je ponudil pomoč pri zbliževanju Kube in ZDA. "ZN so pripravljeni pomagati obema državama pri gojenju dobrososedskih odnosov," je povedal na novinarski konferenci v New Yorku.

Zbliževanje med ZDA in Kubo so pozdravili tudi v organizaciji Skupnega južnega trga (Mercosur). Gre za zgodovinski trenutek, je na vrhu Mercosurja v argentinskem mestu Parana dejala odhajajoča predsedujoča Mercosurju, argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner. Hkrati je izrazila "veliko spoštovanje" vladi v Havani in kubanskemu narodu za odločitev o normalizaciji odnosov.

Venezuelski predsednik, velik kritik ZDA Nicolas Maduro pa je na vrhu Mercosurja ocenil, da gre za zmago kubanskega naroda, hkrati pa Obami priznal, da je naredil "pogumno potezo".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ginger 1
18. 12. 2014 11.21
-2
Kubanci so se utopili v 70 letnem socijalizmu...Tam delijo meso,sladkor...se vedno na karte...drzava doloci,koliko kdo potrebuje...turisti pa za $ dobijo,kar hocejo...na prodaj je popolnoma vse. Samo,da prezivijo ! To so rezultati demokraticnega socijalizma !!!
ginger 1
18. 12. 2014 11.26
-1
Castrove besedne obljube so se pokazale za popolnoma nic vredne...Kubanci imajo takega zivotarjenja vec,kot dovolj...Kubanci,ki so na delu v ZDA posiljajo svojim domacim dolarje,da lahko sploh prezivijo...
majaa1980
18. 12. 2014 11.34
-2
emilzapata
18. 12. 2014 17.44
+2
in kako bi vi učene glave to spremenili, da bi čim manj bolelo in da se ne bi Kubanci poklali med sabo.?
frako
18. 12. 2014 09.43
+8
ZDA hoče zmanjšat vpliu rusije v svoji bližini.
ginger 1
18. 12. 2014 13.22
-2
Rusi nimajo dovolj niti zase,kaj sele za pomoc Kubi...edini denar,ki priteka z severa je ta,ki ga posiljajo Kubanci domov svojim..!!!
Sirius.2
18. 12. 2014 21.26
Ginger pa ti se zelo dober spoznaš na svetovno politiko samo se ne spoznaškako doma preživet s 500 EUR.na mesec.
Elias47
18. 12. 2014 09.24
+6
le še ena ameriška past za Kubance.... kmalo bomo videli Kubo v bankrotu in zapufano pri Svetovni Banki (IMF), ali pa kakšno novo vodeno CIA-ško (kubansko) pomlad... "anotherone bit the dust"...
Elias47
18. 12. 2014 09.26
+9
GLAVNI NAMEN ZAHODNJAŠKE PROPAGANDE PROTI ISLAMU: priporočam, da si preberete načrt Albert Pikea o Treh Svetovnih vojnah, ki mu dosledno sledi svetovna vatikansko zionistično masonska "elita"; google: Albert Pike Three World Wars... in si preberite tisto, kar je napisal kot načrt za Tretjo Svetovno Vojno (če nahitro prevedem): "Tretjo svetovno vojno mora biti sprožena tako, da se izkoristi priložnost razlik oz. nestrinjanj, ki jih bodo sprožili agentje illuminatov (politiki ZDA, Izrael, EU), razlik med političnimi zionisti in vodji islamskega sveta. Vojna mora biti vodena tako, da se bosta Islam (Muslimanski arabski svet, katere skušajo mediji ravno v teh časih kategorizirati kot radikalne "teroriste") in politični Zionizem (država Izrael (in vsi njeni evropski in