Tujina

'Obama hodi po Bushevi poti'

Ženeva/Washington, 14. 06. 2013 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./G.G./STA
Komentarji
55

ZDA so zdaj prepričane, da je sirski režim proti upornikom uporabil kemično orožje. Ocenjujejo, da je pri tem umrlo od 100 do 150 ljudi, zato so se odločile, da bodo začele oboroževati upornike in jim nudile tudi drugo pomoč. Rusija je do ZDA kritična.

Mesto Kan al Asal pri Alepu, kjer naj bi vladne sile uporabile kemično orožje.
Mesto Kan al Asal pri Alepu, kjer naj bi vladne sile uporabile kemično orožje. FOTO: Reuters

Bela hiša je prvič uradno sporočila, da bo sirskim upornikom dobavila orožje. Takšna odločitev je bila sprejeta, potem ko je administracija Baracka Obame ugotovila, da so sile pod poveljstvom predsednika Bašarja al Asada uporabile kemično orožje. ZDA so že v preteklosti svarile, da bi z uporabo kemičnega orožja sirske oblasti prestopile "rdečo črto".

Britanska medijska hiša BBC piše, da se zdi, da so Obamo končno prepričali, saj sta Velika Britanija in Francija ves čas trdili, da vladne sile ne smejo prevzeti močne prevlade na bojišču, kot se to dogaja zdaj.

Namestnik svetovalca za državno varnost Ben Rhodes je pojasnil, da ameriške obveščevalne službe verjamejo, "da so Asadove sile v več primerih proti opoziciji uporabile kemično orožje, vključno s sarinom, vendar pa v omejenih količinah". Obveščevalci naj bi imeli veliko mero zaupanja v svojo oceno, da je zaradi uporabe kemičnega orožja umrlo med 100 do 150 ljudi.

Za zdaj ni znano, v kakšni obliki se bo kazalo oboroževanje upornikov. Ameriški časopis New York Times, ki navaja vir blizu oblastem, piše, da naj bi upornikom dali lahko orožje, strelivo, hkrati pa tudi protitankovsko orožje. Nekateri mediji pa celo špekulirajo, da bi lahko ZDA nad Sirijo uvedle območje prepovedi poletov, ki bi ga lahko iz Jordanije nadzirale ameriška vojska in nekatere njene zaveznice. Vendar pa je Rhodes zatrdil, da na samem bojišču območje brez poletov ne bi spremenilo veliko, hkrati pa bi bil nadzor takšnega območja tudi zelo drag.

Sirski upornik z ročnim raketometom
Sirski upornik z ročnim raketometom FOTO: Reuters

Sirija: ZDA imajo dvojna merila

Sirsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so ameriške trditve o uporabi kemičnega orožja le karavana laži, na podlagi katerih želijo ZDA vstopiti v več kot dve leti trajajoči konflikt v Siriji. Ministrstvo se je odzvalo tudi na odločitev Washingtona, da bo oboroževal sirske upornike. V Damasku so prepričani, da takšna odločitev kaže na dvojna merila ZDA pri obvladovanju terorizma.

Nato pozdravlja odločtev ZDA

Na uporabo kemičnega orožja se je odzval tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen. "Ta stvar je zelo skrb vzbujajoča. Mednarodna skupnost je jasno povedala, da bo vsakršna uporaba kemičnega orožja popolnoma nesprejemljiva in predstavlja kršitev mednarodnega prava," je povedal.

Rasmussen je pozdravil "jasno odločtev ZDA", vendar pa ni omenil nobenega Natovega odziva na to. Nato je sicer v sosednji Turčiji že namestil protiraketni sistem Patriot, vendar pa je v preteklosti Rasmussen vedno ponavljal, da zavezništvo nima nobenega namena posredovati v sirski državljanski vojni.

Rusija: Obama gre po Bushevi poti

Se je pa zelo ostro odzvala Rusija. Svetovalec ruskega predsednika Vladimirja Putina za zunanje zadeve Jurij Ušakov je dejal, da ameriške informacije o uporabi kemičnega orožja s strani Asadovih sil niso prepričljive. Hkrati je opozoril, da bi ameriška vojaška pomoč sirskim upornikom spodkopala skupne napore za organizacijo mirovne konference za Sirijo. Pri tem je dodal, da se Moskva še ni odločila, ali bo v Sirijo kot odgovor na zadnje novice poslala protizračni raketni sistem S-300.

