Tujina

ZDA in Kitajska zavezani preprečevanju konflikta na Korejskem polotoku

Peking, 18. 03. 2017 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson se je na Kitajskem srečal s svojim kitajskim kolegom Wang Yijem. Dejala sta, da bosta državi s skupnimi močmi skušali prepričati Pjongjang, naj se odpove jedrskemu orožju.

Na skupni tiskovni konferenci po srečanju je ameriški državni sekretar Rex Tillerson dejal, da sta ZDA in Kitajska zavezani preprečevanju konflikta na Korejskem polotoku.

Tillerson se je na Kitajsko odpravil po obisku Južne Koreje.
Tillerson se je na Kitajsko odpravil po obisku Južne Koreje. FOTO: AP

Razmere na Korejskem polotoku so dosegle "precej nevarno raven", Kitajska in ZDA bosta skušali s skupnimi močmi prepričati Pjongjang, naj se odpove jedrskemu orožju, je na skupni tiskovni konferenci povedal Tillerson.

Kot je medtem poudaril Wang Yi, resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov ne pozivajo zgolj k sankcijam proti Severni Koreji, temveč tudi k obnovitvi pogovorov za umiritev napetosti v regiji. "Vse strani morajo uvesti sankcije, a hkrati obnoviti tudi pogovore," je dejal.

"Lahko pustimo, da se situacija poslabša in se konča s konfliktom, ali pa se vrne na pravo pot pogajanj," je še poudaril. Po njegovih besedah tako Peking kot Washington "upata, da bodo našli način za obnovitev pogovorov, in ne opuščata upanja za mir".

"Upamo, da bodo vse strani, vključno z našimi prijatelji iz ZDA, s hladnimi glavami in celostno ocenile situacijo ter prišle do modre odločitve," je še izpostavil.

Vodji diplomacij sta se zavzela tudi za okrepitev sodelovanja na področju trgovine in investicij. Napovedala sta še, da se bosta njuni državi soočili z nasprotnimi stališči na področju trgovine.

Ameriški državni sekretar je pred odhodom v Peking presenetil z ostro retoriko glede Severne Koreje. V Seulu je dejal, da so na mizi vse opcije, tudi vojaško posredovanje.

V Pekingu prav tako kot ZDA dvigujejo obrvi ob jedrskem oboroževanju Severne Koreje, vendar hkrati za stopnjevanje napetosti krivijo Washington. Zadeve so se še dodatno zapletle zaradi namestitve protiraketnega obrambnega sistema (Thaad) v Južni Koreji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.