Tujina

Zasebno vesoljsko podjetje je skorajda pisalo zgodovino

Cape Canaveral, 19. 05. 2012 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zasebna vesoljska raketa Falcon 9 Dragon je bila pripravljena na vzlet. Šlo je za prvi primer, da bi zasebno vesoljsko plovilo v vesolje poneslo kapsulo, ki bi na mednarodno vesoljsko postajo dostavila okoli pol tone potrebščin. A se je tik pred vzletom zapletlo.

Zasebna vesoljska raketa ni poletela.
Zasebna vesoljska raketa ni poletela. FOTO: Reuters

Raketa Falcon 9 Dragon je bila tik pred vzletom s floridskega vzletišča Cape Canaveral. Kapsula, ki bi jo izstrelili okoli 300 kilometrov nad Zemljo, bi na mednarodno vesoljsko postajo (ISS) dostavila okoli pol tone potrebščin. Nič posebnega, a vendar je šlo za zgodovinski trenutek, no, seveda, če bi bil polet uspešen. Šlo je namreč za prvi primer, ko bi to nalogo opravilo zasebno kalifornijsko podjetje SpaceX. Vendar se je zapletlo še pred vzletom. Le nekaj trenutkov je ločilo, da bi se raketa odlepila s tal, a so zaradi tehničnih težav vzlet preklicali.

''Tu ni vprašanja – gre za zgodovinski polet,'' je na predvečer poleta razlagal predsednik uprave SpaceX Gwynne Shotwell. ''Samo štiri države oz. skupine držav so se s svojim plovilom priklopile na mednarodno vesoljsko postajo. Evropa, Rusija, ZDA in Japonska. In sedaj smo tudi mi pred priložnostjo, da to poskusimo,'' je dejal Shotwell. Poskus se je tokrat izjalovil.

S to nalogo so želeli vsaj deloma zakrpati luknjo, ki se je pojavila, ko so ''upokojili'' raketoplane.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

