Tujina

FOTO in VIDEO: V francoskih Alpah smrtna žrtev in 15 poškodovanih zaradi podrtega drevesa. Mraz v ZDA ne pojenja

New York, 03. 01. 2018 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Zaradi orkanskega neurja Eleanor, ki s sunki vetra do 150 kilometrov na uro med drugim pustoši po Irskem, Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji, je več tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike. S smučarskega letovišča Morillon v francoskih Alpah poročajo o smrtni žrtvi in 15 poškodovanih, ko se je na njih porušilo drevo. Hud mraz, ki je zajel večino ZDA, je zahteval že najmanj 11 smrtnih žrtev, in se bo še stopnjeval.

Po Veliki Britaniji, Irskem, Franciji in Nemčiji pustoši nevihta Eleanor, ki z obilnim dežjem in močnimi vetrovi povzroča izpade elektrike in hude motnje v prometu.

V Veliki Britaniji zaradi močnega vetra s sunki do 160 kilometrov na uro še vedno velja opozorilo za skoraj celotno državo. To pomeni, da so zaradi predmetov, ki letijo po zraku, možne poškodbe. V Walesu je bil tako poškodovan moški v avtomobilu, na katerega se je podrlo drevo. Zaradi podrtih dreves in močnih vetrov poročajo o zamudah v javnem prometu.

Na Severnem Irskem in v Angliji je okoli 3000 gospodinjstev še vedno brez elektrike, v Walesu pa okoli 300. Začasno je bilo sicer brez elektrike okoli 20.000 gospodinjstev na Severnem Irskem.

Irsko državno podjetje za oskrbo z elektriko ESB je medtem sporočilo, da so danes do poldneva ponovno vzpostavili dobavo elektrike 134.000 gospodinjstvom, medtem ko jih je 16.000 še vedno brez.

Na Irskem imajo težave tudi s poplavami.  Zaradi visokega plimovanja je delno poplavilo kraj Galway. Na Irskem so sicer namerili sunke vetra s hitrostjo do 155 kilometrov na uro. Motnje so v prometu, saj je zaprtih več mostov in cest, do zamud prihaja tudi v železniškem prometu.

V Franciji smrtna žrtev in najmanj 15 poškodovanih, preventivno zaprli Eifflov stolp

Na severu Francije je brez elektrike ostalo kar 225.000 gospodinjstev, med drugim tudi v Parizu, je sporočilo podjetje za oskrbo z elektriko Enedis. Na terenu je okoli 2000 delavcev, ki odpravljajo napake v omrežju in so na omrežje ponovno priključili okoli 70.000 gospodinjstev na območju Pariza in severu države. Preventivno je danes ostal zaprt Eifflov stolp.

Močan veter je podrl gradbene odre v Parizu.
Močan veter je podrl gradbene odre v Parizu. FOTO: AP

S smučarskega letovišča Morillon v francoskih Alpah medtem poročajo o smrtni žrtvi in 15 poškodovanih. Med žrtvami, na katere se je podrlo drevo, so štirje huje poškodovani.

V Franciji je omejen tudi železniški promet. Med drugim so ustavili ves regionalni železniški promet v pokrajinah Alzacija in Normandija. Začasno pa so do poldneva ustavili tudi letalski promet na letališčih Strasbourg in Basel-Mulhouse-Freiburg. S pariškega letališča Charles de Gaulle so poročali o številnih zamudah.

Posledice orkanskega neurja v Parizu.
Posledice orkanskega neurja v Parizu. FOTO: AP

Po družbenih medijih so zaokrožile fotografije uničenih avtomobilov, izruvanih dreves in podrtih gradbenih odrov. V 49 francoskih departmajih so zaradi vremena izdali rdeča opozorila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Omejen je tudi železniški promet. Med drugim so ustavili ves regionalni železniški promet v pokrajinah Alzacija in Normandija. Začasno pa so ustavili tudi letalski promet na letališčih Strasbourg in Basel-Mulhouse-Freiburg.

