Tujina

Severna Koreja ima skupne vojaške vaje za provokacijo, ki lahko vodi do jedrske vojne

Washington/ Pjongjang, 21. 08. 2017 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Južnokorejske in ameriške sile kljub napetostim začenjajo tradicionalne vojaške vaje. Severna Koreja vidi v tem odkrito provokacijo in svari, da se ZDA njenemu "neusmiljenemu napadu" ne bodo mogle izogniti. Čeprav Južna Koreja zagotavlja, da imajo vaje le obrambni namen, Kitajska meni, da bi jih morali ob resnem prizadevanju za mir opustiti.

Bodo vojaške vaje povod za severnokorejski jedrski napad na ZDA?
Bodo vojaške vaje povod za severnokorejski jedrski napad na ZDA? FOTO: AP

Ameriške in južnokorejske oborožene sile so kljub napetostim na Korejskem polotoku začele tradicionalne skupne vojaške vaje, na katerih sodeluje 50.000 južnokorejskih in 17.500 ameriških vojakov. Vsakoletne vojaške vaje so v preteklih letih sicer redno stopnjevale napetost v odnosih s Severno Korejo. Letošnje vaje pa Pjongjang vidi kot skrajno provokacijo in ZDA svari, da z njimi "prilivajo olje na ogenj". Vajam nasprotuje, saj meni, da so priprave na invazijo na Severno Korejo.

ZDA in Južna Koreja medtem trdijo, da so vaje namenjene izključno obrambni strategiji. Tako je zagotovil tudi južnokorejski predsednik Mun Dže In in Pjongjang opozoril, da vaj ne sme izkoristiti kot izgovor za provokacije, ki bodo še poslabšale razmere na Korejskem polotoku.

V južnokorejski prestolnici Seul so se v protestih pred predsedniško palačo zbrali številni nasprotniki vojaških vaj, ki po poročanju AP pozivajo tudi k prenehanju jedrskih poskusov. 

Protestniki v Seulu pozivajo k prenehanju testiranja jedrskega orožja.
Protestniki v Seulu pozivajo k prenehanju testiranja jedrskega orožja. FOTO: AP

Vojaške vaje kot "lahkomiselno dejanje proti Demokratični ljudski republiki Koreji"

V nedeljo so v uradnem severnokorejskem časopisu Rodong Sinmun zapisali, da so skupne vojaške vaje "lahkomiselno dejanje proti Demokratični ljudski republiki Koreji, ki bi lahko trenutno napete razmere pripeljalo do nenadzorovane faze, kar bi lahko vodilo v jedrsko vojno," in ob tem poudarjeno navedli akronim Demokratične ljudske republike Koreje kot uradni naziv Severne Koreje. 

Po poročanju CNN so v časopisu Rodong Sinmun zapisali, da je severnokorejska vojska sposobna izstreliti jedrsko orožje kadarkoli in da se Guam, Havaji ali ameriška celina temu "neusmiljenem napadu" ne morejo izogniti. Urednik časnika je posvaril, da je ameriška predstava, da bi se potencialna vojna odvijala daleč od ZDA, zelo napačna. "Korejska Ljudska armada je v stanju visoke pripravljenosti za obrambo proti sovražniku in bo ob prvih najmanjših znakih 'preventivne vojne' odločno ukrepala." Podrobnosti, kaj naj bi izraz 'preventivna vojna' dejansko pomenil, pa v Rodong Sinmunu niso pojasnili.

Če Južna Koreja na Korejskem polotoku resnično ne želi vojne, potem bi morala vojaške vaje opustiti. Kitajski državni časopis Global Times

Kitajska meni, da bi morali vojaške vaje opustiti

Kitajska je v preteklih tednih Korejo in ZDA pozvala k umiritvi pogajalske retorike ter k prenehanju izzvalnih izjav, ki stopnjujejo napetost – korejske grožnje z jedrskim napadom na eni ter vojaške vaje ZDA in Južne Koreje na drugi strani. Kitajski državni časopis Global Times je bil kritičen do južnokorejske odločitve, da bo vaje izvedla kljub napetim razmeram z ZDA . "Vaje bodo gotovo znova izzvale Pjongjang in pričakujemo lahko, da se bo Pjongjang tokrat odzval precej bolj burno," je zapisal urednik kitajskega časopisa. "Če Južna Koreja na Korejskem polotoku resnično ne želi vojne, bi morala vojaške vaje opustiti."