przelmuding
19. 05. 2012 19.38
+3
Janši niso nakazali provizije.
shupak
19. 05. 2012 20.47
+1
olyca
19. 05. 2012 18.44
+1
Riketa jim je riknla, nejberž je fergazer crkno, ko so bercin z vodo mešal, mater, mater
shupak
19. 05. 2012 19.03
+1
Že v levelu kajne? Je turneja danes na sporedu?
shupak
19. 05. 2012 18.19
+1
Očitno imajo Petrača zraven....
Tone 12345
19. 05. 2012 17.37
+4
Lune amerikanci nikoli niso videl od blizu!!Zdaj je to živ dokaz!!!!
Tone 12345
19. 05. 2012 17.53
-1
!To je to kljub minusom!!Če bi kdaj bli na luni bi še zdaj uporabljali dosežek v reklamne namene-tako pa je vse takoj zamrlo!!Poleg tega so dali nekemu predsedniku kamen ki so ga kao prinesli iz lune kot darilo,ki pa seje kasneje izkazalo da je zemeljskega izvora in to neka cenena zadeva!ha ha!
gozdar1
19. 05. 2012 21.19
+1
Tone 12345
19. 05. 2012 17.32
+0
Pa so amerikanci spet pri navadnih raketah kot pred 50 leti pa še to za 500kg tovora !čLOVEK NE MORE VERJET!pRAV ZARADI TEGA NJIHOVEGA POČETJA JE TO DOKAZ DA JE BIL SPACE SHUTLLE TOTALNA POLOMIJA 10 KRAT PREDRAGA!DA SO GA UKINIL ŠE PREDEN SO USPELI ZGRADITI NAVADNO RAKETO!!tehnologija stoji že 50 let!!
cepec22
19. 05. 2012 16.13
+1
WikiX, premagati silo teze ni problem, a moras vedeti, da se s povecanjem visine zmanjsuje kolicina kisika in koncno na 30 000 ft ni vec pritiska. Tudi trenje, ki je nekako nedobrodoslo za letenje, sluzi za upravljanje smeri in visine. Ce tega ni, zopet neka nova tehnologija ureja stvari. Vse to stane razvoja - zopet denar. Mi ga v Sloveniji komajda za zivljenje najdemo in se to s krediti. Dojeti to, je tragicno spoznanje je srecati se z realnostjo . Imamo prevec barab na 100 prebivalcev, ki zelijo vse le zase in ne poznajo limita in ne meja. Vidijo le sebe in so nas pripeljali sem, kjer smo. Kaj pa nase bodoce generacije? Ali najbolje, da nas sploh vec ni? Vesoljska tehnologija nima prostora za napake, ki se hoces noces prikradejo v vsako proizvodnjo. Kvalificirani ljudje, ki tam delajo so dragi, saj je izobrazba potrebna v vsej stvari. Zopet pridemo tja, da denarja zmoremo komajda za prezivetje in smo tam kjer smo, kmalu bomo pod zemljo. Vse zelje, so le sanje in vse ambicije ugasnejo pri temu, da kaj takega ne zmoremo in verjetno ne bomo nikoli zmogli, saj smo druzba, v kateri ni bodocnosti, zaradi zaprtosti in prevelikih apetitov individualnih subjektov, ki nas peljejo v pogubo!! Pa brez zamere, tako je.
gozdar1
19. 05. 2012 16.46
-1
Nas je2 milijona, naša edina šansa bi bilo sodelovanje v okviru ESA-e, pa še ta nima zmogljivosti za prevoz ljudi v orbito..Evropi (pa ne samo Evropi)očitno manjka ambicij, projekt apollo je dokaz kaj se da doseči v relativno kratkem času,če je za to politična volja...ampak ljudje danes očitno raje plešejo z zvezdami, kot sanjajo o potovanju k njim...
WikiX
19. 05. 2012 20.43
Vesolje, zadnja meja. Ljudje smo navdušeni nad raziskovanjem neskončnih prostranstev, dokler se človek ne zave, kako ogromne so tam razdalje v resnici in kako skrajno nevarno je okolje. Za vesolje vemo od nekdaj, vendar je človeštvo uspelo komaj prestopiti prag šele pred manj kot sto leti, naša plovila še vedno delujejo le na podlagi nekaj fizikalnih principov, s katerimi se v bistvu ne moremo premakniti nikamor. Ne gre le za tehnične težave, vso naše znanje in znani fizikalni zakoni nam pravzaprav sporočajo, da tudi nikoli nikamor ne bomo prišli, ker je zaradi temeljnih fizikalnih pravil to preprosto nemogoče. Obstajajo povsem resne znanstvene teorije, ki dokazujejo, da je vesolje skrajna meja za posamezne življenjske oblike, kot če bi se primerjali z delom neke celice v telesu, naš organizem jim prepoveduje, da bi določeni