Tujina

Novi pravosodni minister ZDA v preteklosti obtožen rasizma

Washington, 09. 02. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

ZDA so dobile novega pravosodnega ministra. Senat je na položaj potrdil Jeffa Sessionsa, republikanskega senatorja iz Alabame. Demokrati trdijo, da minister ne bo popolnoma neodvisen, pač pa da bo izpolnjeval ukaze predsednika ZDA, kar ni njegova naloga. Neil Gorsuch, kandidat za vrhovnega sodnika, je Trumpa - sicer nalahno, a vendarle - okrcal, da napada pravosodni sistem.

Ameriški senat je v sredo zvečer z 52 glasovi proti 47 potrdil republikanskega senatorja iz Alabame Jeffa Sessionsa na položaj pravosodnega ministra ZDA, potem ko so demokrati izčrpali vse možnosti za zavlačevanje glasovanja o potrditvi v skladu s senatnimi pravili.

Za Sessionsa, republikanskega senatorja iz Alabame, ki ni mogel glasovati zase, je oddal svoj glas le en demokrat, in sicer Joe Manchin iz konservativne Zahodne Virginije.

"Izjemno težko mi je, ko opazujem, kaj vse mora ta dober človek prestati," je pred glasovanjem dejal vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja.

Kennedy: Session je nacionalna sramota

McConnell je v torek utišal demokratsko senatorko iz Massachusettsa Elizabeth Warren, ker je grdo govorila o Sessionsu. Senatorka je najprej brala pismo pokojnega kolega Edwarda Kennedyja, ki je Sessionsa v času kandidature za zveznega sodnika označil za nacionalno sramoto. McConnell jo je opozoril, da senatna pravila prepovedujejo grde besede o senatnem kolegu.

Warrenova je potem izvlekla pismo vdove ubitega borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega iz leta 1968, v katerem je Coretta Scott King Sessionsa obtožila ustrahovanja temnopoltih volivcev. Sessions je bil takrat zvezni tožilec v Alabami in je kandidiral za zveznega sodnika, za kar pa ga senat ni potrdil.

Novi pravosodni minister ZDA Jeff Session.
Novi pravosodni minister ZDA Jeff Session. FOTO: AP

Za zveznega sodnika zaradi obtožb o rasizmu ni bil ustrezen, vendar pa to v Alabami ni bila ovira za položaj politika in Sessions je postal zvezni senator iz Alabame, sedaj pa prisega za pravosodnega ministra v Trumpovi vladi. Sessionsovi zagovorniki trdijo, da ni noben rasist, ampak izjemen pravnik z integriteto, ki bo glas pravice in neodvisnosti na čelu pravosodnega ministrstva.

McConnell je Warrenovi med branjem ostrega pisma leta 2006 preminule vdove Luthra Kinga sicer vzel besedo, ji ukazal naj sede in potem dal na glasovanje predlog, da se ji prepove govoriti o kolegu v senatu.

Republikanska večina je to potrdila, demokrati pa so potem počeli to, kar je delala utišana liberalna senatorka, ki si jo levica leta 2020 želi za predsedniško kandidatko. Warrenova je s tem dobila večjo reklamo pri svoji bazi, kot bi si jo lahko želela.

Med bralci pisma je bil tudi senator iz Vermonta Bernard Sanders, ki je od McConnella zahteval opravičilo, vodja manjšine Newyorčan Chuck Schumer pa je namigoval, da je navodilo o kratenju svobode govora prišlo iz Bele hiše.

Demokrati zaradi svoje volilne baze delajo vse, kar jim dopuščajo pravila, da zavlečejo proces potrjevanja Trumpovih kandidatov za visoke vladne položaje.

Republikanci jih obtožujejo oviranja predsednika in demokrati tega niti ne zanikajo, kar se v sodobni zgodovini ZDA še ni zgodilo.