ameriški podporniki)) uničili med sabo. Medtem pa morajo biti vse druge države, še enkrat, zmanipulirane tako, da bodo razdeljene na dva pola, in vodene tako, da se bodo bojevale med sabo do popolne fižične, moralne, duhovne in ekonomske izčrpanosti (kar se dogaja sedaj med ZDA in EU in njunimi zaveznicami na eni strani in Rusijo in ostalimi državami BRICS-a na drugi strani). Poleg vsega tega je potrebno med ljudi infiltrirati svoje "nihilistične in ateistične" (prostozidarsko/masonsko državno in cerkveno "elito") agente, da nam pomagajo sprožiti takšno socialno kataklizmo (gospodarsko krizo, davke in porušenje sistema), ki bo v svoji grozi jasno pokazala narodom učinek absolutnega ateizma, ki bo vzrok divjaštva in skrajno krvavega kaosa. Potem bodo ljudje, ki se bodo prisiljeni braniti proti manjšini teh svetovnih revolucionarjev ("teroristov"), vsepovsod iztrebili vse te uničevalce civilizacije; in ta množica ljudi, ki bo izgubila iluzijo v krščanstvo, katerega duh bo od tega trenutka naprej ostal brez smeri in kompasa, bo, v želji po nekem novem idealu, toda brez vedenja kam naj usmeri to željo po idealu, prejela resnično "luč" skozi univerzalno manifestacijo čiste luciferjanske doktrine, ki bo takrat končno ugledala "luč sveta". Ta manifestacija se bo pojavila kot posledica vsesplošnega reakcijskega gibanja, vodenega z naše strani, ki bo sledil uničenju krščanstva in ateizma, oba zavladana in uničena istočasno." Pa veliko sreče pri kopanju lastnega groba; vsem tistim, ki nasedajo tej propagandi....
emilzapata
18. 12. 2014 09.45
+2
zelo nerazumljivo za nas povprečne zemljane, povej še po kmečko
Viejo cabron
18. 12. 2014 09.08
+2
Škoda, KUBA je bila do sedaj turistična eksotika; z vsemi starimi ostanki predkumunističnega časa. Sedaj pa jo čaka "ALL INCLUSIVE" razvoj in potopila se bo v "turistične raje" na Karibih. Sicer pa pozdravljam umaknitev vseh blokad in neumnosti katere sta na KUBI ustvarila ZDA in SSSR.
Explainator
18. 12. 2014 08.40
+1
v tem svetu se nič in resno čisto nič ne naredi iz neke dobrote, ampak izključno zaradi interesa - v tem primeru gre za to, da rusijo osamijo še bolj, ker rusiji se približuje ekonomski kolaps v roku enega leta in nobenemu ni čisto jasno, kakšne poteze bo povlekel Putin - samo upamo lahko da je toliko priseben, da se ne bo šel kakšnih jedrskih zadev
me987
18. 12. 2014 08.45
+6
če mene vprašaš voda v grlo teče zda.. ne rusiji..
cirenij
18. 12. 2014 09.09
+5
Rusija se bo sigurno izvlekla. Po vseh teh in onih napovedih. Slabo pa se piše USA in njenim prisklednikom. Pa ja ne bomo med njimi?
Viejo cabron
18. 12. 2014 09.11
+2
Točno tako. KITAJSKA že prehiteva ZDA in to po desni strani in upam, da bodo ZDA kmalu izgubile vlogo svetovnega policaja. ZAKAJ?: ker Kitajska nima imperialističnih in zahodno-civilizacijskih interesov v Evropi kot ZDA in ne morem si predstavljati Kitajskih vojaških baz kot jih ima ZDA po celotni Evropi.
