Tujina

Podcenjevali so vlogo bin Ladna

Washington, 12. 05. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Osama bin Laden je v času, ko je živel na begu, med drugim kalkuliral, koliko Američanov mora umreti, da bodo zapustili Bližnji vzhod. Ameriški tožilec pa pojasnjuje, da akcija, v kateri je bil bin Laden ubit, ni bila atentat.

Osama bin Laden
Osama bin Laden FOTO: Reuters

Ameriške oblasti poročajo, da je prvi mož teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden pisal dnevnik. V njem naj bi bile shranjene ideje in podrobnosti o različnih načrtih ter napadih. Dnevnik so zasegli med ameriškim napadom v kraju Abotabad v Pakistanu, v katerem so usmrtili bin Ladna, še poročajo.

Dnevnik je bil le eden od številnih dokaznih gradiv, ki jih je zasegla ameriška obveščevalna služba. Med drugim so zasegli tudi okoli 100 pomnilniških ključev in pet računalnikov.

Bin Laden naj bi v svojih dnevnikih računal, koliko Američanov mora umreti, da bodo zapustili Bližnji vzhod. Ob tem je tudi zapisal, da manjši napadi po 11. septembru 2001 niso dosegli želenega učinka. Pisal pa je tudi pozive svojim privržencem k napadom na manjša mesta in vlake.

Prvi mož Al Kaide je tudi načrtoval, da bi napade izvedli na pomembnejše datume, kot je ameriški dan neodvisnosti (4. julij), hkrati pa je nameraval izvesti napad na 10. obletnico napadov v New Yorku. Zapisal je tudi, da bi se morala napadov bati tudi druga ameriška mesta, kot je Los Angeles.

Njegove besede nakazujejo, da so pristojni za boj proti terorizmu po vsem svetu podcenjevali njegovo vlogo v vodenju organizacije, ki je ostala ključna, čeprav je prevladovalo splošno prepričanje, da je bil zaradi izolacije le še navdih svojim privržencem, ugotavljajo ameriške oblasti.

Bin Ladnov dnevnik in množica drugih dokumentov razkrivajo, da je prvi svetovni terorist pomagal načrtovati vse večje teroristične zarote v zadnjem času, ki so jih razkrile ZDA, so sporočili predstavniki ameriške administracije.

V bin Ladnovih zapiskih doslej niso odkrili nobenih novih zarot, obveščevalci pa opozarjajo, da bodo potrebovali več tednov, morda celo mesecev, da se bodo prebili skozi vse dokumente.

Dokumenti razkrivajo, da je bil bin Laden v stiku s poganjki Al Kaide po vsem svetu, tudi z njenim krilom v Jemnu, ki ga imajo ZDA za največjo grožnjo. Poznal je ameriške protiteroristične ukrepe in svoje privržence učil, kako se jim izogniti.

Komunikacija je v glavnem potekala preko pomnilniških ključev, ki so jih iz bin Ladnovega skrivališča odnašali kurirji. To je sicer zelo počasen postopek, a ga je zelo težko izslediti.

ZDA: Bin Laden ni bil umorjen.
ZDA: Bin Laden ni bil umorjen. FOTO: Reuters

Holder: To ni bil atentat

Ameriški generalni državni tožilec Eric Holder trdi, da akcija, v kateri so pripadniki ameriške specialne enote tjulnji pretekli teden ubili bin Ladna, ni bila atentat. Dejal je, da je bila to misija ubij ali aretiraj in dodal, da bi v primeru, da bi se bin Laden predal, to tudi sprejeli. Na prvem mestu je bila zaščita pripadnikov ene najbolj elitnih posebnih enot ameriške vojske. Holder dodaja, da so vojaki postopali pravilno, saj ni bilo nobenega znaka, da bi se bin Laden lahko predal. "Če bi ta možnost obstajala, da bi se mirno predal, bi se to tudi zgodilo. Vendar pa je bila njihova zaščita, to je zaščita vojske, ki je vstopila v hišo, v naših glavah na prvem mestu," je pojasnil Holder.

Maščevanje z razkritjem imena

Akcija, v kateri so usmrtili bin Ladna, je namreč sprožila napetosti med Ameriko in Pakistanom. Pakistanska obveščevalna služba naj bi tako lokalnim medijem razkrila ime šefa ameriške obveščevalne agencije Cia v Islamabadu, s čimer naj bi se maščevali Američanom, ker jih niso obvestili o napadu.

