Tujina

'Ona je Mandela našega trenutka'

Yangon, 14. 11. 2010 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mjanmarska borka za demokracijo Aung San Suu Kyi je pred več tisoč ljudmi dejala, da je svoboda govora osnova demokratične svobode, a spremembe je treba doseči na pravi način.

Aung San Suu Kyi na shodu v Yangonu
Aung San Suu Kyi na shodu v Yangonu FOTO: Reuters

Aung San Suu Kyi, ki so jo včeraj mjanmarske oblasti izpustile iz hišnega zapora, je v Yangonu, največjem mestu v državi, nagovorila več tisoč glavo množico. Povedala je, da je svoboda govora osnova demokracije. Če pa si ljudje želijo sprememb, potem jih morajo doseči na pravi način, dodaja. Vsak dan je v hišnem zaporu šest ur dnevno spremljala medije in je prepričana, da ve, česa si ljudje želijo.

Zbrane je pozvala, naj ji povedo, svoje želje, ki jih bo poskušala uresničiti prek svoje politične aktivnosti. "Prosim, povejte, kaj vam hodi po glavi. Želim vedeti, kakšne spremembe so se v zadnjih šestih letih zgodile v ljudeh in kaj si mislijo. Prosim, ne izgubite upanja. Ni nobenega razloga, da bi izgubili srce. Tudi, če niste politični, bodo politiki prišli do vas," je v svojem prvem večjem javnem nagovoru na sedežu njene stranke Narodna liga za demokracijo (NLD) povedala Nobelova nagrajenka za mir, ki je bila v zadnjih 21 letih 15 let zaprta.

Po njenih besedah v demokraciji ljudje vlado držijo v šahu, zato bo tudi sama dovolila, da jo bodo imeli v šahu. "Zavzeti se morate za pravo stvar," je pozvala svoje privržence, ki so poslušali njen govor. Glede svojega zapora pa je dejala, da do ljudi, ki so jo varovali v zaporu, ne čuti nobenega sovraštva. Povedala je, da so zanjo dobro skrbeli, prav tako pa je oblasti pozvala, naj dobro skrbi za ljudi. Po govoru pa je na tiskovni konferenci zatrdila, da je pripravljena tesno sodelovati z vsemi demokratično usmerjenimi silami v državi.

Političarka je tudi zatrdila, da je pripravljena navezati stik z Zahodom za dvig sankcij. "Če si ljudje želijo umik sankcij, bom o tem razmislila. V tem času Burma potrebuje pomoč. Zahodni narodi, evropski narodi, ves svet ... vse se začenja z dialogom," je dejala.

Aung San Suu Kyi na shodu v Yangonu
Aung San Suu Kyi na shodu v Yangonu FOTO: Reuters

Država še čaka na izide volitev

Ker je bila v zaporu, ni smela sodelovati na prvih parlamentarnih volitvah v Mjanmaru po 20 letih, ki so potekale 7. novembra. Mednarodna skupnost in mjanmarski aktivisti za demokracijo menijo, da so bile volitve netransparentne in polne prevar. Čeprav rezultati še niso znani, je pričakovati, da bo na volitvah zanesljivo zmagala režimska Stranka unije solidarnosti in razvoja (USDP).

Aung San Suu Kyi na shodu v Yangonu
Aung San Suu Kyi na shodu v Yangonu FOTO: Reuters

Suu Kyijeva sicer že od leta 1988 poziva k demokraciji v Mjanmaru. Vojaška hunta, ki v Mjanmaru z železno roko vlada od leta 1962, jo je prvič aretirala leta 1990, po sicer prepričljivi zmagi njene NLD, česar pa hunta ni želela priznati.

Za svoj boj za državo pa je plačala visoko ceno. Njen mož, britanski akademik Michael Aris, ki je umrl leta 1999, je poskušal v zadnjih dneh svoje bolezni še zadnjič videti svojo ženo. Mjanmarska vojaška hunta mu je zavrnila izdajo vize. Svojih dveh sinov ni videla že deset let, nikoli ni spoznala svojih vnukov.

Bono upa, da se začenja čas racionalnega dialoga

V intervjuju za ameriško hišo CNN pa je pevec skupine U2 Bono pozdravil izpustitev Suu Kyijeve. "To je na neki način previdno slavje. Saj zdaj, ko je prosta, je morda še bolj ogrožena. Sicer pa me zelo vznemirja misel, da bi to lahko pomenilo začetek nekega novega racionalnejšega dialoga," je povedal. Dejal je še, da se je že večkrat pogovarjal s člani njene družine, da pa od njene izpustitve z njo ali njenimi sorodniki ni imel stikov.