Predsednik zunanjepolitičnega odbora ruske Dume Aleksej Puškov meni, da je poročilo o uporabi kemičnega orožja v Siriji ponarejeno, ZDA pa naj bi ga uporabile za opravičevanje posredovanja v Siriji. "Informacije o tem, da so kemično orožje uporabile Asadove sile, je bilo ponarejeno tam, kjer so bile izmišljene laži o obstoju Huseinovega orožja za množično uničevanje," je zapisal na družbenem omrežju Twitter. "Obama gre po isti poti kot George Bush," je še dodal.

Poteza ZDA bi lahko vodila v orožarsko vojno v Siriji

Nemško zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da je seznanjeno z odločitvijo ZDA in da jo "spoštuje".

Nemara najbolj tehten pa je odziv Švedske. Njihov zunanji minister Carl Bildt je zaskrbljen, da bi lahko poteza ZDA vodila v orožarsko vojno v Siriji. "Mislim, da pot naprej ni orožarska vojna v Siriji. Obstaja tveganje, da bi to spodkopalo pogoje za politični proces," je opozoril. Bildt je menil še, da bi bila situacija , v kateri bi ZDA zalagale z orožjem upornike, Rusija pa režim, "zelo resna in bi imela še resnejše humanitarne posledice". Švedska se namesto tega zavzema za mednarodni embargo na prodajo orožja Siriji.

George Bush in Barack Obama
George Bush in Barack Obama FOTO: Reuters

V dveh letih že skoraj 100.000 žrtev

Napoved o oboroževanju upornikov pa sovpada z objavo poročila Združenih narodov, ki pravijo, da je vojna v Siriji, ki traja dve leti in tri mesece, terjala že več kot 93.000 žrtev. Med njimi je najmanj 6500 otrok, opozarja ZN, ki se boji, da je dejansko število žrtev še veliko višje. "Pozivam strani, naj nemudoma razglasijo prekinitev ognja, preden bo ubitih ali ranjenih še na deset tisoče ljudi," je dejala visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay. Dodala je, da je samo od decembra lani umrlo skoraj 27.000 ljudi.

Vsak mesec od julija lani so zabeležili najmanj 5000 smrti, medtem ko je še poleti 2011 to število znašalo 1000. Največ smrti so zabeležili v okolici Damaska in Homsa, sledijo regije Alep, Idlib, Dera in druge.

Poročilo je po besedah Pillayeve razkrilo vse hujše razsežnosti konflikta, ki se je razvil iz mirnih protestov proti predsedniku Asadu pred več kot dvema letoma in se sprevrgel v krvavo državljansko vojno.

Velika večina ubitih je moških, pri čemer pa strokovnjakom ni uspelo ugotoviti, v kolikšni meri gre za borce oz. civiliste.

Člana komisije Združenih narodov Carla del Ponte in Paulo Pinheiro
Člana komisije Združenih narodov Carla del Ponte in Paulo Pinheiro FOTO: Reuters

Poleg tega v približno treh četrtinah primerov ni navedena starost, je pa Združenim narodom uspelo zabeležiti smrt najmanj 6561 mladoletnih oseb, med katerimi je najmanj 1729 otrok, mlajših od deset let.

"Poleg tega obstajajo verodostojna poročila o mučenjih in usmrtitvah otrok in celotnih družin, vključno z dojenčki," je še opozorila komisarka.