Zaprta letališča, ceste, mostovi, prometne povezave z otoki

Na nizozemskem letališču Schipol so danes odpovedali skoraj 200 letov, oviran je tudi železniški promet. Zaradi močnega deževja in vetra so za promet zaprli več mostov. Prvič od leta 2014 pa so aktivirali tudi protipoplavni sistem na Severnem morju, saj pričakujejo, da bo gladina morja višja za kar tri metre.

Ena oseba je bila poškodovana tudi na Nizozemskem, ko je nanjo padlo drevo. 

Zaradi neurja poročajo o prometnih težavah tudi iz Belgije. Med drugim so morali odpovedati nekaj vlakov, drugi pa imajo zamudo.

Nemčija neurje poimenovala Burglind, močan veter povzročal težave tudi v Švici in Avstriji

Neurje je danes doseglo tudi Nemčijo, kjer so namerili sunke vetra s hitrostjo do 120 kilometrov na uro. Iz več zveznih dežel poročajo o podrtih drevesih in močnem deževju, ki ovira promet.

Na severu Nemčije so morali zaradi neurja, ki so ga tu poimenovali Burglind, začasno prekiniti nekatere prometne povezave z otoki. Nekaj turistov je otoke zapustilo že v torek, drugi pa bodo morali ostati dlje.

Drevo se je podrlo na hišo v kraju Ratingen na zahodu Nemčije.
Drevo se je podrlo na hišo v kraju Ratingen na zahodu Nemčije. FOTO: AP

Severno od mesta Dortmund je vlak trčil v podprto drevo in se delno iztiril, vendar v nesreči ni bil nihče poškodovan.

V Švici, kjer so namerili veter s hitrostjo tudi 200 kilometrov na uro, pa je bilo v iztirjenju vagona v kantonu Bern poškodovanih osem ljudi, je sporočila švicarska policija. Okoliščine nesreče še niso znane, vendar je vagon najverjetneje iztiril zaradi močnega sunka vetra.

Na smučišču Pizol v kantonu St. Gallen pa je zaradi neurja več dreves padlo na jeklenico gondole. Ni še znano, koliko ljudi je ostalo ujetih v gondolah in ali so med njimi tudi poškodovani. Ker helikopterji trenutno zaradi vremenskih razmer še ne morejo leteti, trenutno iščejo druge načine, kako bi rešili smučarje.

Pred neurjem so posvarili tudi vremenoslovci v Avstriji, kjer so namerili sunke vetra v hitrosti do 140 kilometrov na uro. Zaradi močnega vetra so že zaprli več smučišč, na smučišču v kraju Kitzbühel pa so morali evakuirati gondolo.

V Avstriji se je sicer orkanski veter že umiril. Največ škode so povzročila podrta drevesa, ki so ovirala promet in delno uničila strehe hiš. Na Solnograškem je težave v prometu povzročilo tudi močno sneženje.

Mraz v ZDA ne pojenja

Hud mraz, ki je takoj po božiču zajel večino ozemlja ZDA in je zahteval že najmanj 11 smrtnih žrtev (štiri v Teksasu, pet v Wisconsinu, enega v Missouriju in enega v New Yorku), se bo nadaljeval vse do prihodnjega tedna.

Še več, temperature po večini držav se bodo ta teden še spustile. "Mraz je tukaj in najhujše šele prihaja," je napovedala CNN-ova meteorologinja Taylor Ward. "Veste, da je hudo, ko zmrzuje celo v Dallasu. Pravzaprav je v vseh 50 državah najmanj en kraj, v katerem so namerili stopinje pod ničlo."

In medtem ko so na severu, srednjem zahodu in severovzhodu zime navajeni, čeprav ne tako nizkih temperatur tako dolgo časa, imajo veliko več težav na jugu ZDA, kjer morejo odpirati posebne centre za gretje premraženih.

Oblasti prebivalce svarijo pred hudim mrazom od juga Teksasa pa tja gor do Kanade ter od Montane na zahodu do Maina na vzhodu ZDA. Mraz je med drugim ujel labode v mlaki Virginije, v New Yorku je moteno delovanje trajektov, Niagarski slapovi so se spremenili v ledeno lepoto, ceste po večjem delu ZDA pa so izjemno nevarne. 

