Tujina

Po smrti Osame: Zaseženi dokumenti obveščevalna 'zlata jama'

Washington/Quantico/Rim, 05. 05. 2011 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
43

Američani preučujejo dokumente, ki so jih zasegli v hiši Osame bin Ladna. Ta naj bi po doslej znanih podatkih aktivno poveljeval podružnicam Al Kaide po svetu. V obveščevalni ''zlati jami'' bodo iskali tudi podatke o morebitnih načrtovanih napadih.

Za razliko od prebivalca Abotabada, ki poskuša pokukati na bin Ladnovo posestvo, se ameriškim preiskovalcem v zaseženih dokumentih ponuja širok razgled na načrte in delovanje prvega človeka Al Kaide. Pakistanska vojska in policija sta v sredo javnosti zaprli dostop do posestva, na katerem je bil ustreljen bin Laden.
Za razliko od prebivalca Abotabada, ki poskuša pokukati na bin Ladnovo posestvo, se ameriškim preiskovalcem v zaseženih dokumentih ponuja širok razgled na načrte in delovanje prvega človeka Al Kaide. Pakistanska vojska in policija sta v sredo javnosti zaprli dostop do posestva, na katerem je bil ustreljen bin Laden. FOTO: Reuters

V laboratoriju zvezne policije FBI v Quanticu v Virginiji naj bi že od ponedeljka obdelovali materiale, ki so jih zaplenili v bin Ladnovi hiši. Po poročanju ameriških medijev naj bi doslej že ugotovili, da je bin Laden aktivno poveljeval podružnicam Al Kaide po svetu, med drugim Al Kaidi na Arabskem polotoku v Jemnu.

Ameriški vojaki so zaplenili na stotine dokumentov, deset trdih diskov, pet računalnikov, več sto računalniških disket in USB-ključkov, ki jih zdaj analizirajo policisti in obveščevalci. V poslopju naj bi odkrili tudi sobo, kjer je šef teroristov snemal svoje video- in avdioposnetke. Po trditvah pripadnikov ameriških tajnih služb naj bi šlo pri zaseženem materialu za pravo ''zlato jamo'' obveščevalnih podatkov, poroča avstrijski ORF.

Najprej bodo poskušali najti podatke o morebitnih prihodnjih napadih, potem podatke o lokaciji drugih teroristov, kot je Osamov namestnik Ajman al Zavahiri, nazadnje pa še najti odgovor na to, kako je mogoče, da se je bin Laden skrival pred nosom pakistanske vlade.

Leon Panetta, zaenkrat še šef CIE, ki ga bo kmalu nadomestil general David Petraeus.
Leon Panetta, zaenkrat še šef CIE, ki ga bo kmalu nadomestil general David Petraeus. FOTO: Reuters

Za ameriške oblasti sicer uboj bin Ladna nikakor ne pomeni konca vojne proti terorizmu, saj bo naslednik Osame na vrhu Al Kaide po besedah šefa ameriške obveščevalne agencije CIA Leona Panette postal novi ameriški sovražnik ''številka ena''. ''Lahko vam zagotovim, da bo kdor koli, ki bo prevzel njegovo mesto, isti trenutek postal številka ena na našem spisku,'' je Panetta dejal na televiziji CBS. Za najbolj verjetnega naslednika Osame bin Ladna velja Egipčan Ajman al Zavahiri.

Na libijskem sestanku  v Rimu Clintonova o Osami

Da smrt Osame bin Ladna ne pomeni konca ameriškega boja proti terorizmu, je v Rimu ob robu današnjega srečanja ministrov koalicije držav, ki se udeležujejo vojaškega posredovanja v Libiji, dejala tudi Hillary Clinton in pozvala k obnovljenemu boju proti Al Kaidi v Afganistanu in Pakistanu.

Ameriška zunanja ministrica pravi, da sodelovanje s Pakistanom ni vedno enostavno, da pa ZDA še naprej podpirajo pakistanski narod in prizadevanje za demokracijo. Dodala je tudi, da je Pakistan pomemben zaveznik v boju proti terorizmu.

Clintonova v Rimu ni hotela komentirati okoliščin operacije, v kateri je umrl Osama bin Laden. Dejala pa je, da je bil bin Laden ''10 let jasna tarča'' Združenih držav. Dodala je še, da njegovo ideologijo sovraštva zavračajo v arabskem svetu in v severni Afriki.