Demokrati trdijo, da bo Sessions izpolnjeval ukaze predsednika ZDA, kar po ustavi ni njegova naloga. Pravosodni minister ZDA mora biti neodvisen nadzornik tudi Bele hiše. Republikanci zagotavljajo, da bo Sessions to dejansko tudi delal.

Kandidat za vrhovnega sodnika ZDA Neil Gorsuch in predsednik Donald Trump.
Kandidat za vrhovnega sodnika ZDA Neil Gorsuch in predsednik Donald Trump. FOTO: AP

Kandidatu za vrhovnega sodnika Trumpove izjave o sodstvu niso všeč

Kandidat za vrhovnega sodnika ZDA Neil Gorsuch pa je v sredo kritiziral predsednika Trumpa zaradi njegovih napadalnih izjav proti ameriškemu sodnemu sistemu. To je sicer zdaj dodatno zapletlo opozicijo demokratov njegovi potrditvi na položaj, ki bi ga sicer moral zasesti kandidat predsednika Baracka Obame.

Gorsuch je na srečanju z demokratskim senatorjem iz Connecticuta Richardom Blumenthalom povedal, da Trumpove izjave o sodnikih jemljejo pogum in strašijo. Previdno kritiko predsednika ZDA je potrdil tudi Gorsuchev tiskovni predstavnik Ron Bonjean.

Gorsucheva izjava je razveselila Trumpove kritike, obenem pa zapletla njihov boj proti predsedniku. Gorsuch je predviden za izpraznjeni sedež konservativne legende Antonina Scalie, ki je umrl februarja lani. Problem je v tem, da je Scalia umrl v času zadnjega leta vladanja predsednika Baracka Obame, ki je na položaj imenoval sodnika Merricka Garlanda.

Republikanci so v nasprotju z ustavo zavrnili glasovanje o Garlandovi potrditvi v pričakovanju izida predsedniških volitev. Demokratska volilna baza zdaj od svojih senatorjev zahteva, da so neusmiljeni in da tako kot so republikanci blokirali Garlanda, oni blokirajo Gorsucha, ne glede na to ali je desničarski skrajnež ali ne.

Gorsucheva sodna preteklost dokazuje, da je konservativen, vendar obenem tudi, da ni ideolog, ki si bi prizadeval za odpravo pravice do splava in druge liberalne pridobitve ZDA v zadnjih desetletjih.

Gorsucheva sodna preteklost dokazuje, da je konservativen, vendar obenem tudi, da ni ideolog, ki si bi prizadeval za odpravo pravice do splava in druge liberalne pridobitve ZDA v zadnjih desetletjih. Republikanci za Gorsuchevo potrditev potrebujejo 60 glasov večine v stočlanskem senatu, kar jim v primeru enotnosti demokratov, ki imajo 46 oziroma 48 sedežev z dvema neodvisnima senatorjema, ne bo uspelo.

Zaradi tega uvodoma z demokratske strani ni bilo pretiranega navdušenja nad Gorsuchevo obrambo neodvisnosti ameriškega sodstva. Prvič zaradi načela, drugič pa zaradi tega, ker niso prepričani ali gre za izjavo iz prepričanja ali taktiko. Blumenthal je dejal, da mora Gorsuch javno in to brez vsakega dvoma obsoditi Trumpove napade na sodstvo.

Gorsuch je nalahno okrcal Trumpa, kar je razveselilo predsednikove kritike.
Gorsuch je nalahno okrcal Trumpa, kar je razveselilo predsednikove kritike. FOTO: AP

Novi predsednik ruši zaupanje v ameriški pravosodni sistem

Če je kaj držalo skupaj ZDA in Američane, da se ne pobijejo med seboj, kot so se pobijali v času državljanske vojne, je bil to neodvisni sodni sistem, ki so ga spoštovali tako demokrati kot republikanci, ne glede na to, ali so se strinjali z odločitvami ali ne. Trump je v to ravnotežje prinesel nov razdiralni element že v času kampanje, ko je sodnika v tožbi oškodovancev njegove univerze obtožil, da je proti njemu, ker da je mehiškega porekla.