Explainator
18. 12. 2014 09.13
-3
kako se bo izvlekla? denar dnevno izgublja vrednost, ljudje so se navadili nekih standardov in ne bodo dopustili putinu, da se gre neko staro trdo roko sovjetske zveze - tako da ne vidim neke svetle prihodnosti za rusijo v naslednjih letih - po mojem bo rusiji prisiljena popustiti če bo hotela preživeti ali pa se bo šla total war - samo mislim, da si rusi tega ne želijo več
JohnSmith000001
18. 12. 2014 09.16
+4
če pride do kolapsa Rusije, bo to potegnilo za sabo cel svet in to bodo najbolj občutili amerikanci, ker rusi imajo zaloge nafte, plina ipd za sabo in se bodo pobrali američani bodo pa fehtali za hrano ... rabimo eno fajn orenk čistko na planetu
Elias47
18. 12. 2014 09.26
+2
majaa1980
18. 12. 2014 11.41
+0
aja? Misliš, da zato ker so rusi hotli tukaj plinovod zgraditi, da so oni edini na svetu ki imajo nafto in plin? Amerika ima daleč največje zaloge nafte in plina katerih še sploh niso začeli črpati. Saj zakaj pa bi jih, če je uvoz nafte za njih (dolarje) praktično zastonj + da je amerika že skoraj popolnoma samozadostna, kje še le da bi bila odvina od rusije.. od rusije? hahahahahah to se samo rusofilčki tolažite stem. Saj vidimo kdo je od koga odvisen, le poglejmo kakšna je trenutna slika v rusiji. No zdaj mi pa še razložite kako Zda ne bo preživela te krize, rusija pa jo bo? Če vzamemo v zakup da Zda sploh ni v krizi zaradi tega česar je rusija.
majaa1980
18. 12. 2014 11.51
+0
Kitajskih vojaških baz ni v evropi zato ker kitajska ni obnavljala evrope po vojni, niti ni financirala evrope po in še med vojno. Če bi malo zgodovino poznal bi vedel, da če nebi Zda vstopila v vojno, se Stalin nebi ustavil do Portugalske. In po vojni so morale baze tukaj ostati ker takrat niti ena država v evropi (ki je bila zaradi vojne uničena) nebi mogla ustaviti rusov, ki so si želeli pleniti tovarne in evropski "kapital" za gospodarsko obubožano rusijo. Stvar je striktno geopolitične narave. Ampak kaj ti veš o tem. Ko pa bo kitajska reševala in obnavljala evropo pa bomo imeli njihove baze tukaj, da bodo zaščitili lasten kapital in preprečili nadalnjo prelivanje krvi, čeprav kitajci nebodo nikoli reševali evrope. evropa je premočna za njih kje vesoljna leta je šele Amerika. Niti ena država na svetu nima potenciala da gospodarsko prehiti Ameriko ne da jih bodo kitajci, kitajci imajo rast gospodarstva samo zaradi Amerike in njihovih korporacij ki izkoriščajo poceni kitajsko delovno silo. Seveda pa lahko te korporacije umaknejo proizvodnjo recimo na Tajvan. Le kaj je potem adut kitajskega gospodarsta?. Ti pa se malo vprašaj kdo nam da več kruha na mizo, Zda ali rusija? in čigavo tehnologijo uporabljaš...
majaa1980
18. 12. 2014 13.47
-1
sledim realni kitajski. Kaj je pa zatebe realna kitajska? in drugo vprašanje. Kako bo kitajska gospodarsko prehitela Zda? (podrobno opiši) In opiši še kitajske gospodarske adute.
cirenij
18. 12. 2014 08.36
+5
Izgloeda, da so pod članek, kjer distancirajo bosanskega otroka blokirali komrntarje. Moj mlajši vnuk v 5. razredu se je javil v odmoru učiteljici, da bo takemu otroku pomagal. Pa se je zgodilo. Je skoraj s samimi peticami, pa ima pozitiven odnos do vseh, ki tega ne zmorejo. Je to prirojeno ali privzgojeno? Starši ali država bi morali otrokom privzgojit čut do vseh druče mislečih, živečih in rojenih v drugačnih okoljih. Saj to uči tudi Jezusov evangelij.
me987
18. 12. 2014 08.16
+4
mene pri tej zadevi najbolj moti dejstvo, da ZDA Kubi dajejo ne vem kakšne embarge, Guantanamo pa laufa brez problema, ni da ni..