"Ona je Mandela našega trenutka," je ocenil, s čimer se je dotaknil Nelsona Mandele, ki je bil prav tako desetletja v Južnoafriški republiki zaprt kot politični zapornik. "Njen boj je postal simbol tistega, kar je v človeštvu dobrega in slabega," je dodal. U2 so na čast Su Kyijeve leta 2001 izdali pesem "Walk on" (Hodi naprej). V glasbenem spotu za to pesem je Bono nosil majico z njenim portretom, nekateri oboževalci skupine pa so na koncertih pogosto ob tej skladbi dvignili njene fotografije.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

armand_hammer
14. 11. 2010 12.54
ali ne bi bilo bolje uživati še zadnja leta življenja. ne pa gonit naprej svoje in spet pristati v zaporu. spremeniti se itak ne da ničesar. hunta se bo obdržala.
Mancyy
14. 11. 2010 12.53
Zgodba Slovencev iz 90.tih in Bavčar z Megafonom kako se je drl kot Jesihar..poglejte tega mastnega Krapa sedaj in vprašajte Slovence kaj bi naredili cvrli bi ga kot odojka na Roštilju. Cel svet jo je sit..Ameriške pa sploh.
unja1.m
14. 11. 2010 12.51
jest ji mojo demokracijo šenkam
ekskluziv.scena
14. 11. 2010 12.27
Ker sedaj bo prišel striček Zahod in gospa Demokracija in cedila se bosta med in mleko! Kot v Nigeriji, naprimer.
hothead
14. 11. 2010 12.26
V Sloveniji je sloboda lopovštine, to je trenutno najviša inovacija Slovenije, za vse tiste pri korito in okrog njega...
ekskluziv.scena
14. 11. 2010 12.23
Hočemo Mc Donald's hamburgerje! Klinc gleda, če si jih ne bomo mogli privoščiti!
artifakt
14. 11. 2010 12.13
@ Desktop.Messiah ..pa kaj je s tabo?
Desktop.Messiah
14. 11. 2010 12.05
Dajte mi pluse!
Desktop.Messiah
14. 11. 2010 12.05
Oblast ni za ženske in duhovne, razen če so slednji ajatole.
Desktop.Messiah
14. 11. 2010 12.04
Babnica JE nevarna. Takoj nazaj za zapahe!
alduri
14. 11. 2010 11.54
če bi v Burmi vladala hunta ona nebi več svežga zraka dihala
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
14. 11. 2010 11.54
DEMOKRACIJA GOR ALI DOL .VSTRAJNA ZENSKA VSE POHVALE.POLITIKA GOR ALI DOL. VSAK IMA PRAVICO ZIVETI DO SMRTI KER NA TEM PLANETU SMO VSI ENAKI NEGLEDE KDO JE KAJ.EDINI PRAVI SISTEM JE MATI ZEMLJA KI NAM BO ZAGOTOVO POKAZALA V NASLEDNJIH DVEH LETIH DA JE ZAKON NASEGA PLANETA ZA VSE ENAK NEGLEDE ZA SISTEME LAZI KI SI JIH JE IZMISLIL CLOVEK.BRAVO ZENSKA SE BORI ENAKO KOT NAS PLANET LE CE JI DOBRO PRISLUHNEMO.LEP POZDRAV
Mancyy
14. 11. 2010 11.54
Se strinjam bolj z Kitajci, ki postrelijo Barabe, Kriminalce, Posiljevalce in Ritn pikerje ter Gaš bube javno na Stadionu. Kaj bo z njeno demokracijo boste še pa videli. V Sloveniji večina noče nič slišati o tem.
Robberto
14. 11. 2010 11.53
'Svoboda govora'. Kaj je pa vrednost tega govora, če so dejanje politikov potem ... %#$!!
smito23
14. 11. 2010 11.42
ta ženska je ena velika hinavka in lažnjivka.
alduri
14. 11. 2010 11.35
zahod želi uvest demokracijo in pokrast burmansko bogatstvo,sej pr njih vojska ni neumna
Frane Šajn
14. 11. 2010 11.32
AUNG SAN SUU KYI, ČE MISLIŠ KAJ PODOBNEGA KOT SLOVENSKA DEMOKRACIJA PRENEHAJ DOKLER LAHKO!
korintos1
14. 11. 2010 11.30
Zakaj se sploh eni pustite v tej Sloveniji zaebavat. Prijavite se v vojsko, pa že lahko za tri mesece v Avganistanu sadite žafran, ali pa amerikanarjem mak čuvate. Ne samo jamrat, treba se bo odločit.
ekskluziv.scena
14. 11. 2010 11.27
Ne bo se borila za demokracijo, ampak za svojo rit. Demokracija pride, ko je družba zrela zanjo.
Mancyy
14. 11. 2010 10.56
• Slovenci v Sloveniji vedo, da demokratična pravna država pomeni to, da je pol Kriminalcev politikov druga polovica je pa v njihovih strankah pardon Tolpah in sodiščih ter z odvetniki in pravosodjem tvorijo zaključeno celoto. Človekobve pravice pa pomenijo, da so Slovenci na cesti, Bosanci in Šiptarji ne na njihovih delovnih mestih, v državni službi Slovenci v čakalni vrsti, beli recepti, plačajo vse od špeglov do protez pol Šiptarije in Bosne si pa popravlja vse po spisku na njihov račun. Fuj.