ZDA diplomatski pristop podkrepile z vojaškimi grožnjami 

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je prejšnji teden izjavil, da ima pri pogajanjih s Pjongjangom o prenehanju testiranja jedrskega orožja prednost diplomatski pritisk. Dodal pa je, da bo diplomatski pristop podprt "z vojaškimi grožnjami, če bo Severna Koreja poskušala destabilizirati trenutno stanje".

Je tihooceanski otok Guam v nevarnosti?
Je tihooceanski otok Guam v nevarnosti? FOTO: AP

Pridružil se mu je tudi ameriški obrambni sekretar James Mattis, ki je potrdil, da so ZDA pripravljene uporabiti silo, če bo Severna Koreja prestopila svoje meje.

Vojaške vaje nosijo ime Ulchi Freedom Guardian, po korejskem generalu, ki je nekdanje kraljestvo obranil pred kitajsko invazijo. ZDA so posebej za to priložnost na Korejski polotok poslale dodatnih 3000 vojakov. Vaje, v večji meri gre za računalniške simulacije, bodo trajale 11 dni.

Ameriški predsednik Donald Trump je po severnokorejski grožnji otoku Guam na začetku avgusta režimu sicer zagrozil z ognjem in gnevom. Varnostni svet ZN je zaradi severnokorejskih jedrskih poskusov sicer soglasno potrdil resolucijo, ki uvaja dodatne sankcije proti komunistični državi.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je napad nato odložil, vendar opozoril Washington, da ga lahko izpelje v primeru nadaljnjih ameriških provokacij. Po mnenju poznavalcev bi lahko to bile ravno skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
21. 08. 2017 14.22
tudi gasilci imajo tradicionalne veselice
komarec
21. 08. 2017 14.05
+6
Dragi novinarji to je še en dokaz, da si plače ne zaslužite, ker resnično ne veste kaj pišete. Ne le, da si plače ne zaslužite, še kazen bi morali dobiti za zavajanje.
komarec
21. 08. 2017 14.02
+2
Ali slabo razumem napisano, ali je slabo napisano. Severna Koreja ima skupne vojaške vaje.............. ja s kom pa, a z Američani?
luckysss
21. 08. 2017 14.28
+2
Ja spet napačno napisan naslov...Južna Koreja ima skupne vojaške vaje z ZDA..Ne vem kateri beb0 ti je dal minus ;)
grozjak
21. 08. 2017 13.27
+2
pa kdo jih še resno jemlje........internet naj si napelje, pa naj tam trola....tko kot trump....
komarec
21. 08. 2017 13.18
-4
Kitajska meni, da bi morali vaje opustiti, to pomeni, da je resno na strani S. Koreje.
frako
21. 08. 2017 11.40
-3
Kim mora zdaj sam na lokacijo kjer se zbirajo vržt en nuk
24fakenews
21. 08. 2017 11.16
+3
Vse skp je ze dolgocasno
proofreader
21. 08. 2017 11.13
+5
Upam, da ima Južna Koreja ladje zavarovane. Ker Američani se te dni radi zaletavajo v druge ladje.
proofreader
21. 08. 2017 11.12
+11
Nepotrebno izzivanje. Tako kot NATO vaje na meji z Rusijo.
Apostol1
21. 08. 2017 11.44
+0
Mi gredo na jetra diktature in diktatorji ,je pa res in to 100% kar praviš+++
DeBill
21. 08. 2017 11.05
+2
ne vem kako lahko testiraš nekaj kar nimaš
indiana2222
21. 08. 2017 10.56
-1
JAPAJADE, DEJ NE NABIJAJTE KR NEKI V 4 DNI !!!