deli lahko potovali po celem telesu. Te razdalje najbrž niso zastonj tudi v univerzalnem življenjskem smislu, če obstaja življenje v vesolju, je najbrž tako različno in nevarno eno drugemu, da smo zato ločeni z nepremagljivimi razdaljami, drugače bi bilo verjetno kot v džungli, kmalu bi se vsi iztrebili med sabo in zraven uničili še vesolje, torej vse kar je. Zato je vredno razmisliti, če je potovanje oziroma življenje v vesolju sploh mogoče, kar se nas tiče, lahko da gre dejansko le za večno tapiserijo drobnih luči na nebu, kar tako malo za hec, ker nekaj pač more biti in da nam vsake toliko pade kaj na glavo, pa ker je ponoči tako bolj lepo, navadna trdna tema bi nas spravila še v splošno globalno depresijo. Sami smo..., zehhh..., me je prijelo, da bi šel dremat.
WikiX
19. 05. 2012 20.44
cepec22, hja, nekaj nakladajo, da se vesolje ves čas širi, torej ima že prostor sam negativen pritisk, vse vleče narazen, tudi to je vir energije, ki bi se ga dalo izkoristiti. v bistvu perpetum mobile. Brez kisika ne gremo nikamor, vendar tudi brez hrane in vode ter drugih oblik energije ne, pravzaprav bi človek najraje vzel s seboj še svoj kavč, če se pot slučajno zavleče. Ker pa v vesolju ni skoraj nilčesar, razen vse kar je, ampak v precej neuporabni obliki in na nedostopnih mestih, rabimo s seboj v bistvu večino tega, kar dela za nas narava, ki pa je ne dojamemo, žal. V vesolje vlačijo solato in razne alge ter gledajo, koliko molekul kisika bodo izločile pod lampo, tako to dela solata, mi se bomo morali naučiti pa po svoje, enako velja za krave, ki nam bodo same servirale svoje telesne dele kot zrezke. Namesto lamp bi bilo lepo, če bi imeli s seboj kos pravega sonca, recimo. Tako da, se da, le nikomur ni jasno, kako točno in kaj je narobe z govedino v obližnji gostilni?
WikiX
19. 05. 2012 14.18
+3
300 kilometrov lahko človek prehodi, a Slovenci recimo tja sploh ne moremo,za nas se ISS nahaja izza obzorja znanega sveta. Očitno torej (še) obstaja prostor na svetu, kamor lahko pridejo le izbranci, pa ne zaradi svojih lastnih psihofizičnih temveč povsem kapitalskih ter znanstvenih primerjalnih prednosti pred ostalim človeštvom. To je paradoks, če pomislimo, od nekdaj so novi svet odkrivali drzni posamezniki, ki so se lahko zanesli le na svoje lastne sposobnosti in srečo, medtem ko zdaj odločata o usodi predvsem denar in tehnologija. Prve rakete naj bi izdelali Kitajci, vendar so med Mao Tze Tungovimi revolucijami izpustili to fazo razvoja, šele danes se spet vključujejo v tekmo večnega raziskovanju sveta, ki bo nedvomno prinesla tudi nove kolonije, imperije ter nesluteno moč in bogastvo. So tudi mojstri origamijev in minituarizacije, se bo že našel kdo, ki bo izdelal vesoljsko plovilo za ceno osebnega avtomobila. Ne bi se čudil, če bo nekoč v prihodnosti najbolj razvita družba na luni, Združene države Meseca ali kaj takega. Manjkajo le še domorodci, takrat bo vesoljska postaja najbrž le še piratski zaliv, s svojimi tavernami, nakradenim zlatom, rumom in prostitutkami.
RichardDawkins
19. 05. 2012 13.59
+5
HAHAHAHAHAHAAAAAA a je baba u videotu res rekla Cape CARNEVAL??????? OMFG KARNEVAL MAS TI U GLAV BABA BUTASTA bi pricakovav da saj brat znajo ce so ze fax naredl....
Novorazodetje
19. 05. 2012 13.22
-2
Če tako veliki organizaciji kot je NASA ne uspe vedno, kako bo uspelo tem Samograditeljem? S svojim projektilom bodo samo ogrožali okolico...
dreko123
19. 05. 2012 13.36
-2
saj so pobrali vso pamet in inžinirje iz nase (europejce in japonce) :) drugače pa naj se raje po rusih zgledujejo in ne komplicirajo s tehniko... najbolj enostavno je vedno najbolj ziher in najboljše... zato pa so ruske rakete še vedno najboljše na svetu in jih uporablja večina privat tv podjetij za dostavo satelitov, ker se ameriške in europske po denarju in kvaliteti enostavno ne morejo primerjati...
