Tujina

FOTO: V Libiji so se spet oglasile sirene

Tripoli/Bruselj/Washington, 21. 03. 2011 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
552

Libijska državna televizija poroča, da so koalicijske sile spet napadle prestolnico Tripoli. V bližini Gadafijeve rezidence je bilo slišati glasne eksplozije. Znova se je oglasil Obama, ki je napovedal, da bodo ZDA vodenje misije predale že v nekaj dneh.

Štirje novinarji ameriškega časnika New York Times, ki so jih od minulega torka pogrešali v Libiji, so znova svobodni in so na turškem veleposlaništvu v Tripoliju. Novinarje so zajele Gadafijeve sile, pri njihovi izpustitvi pa je na prošnjo Washingtona pomagala Turčija.
Mednarodne sile v okviru operacije Odisejeva zora nadaljujejo z ukrepi uveljavljanja območja prepovedi poletov nad Libijo in z vojaško akcijo proti režimu libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Mednarodne sile, ki v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN od sobote uveljavljajo prepoved poletov nad Libijo z namenom zaščite civilistov, so v nedeljo uničile poslopje poveljniškega centra sil libijskega voditelja Gadafija v Tripoliju, ki je del kompleksa, v katerem živi Gadafi. Poslopje naj bi bilo le okoli 50 metrov oddaljeno od šotora, v katerem Gadafi običajno sprejema tuje goste, in je zravnano z zemljo.

Libijska stran sicer trdi, da je šlo za upravno zgradbo, in dodaja, da so bili ogroženi tudi civilisti, saj so se nahajali v neposredni bližini. "To je bilo barbarsko bombardiranje, ki bi lahko zadelo več sto civilistov, ki so se zbrali pred Gadafijevo rezidenco le kakih 400 metrov od stavbe, ki je bila zadeta," je dejal predstavnik Gadafijevega režima Musa Ibrahim.

V ZDA so sicer zanikali, da naj bi bil tarča Gadafi ali njegovo prebivališče. So pa v omenjenem napadu uničili Gadafijeve "zmogljivosti za poveljevanje in nadzor", je povedal predstavnik koalicijskih sil. Kot je pojasnil, koalicijske sile pri uresničevanju resolucije napadajo "tiste cilje, ki predstavljajo neposredno grožnjo libijskemu prebivalstvu in našemu zagotavljanju območja prepovedi letenja".

Živi ščit okoli Gadafijeve rezidence v Tripoliju
Živi ščit okoli Gadafijeve rezidence v Tripoliju FOTO: Reuters

Prebivalci kot živi ščit

Libijska prestolnica Tripoli je bila po poročanju državne televizije zvečer tarča novega letalskega napada mednarodnih koalicijskih sil. V bližini Gadafijeve rezidence v Tripoliju je bilo slišati glasne eksplozije in strele libijske protiletalske obrambe.

Eksplozije in salve strelov so izbruhnile okoli 20. ure po srednjeevropskem času v bližini vojašnice Bab el Azizija južno od Tripolija. Za zdaj ni jasno, kaj naj bi bila tarča napadov koalicijskih sil.

Koalicijske sile naj bi danes tudi bombardirale vas Seba 750 kilometrov južno od Tripolija, ki velja za trdnjavo plemena Guededfa, iz katerega izhaja libijski voditelj, je sporočil tiskovni predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim.

Spopadi za Misrato, ki je v rokah upornikov, pa se nadaljujejo. Gadafijeve sile, ki so obkolile mesto, so streljale na množice v Misrati, je za Reuters dejal prebivalec tega mesta. "Ljudje, ki niso bili oboroženi, so se odpravili v središče mesta, saj so želeli preprečiti vstop Gadafijevih sil. Ko so se zbrali, so Gadafijevi privrženci začeli streljati na njih. Zgodil se je masaker,“ je za Reuters po telefonu dejal prebivalec mesta Saadoun.

Uporniki v Misrati pa so sporočili, da je bilo v napadu Gadafijev sil ubitih najmanj 40 ljudi, 300 pa naj bi jih bilo ranjenih. Libijske sile še niso zavzele Misrate, so pa "zavzele položaje ob glavni cesti, kjer so namestile tri tanke in pa ostrostrelce na strehah zgradb," je še povedal predstavnik upornikov.