Ameriški predsedniki se niso vedno strinjali s sodnimi odločitvami, vendar pa si doslej ni nobeden od njih upal nastopiti tako ostro kot Trump. Zveznega sodnika iz Seattla, ki je zamrznil njegov ukaz o začasni prepovedi vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav in beguncem v ZDA, je označil za "tako imenovanega sodnika", njegovo odločitev pa za smešno.

Trump je potem udaril še po sodnikih prizivnega sodišča v San Franciscu, ki odločajo o tem ali bo sodnikova odločitev obveljala. Označil jih je za politične sodnike, kar je bilo kot kaže preveč tudi za Gorsucha, ki je Trumpu sicer hvaležen, da ga je predlagal na ameriški sodni prestol.

Trump nima rad, če mu kdo nasprotuje in zanimivo bo opazovati ali bo sedaj udaril tudi po Gorsuchu. Po drugi strani pa je opozicija Trumpu, četudi navidezna, pravi recept za Gorsuchevo potrditev v senatu.

Republikanci lahko sicer tako kot so pred leti demokrati, ko so imeli senatno večino, spremenijo pravila igre in za potrditev vrhovnega sodnika določijo le 51 glasov večine. Vendar pa vodja senatne večine Mitch McConnell te tako imenovane "jedrske možnosti" še ne želi uporabiti. Zaveda se, da se lahko leta 2018, ko bodo kongresne volitve, spet vse spremeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
10. 02. 2017 19.59
Ode Hillary u Ćorku!!!!!!!!
ljx
10. 02. 2017 19.50
+1
RAZDELJENCI,glede na to da ne štekate nič druzga kot Belo,Rdeče,Levo in Desno,pol poštekite tole! Gre se za boj med Globalisti in Nacionalisti,kapiš! Nacionalisti,tisti ki živijo v svoji državi,plačujejo davke in hočejo mir in varnost za svoje otroke in družine. Globalisti,podporniki idej NWO,ki pa v dostih primerih sploh še sami ne štekajo kaj podpirajo,ker jih ima mainstream sistem na mind controlu.
ljx
10. 02. 2017 19.40
+1
Sessions ni rasist,ravno nasprotno preganjal je KKK,je pa iz Alabame in ima močen južnjaški naglas.Gre se pa za človeka ki je zelo pod lupo vzel Leona Panetto(CIA),ko so hotli bombardirat Sirijo in mu zabičal,češ vi bi radi kar brez našega(kongres) dovoljenja napadli Sirijo. Gre za človeka integritete,ki je del Trumpove čistke skorumpiranih Washingtonskih uradnikov in kot tak je nevaren mnogim iz establišmenta,še posebej pa nevaren za Hillary Clinton,ker on je ta ki lahko sproži obtožnico proti njej,to je njegovo delo in ne direktno Donaldovo.
kure bedne
09. 02. 2017 18.22
+4
Ja in. Mi imamo pa sekto SDS in ljudi, ki so v različnih sektah, kot gospa ministrica .... Saj vemo za koga se gre.
Kollerik
09. 02. 2017 19.15
+1
M_teorija
09. 02. 2017 17.13
+1
Zdej ni več dileme. Amerika first, S Koreja druga!? Izid, pa greje rezervno klop!?
M_teorija
09. 02. 2017 16.06
+3
Trump zgleda kot otrok, ki preizkuša pri starših meje dovoljenega, sam, da preverja meje državljanov ZDA. Sam, da ne bo pol jokov, če bo dobil kako vzgojno!?
ljx
10. 02. 2017 19.42
+1
