Tujina

FOTO: Zbudili so se za bodečo žico

Berlin, 13. 08. 2011 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred natanko 50 leti so se prebivalci Berlina zbudili v novo realnost. Znašli so se za bodečo žico, tedanja NDR pa je začela graditi berlinski zid, simbol delitve med Vzhodom in Zahodom.

Z več slovesnostmi so se danes v Berlinu spomnili začetka gradnje berlinskega zidu, ki se je začela pred 50 leti 13. avgusta 1961, zid pa je 28 let ločeval zahodni in vzhodni del mesta. Nemška kanclerka Angela Merkel je ob tej priložnosti poudarila pomen boja za svobodo in demokracijo po vsem svetu.

"Krivica, ki nas je doletela pri gradnji zidu, nas do danes opominja, da se moramo boriti za svobodo, demokracijo in državljanske pravice, tako doma kot drugod po svetu," je povedala Merklova.

Merklova, hči protestantskega pastorja, se je sicer rodila v Zahodni Nemčiji, a se je že v mladih letih s starši preselila v vzhodni del države. Povedala je, da se tudi sama spomni groze, ki je spremljala gradnjo zidu, saj je bila njena družina nasilno ločena od širših družinskih članov.

"Še bolj nepozabni pa so spomini na veselje, ki je Nemce spremljalo ob padcu zidu leta 1989," je dodala Merklova.
Nemški predsednik Christian Wulff je v govoru ob slovesnosti na "mejni ulici" Bernauer dejal, da bi morala Nemčija znotraj svojih meja spodbujati več svobode in številnim priseljencem v državi pomagati k lažji integraciji.

Berlinčani se danes spominjajo začetka gradnje zidu.
Berlinčani se danes spominjajo začetka gradnje zidu. FOTO: Reuters

Wulff se je tudi spomnil vseh tistih, ki so umrli ob meji, ki je ločevala vzhodni in zahodni del Nemčije, ter tistih, ki so bili zaradi političnih vzrokov preganjani in so pristali v zaporih.
"Zid je sedaj že zgodovina, a te zgodovine ne smemo pozabiti. Naša odgovornost je, da spomin nanj ohranjamo živ in ga prenesemo na prihodnje generacije, da se tovrstne krivice ne bi mogle nikoli več ponoviti," je še dejal Wulff.

Ob polnoči so pred kapelo sprave v Berlinu začeli z branjem imen in življenjskih zgodb 136 ljudi, ki so umrli med poskusom prečkanja meje. V mestu se je odvilo tudi več projekcij filmov na prostem ter vodenih ogledov do zgodovinsko pomembnih točk ob liniji, kjer je nekoč stal zid.
Po vsej državi so zastave spustili na polovico droga, opoldne pa so spomin na žrtve počastili z minuto molka, med katero se je v Berlinu ustavil javni promet, oglasili pa so se tudi zvonovi številnih cerkva v mestu.

Prebivalci vzhodnega dela Berlina so se 13. avgusta 1961 nepričakovano zbudili za bodečo žico, NDR pa je začela graditi zid, da bi preprečila eksodus svojih prebivalcev na Zahod.