Prebivalci tega mesta so sicer že včeraj poročali, da so Gadafijeve sile v nedeljo ubile sedem ljudi. Prebivalce bližnjih mest Gadafijevi privrženci vozijo v Misrato, kjer jih uporabljajo kot živi ščit, je sporočil tiskovni predstavnik upornikov.

Libijske vladne sile so se v noči na ponedeljek umaknile izpred Bengazija, ki velja za trdnjavo upornikov, v Adždabijo, ki leži južno od Bengazija, potem ko so mednarodne sile z letali uničile več vojaških vozil libijskih sil. Al Jazeera je sicer danes poročala, da potekajo siloviti spopadi med Gadafijevimi silami in uporniki na območju Adždabije na vzhodu države. Spopadi naj bi po poročanju Al Jazeere potekali tudi v mestu Az Zintan na zahodu države.

Iz Bengazija pa so uporniki sporočili, da podpirajo letalske napade, ne pa tudi morebitne kopenske intervencije. Pravijo, da njihov cilj še naprej ostaja zavzetje Tripolija, da pa bi to radi dosegli s svojimi silami.

Zdi se, da poročila kažejo na spremembo taktike Gadafijevih sil. Kot kaže, se te pomešajo med civiliste, kar otežuje zračne napade na vojaške tarče. Tako je tudi britansko obrambno ministrstvo sporočilo, da so njihovi lovci prekinili operacijo zaradi bližine civilistov.

''Ko so se letala tornado približala tarči, so dobila nove informacije, ki so kazale na to, da so v njeni bližini številni civilisti. Na podlagi tega so sprejeli odločitev, da tarče ne napadejo z izstrelki,'' je povedal major John Lorimer.

Vojaško posredovanje v Libiji 21. in 20.3. 2011 - 3
Vojaško posredovanje v Libiji 21. in 20.3. 2011 - 3 FOTO: Reuters
Cilj ni zrušiti Gadafija

V Beli hiši so še enkrat ponovili, da je cilj vojaške akcije zaščita civilistov, ne pa zrušenje Gadafija. "Ne gre za spremembo režima,“ pravijo. Ameriški obrambni minister Robert Gates je dejal, da bodo ZDA kmalu močno zmanjšale svojo udeležbo v operaciji v Libiji.

Znova se je oglasil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da bodo ZDA vodenje misije v Libiji že v nekaj dneh predale zaveznicam. Še enkrat je ponovil, da je cilj posredovanja varovanje civilistov, ne pa zrušenje Gadafija. A je poudaril: "Gadafi mora oditi."

Tudi Henri Guaino, eden od svetovalcev francoskega predsednika Nicholasa Sarkozyja, pravi, da cilj zračnih napadov ni zrušiti Moamerja Gadafija. ''Mandat Združenih narodov ne govori o tem. To je najboljši rezultat, ki bi ga lahko dosegli, a libijska revolucija pripada Libijcem.''

Vodja britanskih oboroženih sil David Richards je za BBC prav tako dejal, da cilj zračnih napadov ni zrušenje Gadafija.

Formacija eurofighterjev zapušča Natovo bazo v Italiji.
Formacija eurofighterjev zapušča Natovo bazo v Italiji. FOTO: Reuters

Območje prepovedi letov bodo razširili

Koalicijske sile bodo razširile območje prepovedi letov nad Libijo, je napovedal ameriški general Carter Ham, poveljnik poveljstva ameriških sil za Afriko. To je dejal, potem ko so uspeli sile, zveste Gadafiju, odvrniti od Bengazija, glavnega oporišča upornikov.

General Ham je dejal, da pričakuje, da bodo območje prepovedi letov z območja Bengazija razširili bliže prestolnici Tripoli, in sicer južneje do Brege in Misrate, ki ležita kakih 200 kilometrov vzhodno od Tripolija. S tem naj bi območje prepovedi letov razširili na tisoč kilometrov.

"Ne vem, kje se nahaja Gadafi, niti ne vlagamo posebnih vojaških naporov, da bi to ugotovili, naša misija ni napad nanj," je dejal.

Podobno je danes zatrdil tudi britanski premier David Cameron. Pred britanskimi poslanci je poudaril, da imajo v skladu z resolucijo VS ZN v operaciji mandat "omejen na uresničevanje prepovedi letov in prekinitve ognja s ciljem zaščite civilistov", ne pa za akcijo odstranitve Gadafija s položaja z vojaškimi sredstvi.