Kritična je do obeh strani, pri čemer izpostavlja vladno bombardiranje in zračne napade mestnih območij ter napade upornikov na naseljena območja, še posebej v Damasku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miha1972
15. 06. 2013 07.08
+3
In zdej verjemi ameriškim obveščevalcem. A niso že Irak tako napadl, da so rekel, da ima kemično orožjje, pa ga hudiča še sedaj niso našli. To da pa se NATO oglaša je pa katastrofa. Nato ne organizacija, ki bi branila Evropo, ne pa napadala zdej Libijo, zdej Sirijo, pa vrjeten tudi nekoč Iran. Zakajj pa ameri ne napadejo še Izraela, oni pa imajo jedrsko orožje
Nina Nubia 1
15. 06. 2013 05.13
Deja vu.... samo,da tukaj ne upajo direktno napasti zaradi Rusije,Irana,Kitajske..... do sedaj so pa rusili Asadova letala z fracami...
juwel
15. 06. 2013 00.05
neUpam se mu jebatr mater ..pa da ga bom fentu v ANG,...PA MAGAR ZA ZAJEBANCIJO....ZDEJ VESTZE KJE SMO
George Costanza
14. 06. 2013 23.44
+6
Nacistični gringoti morajo povsod kjer se le da drek mešat! Pa tale obama je pa nasploh največji terorist!
rožle3001
14. 06. 2013 23.24
+2
joj ta Sirija, bo treba assada umaknt ja, ker je prevelik upornik za zahod, pa noče plinovod postavt s plinom iz katarja in saudske arabije, ki sta ameriška satelita, ker si zahodna evropa ne more v teh časih privoščit ruskega plina... je preveč rizično. zanimivo, da se je amerika ta teden odločila da bo upornikom pomagala, verjetno so intenzivno sestankovali v ameriškem kongresu... al je bil bilderberg letni meeting prejšn vikend... hmmmmmmm
Roman Hren
14. 06. 2013 23.02
+2
Naj bo črn ali bel, demokrat ali republikanec, razlike ni! Obama tudi nikoli ni govoril o miru, ampak o "veliki Ameriki"! Gospodarji sveta, kaj pa drugega!
vg3
14. 06. 2013 18.58
+7
prva stvar na katero pomislim ko berem o americanih pa nihovih zgodbiach je drek
healer
14. 06. 2013 22.32
-3
Ravno tako ko pogledam kdo vodi Sirijio. Človek, ki je pripravljen ubijati lasten narod za svojo oblast.
Shisui
14. 06. 2013 15.46
+17
Torej ZDA lahko financirajo teroriste, ki pobijajo civiliste?! Dol padeš.
blaue-augen
14. 06. 2013 15.13
+7
tuki gre spet da se zda dokažejo da so oni šef sveta...vpleteni so vojni dobičkarji...če dobijo sirijo majo doseg do irana..itd.. lahka so še druge ambicije ko si še mislit ne mormo ;)
frako
14. 06. 2013 14.15
+8
NATO bi mogu delovat tako če se začne kje vojna vstopi nato celotn prepreči bojevanje zorganizira konferenco na kateri se rešjo problemi na čim bolj demokratičn sistem. Pač nevem kle ne marajo sirskejga šefa, organizira referendum ljudstvo hočte tega vodjo al ne nečte ok nauš več vodja, nato zbere pomembne ljudi v državi da sestavijo novo ustavo ki nesme posegati v človeške pravice drugo pa kar jim paše. problem solved. Tko bodo pa oborožil upornike ki bodo ko bodo prišli na oblast bodo hujši kot prejšni vladar.
yarrick
14. 06. 2013 14.38
+4
NATO NIMA nobene pravice terorizirati celotnega sveta.Kolikor mi je bilo znano je bila zveza nato ustanovljena kot odgovor na sovjetski pakt.Takoj po razpadu SZ je veljavnost NATo pakta propadla in rodila se je svetovna vojaška policija pod vodstvom ZDA...Človek ne more verjeti kako hitro nekateri pozabljajo vloge določenih zvez oz unij...
frako
14. 06. 2013 14.52
+2
vem da nimajo sam bi mogl met. Pač če že hočjo bit svetovni polcaji se vedte tko ne pa da se ga uporablja ko hoče kkšna država povečat svoje profite.
Gal Košnik
14. 06. 2013 15.11
+4
dokler bodo stale banke ne bo pravice in miru.
HAWX
14. 06. 2013 13.45
+13