Postopoma je ograje z bodečo žico zamenjal 155 kilometrov dolg in okoli štiri metre visok betonski zid, ki je razdelil Vzhodni in Zahodni Berlin, na drugi strani pa ločil Zahodni Berlin od ostalih delov Vzhodne Nemčije. Zid je postal simbol delitve med Vzhodom in Zahodom, njegov padec 9. novembra 1989 pa je predstavljal vrhunec v nizu dogodkov, ki so naznanjali propad komunističnih držav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
14. 08. 2011 18.32
kot je TončekBalonček napisal, pojma nimate, ker tam niste živeli. Biti zaprt za bodečo žico, čakati na avto 18 let, potovati si smel samo v 5 držav, še pri tem si potreboval dovoljenje države. In po stari NDR se nikomur pri zdravi pameti ne kolca! Primerjava med SFRJ in DDR ne vzdrži...dva totalno različna sistema
Goky
14. 08. 2011 15.08
Vse skozi se govor samo o padcu zidu. Žalostno nekateri sploh ne vedo zakaj je bil postavljen. Ravno toliko so imeli prste vmes ameri. kot rusi. Sedaj se pa piše kot, da je bil ta zid veliko zlo. Ob zmagi nad Nemčijo si je pač vzel vsak svoj kos. Potem pa so se jih eni in drugi naveličati varovat. Zato je padel zid.
freefor
13. 08. 2011 20.12
novi zid je že sam je neviden
hot-shot69
13. 08. 2011 20.05
Ne pravim, da je danes življenje idealno, ampak življenje za železno zaveso je bilo veliko težje! Mi smo v Jugi še nekako uživali (čeprav se je vedelo, da to ne more iti v nedogled),kako je bilo živeti v SZ pa vprašajte kakšnega prebivalca baltskih držav ali Poljaka!
luckyss
13. 08. 2011 18.52
"Zbudili so se za bodečo žico" (se bo še dogajalo - vprašajte NWO) Zgodovina se ponavlja, le folk je vedno bolj butast...
rudra
13. 08. 2011 18.04
OWO Ali so jo pred tabo tudi zaprli?
OldWorldOrder
13. 08. 2011 17.54
fon butl, takole je: midva spa (wt?!?) pisala o povsem različnih rečeh. naj tako ostane. kobova pisala enako, se takoj fentam. :) ti si pisal o nekih "kardelov"... pa karkol že to pomeni. premalokrat sem napisal. nisi dojel. ;) upam, da res nimaš, srčno upam, he he! fakultete pati še kakih 12 let ne boš videl, po pisanju sodeč. ;)
kim llsung
13. 08. 2011 17.48
piksi 51 so zico postavili 61 so pa zid postavili
Von Molche
13. 08. 2011 17.47
@OldWorldOrder 1. Preberi kaj si trdil o čem spa pisala in da socilizem je ideologija. 2. Kardelj je bil velik teoretik jugoslovanskih ustav in ga nihče ni omenjal. 3. Mislim, da si enkrat preveč napisal če dojameš razliko 4. Resnično nimam ne časa ne volje več poučevati tebe v svetovno ureditev. Vpiši se na fakulteto pa se tam vidima.
OldWorldOrder
13. 08. 2011 17.39
in trdiš, da bi razne kresalke, pahorji, šroti, bavčarji, zidarji, hilde, prijatelji, janše, opankarji, kardelji, rodeti in podobni pristali na enakost? pepček. :)
rudra
13. 08. 2011 17.34
Kakšna bi bila družba enakopravnosti, prostovoljnega spoštovanja enake odgovornosti in enakih pravic slehernika. To bi bil verjetno' konsenzni socializem '? Uvedmo ga v Sloveniji!
Marko Varga
13. 08. 2011 17.29
vedno sem si želel posameznike,ki pljuvajo čez bivšo Jugo vrniti nazaj v kakšno od telih dežel,kjer je bil res pravi komunizem,da vidijo kaj je bila Juga...
Marko Varga
13. 08. 2011 17.12
povsod so se znebili teh rdečkarjev,le pri nas pa nam še kar vladajo,razdelili so se v dva taborja na leve in desne in nam še naprej grenijo življenje,poslanci iz desnice ne vedo za položnice in bogatijo s peko tort,levaki pa svojim kolegom rihtajo bajne posle,seveda vse z lastnim rizikom...
