Tujina

Zbirajo denar za Tadićev umor

Dunaj/Beograd, 12. 08. 2008 21.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Dunaju živeči Srbi naj bi zbirali denar za atentat na srbskega predsednika Tadića. Mnogi namreč za aretacijo Karadžića krivijo prav Tadića.

Na Dunaju živeči Srbi naj bi po poročanju srbskega časnika Gazeta zbirali denar za atentat na srbskega predsednika Borisa Tadića. Časnik v današnji izdaji piše, da naj bi "neznani srbski domoljubi" obiskali več lastnikov trgovin in poslovnežev srbskega porekla na Dunaju in od njih zahtevali donacije za financiranje atentata na Tadića.

Srbski predsednik Boris Tadić je bil po aretaciji vojnega zločinca Radovana Karadžića 21. julija letos že večkrat tarča groženj z umorom.
Srbski predsednik Boris Tadić je bil po aretaciji vojnega zločinca Radovana Karadžića 21. julija letos že večkrat tarča groženj z umorom. FOTO: Reuters

"Prišli so k meni v trgovino in se predstavili kot Srbi," je dejal neimenovani lastnik ene od trgovin na Dunaju. Slednji je poudaril, da je omenjene osebe videl prvič in da niso zahtevale določenega denarnega zneska. "Dejali so le, naj vsak prispeva, kolikor pač lahko," je dejal lastnik trgovine.

Mnogi na Dunaju živeči Srbi se v luči nedavne aretacije nekdanjega vodje Republike srbske Radovana Karadžića počutijo izigrane in razočarane. Kot je za časnik Gazeto pojasnila ena od Srbkinj, živečih na Dunaju, je situacija precej resna. Dejala je, da Srbi v njeni trgovini pogosto prepevajo četniške pesmi in razkazujejo srbske simbole. Po njenih navedbah je med njenimi strankami tudi veliko Hrvatov in muslimanov, zato ne gre izključevati niti konfliktov.

Haaški obtoženec Radovan Karadžić
Haaški obtoženec Radovan Karadžić FOTO: Reuters

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik avstrijskega notranjega ministra Alexander Marakovits, so na podlagi tovrstnih poročil že sprožili preiskavo. "Hitro smo preverili informacije in lahko vas pomirim, da ni na tem nič," je povedal Marakovits o preiskavi. Medtem se v Tadićevem kabinetu na pisanje srbskega časnika še niso odzvali. Tudi srbski časnik svojih navedb ni podprl z izjavami morebitnih drugih sogovornikov.