Teorijca,od tebe pa res nisem pričakoval tako otroško sanjarjenje in otroške razlagice,ker eno je ko babe Kabalistke(Madona) in zagrenjene Feministke protestirajo,drugo bo pa če pridejo v igro State Militie,ki by the way vse podpirajo Trumpa.
hondica
09. 02. 2017 15.37
+4
A če trdim, da je Obama črn, sem že rasist? Ok, bom omilil, je napol bel.
korintos23
09. 02. 2017 15.40
+0
In če jaz trdim da si ti bedak me že vsi obsojajo? No dobro, bedak in pol.
M_teorija
09. 02. 2017 15.41
+0
Je pa vidno manj kot je Štrump oranžen!?
M_teorija
09. 02. 2017 15.44
-2
nikhrast
09. 02. 2017 16.09
-2
hondo, če misliš da si superioren zaradi barve kože, potem si rasist!!!
ljx
10. 02. 2017 19.44
+1
Korintos,jasno mi je da Dolenjci pijejo "Beli Ciček",ampak s čem se ti zadevaš gor na Štajerskem "Rdeč Janževc" mogoče?
M_teorija
09. 02. 2017 14.49
+10
Brevika bi lahko postavil pa za častnega konzula!?
Kollerik
09. 02. 2017 15.23
-1
ljx
10. 02. 2017 19.52
Večje neumnosti pa že dolgo ni nekdo tko napisal. Od kdaj so pa za tebe mainstrem mediji kredibilni?
Transformerji
09. 02. 2017 13.06
-2
No, vidite naše skupne točke? Migranti, pa pravosodni sitem ....
Transformerji
09. 02. 2017 13.25
-2
Razlika, kar se tiče pravosodja: po Trumpovem bo delal za narod, pri nas pa za vladajoče.....
PulpFiction
09. 02. 2017 12.16
+25
Kako so sploh Američani lahko rasisti ko pa so vsi migranti ??? Pravi Američani so indijanci oz. ameriški staroselci . Vse drugo je naseljeno.
Kollerik
09. 02. 2017 15.16
+1
V bistvu je Amerika, tako južna kot severna v svojih dolgih eonih gostila že neverjetno število različnih ras in "indijanci" so samo ena med njimi....
nikhrast
09. 02. 2017 16.01
+1
Od kje je pa prišel slovenski narod stoletja nazaj?
Maxx365
09. 02. 2017 19.17
-1
Kollerik
09. 02. 2017 19.46
+1
pogan
09. 02. 2017 12.01
+1
rasist??! kdo si je sploh izmislil to besedo. rasizma ni....
AlternativeFacts
09. 02. 2017 11.24
-5
Pisatelj in dramatik, nobelov nagrajenec, Sinclair Lewis je leta 2013 izjavil nekaj , kar se v ZDA danes dogaja do kirurške natančnosti....Rekel je: "Ko bo fashizem prišel v ZDA, bo ta ovit v domoljubje in nosil bo lriž"..ali v originalu "vir: When Fascism Comes to America, It Will Be Cloaked In Patriotism "...Toliko, da se bo vedelo, zakaj ljudje v ZDA dojemajo Trumpa in njegovo ekipo kot fasci. Ker to je, v ekipi imajo človeka ki zagovarja kreacionizem, potem bi reformirali šolstvo z nekimi katoliškimi forami, svetovalec ves napidiran okoli patriotizma na temelju prašičkove polti, predsednik nabija "America 1st" itd....Skratka, štala, pa še ograje niso postavili okoli ZDA ranča......#Pa da ne pozabim. Kdaj bo novica o Makedoniji, ki bo zgleda novo balkansko žarišče v stilu 90-ih?, Iz ZDA je prišlo, da to sploh ni država in da bi jo bilo zato najbolje razdeliti med sosednje države?....
Covidus
09. 02. 2017 11.23
+13
Šolsko ministrico je izbral tako ko ne verjame v evolucijo, res genij ni kaj...
Kollerik
09. 02. 2017 15.22
+1