Ime šefa obveščevalcev, ki je bil v Pakistanu pet mesecev, je najprej objavila zasebna televizijska postaja, nato pa še časopis, ki naj bi ga obveščevalci pogosto uporabljali za to, da v javnost spravijo določene informacije. Pri televiziji in časopisu zanikajo, da bi jim novico kdo podtaknil.

ZDA za zdaj šefa vohunov ne nameravajo umakniti iz Islamabada, kar niti ni nujno, saj moški zaradi svoje funkcije hodi v službo v poslopje ameriškega veleposlaništva in dokler ni objavljena njegova fotografija, neposredne nevarnosti ni. Še posebej zato, ker imajo obveščevalci po navadi lažna imena.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigpro
13. 05. 2011 12.49
Na vsaki sliki je ta Bin Laden drgačn..a ni to mau sumljiv?
ljx
13. 05. 2011 00.12
Grimy,Bolut se je hvalil z diplomskim delom,ha ha ha. Diploma pa taka ja,to te izsolajo da verjameš samo uradnim poročilom in ne razmišljaš s svojo glavo,ne gledaš s svojimi očmi,ne slišiš na svoja ušesa in nasploh nimaš lastnega mnenja! Stari pol pa men model piše get a life,pa a je lahko ironija bolj popolna,pa vrtu jim po glavi z veseljem dokler me ne prime spat in drug dan ko se zudim še kakšen svedr pripravim.
yarrick
12. 05. 2011 20.37
"niso ga mogli aretirati".... LOL Če pa to ni najbolj NEVERJETEN stavek, potem pa ne vem več kaj naj rečem.Zaboga, mar bi poklical ISI na pomoč pa bi bila zadeva urejena.obkolit stavbo, notr zmetat Cs ali kaj podobnega pa bi hitro prišel ven(če je sploh bil Bin laden notri.Po poračanju nekaterih "bolj svobodnih" časopisev je velika večina sosedov okoli te zgrdbe zatrjevala da BIn laden NIKOLI ni tam živel.Od tu bi lahko razumeli zakaj HITER POKOP NA MORJU). Pa da ne bo kdo rekel da je SAMO PAKISTAN oz ISI vedela za "bin ladna" da tam živi.Če so cia, FSB,mosad, mi6.... tako nesposobni da bi našli "najbolj iskanega človeka tega stoletja" potem nimajo sploh pravice KOGARKOLI obtoževati !!! VSi so vesdeli, ravno tako so vsi vedeli DA TO NI BIL BIN LADEN ! Pa da je hranil vse na ključkih in v dnevniku? a niso trdili da je akcija trajala 40 minut? sam vem da bi ob prvem znaku UNIČIL VSE DOKUMENTE s katerimi bo me lahko povezovali z "terorističnimi" dejanji...Če pa je bil "bine" tako neumen da je pustil vse NEDOTAKNJENO(hm hm..čudno sovpada z NEDOTAKNJENIM potnim listom "enega izmed ugrabiteljev") potem pa je prav da "svet izve resnico"(kaj pa je prava resnica pa ne bo nikoli).. @rocky247 12.05.2011, 15:2 no ja, dobrodošel v svet prevar in OČITNEGA ZAVAJANJA :D .včeraj sem ti odgovoril na tvoje "vprašanje".Če si prebral ne vem, lahko ap ti povem še enkrat, če te zanima moje mnenje. @Berija2 12.05.2011, 14:56 Kaj pa povod za ww1(povod za vstop ZDa v ww1)? Kaj pa povod amerike v ww2? kaj pa poiskus strmoglavljenja castra in v zadnjih časih še chaveza? kaj pa podpora gruziji pri izvajanju genocida?... Daj no, preberi kakšno knjigo, ki sodi med PREPOVEDANO GRADIVO pa ti bo hitro jasno pri čem smo. @ljx 12.05.2011, 13:16 Mislim, da se brezveze trudiš z dopovedovanjem nečesa ker NOČEJo slišati.Sam veš kako je s tem, vem jaz, ve rocky in janez..pa še par drugih.Naj si mislijo kar si hočejo, na koncu(ko bo prepozno) jim boš vseeno lahko rekel: " SEM VAM REKEL, A NISTE POSLUŠALI !! "