Admiral Mike Mullen, predsedujoči ameriškemu delu Združenega poveljstva zavezniških sil, ki sodelujejo pri napadu na Libijo, pravi, da bi v Libiji kljub vojaškemu posredovanju lahko prišlo do pat pozicije. Mullen je na ameriški televiziji CBS sicer dejal, da ima vojaško posredovanje letalskih sil v Libiji jasno omejen obseg. Priznal pa je, da je razplet vojaškega posredovanja v tej severnoafriški državi ''zelo negotov''. Na vprašanje, ali bi lahko prišlo do pat pozicije, je odvrnil: ''Mislim, da nisem prava oseba za to vprašanje. Zavedam pa se, da je to gotovo mogoče.''

'Prekinitev ognja kršili'

Gadafi je sicer v nedeljo zvečer vnovič razglasil prekinitev ognja, ki je začela veljati ob 20. uri po srednjeevropskem času.

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Tom Donilon je povedal, da so Gadafijeve sile začele prekinitev ognja nemudoma kršiti. "Ocenjujemo, da je šlo za laž oziroma da so Gadafijeve sile prekinitev ognja takoj prekršile," je v Riu de Janeiru, kjer spremlja predsednika Obamo, dejal Donilon.

Libija pa je danes obtožila mednarodne koalicijske sile in libijske upornike, da kršijo prekinitev ognja, ki jo je Tripoli razglasil v nedeljo. "Druga stran ni spoštovala prekinitve ognja. Bombe in rakete še naprej napadajo cilje v Libiji, medtem ko teroristi Al Kaide nadaljujejo napade," je poročala libijska tiskovna agencija Jana, ki še navaja, da so bombe in rakete ubile na desetine civilistov v času, ko Libija spoštuje prekinitev ognja.

Tripoli je prvo prekinitev ognja razglasil že v petek, a je tudi tedaj ni spoštoval, mednarodne sile pa so nato v soboto začele letalske napade na cilje v Libiji, da bi zagotovile uresničevanje resolucije Varnostnega sveta ZN o prepovedi letenja nad Libijo.

V letalskih napadih so sprva sodelovale ZDA, Velika Britanija in Francija, v nedeljo pa so se jim pridružila tudi danska in italijanska letala.

Libijske zdravstvene oblasti pravijo, da je v bombardiranju koalicijskih sil v soboto in nedeljo umrlo 64 ljudi, a je njihove navedbe nemogoče preveriti.

Uradni Pariz pravi, da nima podatkov o tem, da bi bili v zračnih napadih na Libijo ubiti civilisti.''Francosko poveljstvo nima podatkov o ubitih civilistih,'' je danes na televiziji Canal+ dejal uradni govorec francoske vlade Francois Baroin.

Libija 21.03.2011 - 5
Libija 21.03.2011 - 5 FOTO: Reuters

Gadafi obljublja dolgo vojno in poraz koalicije, EU zaostruje sankcije

Moamer Gadafi se je nazadnje oglasil včeraj zvečer, ko je s pomočjo državne televizije nagovoril ljudstvo. Povedal je, da je operacija Zahoda terorizem. Prepričan je, da bodo njegove sile porazile sovražnike in da bodo njegove kopenske sile slavile zmago. Povedal je, da vsi Libijci nosijo orožje, s katerim bodo branili državo. ''Ne bomo zapustili naše zemlje. Osvobodili jo bomo,'' je povedal in dodal, da se Libija pripravlja na dolgo vojno.

Gadafi je v svojem nagovoru omenil tudi ameriško intervencijo v Somaliji leta 1990. ''Se spomnite, kaj se je zgodilo? Amerika je pobegnila,'' je povedal in dodal, da jo je porazil tudi Bin Laden, ''ta šibak moški'', kot ga je poimenoval. ''Vsa svoja sredstva ste porabili in zdaj ste sprejeli poraz in ste pripravljeni oditi. Nič se ne naučite, zato boste vedno poraženi.''

Gadafi je še povedal, da je za Libijo to zelo vesel trenutek, saj bodo končali kot ponosno ljudstvo. ''Vsi ljudje bodo z nami ... Evropa in Amerika. Celo ženske smo učili vojskovanja, izurjene so, da nosijo orožje in ga uporabijo.''

Libijska vlada naj bi po informacijah predstavnikov libijskega ministrstva za obrambo začela razdeljevati orožje več kot milijonu moškim in žensk.