.....Darwinov nauk že marsikje škriplje, to je res. Kar pa nikakor ne sme postati povod za vzpon in prevlado dogmatskih skrajno desnih pogledov na preteklost. Le ti so znani po svoji bolestni negaciji odprtega , raziskovalnega uma in po kontriranju nenehnega izpopolnjevanja ved o preteklosti. Namesto napredka se Ameriki torej pod temi zavrtimi skrajneži obeta samo še nazadovanje in pot nazaj v srednji vek.
Covidus
09. 02. 2017 11.22
+9
Ja saj rasist bo za svoje sodelavce tudi izbral rasiste, kaj ste pa druga pricakovali?
M_teorija
09. 02. 2017 10.22
+19
Ah dejte no, če mu morilci niso ovira, pa se bo sekirov za neke grehe iz preteklosti!?
M_teorija
09. 02. 2017 10.15
+19
Torej še več bele moči v WH. Zgleda, da je lahko še bolj bela!?
Verbena
09. 02. 2017 10.07
-4
Pa kaj to zadeva mene !!!....mi imamo dokazano na položajih ljudi, ki nimajo niti najmanjšega sočutja do sodržavljanov, kar nenehno kažejo s tem, da na nas prevalijo vse stroške, ki so nastali zaradi njihove neaktivnosti...ali pa dodajo še kakšen davek in prav nč se jim ne zdi narobe, ne čutijo potrebe po spremembi zakonodaje v tej smeri, kajti to je zločin, ignoranca nad poštenim delom...da ko oseba naredi polno delovno dobo za to prejme podporo, namesto pokojnine !!!!....
Covidus
09. 02. 2017 11.23
+2
M_teorija
09. 02. 2017 12.44
+13
vertex
09. 02. 2017 10.06
-2
Judi in judovski prijatelj trump vedo da so domobranci izročali nacistom slovenske jude,kje so končali vemo,kdo je politična opcija zagovornikiv domobrancev in preganjalcev judov pri nas tudi vemo,resnici jih preganja
soncek1098
09. 02. 2017 09.43
+6
S prihodom Trumpa in odhodom Obame se vojna ne koncuje, ampak sele zacenja, s tem imam v mislih predvsem vojno med dvema "dinastijama", ki se danes, (tudi) v tem trenutku spopadata za svetovno (ekonomsko itd.) prevlado. Na eni strani dinastija t.i. Iluminatov (druzine: Clinton, Soros, Rotschilds, Rockefeler itd. - Obama je bil samo njihova, za ljudstvo vsecna marioneta v ZDA) in na drugi strani "dinastija"..., Trump, Putin (Rusija), Kitajska itd. Ti dve veliki "dinastiji" se sedaj (sedaj tudi javno - preko medijiev, druzabnih omrezij itd.,) z "napenjanje misic", tj. z razkazovanjem moci, spopadata in bosta naredili VSE (kot je bilo ze mnogokrat v preteklosti), da zmagata (ena ali druga). Vse za ekonomsko itd., tj. svetovno prevlado. Vse te "dinastije" obvladujejo vecino svetovnih drzav, korporacij, bank, vlad itd.. PS.: Zelo toplo vam priporočam, da si ogledate video v katerem Donald Trump v 5-ih minutah razkrije, razloži BISTVO, tj. ozadje celotnega sistema (ozadje sistema, strukturo sistem, namena sistema = "dinastije Iluminatov" itd.) in svoje cilje (cilje, ki si jih je zadal za cas, ko bo izvoljen za predsednika ZDA) v zvezi s tem. Ko boste videli ta kratek video, vam bo (v kolikor vam slucajno se ni) MARSIKAJ veliko bolj jasno. Za ogled videa v You Tube vtipkajte: "Donald Tramp - govor koji će promjeniti svijet". PS.PS.: Kot receno, vse te zgoraj predstavljene "dinastije" obvladujejo vecino svetovnih drzav, korporacij, bank, vlad itd., tj. tudi Evropo, Slovenijo