Tujina

Zavrnitev testa očetovstva mogoče uporabiti kot dokaz zanj

Strasbourg, 25. 06. 2015 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sodišča v Evropi imajo pravico zavrnitev genetskega testa uporabiti kot enega izmed dokazov pri prepoznavanju očetovstva, je razsodilo evropsko sodišče za človekove pravice, ki je presojalo primer nekega Francoza.

Če imate čisto vest, ni potrebe, da bi se izogibali dokazovanju. Tako nekako meni sodišče v Strasbourgu. Francoz Christian Canonne je namreč šel prav tja iskat svojo pravico, a je na koncu potegnil kratko.

Canonne je domačemu pravosodju očital, da ga je prepoznalo za očeta le zato, ker je zavrnil genetski test za dokazovanje očetovstva, ki ga je odredilo sodišče. Po mnenju Francoza je sodišče s tem kršilo načelo nedotakljivosti človeškega telesa.

Sodišča lahko kot dokaz za očetovstvo prepoznajo tudi dejstvo, da moški odkloni genetski test.
Sodišča lahko kot dokaz za očetovstvo prepoznajo tudi dejstvo, da moški odkloni genetski test. FOTO:

A sodniki v Strasbourgu so v danes objavljeni sodbi poudarili, da so bile pravice Canonne v tem primeru postavljene ob bok pravicam mlade ženske, ki je zahtevala sodno prepoznavanje sorodstva. In francosko pravosodje – kot tudi pravosodja drugih evropskih držav – se lahko po mnenju sodnikov v Strasbourgu po lastni presoji odloči dati prednost pravicam mlade ženske.