povemvsem
12. 05. 2011 18.46
Kaj pa je,če se likvidira neoboroženega človeka, drugega kot umor,pa naj bo to terorist ali kdor koli drug?In to naklepni!Torej ameriškega fašizma niti ne skrivajo več.
Arminbih
12. 05. 2011 18.39
Bin Laden ni mrtev
BitterMan
12. 05. 2011 18.13
usmrtitev pa tudi ni bila, ampak umor.
bLzzz`
12. 05. 2011 17.59
Važn da je jutr petk trinajsti :)
tekavcminka56
12. 05. 2011 17.56
aja pa še to simpatizerji ZDA...ste vedeli slučajno da se jim je pohod na afganistan splačal tudi iz drugega stališča..(90% vsega heroina prihaja iz tam..) ko boste mel že ene 340 dejstev, boste nekateri še vedno slepi? Verjetno da ja...če pri vsem tem še vedno zagovarjate to *!
FAUSTOS1
12. 05. 2011 17.54
ve se da je pakistan center terorizma,za bin ladna so vedeli zato jih amerika ni obvestila o napadu ,ker bi pakistan takoj to sporočil bin ladnu.
tekavcminka56
12. 05. 2011 17.53
24ur čestitke za današnji naslov sej res...sploh ga pogledu nism ampak dejansko če ste se že odločl da boste zadevo bolj subjektivno ocenili od ostalih medijev (cnn,bbc..) folk tudi tokrat kritizira in prav imajo..drugič še napište mal več o sodelovanju bush-bin laden, CIA, zrežiranem dogodku 9/11 itd...pa vam res priznam da vam gre na bolje
pahorcic
12. 05. 2011 17.39
Kašen naslov, ki nima veze!!!
francosy1
12. 05. 2011 17.34
vse skupaj je manipuliranje 24ur in ne ZDA!! to je zavajanje javnosti, da date naslov članka : ZDA: Bin Laden ni bil ubit... mi lahko povete kje v članku piše, da Bin Laden ni bil ubit??
lolipoly
12. 05. 2011 17.29
Ce 24ur daje slike stare 10 let gor, in naslove izmisljene to ne pomeni , da so amerikanci krivi.
Anthony15
12. 05. 2011 17.03
Sploh ne vem ,kaj naj verjamem:
O.M.G
12. 05. 2011 16.54
kak naslov pa dejte 24u!
galjot
12. 05. 2011 16.38
Vse skupaj je manipuliranje in ZDA so mojstri tega posla-ne vejemite jim ničesar.
ljx
12. 05. 2011 15.55
Bolut,ti se s svojim piflarstvom lahko hvališ kolikor hočeš in če malo drugače postavim "you got all the gear and no idea"! Na ground zero je bilo vse kot zmleto,a tko zgleda ko se neka zgradba poriši? Pa by the wey,jas imam life,tole mi je pa hobi! Gledena to koliko jokaš da si porabil za tole diplomo al karkoli že,bi pa rekel da ga ti nimaš,pa glede na znanje ki tukaj ispostavljaš,si tak kot tisti obveščevalci ki so odpeljali naš kombi Hrvatom.
guruguru
12. 05. 2011 15.51
luckyss12.05.2011, 06:5444 Se podpišem!!! Neeee, Osama ni bil umorjen on je samo padel na dva kosa svinca! ;)
roque_allegro
12. 05. 2011 15.49
A dejte no, naivneži. 1x ma sivo brado, drugič črno, tretjič pa mešano, pa za norce vas majo, vi pa nasedate. Bumbarji
janez6b
12. 05. 2011 15.44
Glede zeitgeista in 11/9 je narobe samo to da se zelo površno loti zadeve, da bi zbudil zanimanje za te stvari, je pa zadnje filk na katerega se gre sklicevat, ampak verjamem da nekateri je vse to kar ste videli, tukaj se imate pa za zelo velike poznavalce. Jst sm pa v tem že od leta 2001 oz 2002 takoj ko je izšla knjiga VElika LAž, pa v meni ni nobenega sovraštva do katerekoli rase, verstva, samo sovraštvo do elite, ki je pripravljena za povečanje svojih dobičkov pomoriti 3000 svojih državljanov.