Zunanji ministri EU pa so danes potrdili nove sankcije proti libijskemu režimu Moamerja Gadafija, in sicer so prepoved potovanja na ozemlje Unije in zamrznitev premoženja razširili na enajst oseb ter zamrznitev premoženja na devet podjetij oziroma institucij, so sporočili v Svetu EU.

 

KOMENTARJI (552)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mjolnir
22. 03. 2011 18.05
Klasik OZN je mrtev že od leta '99, sam ga niso pokopali, ampak različne velsile premikajo mrtve ude.
mjolnir
22. 03. 2011 18.02
123milan65 Ti vsepovsod vidiš rdeče.....predlagam obisk pri oftamologu, saj je to lahko znak vnetja optičnega živca! Da ne omenjam, da ta bolezen v več kot polovici primerov gre skupaj z multiplo, kar je morda vzrok tvojim pisarijam, ki niso produkt treznega razmišljanja. Morda pa si se samo nalil s šmarnico, metilni alkohol tud uniči očesni živec, da o učinku na pamet ne govorim
mjolnir
22. 03. 2011 17.56
123milan65 ko človek bere tvoje komentarje, se resno zamisli nad hlapčevsko mentaliteto, ki je še kako živa in zdrava tudi v končno samostojni Sloveniji! Srbija...a je to tista "humanitarna" intervencija, ki jo je sprožila LAŽ o 100 000 ubitih civlistih albanske nacionalnosti? Kjer so vrgli bombe na begunske kolone(albanske, tolk da razumeš ironijo), porodnišnice, poslopje RT Srbija, mostove, tovarne itn?
HAWX
22. 03. 2011 10.29
Aha Nad Irakom kjer so pobili cez milijon civilistov in temu pravimo demonkracija in osvoboditev in v Srbiji kjer so pomagali teroristicni skupini katera je odgovorna za 90% heroina v evropi in za vecino belega blaga in za katero smo zdaj izvedeli da so še organe rezali ljudem. Res pohvalno kaj pocne to zmagovito letalstvo in koga podpira je sam epicenter zla in vsi ,ki ga podpirajo.
poksi592
22. 03. 2011 08.38
123milan6522.03.2011, 07:36 Silam zla sta pripadala oba tvoja dedka. Hladna vojna vas je združila, ampak ne skrbi, spet pride vaše 1945 leto...
poksi592
22. 03. 2011 08.34
Nekdo je po teh forumih pametoval o tem, kako v Libiji sploh ne živijo tako dobro, kolikor imajo nafte. No, da se ne bi oglašal še kak drug nevednež, vam raje razložim: Libija je pod akcijami že praktično 30 let. Sankcije praviloma določajo neko minimalno dovoljeno odkupno količino in maksimalno ceno. Po domače povedano: pipico ti zaprejo do skrajnosti... SKratka, einsteini, nafta ni mercator, kjer prodaš, koliko pač imaš.... POtem seveda nimaš druge izbire, kod podkupovanje in kupovanje politikov, nadzornikov, skratka vseh, da ti omogočijo, da iztočiš nekaj več...In seveda držiš nizek profil.... Seveda ta korupcija preprede vse in vse bolj postaja neobvljadljiva, za libjo in za "kupce" in na koncu se "kupci" pač nekako mora izmotati iz s...ja, saj več noben ne ve, ali mu je gadafi dolžan, ali on njemu. No, Sarkozy ve...:)
poksi592
22. 03. 2011 08.26
Gadafi je blaznež, kot je vsak diktator, kdajkoli, "normalen" človek se enostavno tega ne gre. Že nekajkrat sem napisal, da je seveda na svoji diktatorski poti storil ogromno dobrega, najverjetneje tudi soti slabega, vendar je prebivalcem dal standard, kot ga nima v afriki nihče. A, vseeno nekaj dejstev okoli te "vstaje": - "vstajniki" niso nič izgubljali časa z demonstriranjem, temveč so prijeli v roke orožje takoj. že pripravljeno - gadafi ne udari takoj po njih, torej je bil kar presenečen - gadafijev sin jim ponuja razgovore, pogovore, odgovora ni... - ko začnejo uporniki izgubljati boj, se vklopi plan B... Kot na dlani je, da bi se ta zadeva lahko razrešila z njegovim odstopom na sicer kompleksen, a miren način. Vendar to psom vojne najverjetneje ne bi bilo všeč.