OldWorldOrder
13. 08. 2011 17.12
he he, kakšen svetovni temobrc! :) ne, kitajski kapitalisti so člani partije, če dojameš razliko. in kaj je formalno, ni nujno tudi realno. če dojameš razliko. tisti narod,ki trdiš, da poseduje tovarne, je v njih suženj, zap par evrov na mesec. da kitajska nima mogotcev, se ti je pa najbrž zatipkalo. noben napol normalen ne bi take ven butnil. malo poglej spisek najbogatejših. pa ne pozabi, da komunistični veljaki s kapitalom v rokah znajo skrit premoženje. lažje kot kjerkoli drugje, saj partije nihče ne upa kontrolirat! pa kardelj in kartel ni isto. če dojemaš razliko... pa pozabljaš. 20. in 21. stoletje ni isto. jaz sem v 21. :) pa kapitalizem ni ideologija, je sistem. če dojameš razliko. ki živi znotraj ideologije. drugačne!
Von Molche
13. 08. 2011 17.05
@OldWorldOrder Pozdravljen znova Kitajska podjetja so v rokah skupnosti, de facto partije. Torej ja formalno ima podjetja v Ljudski republiki Kitajski narod. Torej gospodarski sistem temelji na socialistični ureditvi in ni kapitalističnih mogotcev, kardelov, trustov in podobnih izrodkov kapitalizma. Če se premisliš in potrebuje seminar na temo svetovne ideologije 20. stoletja se z veseljem razglasim za prostovoljca, samo da ne boš več pisal neresnic in navajal ameriške propagande, kot čisto zlato.
OldWorldOrder
13. 08. 2011 16.55
Von Molche 13.08.2011, 16:25 3 @OldWorldOrder Še enkrat razmisli in se ne smeši. Ljudska republika Kitajska je znotraj sebe socialistično organizirana družba, katera pa vzdržuje trgovska razmerja z zunanjim svetom. Očitno ne ločiš razlik in so ti temelji marksizma, leninizma isto kot podlaga za sosedovo hišo. A ne skrbi, bo boljše. ------------------------------------------... od naju pa res ne pozna osnov... trdiš, da imajo kitajske firme v rokah delavci? narod? veš, to je temelj socializma. če pa je kapital (vem, da tudi te definicije ne poznaš, a vseeno!) v rokah posameznika, pa se sistem imenuje KAPITALISTIČNI. :)
Piksi79
13. 08. 2011 16.38
pa kaj te novinarji kej preberejo predn objavjo kaj so napisal? Enkat letnica 1951 enkat pa 1961... svašta...
Tonček Balonček
13. 08. 2011 16.33
+1
v časih tietega zidu, ne le bodeče žice, so Berlinčani (zahodni sveda) živeli mnogo bolje od ostalih Nemcev, kot mi v Jugoslaviji, šlo je za subvencije iz ZDA! Takrat sem bil kar nekajkrat v Berlinu, v obeh, zahodnem in vzhodnem, mi smo z jugo potnim listom šibali kar prek vrst, privilegij (elementi korupcije?). Zahodni berlin je imel veliko subvencij, češ da naj za zidom gledajo, kako lepo je, če imaš kapitalizem! In ne nastala neka posebna, takorekoč dekadentna družba tam! Konevc tedna, recimo kot danes, so ležćali po parkih, ob tistih jezerign h in podobno, imel si koridorje do ZRN, ampak nikomur s eni dalo cijaziti cele ure po tistih betoinskih avtocestah! Ldor tega ni doživljal in tam živel, pojma nima o teh "zavesah", komunizmu in še čem!
Von Molche
13. 08. 2011 16.25
@OldWorldOrder Še enkrat razmisli in se ne smeši. Ljudska republika Kitajska je znotraj sebe socialistično organizirana družba, katera pa vzdržuje trgovska razmerja z zunanjim svetom. Očitno ne ločiš razlik in so ti temelji marksizma, leninizma isto kot podlaga za sosedovo hišo. A ne skrbi, bo boljše.
OldWorldOrder
13. 08. 2011 16.11
von fritz, a kitajska pa ni kapitalistični trg? na nas smejat!