Tujina

Zaslišali britanskega premierja

London, 14. 06. 2012 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Cameron je pred komisijo, ki preiskuje afero prisluškovanja tabloidov, dejal, da ni nikoli trgoval s političnimi odločitvami v povračilo za medijsko podporo. Sam sicer ne skriva, da so v njegovem krogu prijateljev tudi glavni akterji afere.

Britanski premier David Cameron je danes pred komisijo, ki preiskuje afero zaradi nezakonitega prisluškovanja tabloidov medijskega mogotca Ruperta Murdocha, zanikal prikrito dogovarjanje z Murdochovim imperijem. Je pa priznal, da sta si britanska politika in tisk postala preblizu.

Kot je Cameron povedal pred komisijo, ki jo vodi Brian Leveson, odnos med tiskom in politiki v Veliki Britaniji zadnjih 20 let ni bil v redu, zato bi ga bilo treba urediti. Ob tem se je premier zavzel za večjo transparentnost, boljšo regulacijo in več distance med politiki in tiskom v prihodnje.

Pred preiskovalno komisijo, pobudnik ustanovitve katere je bil prav on sam, je Cameron nastopil predvsem zaradi vse več vprašanj zaradi njegovih povezav z glavnimi akterji afere.

Zato lahko v nadaljevanju pričanja, ki naj bi trajalo približno šest ur, pričakuje vprašanja tudi o odnosu z nekdanjo izvršno direktorico News International, britanske podružnice Murdochovega medijskega imperija News Corporation, Rebekah Brooks in njenim soprogom Charliejem, ki je Cameronov prijatelj še iz šolskih dni.

David Cameron
David Cameron FOTO: Reuters

Kako je izbruhnila afera?

Afera je izbruhnila julija lani, ko so informacije o neetičnem delovanju tabloida News of the World prišle v javnost. Razkritja so zatresla temelje Murdochovega medijskega imperija in sprožila kritiko glede odnosa med mediji, politiki in policijo ter privedla do več kot 40 aretacij.

Afera je dosegla vrhunec, ko je prišlo na dan, da so novinarji News of the World vdrli v glasovno pošto ugrabljene in umorjene najstnice Milly Dowler. Zatem pa se je izkazalo, da so ti novinarji v prejšnjem desetletju vdrli v telefone okoli 5800 ljudi.

Medtem ko se afera razpleta, se zastavlja več drugih vprašanj. Problematično je bilo, ko je prišlo na dan, da so z ministrstva za kulturo, medije in šport uhajale informacije v Murdochovo družbo News Corporation glede prevzema plačljive satelitske televizije BSkyB. Za sporno se je izkazala tudi odločitev, da nekdanji urednik News of the World Andy Coulson postane svetovalec konservativcev za medije.

Coulson je leta 2007 odstopil kot odgovorni urednik News of the World, ko so nekega novinarja in zasebnega detektiva obsodili zaradi prisluškovanja telefonskim odzivnikom članov britanske kraljeve družine. Postal je svetovalec za medije konservativcev in nato še tiskovni predstavnik vlade, a se je januarja 2011 zaradi vse večjih kritik položaju odpovedal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

acim
14. 06. 2012 14.40
+2
Če je na tem svetu kaj pravice je treba Blera,Camerona,Genscherja,Clintona,Gorbačova,Solano in drugo druščino v HAAG.