dreko123
19. 05. 2012 13.37
-1
Ali pa naj pokličejo "velikega vodjo" :) iz severne koreje pa jim bo on pomagal narediti "raketo" ki jo zamede v zraku že po par kilometrih :)
a203172
19. 05. 2012 13.41
+5
Od kdaj pa NASI ni uspelo? NASA trenutno zgolj razvija novo plovilo za prenos tovora in posadke (kar bo še trajalo, glede da ne dobiva več veliko finančnih sredstev), tovorna vozila pa še vedno izstreljuje. In tudi SpaceX ima za sabo že vrsto uspehov
a203172
19. 05. 2012 13.44
+7
dreko123 ti si pa tudi največji blefer na 24ur.com kar sem jih videl, res dokazujaš kako neizmerno je tvoje poznavanje tehnike. To tvoje poznavanje gre nekako tako: vse, kar je Ameriško in Evropsko, je za v smeti, vse kar je Rusko, je najboljše. Sej ne pravim, Rusi so mojstri, ampak poglej malo kaj se jim dogaja zadnjih par let, cele serije raket se jim sesuvajo, med njimi tudi poprej uveljavljene kot so Sojuz in Progres.
Infadel
19. 05. 2012 13.49
+4
dreko123 dej ne sanjej niso niti zdaleč najboljše, so dobre, in predvsem poceni. Vendar toliko kot so imeli rusi neuspešnih iztrelitev jih ni imel nihče do sedaj če vse skupaj prešteješ.
dreko123
19. 05. 2012 13.58
-4
še vedno precej manj uspešnih izstrelitev kot američani in ne vem zakaj ruske rakete še vedno veljajo za najbolj zanesljive na svetu? to trdijo tudi američani... ne pozabit da je večina tehnologije v mednarodni vesoljski postaji ruske oz. izkušnje in tehnologija iz mir-a... nisem rekel da so eurovpske ali ameriške za en drek, samo pravim da se ne morejo primerjati z ruskimi, saj slednji preveč komplicirajo s tehniko in delajo stvari zakomplicirane zato so tudi ukinili shuttle ker so enostavno predragi, preveč zakomplicirani...
WikiX
19. 05. 2012 13.59
-1
Zaradi razvite birokracije, ni še nihče poletel v vesolje. Zato niti najmanj ne dvomim, da bo SpaceX uspelo kar ni niti NASA, Rusom ali komur koli drugemu.
dreko123
19. 05. 2012 14.01
-3
enako velja za ameriško orožje... vse nakaj fancy pa kao top noch, a v praksi se večina izkaže za totalen nezanesljiv poden od podna... to je že kalashnik dobro vedel... potem F22 kao najboljši avion 5 generacije... kaj mu pomaga ko je pa več v hangarjih in servisih kot pa v zraku, celo tako je nezanesljiv in drag da ga niso uporabili niti v eni sami pravi misiji...
dreko123
19. 05. 2012 14.03
+1
V vesolje preko van allenovih pasov še dolgo ne bo nihče poletel, vsaj dokler ne razvijejo uspešne lahke zaščite proti radiaciji... pa pustmo zaglumljene apollo misije...
Whitebeard
19. 05. 2012 14.15
+2
dreko: Ne bluzi o stvareh o katerih zelo očitno nimaš pojma :) Če pa še zmeri trdiš, da imaš prav, pa napiši vire teh tvojih informacij.
dreko123
19. 05. 2012 14.21
-2
maš google, pa ga vprašaj :) za ostalo so pa tudi dokumentarci :)
Whitebeard
19. 05. 2012 15.33
+0
Ne, sprašujem te za točne vire. Tudi jaz se lahko nekaj zmislim, pa kot vir navedem google.
Tone 12345
19. 05. 2012 17.35
+2
dreko123! se trinjam!Brez veze komplicirat zaradi izgleda kot shutlle če nimajo tehnologije za to!rusi so zato ker niso kompliciral in se duval pred njimi najmanj 10 let!!!
gozdar1
19. 05. 2012 21.18
+1
Zato so rusi(sovjeti) iz čistega veselja zgradili svojo verzijo(vojna zvezd,..)..bistvo shuttla ni v izgledu ampak v večkratni uporabnosti, poleg tega lahko iz orbite prinese nazaj npr. pokvarjen satelit,...
Tone 12345
25. 05. 2012 19.16
Kakšne rakete ljudje ! To ni tehnologija za vesolje!!!!NI IN TO DALEČ OD TEGA ZELO DALEČ!!KOT KAMENA DOBA PROTI DANES!!!!