dreko123
18. 12. 2014 01.07
+26
hahahaha kera bedna obupana reakcija amerike... po 60 letih so "ugotivili" da so se motili... ko so se zbali da jim bo rusija postavila rakete na mejo... in po 60 letih poiskušanja zamenjat oblast s svojimi lutkami preko raznih agencij, družabnih omrežih, humanitarnih sistemov... - vedno spodleteli in bili razkriti... jim ni uspelo podrediti Kube... sedaj pa ko so se spravili na mogočno Rusijo in ekonomijo in ji grozijo z vojno... so končno ugotovili da je morda bolje s hinavskim prijaznim sprejemom dobiti in si podrediti državo... problem je samo ker je Kuba ena največjih Ruskih zaveznic... ne pozabimo da je Rusija odpisala 30 miljardni dolg prijateljski Kubi in imajo v planu graditi nafnte vrtine v mehiškem zalivu :) da je kuba pod Rusko kontrolo, obrambo in obveščevalno... zato tudi ameriškom židkom nikoli ni uspelo penetrirat in spodnesti in si podrediti kube... tako bo ostalo tudi v nadaljno... v 60 letih zaničevanja in embarga je Rusija vedno trdno stala za Kubo in ji pomagala... Tako kot z umetnim znževanjem vrednosti rubla in največjim kopičenjem zlatih rezerv v zadnji 5 letih Rusija dobro ve kaj počne... z Januarjem odpikajo petro-dolar in začne delovati BRICS investicijska banka, neodvisna od židovsko vodene svetovne banke in IMF-ja ... Kuba pa tudi ne bo pozabila preteklosti.. če bojo satanisti še srali okoli Ruskih meja bojo še vedno fasali rakete na mejo tudi če so dvignili embargo... - je pa sramota da se grejo tako norca delat da po 60 letih prepričevanj drugih držav v emargo se kar čez noč odločijo da so naredili napako... nekatere ovce bodo pa še v to verjele...
24uric
18. 12. 2014 05.29
+4
Elias47
18. 12. 2014 09.30
+1
svaka ti čast za komentar; čista dejstva!!!
General ZKS
18. 12. 2014 10.07
+2
Točno tako ++, dodal bi še na konec maja 2015 Rusija lansira novo alternativo SWIFT bančnim transakcijam.
johndoe35
18. 12. 2014 00.47
-18
vsi bežijo vstran od rusije. SANKCIJE USPEVAJO
24uric
18. 12. 2014 05.29
+0
Kwaj
18. 12. 2014 07.34
+0
povemvsem
18. 12. 2014 00.12
+1
zda so krenile na pot socializma!!!
CucurbitaPepo
18. 12. 2014 00.17
-1
General ZKS
18. 12. 2014 00.06
+7
Če misli Rusija kaj postavit na Kubo zdaj je čas.
johndoe35
18. 12. 2014 00.50
-8
RUSIJA NIMA DENARJA .... SANKCIJE SO JIH DOTOLKLE
Kwaj
18. 12. 2014 07.34
+2
Ne rabi Putin Kube.....on bo to na kratko rešil.....
Našvasan_zob
18. 12. 2014 00.00
+8
Ameriške peesde se bojijo da bo Rusija naredila vojaško bazko tko kot jih imajo ameriški sralci okoli Rusije..
johndoe35
18. 12. 2014 00.48
-6
RUSI NIMAJO NITI TOLIKO DENARJA DA BI TAM POSTAVILI MAKETO BAZE
General ZKS
18. 12. 2014 10.10
+2
5 mesec nazaj je Rusija odpisala Kubi milijardne dolgove, in oživitev spy centra, dvomim da je Obama ... no sej vemo.
gongash
17. 12. 2014 23.56
+2
kuba je zakon, na listi držav, ki podpira terorizem? kaj takega se lahko samo američani spomnijo
povemvsem
18. 12. 2014 00.11
+4
če kuba podpira terorizem potem je vse o.k. saj zda so navečja teroristična država!!!
johndoe35
18. 12. 2014 00.49
-6
Kuba se je spreobrnila in končno prišla k pameti in vidi kjer je moč in denar. RUBELJ PROPADA
LeonidasPapadopoulos
17. 12. 2014 23.12
+2
Ko gledam komentarje bravo Obama za potezo,..pa se sploh zavedate,da ima Obama svetovalce ki se vrstijo že od Georga H.W Busha,Billa Clintona in Georga W.Busha,Obama s tem nima nič je za tem še večja banda kot si mislite.
ginger 1
17. 12. 2014 23.45
-1
Pa,kaj ti mislis,da Cerar nima svetovalcev...da Turk ni imel svetovalcev,da Kucan ni imel svetovalcev...in,kaj so naredili...? Revscino !!!