Pa to je že too much jasno kot beli dan oni oborožujejo al-kaido! Pa to človek ostane brez besed o podlosti in prav satanski politiki zahoda! Pa zaslužijo si konec vseh koncev! Amerika je ZLO tega sveta mislim, da še največji do včeraj podporniki zahoda to sedaj jasno vidijo! Zastrupljajo nas vsak dan z chemtraili in gmo hrano, uvajajo vedno bolj restriktivne suženjske zakone eni jih pa še kar podpirajo, kako so eni ljudje res bogi ter nevredni življenja in svobode! Tisti par booogih osebkov , ki pa tega še kar ne vidi se mi pa res smilijo! Tisti ki še kar naprej podpirajo to ZLO so pa res podn od podna in se očitno sploh ne zavedajo da podpirajo lastno Smrt in muke in smrt svoje družine v zelo kratki bodočnosti! Z tem mislim to ker podpirajo SATANISTIČNE lastnike zahoda da po starem scenariju iz I. in II. svet vojne zakuhajo še tretjo in odpeljejo svet po poti katero so oni za nas začrtali dokler za sebe imajo bunkerje 10KM pod zemljo z hrano za naslednjih 100 let ter tehnologijo za dekontaminacijo zraka in rastlin!
M74R
14. 06. 2013 13.09
+8
to je samo še ena poteza na poti do nove svetovne vojne. če kdo tega ne vidi naj stopi korak nazaj, po možnosti naj se sprehodi ven iz škatle in pogleda zadevo z drugega kota
tron3
14. 06. 2013 13.30
+2
Bravo, Sirijo se bo izrabilo za platformo s katere bodo združeni Izraelci in Američani napadli Iran.
yarrick
14. 06. 2013 14.41
+1
iran? pa ja de ! me prav zanima kaj se bo zgodil potem; muslimani bolj ali manj združeni proti sionističnemu izraelu in papeški vojski (NATO).Nehajmo se slepiti, vatikanu gre blazno v nos upad ovčic ki verjamejo RKC in porast muslimanstva.So že vb preteklosti hoteli dokončati to, da bi bili edina vera, tudi tokrat ni nič drugače...
M74R
14. 06. 2013 17.26
+1
iran ima na sebi tarčo ker ne prodaja nafte v dolarjih
aaaaaa122121
14. 06. 2013 13.02
+8
OBA STA LE LUTKE V ROKAH KAPITALA, tisi ki jim še verjamete pa OFCE, brez možganov.
roaddogg
14. 06. 2013 12.58
+5
Klasika hehe.. Nima veze kašne barve je Ameriški predsednik.. važno je, da nemoteno potekajo orožarski MEGA-posli.. Klobasali so o nekih spremembah..edina sprememba je barva predsednika.. ostalo je bilo zgolj sranje za volilne ovce..
alicante123
14. 06. 2013 12.30
+8
"Uporniki" so na robu poraza in potrebujejo zračno podporo. Pozabili pa ste omeniti, da v Sirijo prihaja 50000 ruskih in ukrajinskih "prostovoljcev", kateri se bodo borili na strani Asada, da o številu iranskih, ruskih in severno-korejskih vojakov, kateri so že v Siriji ne govorimo. Prav tako ste pozabili omeniti, da so Rusi del Tihomorske flote prestavili v Sredozemlje. To se ne bo končalo dobro. Sirija ni Libija !
alicante123
14. 06. 2013 12.49
+2
Misliš, da bo Sirijcev po Asadu boljše ? Tako, kot je Libijcem brez Gadafija. Sploh če pridejo na oblast skrajni islamisti.
roaddogg
14. 06. 2013 13.01
+4
Ti sej res.. Kwa je pa zdej kej z Libijo? Nč se ne govori več... Verjetno so se not že nainštalirale ameriške vojne firme, ki lupijo narod na račun "obnove" Libije... O tem ni fajn da se govori javno.... Če poveš resnico te bodo iskali do konca sveta - vsaj tko so rekl za Snowdena..
healer
14. 06. 2013 13.04
-1
Admin pac briše komentarje. Ampak kot sem povedal. Demokracija ni za vse. Ampak sem tudi rekel, da se more začeni neko postopno uvajanje pravic. Asad je diktator, ki ne dopusti nič. Velika razlika je recimo med asadom in mumbarakom. Mumbarak je bil dober predsenik ali če hočeš dober diktator, Asad je pa je čisto nasprotje, ne dovoljuje nikakršnih sprememb.
yarrick
14. 06. 2013 14.43
+1
Pa glej, uvajanje pravic; to je vedno dvorezen meč: če jim daš premalo te bodo strmoglavili dol, če jim daš preveč bodo zahtevali še več in več in več...Nekje je pač meja in VSi politični sistemi se tega držijo.