poksi592
22. 03. 2011 08.19
prav zanimivo je brati, kako desničarji kar orgazmično vzklikajo velikemu močnemu bratu. To je tisti čredni "mob" nagon, enak kot pri mulčkih v osnovni šoli, ko se jih 10 spravi na enega, enaka servilna obsedenost in janičarska maščevalnost, kot leta 1941... In kako vsi vse vedo, kako gadafi kolje svoje civiliste in kako je treba tudi v libijo uvoziti lobby-zoran-thaler demokracijo....
Lekss
22. 03. 2011 07.57
V Libiji je ca. 5% protesnikov... ca. 15% privžencev Gadafija... in 80% folka... ki niso na nobeni strani... pač živijo v miru... Ob teh bombnih napadih na Tripoli... se % privžencev viša... saj so vsi pripravljeni branit svojo domovino... in si pridobivajo orožja. (Vir: ARD, nemka v Tripoli. )
Uporabnik113189
22. 03. 2011 07.54
Libijski "diktator" je oborožil milijon državljanov, da ga bodo lažje zrušili. Sin puščave dela samomor in komaj čaka, da bodo vsi državljani dobili orožje in ga odstranili z oblasti.."pogumni" napadalci iz koalicijskih sil pa si upajo metati bombe samo iz varne razdalje, kar s kopensko silo v osje gnezdo ne upajo. Strah jih je, da bi v francijo ali italijo ter ZDA začele prihajati krste z njihovimi državljani in da bi se ljudstvo "demokratičnih" držav zbudilo in zavedlo resničnosti. @123milan65, da nisi pozabil vzeti jutranjih zdravil?
Mil?007
22. 03. 2011 07.36
Nov dan za dobre novice o zmagah zmagovitega letalstva, kot se je izkazalo nad Irakom in Srbijo se bo tudi nad Libijo. Sile zla so obsojene na kameno dobo.
hotchilipoper
22. 03. 2011 07.06
Ofca1A
22. 03. 2011 07.01
cirenij: Če se nemorejo sami zment. Udri! Zmer je blo tko in zmer bo.
cirenij
22. 03. 2011 06.58
Samo tole bi povedal. Tile dušebrižniki se ne zavedajo, koliko daljnosežnih posledic povzročajo s svojimi "dobrodelnimi" izstrelki. Nihče ne pove, koliko več težkih bolezni, tudi raka bo vLibiji. Imam znance v Srbiji, ki imajo težke posledice od bombandiranja Nata. Vsem tem agresorjem upajmo, da bije zadnja ura. Da v kratkem dobijo, kar sejejo.
Ofca1A
22. 03. 2011 06.54
A dejte folk no,...mel je 100 šans da do tega nebi pršlo!! Ampak ne!!! Noben drug ni zakuhal napad na Libijo kot sam Gadafi! S takimi diktatorji treba pa absolutn dol!!
MILEVOLLIDISCO
22. 03. 2011 05.56
@ALFe --- hahahaaa Aha, CELO POVELJSTVO SE JE ZJOKALO KO SO CIVILISTE ZAGLEDAL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NE BODI NEIVEN . L.P
Mil?007
22. 03. 2011 05.47
Dobro jutro rdeča trobila nekam švoh je vaša aktivnost danes zjutraj.
Alojz Železnik 1
22. 03. 2011 05.41
Miletu iz diskota: Preberi naslednje: shinybling88 22.03.2011, 00:49: "''Ko so se letala tornado približala tarči, so dobila nove informacije, ki so kazale na to, da so v njeni bližini številni civilisti. Na podlagi tega so sprejeli odločitev, da tarče ne napadejo z izstrelki,'' je povedal major John Lorimer. no, očitno jim ni vseeno za civiliste, gadafi jih pa nastavlja pred strateške točke ..zanimivo"
Alojz Železnik 1
22. 03. 2011 05.39
vzhod 22.03.2011, 01:53: "cel cas se ponavalja gadafijeve sile namesto libijske sile,in pol cloveski um podzavestno naredi da je gadafi nekaj slabega gre samo za manipuliranje !" Gadafi kot nekaj dobrega???? Diktator nekaj dobrega???
MILEVOLLIDISCO
22. 03. 2011 05.25
GENERAL, CARTER HAM, POVELJINIK POVELJSTVA AMERIŠKIH SIL ZA "AFRIKO "??????!!!!!!! /piše v tekstu/ KATERE DRŽAVE IMAJO GENERALE Z TAKO FUNKCIJO !!!!???????????? Bojim se da SAMO OKUPATORSKE !!!!!