Tadić je grožnjo z umorom z Dunaja sicer prejel že pred dvema tednoma. Neznani pošiljatelj je grožnjo v ročno napisanem pismu preko pošte posredoval pisarni časnika srbsko govoreče diaspore Vesti na Dunaju. Pošiljatelj se je v pismu podpisal kot "pošteni Srb". Gazeta ob tem piše, da naj bi za grožnjami stali "elementi srbskega nacionalističnega izseljenskega okolja".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crnidober
21. 08. 2008 18.35
vzhod ti mi deluješ kot mal retardiran,. mislim ta tvoj komentar je bil en velik kup neumnosti,. nauči se al slovensko al srbsko pa kaj pametnega napiši,..
vzhod
17. 08. 2008 11.52
srpski nacjonalizem ne mori srpskega naroda.ampak evropa mori srpski nacjonalizem.evropa je postavila pogoje da mora nasa bratska slovanska republika srbija dat kosovo siptarjem ozrocit narodne heroje ki so branli kos evrope pred muslimansko sveto vojno DZIHAD.sami vede kaj vse se pripravlja v bosni.urijo se muslimanski skrajnezi ki bodo nadaljevali sveto vojno v evropi.idite malo na tu je slovenija.com da se naucite o muslimanskih nacrtih za evropo pa po razsodite ce je kadadzic zlocinec ali ne.
NoIdentity
15. 08. 2008 11.40
Mah tko je to, južno bo vedno primitivno dokler se ljudje ne bodo odločili zaživet boljše življenje. dokler bodo imel za zgled nacionalne morilce kot je karadžić, bo nivo tak kot je zdej. Srbski nacionalizem mori razvoj srbije in ljudi. Vse kar jim gre po glavi je samo maščevanje, pa pomojem niti ne vejo več proti komu, navadni državljani so pa itak že tko zmanipulirani da bi umrli za take ljudi kot je karadžić. (isto velja za hrvaško). Obe državi sta dober potencial za lasten razvoj, pa ga očitno nista sposobni sprejet. To je kot pri mojih sosedih k so vsi med samoskregani že 5 generacij, pa samo prva je vedla kaj je biv problem :) prava žalost. In če mi bo administrator še enkrat zbrisu komentar ga bom zaspemu
brankasrbijanka
14. 08. 2008 18.43
MAXTOR6@10:25 ...Bi bil čas, da bi se namesto s politiko ukvrajli z gospodarstvom.... ... in navdih za tako inovativnost si verjetno dobil na Kosovu, ane. Ko ti bo uspelo "odkrit recept" o neodvisnosti gospodarstva od politike, ti bo cel svet aplavdiral in te oklical za odrešitelja. Spomni se te svoje CVETKE, ko boš točil gorivo v svoj avto.... LP Brankica
mixidotnet
14. 08. 2008 10.25
Sam Srbija je pa čist u kur....u. Sem bil zdej en teden dol pa na Kosovu, sam je res ena žalost. Imel sem občutek, da so Kosovci za kakih deset let pred južno Srbijo, kjer ljudje dobesedno stradajo. Bi bil čas, da bi se namesto s politiko ukvrajli z gospodarstvom.
Magdalena Mitrovic
14. 08. 2008 06.32
zanimivo vedno istazagrenjena , drhal pljuva in se slini .. COSMOS ,AMEL ,MARKO-KONJ,KRETEN . samo črko "S" in so že gor. Marko nevem zakaj nisi ti obvestil avstrijsko oblast da je to res ker če ti pokličeš bodo avstrijski policisti že letali v strahu pred tabo. Ovce vtem ni ene črke resnice ,saj to so vam že potrdili avstrijci ,
PS: MICA33 :Če jaz presegam vse meje potem si šele prečitaj kaj piše nepismen in zaostal 1098 pa ti bo takoj vse jasno.
MICA33 če ti še ni jasno tole niso slovnične napake ampak napake katere se pojavijo včasih same od sebe pri pošiljanju preko neta.Škoda da nimaš več pojma glede tega drugače bi te prosil za poučitev.
brankasrbijanka
13. 08. 2008 20.31
BILLNEBILL@20:25 Monolog? ;-)
billnebill
13. 08. 2008 20.26
upam da je zdrisalmoje emaile in moj contact iz msnja!!!!
Navihanko
13. 08. 2008 20.16
Upam, če je to res, da tovejo oblasti v avstriji in, da že ukrepajo. Najmanj avobusno direktno linijo za Srbijo brez možnosti povratka za vsakega kateri je naklazal oz. dal vsaj 1 cent.
Amel505
13. 08. 2008 19.12
budale srbske... Tadic vas hoce spravt iz te bede v srbiji.
pavlo@email.si
13. 08. 2008 15.53
Lahko je glumit velikega sr.bina na Dunaju,kjer imajo dobro plačane zaposlitve in Srbijo obiskat 1-2 na leto v novem Mercedezu ali BMW-ju.Zakaj vse to neprivoščijo rojakom,ki živijo v Srbiji.Tadic približuje Srbijo Evropi.Te grožnje so pa res smešne,poznamo pregovor:pes ki laja ne grize.Če ga hoče kdo ub*iti, bi ga "enostavno" ust*relil.Ne pa pošiljat grozilna pisma,s katerimi si sam otežiš izvršitev atentata.Pa ta denar ki zbirajo,če bodo že kaj dobili,bo porabljen po lokalih,nočnih klubih...
sladoledcebula
13. 08. 2008 15.14
ja s stranis rbov res ni mogoče pričakovat takšnih omentarjev ker se noben v slovenijie ne dere kučane janeze ub.it ču te maj.ka mila majk.emiiiiiiii to je ves intelektualni napor takih ljudi
Svoboda narodu
13. 08. 2008 14.40
kakšni bolani komentarji!!!! Sram me je,ker jih berem.Vas, ki jih pišete je lahko tudi.!!!
brankasrbijanka
13. 08. 2008 14.22
Povem, ko te srečam,,, Če si morda mislil napiši...
mica33
13. 08. 2008 14.14
cosmos, nikogar ne zagovarjam, ampak tvoje žaljenje pa presega vse meje okusnega. Pa še nekaj malega o pismenosti. Mislim, da bi tudi ti moral ponoviti nekaj osnovnih pravil slovnice. Predvsem se posveti poglavju o ločilih (to so slavne vejice in pike in podobne zadeve o katerih si v šoli res veliko slišal, ampak nekako se ne spomniš za kaj točno gre).
sladoledcebula
13. 08. 2008 14.04
brankasrbijanka 13.08.2008, 13:53 Držite se Murkota.. a ima kaj narobe slavko? povej kaj si ti po poklicu ..
billnebill
13. 08. 2008 14.03
zakaj ne objavlja posta, sej nisem nobenega uzalu!!! sej za busa se tudi zbira, samo ne na dunaju!!!!
billnebill
13. 08. 2008 14.02
edino pravilno... jaz bi tudi prispeval... a je TRR ze odprt?!!!