V Indianapolisu in Cincinnatiju so zaradi mraza minus 24 stopinj zaprli šole, v Chicagu se zaradi močnega vetra občutek mraza spušča na minus 37 stopinj, v St. Louisu v Missouriju so našli truplo zamrznjenega brezdomca, ki se po spanju v mrazu minus 21 stopinj ni več premaknil, med mrtvimi pa sta tudi 27-letna ženska in 57-letni moški iz Wisconsina.

Mraz tam, kjer ga niso vajeni: 'Lahko, da bo snežilo na plažah'

V mestu Savannah v Georgii so povprečne januarske temperature 16 stopinj Celzija, v torek opoldne pa so namerili minus ena in prebivalci prvič v življenju opazujejo ledene sveče. Guverner Nathan Deal je po poročanju CNN razglasil izredne razmere v 28 okrožjih.

V Charlestonu v Južni Karolini bo "v naslednjih dneh lahko snežilo na plažah", je napovedal CNN-ov meteorolog Ivan Cabrera.

Medtem ko večina ZDA trepeta v mrazu in so v Jacksonvillu na Floridi pri aligatorjih namerili le tri stopinje, so v Anchoragu na Aljaski pri severnih medvedih v torek namerili kar sedem stopinj Celzija.

V Orlandu na Floridi so morali zaradi mraza zapreti več vodnih parkov. Predstavnik kmetijskega ministrstva Aaron Keller je opozoril, da bodo nizke temperature, če se bodo nadaljevale, ogrozile sadike citrusov, paprik in jagod. "Južneje kot greste, slabše so te sadike odporne na mraz. Če se mraz spusti nižje od Orlanda, bomo imeli težave," je povedal.

V Pensacoli je zamrznila voda v bazenu na dvorišču. "Hčerka je začela jokati, ker je bazen izginil," je povedal Alex Vieira.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Natalie Kirkland, prav tako iz Pensacole, pa je bila tako šokirana, ko je videla zamrznjen vodnjak, da je moža prosila, naj ustavi avtomobil, da je zadevo lahko fotografirala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podobno noro je tudi v Teksasu, Tennesseeju, Alabami, Mississippiju in drugod. V Atlanti, ki je leta 1996 v hudi vlažni vročini gostila poletne olimpijske igre, so v torek namerili minus 11 stopinj Celzija.

Premrzlo celo za pingvine v Calgaryju

Temperature v živalskem vrtu v Calgaryju v Kanadi so bile te dni prenizke celo za kraljeve pingvine, zato so jih uslužbenci v ponedeljek pospremili v notranje prostore. "Namerili smo –25 stopinj Celzija. Ne gre za to, da te živali ne bi marale mraza. Če bi jim odprli vrata, bi šle z veseljem ven. Uživale bi, a skrbeti moramo za njihovo zdravje," je povedal veterinar Malu Celli.

Že v torek zjutraj se je spet ogrelo na eno stopinjo Celzija in pingvine so spet izpustili ven. A Celli je posvaril, da jih bodo morali – če bodo temperature narasle na 10 stopinj Celzija – spet dati noter. V tem primeru zato, da se bodo ohladili.

Prihaja novo snežno neurje

Že v četrtek severovzhod ZDA čaka novo snežno neurje z vetrovi do 80 kilometrov na uro in sneg, kar pomeni, da bo zelo verjetno izpadala elektrika.

