Tujina

Zastrupljeno pismo poslali tudi Baracku Obami

Washington, 30. 05. 2013 22.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ZDA imajo težave s strupenimi pismi. Potem ko je bila z ricinom zastrupljena pošiljka že poslana na naslov newyorškega župana Michaela Bloomberga, so zdaj prestregli še sumljivo pošiljko za Baracka Obamo.

Ricin naj bi bil tudi v pismu za Baracka Obamo.
Ricin naj bi bil tudi v pismu za Baracka Obamo. FOTO: Reuters

V ZDA se je, kot kaže, razpasla epidemija pošiljanja pisem s strupom ricin, saj sta bili dve nazadnje poslani tudi na naslov newyorškega župana Michaela Bloomberga. Prvo pismo so prestregli že minuli petek, drugo v nedeljo. Danes pa so prestregli novo sumljivo pismo predsedniku ZDA Baracku Obami.

Pismo Obami je prevzela zvezna policija FBI, ki opravlja dodatne analize. Potrditve, da je bilo tudi pismo Obami okuženo z ricinom, za zdaj še ni, vendar pa je bilo poslano iz istega mesta kot pismi Bloombergu in je imelo podobno vsebino.

Obe anonimni pismi županu sta vsebovali grozečo vsebino zaradi Bloombergove kampanje proti orožju. Poslani sta bili 20. maja iz mesta Shreveport v zvezni državi Louisiani. Župan je danes izrazil prepričanje, da sta bili pismi poslani kot izraz nasprotovanja njegovim prizadevanjem za večji nadzor nad orožjem.

Eno od pisem je bilo poslano v New York in so ga prestregli v poštni sortirnici. Zaradi lažje zastrupitve z ricinom so se zdravili trije mestni policisti. Drugo pismo so odprli v Washingtonu na sedežu Bloombergove organizacije Župani proti nezakonitemu orožju. Tam se ni zastrupil nihče.

Tiskovni predstavnik newyorške policije Paul Browne je danes potrdil, da je pisec pisem grozil Bloombergu v povezavi z razpravo o orožju. Bloomberg pa je dejal, da ni jezen in da pisma v ničemer ne spreminjajo realnosti množičnega lastništva orožja v ZDA.

"Letos bodo z orožjem ubili 12.000 ljudi, 19.000 ljudi pa bo z orožjem naredilo samomor. Ne bomo odnehali z našimi prizadevanji. Vem, da govorim v imenu skoraj 1000 županov v koaliciji proti orožju. To je nadloga, ki jo moramo spraviti pod nadzor in jo odpraviti," je dejal Bloomberg.

FBI je aprila aretiral Everetta Dutschkeja iz zvezne države Missouri, ki je obtožen pošiljanja podobnih pisem z ricinom na naslov ameriškega predsednika Baracka Obame, republikanskega senatorja Rogerja Wickerja in upokojene sodnice. V torek je moral pred sodnika 38-letni Matthew Buquet iz mesta Spokane v državi Washington, ki je poslal takšno pismo na naslov sodišča v domačem mestu.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

"mihevc"
01. 06. 2013 10.43
+1
Tri pisma pošljejo pa je že epidemija po celih ZDA
brainhead007
31. 05. 2013 01.36
+5
a zdj so pa lutke ogrožene :P
hondica
30. 05. 2013 23.18
-1
To se dogaja kar naprej, vi pa to objavljate, kot novico. Še dobro, da je dovolj glupega folka, ki to z zanimivostjo prebira.