Tujina

Zaveza k oblikovanju prostotrgovinskega območja postaja realnost

Honolulu, 13. 11. 2011 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Barack Obama in kitajski predsednik Hu Jintao sta na mednarodni konvenciji za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje predstavila nasprotna tržna modela, ki kažeta na vse močnejša gospodarska trenja med obema največjima gospodarstvoma.

V Honoluluju na Havajih so voditelji devetih držav članic Azijsko-tihomorskega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec) dosegli dogovor o širšem okviru čezpacifiškega partnerstva (TPP). Gre za pobudo, ki bi lahko v prostotrgovinskem območju združila več kot tretjino svetovnega gospodarstva.

Skupaj lahko okrepimo izvoz in našim kupcem ponudimo več izdelkov, ustvarimo nova delovna mesta, tekmujemo in zmagamo na trgih prihodnosti. ameriški predsednik Barack Obama

V čezpacifiško partnerstvo je bilo doslej povezanih devet članic Apeca, a ni Kitajska doslej pokazala interesa k članstvu v gospodarski navezi. Na vrhu Apec se jim je pridružila še Japonska, kar pomeni, da bi prostotrgovinsko območje TPP v primeru uresničitve postalo največje na svetu. Vseh 21 članic Apeca s 40 odstotki svetovnega prebivalstva pod svojim okriljem obvladuje 44 odstotkov svetovne trgovine.

Članice Apeca so Avstralija, Brunej, Čile, Filipini, Hongkong, Kanada, Kitajska, Indonezija, Japonska, Malezija, Mehika, Nova Zelandija, Papua Nova Gvineja, Peru, Rusija, Singapur, Južna Koreja, Tajvan, Tajska, Vietnam in ZDA. Washington sicer upa tudi, da bo pobuda služila kot strateški vezni člen med ZDA in regijo, ki naj bi v prihodnjih letih odigrala ključno vlogo pri poganjanju svetovne gospodarske rasti.

Navkljub ostrim besedam ostaja uradni Peking nepokoren ameriški želji po večji gospodarski fleksibilnosti, ne nasprotuje pa ustvarjanju novega gospodarskega trga brez omejitev.
Navkljub ostrim besedam ostaja uradni Peking nepokoren ameriški želji po večji gospodarski fleksibilnosti, ne nasprotuje pa ustvarjanju novega gospodarskega trga brez omejitev. FOTO: Reuters

Prav skupen gospodarski prostor prostega tržnega pretoka bi lahko izdatno podkrepil gospodarsko rast, po načrtih pa naj bi TPP kot pionirski model za vsa tržna zavezništva zaživel že naslednje leto.

Washington in Peking na ločenih bregovih

Čeprav Kitajska v pogovorih TPP ni sodelovala, je predsednik Hu Jintao podprl prizadevanja za vzpostavitev prostega trga v regiji, v katerega bi bile sčasoma vključene vse članice Apeca. Uradni Peking se namerava osredotočiti na inovacije in povečati tudi prekooceanska vlaganja v gospodarstva. Prav širitev na azijska tla je po mnenju poznavalcev rešitev za ameriško gospodarstvo – tako ekonomsko kot strateško.

Predsednik Obama je med pogovori Kitajsko opozoril na ameriško nestrinjanje s kitajsko ekonomsko politiko. Uradni Washington moti monopolna politika kitajskih podjetij in hermetično zaprt gospodarski prostor na Kitajskem ter po mnenju Washingtona prepočasno prilagajanje Kitajske na hitra svetovna dogajanja. Predvsem pa je, poleg slabega varstva intelektualne lastnine, problematična kitajska valuta juan.

Med srečanjem s kitajskim predsednikom Hu Jintaom je Obama izrazil zahtevo po tem, da Kitajska dovoli dvig vrednosti kitajske valute, kot nujo pa je poudaril tudi rebalans celotne svetovne ekonomije. Kritiki namreč trdijo, da je juan umetno podcenjen, s čimer Kitajska spodbuja izvoz, s tem pa beleži ogromne zunanjetrgovinske presežke.

Japonski premier Nodo je pripravljen za vstop v TPP preslišati kritike domačih kmetov in povečati uvoz ameriške govedine na Japonskem.
Japonski premier Nodo je pripravljen za vstop v TPP preslišati kritike domačih kmetov in povečati uvoz ameriške govedine na Japonskem. FOTO: Reuters

Apec naklonjen širitvi

TPP, katerega članstvo sedaj sestavljajo majhni trgi Čila, Nove Zelandije, Bruneja in Singapurja skupaj z ZDA, Avstralijo, Malezijo, Vietnamom, se pogaja sedaj za vstop Peruja v izbrano druščino. Željo po začetku pristopnih pogajanj je izrazilo tudi tretje največje gospodarstvo sveta, Japonska. Japonski nameri k pristopu sicer močno nasprotujejo japonski kmetje.

Japonski premier Jošihiko Noda je ameriškemu predsedniku povedal, da namerava Japonska revidirati omejitve japonskega uvoza govedine, s čimer bi se trg odprl za uvoz ameriške govedine. V skupni izjavi so voditelji držav, ki sodelujejo v TPP, zapisali, da delijo "močan interes", kar se tiče širjenja članstva.