Takoj naslednji dan, v petek, pa se bodo temperature spet močno spustile in ledeno obdobje se bo nadaljevalo najmanj do ponedeljka, še napovedujejo meteorologi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
03. 01. 2018 17.39
+1
Amerika ne priznava segrevanja ozračja,za vsak slučaj bo probala najti nafto v Iraku ,,
kolbek460
03. 01. 2018 17.40
+1
nikhrast
03. 01. 2018 18.35
Trump to zanika, samo države kot Kalifornija, New York... pa aktivno sodelujejo pri teh konferencah, poglej kaj delata Bron in Bloomberg. Nafte pa imamo zadost.
flojdi
03. 01. 2018 16.49
+2
.res ne razumem zakaj bi moral Mraz sredi zime pojenjat pred pomladjo
zdrava.pamet
03. 01. 2018 15.54
-1
To je zato ker večina še vedno tišči glavo v pesek in trdi da NI PODNEBNIH SPREMEMB....hahaha še posebaj trump...vsi tisti ki pa tukaj čez ZDA tolčete...zda ima 50 000 evr BDP na prebivalca, med tem pa slovenija 15 000 bdp na prebivalca....ker pa je večina tukaj na forumih butalcev, si želijo v revščino kot je npr v rusiji....9000 evr bdp na preb. in v srbiji 4900 evr...na prebivalca....
SLO-SURVIVAL
03. 01. 2018 15.11
-2
aha zdaj že tu v evropi dajete imena po ameriškem vzoru....res ste neverjetni
nikhrast
03. 01. 2018 15.45
Pa še srednje ime imamo, "middle name", če imata oče in sin isto ime, jim moreš dati srednje ime.
ochi
03. 01. 2018 12.10
+1
A je severni tečaj ppo novem na alkaski?
26277
03. 01. 2018 11.50
+2
- 18 N.Y. sobota + veter...in to bo novica glavna za Slo....in -30..-35 v zakotnih krajih tipo vas v Tibetu ali v severo vzhodni Rusiji.....kdo koga vleče. Ste ena velika sramota od novinarstva.
nikhrast
03. 01. 2018 15.48
+1
Zakaj sramota, če pes ugrizne pošterja, to ni novica, če pa poštar ugrine psa, to pa je novica.
Neutrino
03. 01. 2018 11.16
-4
Globalno segrevanje pa to
26277
03. 01. 2018 11.57
VolkBrenin
03. 01. 2018 10.30
+31
"Najboljši stavek" v članku....Hčerka je jokala , ker je bazen izginil ....( ob zavedanju da miljoni težko pridejo do požirka vode za pitje - kaj šele za kaj drugega ....)....Skratka - ogabna miselnost....
VojvodaTriglavski
03. 01. 2018 10.11
+9
Melaniji je zmrznila... a ne boste nic porocali o tem glede na to da ne mine dan da ne porocate o Trumpu in o tej nesrecni Ameriki?
Adolph
03. 01. 2018 10.03
+7
Tramp bo rabil se dodatno olje Perzije . . . . .
VojvodaTriglavski
03. 01. 2018 10.08
+5
brabusednet
03. 01. 2018 09.48
+0
Že par let sledim tem zimam in mislim,da ko je v Ameriki huda zima je pri nas ni in obratno.
VojvodaTriglavski
03. 01. 2018 09.54
-2
rekapaka
03. 01. 2018 10.00
-4
ri?et
03. 01. 2018 09.43
+7
lepota narave
GibbsNCIS
03. 01. 2018 09.39
+12
severni medvedi so si kr odahnil zdej...
P0K3RC4T912
03. 01. 2018 09.59
-1
GibbsNCIS
03. 01. 2018 11.49
+1
če bi prebral članek v celoti bi vidu da piše "Calgaryju v Kanadi" in v Kanadi maš severne medvede
mastaflash
03. 01. 2018 09.12
+4
kje je al gore ko ga zda najbolj potrebuje
26277
03. 01. 2018 09.25
+0
jakec1575
03. 01. 2018 10.13
-6
Za razumevanje premikov svetovnih zracnih mas je potrebno se kaj vec od cinizma. Če je v zDA ledeno se ne pomeni, da globalnega segrevanja ni. Celo vec. to je posledica globalnega segrevanja. Topljenje ledu, hladni tokovi zaradi tega itd.
dark horse
03. 01. 2018 09.09
+22
Ki se po spanju na mrazu več ni premaknil. Slovenščina sedi 5