Elias47
18. 12. 2014 09.32
+2
res je; Obama je le navadna sprostituirana masonska lutka v rokah svetovne vatikanske zionistične masonske antikristove evilite... če kdaj ne bo naredil, kar mu ukažejo, ga bodo njegovi nadrejeni takoj likvidirali...
Jafar
17. 12. 2014 22.31
+2
Ameriška Ukrajina...;)
zigasubic
17. 12. 2014 22.36
+4
Samo da je Kuba svobodna, Ukrajina pa je svobodo izgubila (MMF, reforme, ...)
-4
Kuba je Ameriki dolžna ogromne količine denarja...
ginger 1
17. 12. 2014 23.50
-2
Pa saj je tudi Slovenija...za levake so leti v ZDA po nove kredite ze RUTINA...to so nasledili od ranjke yu...!!!
Našvasan_zob
18. 12. 2014 00.01
+0
Amerika je pa dolžna 18.000 miljard... Komu? Židovskim centralnim bankam..
CucurbitaPepo
18. 12. 2014 00.18
-2
ginger 1
18. 12. 2014 12.22
+0
zob---- Ameriski proracun za vojsko so zmanjsali na 600 mird $...18.000 mird za ZDA ne predstavlja,kdo ve kaj...!!!Federal reserve ze ve,kaj dela...
ginger 1
18. 12. 2014 12.24
+0
Raje si poglej Rubelj,kako je spet CEPNU...kot dinar...nic vreden denar !!
ginger 1
18. 12. 2014 12.46
Putin ze hiti razlagati,da bo kriza trajala 2 leti...?!Mogoce bi mu verjel,ce ne bi poznal tamkajsnjih razmer...ne da se primerjati ruskega delavca z Nemskim...ne da se primerjati NIC z uspesnimi dzavami EU,ZDA !!!
glej ovega
17. 12. 2014 22.17
+15
tak je ko nujno potrebuješ zaveznike..vzameš vsakega ki nasede..več ko jih imaš boljše se držiš med vojno..ameriki že od leta 2001 nič več ne vrjamem..lp
+0
Kuba ni neka vojaška velesila, da bi jo.Amerika potrebovala kot zaveznico..... Gre le za novi udarec Rusiji... Zavezništvo med ZDA in Kubo bo onemogočilo postavljanje ruskih vojaških baz južno od ZDA...
MrKritik77 .
17. 12. 2014 22.09
-3
Končno! In vsaka čast Kubancem in Američanom.
LLLEPI
17. 12. 2014 21.42
+5
Obama rabi dolarje bo se malo Kubance izkoristil
CucurbitaPepo
17. 12. 2014 22.43
+1
ginger 1
17. 12. 2014 21.24
-1
Ena in edina prava poteza demokrata Obame...BRAVO...gre na castno mesto zgodovine...
Elias47
18. 12. 2014 09.33
Te vidim
17. 12. 2014 21.10
+4
Samo jaz vidim, da tu nekaj smrdi smrdi? Po 54 letih se oni odločijo o zdaj pa dovolj..
burek200
17. 12. 2014 21.40
+9
Nič ne smrdi...ZDA navezujejo stike s Kubo..Rusija pa s Slovenijo, Srbijo in podobnimi "sateliti"....pač utrjujejo pozicije za novo hladno vojno, ki se napoveduje z zaostrovanjem v ekonomiji !
zigasubic
17. 12. 2014 22.37
+0