Med tistimi, ki zaenkrat ostajajo zunaj, je na primer drugo največje gospodarstvo na svetu, Kitajska. Obama sicer njenega sodelovanja ni izključil, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je izpostavila temeljne vrednote trgovinskega dogovora, kot sta odprtost trgov in delovni standardi.

Vrh na Havajih poteka ob izjemno strogih varnostnih ukrepih, kar predvsem jezi sicer pregovorno mirne domačine. Ob tem pa srečanje voditeljev spremlja okoli 400 protiglobalizacijskih protestnikov, ki pa si niso uspeli izboriti poti do močno varovanih prizorišč zasedanj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LJUBLJANA.
14. 11. 2011 11.38
Pravi naslov : Zaveza k oblikovanju prostozidarskega območja postaja realnost
lolipoly
14. 11. 2011 07.31
bostjanvalencic Ti svetujem, da gres na Kitajsko zivet vsaj 6 mesecev, in potem pisi komentar. Koliko Kitajcev vsak dan poskusa pobegnit iz Kitajske, nekaterim uspe , nekaterim pa ne, Kaj se na Kitajskem dogaja se ne objavla po svetu in po netu.
Cofar
13. 11. 2011 23.23
Jaz se bojim, da gre vse v smer BOJ ZA VIRE! Lahko se iz vsega tega razvije neki dobrega in bo NWO al pa kej podobnega popolnoma sprejemljivo... Lahko pa se obrne popolnoma drugace... vsak postavij svoje pogoje, se skregajo na smrt in zacnejo 3. sv. vojno :) Mislim, da je ob krizi v EU, ce jo politiki ne resijo 3. sv. vojna precej blizje scenariju ce temu pristejemo se Palestino in Izrael :)
SLOMAISTER
13. 11. 2011 16.00
ne razumem zakaj v NWO vidite zlo pa pišete o nekem sužnjelastništvu,... pa take,.. men se to zdi v redu,svet mora biti povezan in mora biti neka kontrola
vetlan
13. 11. 2011 15.58
Kitajci in Rusi zdaj preveč ne "šmerglajo" dolarja.
vetlan
13. 11. 2011 15.54
he he Očitno Ameri, ki jih je Rusija v tem prehitela, cvikajo.
Desktop.Messiah
13. 11. 2011 15.36
klemenju 13.11.2011, 15:09 Odločno zavračam tvoje pisanje, ki meče slabo luč na kitajsko politko miroljubnega sožitja in pravične porazdelitve lastništva nad svetovnimi resursi. K sreči se Slovenci še kako zavedajo, da so največja grožnja svetovnemu miru sionistične imperialne aspiracije in ne nekaj milijonov km2 ozemelj, ki jih je Peking v obdobju zadnjih 4ih generacij združil z matico.
Miki777-
13. 11. 2011 15.17
Miki777-
13. 11. 2011 15.14
še korak bližje k sužnjelastniškem(NWO) razmerju; delavec - gospodar, kjer bo trgovina iz Kitajske in 3. sveta še svobodneje "uspevala" v Evropskem teritoriju, to bo posledično stopnjevalo bistvo Kitajske poceni robe, ki bo še bolj konkurirala na naših tleh, tovarne v evropi, sloveniji pa se bodo zapirale. Ljudje bodo postali sužnji par kapitalistov. Delali bodo za par centov na dan ali pa preprosto crknili na cesti. Ljudje bodo dobili podkožne čipe in vsak človek bo postal del velike zbirke podatkov, kjer se bo o vas vedelo praktično vse. Podobno kot v Matrix filmu, a še bolj grozljivo...
Jimi1
13. 11. 2011 14.42
Ne želi si kitajskega CK-ja za gospodarja.... Sicer pa je Milan enakih želja, da bi se delavcem tukaj enako godilo kakor tam... Obstaja hujši kapitalizem od zahodnega kapitalizma, da ne bo pomote v dojemanju. ....Kitajski komunokapitalizem !
Desktop.Messiah
13. 11. 2011 14.30
Kdo mi je dal minus? Kdo nasprotuje miroljubnemu shiftu centra moči v Peking? Čas je, da sklonimo glave in predamo žezlo Kitajski ter ji prepustimo mesto, ki ji kot 5000 letni civilizaciji pritiče.
mastaflash
13. 11. 2011 14.25
Korak blizje k NWO
Desktop.Messiah
13. 11. 2011 13.57
Kitajska politika 20. stoletja je minila v znamenju: peaceful coexistence mutual respect for sovereignty and territorial integrity mutual non-aggression cooperative partnership projects of mutual benefit in to ostajajo smernice kitajskega razvoja tudi v 21. stoletju.
Desktop.Messiah
13. 11. 2011 13.51
Upajmo, da trenja spričo različnih pogledov na prihodnost gospodarskega sodelovanja v pacifiškem bazenu ne prerastejo v oborožen konflikt širših razsežnosti, ki bi usodno preusmeril naraven tok dogodkov in Kitajski preprečil globalni primat.
12345s
13. 11. 2011 13.37
he he, obama je brez teksta
RED_line
13. 11. 2011 13.35