in s tem (posredno ali neposredno) VSE, tudi tebe, mene itd.. Enega od mnogih dokazov in primerov za to najdete npr. tudi, ce v spletni brskalnik vtipkate: "Is Your Bank Owned By The Rothschilds? Here Is The Complete List". PS.PS.PS.: To pomeni, da smo, hoces noces, vsi "figurice" v njihovi igrici "Monopol-i", kjer so si sami (ze dolgo nazaj) izmislili tako igro (ki jo vodijo, obvladujejo in nadzirajo preko monetarnega sistema, bank itd.), kot tudi pravila igre (kjer smo vsi mi samo figurice v tej njihovi igri). Ce ne verjamete, si poglejte zgoraj omenjene povezave. Posledice te njihove igre so vidne povsod: kot posledica njihovega (in posledicno vseh tistih, ki smo padli v to njihovo igro, iluzijo) pehanja za dobickom, in posledicega brezverstnega izkoriščanja Zemlje (njenih bogastev itd.) in njenega brezvestnega onesnaževanja itd., je na Zemlji poruseno osnovno ravnovesje (ravnovesje na vec nivojih: podnebno, ekonomsko, moralno, socialno itd. - vsa ta podrocja se prepletajo), posledice cesar cutimo vsi, globalno, npr. na podnebni ravni: vedno vec je ekstremnih vremenskih pojavov, ki smo jim redno prica in o katerih lahko vsak dan beremo v novicah, tudi v novicah na tem portalu, npr. preberite si clanke na tem portalu, npr. clanek z naslovom "24ur.com/novice/svet/znanstveniki-opozarjajo-igre-je-konec-zemljo-spreminjamo-v-venero.html", oz. si na You Tube-u poglejte napoved vesoljske agencije NASA, tj. trend gibanja temperatur od leta 1880 (ko so zaceli uradno beleziti temperature) do danes (v You Tube vtipkaj "NASA - Earth's Long-Term Warming Trend, 1880-2015"), pa vam bo hitro jasno, kaksna usoda (po najbolj optimisticnih napovedih znanstvenikov najkasneje v rok 1 generacije) caka nas planet, ce se v kratkem ne bo zgodil cudez... . Zakljucek: Pri tako velikih "z/godbah", kot so te (ki jih igrajo... veliki "igralci"...) o odlocanju o usodi sveta, je bistveno bolj kot FORMA (solze..., frizure ipd. enega ali drugega) pomembna dejanska VSEBINA, tj. dejanska izvedba in REZULTATI le te za vse nas, za cel planet. Kaj bo torej prinesel Trump v Beli hisi, oz. bolje receno svetu? To, kar so vecinoma vsi ameriski presedniki (odvisno tudi od podpore, ki jo bo imel v senatu oz. v kongresu in s tem, posledicno, koliko moci bo imel, da svoje... ideje uresnici), odvisno od tega, katero "dinastijo" so zastopali.
yyyeb
09. 02. 2017 10.53
-1
bondjanez
09. 02. 2017 11.40
+0
Soncek....dobronamerno ti povem, da si bolj za rtvslo.si. Tukaj je vse na prvo. Tam pa bolj argumenti pro in kontra.
Maxx365
09. 02. 2017 11.51
-1
M_teorija
09. 02. 2017 16.02
+1
Sicer pohvale za trud. Še pa že na daleč vidi, da si nov!?
korintos23
09. 02. 2017 09.37
-9
Odkar ni Franca in Rozike je toti portal izgubil na vrednosti, kot Trump!
Simoni?
09. 02. 2017 09.44
+14
Kar preštej svoje komentarje na portalu 24.ur. Dobra tretjina jih pride izpod tvojega peresa. 15 ur dnevno visiš na portalu in stresaš bedaste komentarje. Misliš da se komu da?