vg3
14. 06. 2013 19.01
+1
healer ti pojma nimas ne o siriji ne o egiptu
Nina Nubia 1
15. 06. 2013 05.19
Miha1972
15. 06. 2013 07.20
ja sedaj živijo v demokraciji, zihr dobr živijo, ker so prej živeli v diktaturi to je blo pa poden in so mogel Gadafija zrušiti.
healer
14. 06. 2013 12.30
+7
Tile sedanji ameriški predsedniki so vsi podn. Važno da je Obama prvi črni predsednik drugo ni važno. Amerika se lahko vpraša kam so prišli od nekaterih velikih predsednikou pa do teh marjonet danes.
roaddogg
14. 06. 2013 13.03
+6
Ameriški predsedniki so skorumpirani biznismeni... No loh jim rečeš tudi brezvezen lutke, frontmani ameriških korporacij..
tony_abcde@yahoo.com
14. 06. 2013 12.23
+8
Nič novega, včasih so oboroževali Afganistance. Stvar interesa.
Raspunin777
14. 06. 2013 12.19
-13
Kot sm reku ze 2 leti nazaj: bliža se čas ko bo Asad padu. Je mislu da bo večni predsednik kot naš prevarant Tito
aaaaaa122121
14. 06. 2013 12.23
+26
hehe kdaj je bilo pod titom 250.000 slovencev na pragu revščine, kaj ti nuca v merkatorju 100 različnih vrst kruha, če nimaš za kilo:) ubog narod:)
T_one
14. 06. 2013 13.00
+15
v Siriji je bila kila kruha pod Assadom, preden so američani in izraelci v Sirijo poslali svoje ostrostrelce - plačance in teroriste in zanetili konflikt v Siriji, manj kot pol Evra, bencin pa skoraj zastonj.... to je tista demokracija, ki jo želijo američani in izraelci spremeniti v Siriji.... enako kot so malo pred tem storili že tudi v Libiji.... le da jim tokrat to s "humanitarnim posredovanjem" ne gre tako zlahka, ker se je Rusija izučila že iz prejšnje lekcije z Libijo....
M74R
14. 06. 2013 12.18
kdaj bojo pa američani šli v afriko širit demokracijo? js pravm da v roku 3h let
alicante123
14. 06. 2013 12.46
+5
Američani so že gloooboko v Afriki : Libija, Egipt, Tunizija, Mali, Nigerija, Sudan, Somalija, Djibouti
wtfack
14. 06. 2013 12.06
+18
joutube : JFK: Predsednik, ki je povedal RESNICO Ta video vsebuje enega najbolj navdihujočih in resnicoljubnih govorov, ki jih kdaj dal predsednik ZDA doslej. Ta govor je moral povzročiti veliko paniko med elitami na višjih položajih. Kennedy je bil predsednik samo 3 mesece in že pričel z izvajanjem ukrepov za krepitev vloge navadnih ljudi. Kennedy je bil velik zagovornik ustave in bil proti tiraniji velike vlade. Želel je umakniti ameriške vojake iz Vietnama. Želel je odpraviti CIA in Zvezne Rezerve (FED, zasebna banka, zamaskirana kot "zvezna") in opozoril na kaznive elemente v ešalonih vlade, ki so želeli izkoristiti priložnost krize za omejitev svoboščin ljudi. Novinarje na konferenci je pozval, da so bolj odprti in da izpolnijo svojo obveznost, obveščanja ameriške javnost o relevantnih dejstvih. Poleg tega, je odprto in odkrito govoril o nevarnostih tajnih družb in njihovega vpliva na delovanje vlade. Torej ni čudno, da je bil dramatično utišan.
mrdezan
14. 06. 2013 12.13
+13
Edini pravi predsednik, ki je resnicno delal za ljudi in ne za kapital in interese in so ga zato ubili.
T_one
14. 06. 2013 12.53
+5
Kennedy je bil, ravno tako, kot pred njim že Lincoln in Roosevelt, "spreobrnjenec", ki je sprva nastopil svoj položaj, kot zastopnik in zagovornik "elite", nato pa se je (iz kateregakoli razloga že) obrnil proti njim in začel delati v interesu ljudi... zato ga je "elita" preko CIA-e takoj likvidirala... enako kot so Jezuiti pred tem likvidirali že Lincolna (zaradi upora proti Jezuitom) in Roosevelta (Zaradi "New Deal-a)"... CIA-o pa so itak ustanovili Vatikanski assassini (morilci) - Jezuiti in Malteški vitezi....