Osama bin Laden naj bi ob smrti imel v obleki všitih 500 evrov in dve telefonski številki. Po anketi CNN 61 odstotkov Američanov meni, da je bin Laden trenutno v peklu, kjer se bo cvrl za vse večne čase.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dakoda
06. 05. 2011 18.45
naj boj pametno bi bilo,da same akcije in pa smrti bin ladna spolh nebi objavili
tali?ni tom
05. 05. 2011 21.09
vse načrte in ostale zadeve so že zamenal , brez skrbi , ker je to verjetno vojaški sistem in logika je da noben , ki mu zasežejo dokumentacijo in tajne zadeve ne čaka ampak zadevo spremeni !!!!!
kim llsung
05. 05. 2011 20.52
60 odstokov meni da se osama cvre v peklu v vrsti caka osama pred njem je se polovica cie pa polovica bele hise pa se polovica cerkve mislim duhovnikov
bigich
05. 05. 2011 20.36
Neverniki ste smesni ... svet bi bil res malce dolgocasen brez vas. Z vami krepimo iman ter misice na licu :) Hvala
Alexxsaso@yahoo.ca
05. 05. 2011 16.38
Svojo dokumentacijo so pobrali preden pride komu pri Wikileaks v roke... Bi znalo biti zelo neugodno za kavbojce, če bi resnica o "terorizmu" prišla na dan.
smajser
05. 05. 2011 13.54
Ziher so našli neizpodbitne odkaze o tem, da 911 ni delo CIA-e
ljx
05. 05. 2011 13.28
Moram priznat da neznansko uživam ob gledanju nadaljevank tipa Kraljevska poroka,Lov na Osamo,Osvoboditev Libije,Finančni uspehi ZDA,same nadaljevanke,izvrstna režija in igralstvo ni kej. Škoda da za to nikoli ne bodo dobili Oskarja ali Viktorja,ker si res zaslužijo tovrstno priznanje.
is.gd_24sekund
05. 05. 2011 13.18
veliko zanimivejše je brati izbrisane komentarje, se takoj vidi katera resnica "določene" najbolj moti
is.gd_24sekund
05. 05. 2011 13.15
vaša propaganda ki jo ponavljate kot papige za ameriškimi lažmi je tako polna lukenj da jo lahko prodajate kot švicarski sir
ljx
05. 05. 2011 13.07
Glede na trenutne razmere v Arabskem svetu,pa Osama že lep cajt ni nobena aktualnost! Od Severne Afrike pa do Pakistana je vse skupaj eno samo bojišče lokalnega prebivalstva in njihovih izdajalcev,proti svetovnemu imperializmu in Globalizaciji in na to se lahko spomnite vsakič ko zavijte na bencinsko črpalo natočiti svoj avto.
draghci
05. 05. 2011 13.00
Danes celo berem, da je njegova dvanajstletna hči dala priznanje, da so ga zares fental tako kot pravijo. Pa kva si bojo še spomnil. Treba jim pa priznat, da imajo solidne scenarije in pomislijo prav na vse. Manipulacija čista, saj, jooj, če je to rekla hči, pol pa že. Ma kakšna hči, kje je njena izjava, mah kr neki...
Salamandros
05. 05. 2011 12.51
Smešno pa je, da se zgodovina vedno piše iz strani zmagovalca. Se pravi vsa zgodovina, ki sem se jo v šoli učil je gotovo zlagana, saj so jo politični vrhovi dali zapisati v svoj prid. Mislim, da je bilo vse zrežirano vred z 2 svetovno vojno vse do danes. Najbolši politik je tisti, ki najbolj laže in mu ljudje nasedajo. Kdaj se bomo že zavedali, da jih nerabimo. Škoda državnega denarja ! Za Slovenijo, ki ima 2miljona ljudi, bi bilo dovolj če bi imeli 4 ministre. Število poslancov pa razpolovili. Po vrhu vsega ima pa še vsak 3 pomočnike in 2 tajnice. Hitro bi se denar našel za dvig plač, vendar to ni v interesu politikov. žalost
AlternativeFacts
05. 05. 2011 12.27
plesasti 05.05.2011, 12:02 seveda. bil je brez interneta in telefona in vsega. satelitski kroznik pa na stavbi stoji za okras. celo 2 @ Tisto je za deževnico zbirat'.
draghci
05. 05. 2011 12.27
ma kakšni dokumenti, ma kr neki, vsak kometar v tej smeri je odveč. Jest pravim samo to, ljudje zbudte se, časa vam zmankuje..
klementina110
05. 05. 2011 12.02
seveda. bil je brez interneta in telefona in vsega. satelitski kroznik pa na stavbi stoji za okras. celo 2
Dejan Zajebancije
05. 05. 2011 12.02
Hmmm, le kdo je avtor teh dokumentov?
Martian
05. 05. 2011 11.46
kje pa mete fotke tistga helikopterja k se je zrušil....ful vesoljski zgleda..
niresto
05. 05. 2011 11.46
Odpri.oci, zato pa je imel kurirje...
SuperX
05. 05. 2011 11.40
Naj uganem kaj bo v teh listinah, ki so jih zasegli našli? Da se še večje teroristične celice skrivajo v Libiji in Siriji al pa čist preprosto, tam kjer je naftica? :))) Tega ne bo nikol konc.
itiswhatitis
05. 05. 2011 11.38
@Odpri.oci Tudi brez interneta in telefona se da komunicirat z ljudmi, če smo že pri tem, ljudje to počnemo že 10000 let... sicer pa je po mojem mnenju vse skupaj ena nategavščina...