Dodali so tudi, da se francosko pravosodje ni opiralo zgolj na Canonnovo zavrnitev genetskega testa. To zavrnitev je obravnavalo kot dodaten element v dokazovanju očetovstva tožnika, saj ga je dodalo k dokumentom in pričevanjem, ki so šla v isto smer, so še odločili sodniki v Strasbourgu. S tem so pritrdili francoskemu pravosodju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
25. 06. 2015 19.36
+3
Posteno bi bilo, da bi imel vsak pravico izbirat. Ženska je toliko vredna, kot je moski. Torej, ce moski noce imeti otroka, skrbeti zanj (kar redki), potem ni problema, zenska naj ga rodi, ampak moski potem ne rabi placevat prezivnine. To se vsakemu normalnemu ne zdi sporno, samo zenskam vecinoma ne, ker imajo tukaj izbiro. Namrec, ce moski noce otroka, zenska pa, ne more narediti nic, cisto nic! Noben splav ni v igri, ker o tem odloca ZENSKA! Ce moski zeli otroka, zenska pa ne, bo pa lahko naredila splav, oce pa se lahko obrise za ocetovstvo! Sicer za to zadnje ne poznam pravnih zadev, mogoce se na sodiscu da porihtat, da ce moski zeli otroka, ker je on oce (ceprav se otrok ni rojen), da zenska ne sme splavit (vprasanje koliko je teh dogodkov, mogoce se pravno da doseci). Kakorkoli, pravice zensk so ogromne, kar se tice otrok, se pa danes vseeno posveca veliko tudi ocetovstvu in se da, na sreco, z veliko vztrajanja doseci marsikaj na sodiscu, kar se ni dalo se 10 let nazaj! Zato pa ocetje, v boj za svoje otroke, na sodisce, z dokazi, ves cas, z jokom in stokom ce je treba! Kdor si zeli, naj naredi max. za to da bo dobil kar mu s pravico zivljenja pripada! Marsikatera zagata bi se resila, ce bi obstjala moznost, da moski, ce ne zeli otroka (zeli recimo splav, ki ga itak ne more doseci), potem ima pac moznost, da se mu odrece in s tem ne rabi placevat prezivnine, zenska pa, ce zeli otroka, ga bo pac samostojno vzgajala. Jaz na mestu zensk bi to takoj sprejel. Ce zelim otroka, ga bom vzgajal sam, ne rabim tujega denarja! Otrok se ne naredi zaradi denarja, kar pa danes marsikje postane problem, se posebej veliko je otrockov, ki so bili plod zenskega izsiljevanja, potem pa marsikateri financno propade, ker mora skrbet zanj, ceprav ni bil nacrtovan! To je dejstvo, tega je ogromno, tudi marsikatera zenska se bo strinjala s tem. Tako to pac je!
tomi.passion@gmail.com
25. 06. 2015 18.55
+0
SODIŠČA POVSOD DAJEJO PREDNOST ŽENSKAM IN TO JE NESPREJEMLJIVO. DOBER PRIMER SO PRIMERI LOČITEV IN DODELJEVANJE OTROK. VENDAR, JE VES SVET TIHO, KER GRE ZA DISKRIMINACIJO MOŠKIH. TA JE SPREJEMLJIVA IN SE JO OZNAČUJE ZA POZITIVNO DISKRIMINACIJO. V KOLIKOR SO DISKRIMINIRANE ŽENSKE, TO POSTANE MEDNARODNI PROBLEM, S KATERIM SE MORA SOOČATI IN GA REŠEVATI....CEL SVET. FEMINIZEM JE RAK RANA SODOBNE DRUŽBE. DOBILI SMO NEDOTAKLJIVO ŽENSKO, KATERO SE IDEALIZIRA, SKORAJ JE ŽE ZAKONSKO PREPOVEDANO NASPROTOVATI IN KRITIZIRATI ŽENSKO, MEDTEM, KO JE SMEŠENJE, PONIŽEVANJE IN DISKRIMINIRANJE MOŠKIH DOBILO ŽE RAZSEŽNOSTI NACIONALNIH ŠPORTOV, POSTALO JE NEKAJ POZITIVNEGA IN SE GA ODOBRAVA. TEŽAVA PA NI TOLIKO V RADIKALNIH FEMINISTKAH, TEMVEČ V BOJEČIH, POŽENŠČENIH IN PRESTRAŠENIH MOŠKIH, KI MISLEČ, DA SO PRAVI MOŠKI, KIMAJO ŽENSKAM, JIH VEDNO ZAGOVARJAJO IN SO ZREDUCIRANI NA NIVO UBOGLJIVEGA KUŽKA. ZA POVRH PA SE JIM TO ŠE DOBRO ZDI. NE ZAGOVARJAM NASILJA NAD ŽENSKAMI, NIKAKOR, AMPAK DA BABI NE BI SMEL POVEDAT TISO KAR JI GRE IN JO POSTAVIT NA REALNA TLA, TEGA MI PA NOBENO SODIŠČE IN NOBENA FRIGIDNA FEMINISTKA NE BO GOVORILA.
Ramzess
25. 06. 2015 18.19
-2
Lepa reč, ni fer, kaj pa če se kasneje izkaže, da res ni oče. Kdo bo odgovarjal? Potem takem je čisto vseeno če sprejmeš ali zavrneš, rezultat bo vedno enak, ... se pravi potem, da testiranj ne bo več, saj bodo avtomatsko označili da.
Brabus
25. 06. 2015 18.19
Pa ne v Slowenistanu.
vzdev
25. 06. 2015 17.20
+6
Če se oče odloči, da želi otroka, mati pa, da ga ne želi. Oče nimam nobene možnosti, preprečiti splava. Če pa oče noče otroka, mati ga želi, pa oče nima nobene možnosti preprečiti rojstvo tega otroka. Potem pa mora plačevati preživnino za otroka, ki si ga ne želi.
Strelja?ko
25. 06. 2015 17.27
+10
Ja ma zato, morta oba bit 100 odstotna. Pol delat. Ne pa pol jokat to in ono.
mita1
25. 06. 2015 17.13
+6
Najprej naj zagotovijo ,da bo vzorec oddala prava oseba. Da ne bo zlorab kot jo je Rode naredil.
Jožajoža
25. 06. 2015 17.23
+7
rode ima veze, rode" je", inštitut je rekel "ne". samo to košta. kot je koštala baučarjeva operacija srca, ki , če n ebi bilo zapora, "ne" bi bila potrebna. pa saj je ni bilo, prave operacije , bi la je le "operacija".