Tujina

Na vrhu EU žarek upanja glede Ukrajine in korak naprej glede Grčije

Bruselj, 13. 02. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vrh EU je preučil stanje na dveh žariščih - Ukrajina in Grčija. S previdnim optimizmom je pozdravil mirovni dogovor iz Minska kot "žarek upanja" in napovedal buden nadzor njegovega uresničevanja. V grški drami pa se je po blokadi na evroskupini zgodil premik in politika je do ponedeljka prepustila pobudo strokovnjakom.

Dva ključna sestanka sta narekovala potek februarskega neformalnega zasedanja voditeljev članic EU, ki je bilo po januarskih terorističnih napadih v Parizu posvečeno boju proti terorizmu, a sta to temo zasenčili Ukrajina in Grčija.

Prvi je bil sestanek normandijskega vrha – Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine, ki so po 17-urnih pogajanjih v četrtek dopoldne v Minsku dosegli nov mirovni dogovor. Voditelji so se na ta nov mirovni pakt iz Minska odzvali previdno. To je "dobrodošla novica", ki prinaša upanje, a prava preizkušnja bo spoštovanje premirja na terenu, je poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Prvi mirovni dogovor iz Minska ni bil spoštovan, biti moramo previdni, je pojasnil zadržanost in dvome ter previden optimizem evropskih držav.

Francoski predsednik Francois Hollande je opozoril, da dogovor ne zagotavlja trajnega uspeha ter da bodo odločilne prihodnje ure, nemška kanclerka Angela Merkel pa je ocenila, da je dogovor "žarek upanja, nič več in nič manj", ter poudarila, da morajo sedaj besedam slediti dejanja.

Premierji od leve proti desni: estonski Roivas, italijanski Renzi, malteški Muscat, grški Cipras in nizozemski Route.
Premierji od leve proti desni: estonski Roivas, italijanski Renzi, malteški Muscat, grški Cipras in nizozemski Route. FOTO: Reuters

Kljub dogovoru so se sicer članice unije odločile, da v ponedeljek začnejo veljati sankcije proti 19 posameznikom in devetim pravnim oseb, sprejete zaradi stopnjevanja nasilja v Ukrajini, a zadržane v podporo diplomatskim prizadevanjem za dogovor v Minsku. Naša vera v dobro voljo ruskega predsednika Vladimirja Putina je omejena, zato moramo ohraniti odločitev o sankcijah, je odločitev pojasnil Tusk in opozoril, da EU ne bo oklevala z nadaljnjimi ukrepi, če bo Rusija kršila mirovni pakt iz Minska.

Dogovor je pozdravil tudi slovenski premier Miro Cerar, ki je izpostavil, da je to pomemben korak naprej zlasti zato, ker je pri njem neposredno sodeloval tudi Putin, s čimer je prevzel osebno odgovornost za njegovo uresničevanje. "To je prineslo novo dimenzijo v dosedanje pogovore o tem hudem problemu," je ocenil.

Glede Grčije pomemben premik naprej

Vrh EU je v odziv na januarske teroristične napade v Parizu sprejel protiteroristično izjavo, ki je tudi edini pisni proizvod tega zasedanja. V njej je pozval h krepitvi boja proti terorizmu na podlagi obstoječih ukrepov, med drugim h krepitvi zunanje schengenske meje. Slovenski premier je ob tem izpostavil, da varovanje posameznika nikoli ne sme biti pretirano oziroma na škodo njegove osebne svobode. "To je zahtevna naloga, ki je pred nami," je poudaril.

Drugi ključni sestanek je bilo izredno zasedanje finančnih ministrov držav v območju evra, ki poskušajo z Grčijo poiskati kompromis o nadaljnji finančni pomoči in pogojih zanjo. Novi grški premier Aleksis Cipras, ki se je prvič udeležil vrha unije, je namreč januarja na volitvah zmagal z obljubami, da bo napravil konec bolečemu zategovanju pasu, sedaj pa poskuša te obljube izpolniti in zmehčati pogoje za nadaljnjo finančno pomoč Grčiji.

Finančni ministri držav v območju evra so v sredo okoli sedem ur poskušali zbližati stališča, a so se razšli na nasprotnih bregovih. Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem in Cipras sta nato na dan vrha dosegla dogovor, ki omogoča premik naprej. Dogovorila sta se, da bodo "institucije" z grškimi oblastmi začele tehnično analizo skupnih točk med obstoječim programom pomoči in načrti nove grške vlade s ciljem olajšati razpravo na evroskupini v ponedeljek.

Dijsselbloem v tvitu ni uporabil besede "trojka", ki je za Grke stigma socialnega zatona in izgube suverenosti, niti izraza "tri institucije", ki ga je v sredo predlagal nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, temveč le "institucije". Odprava trojke je ena ključnih zahtev nove grške vlade.

Grčija ne izsiljuje in se bo pustila izsiljevati, je poudaril grški premier Aleksis Cipras.
Grčija ne izsiljuje in se bo pustila izsiljevati, je poudaril grški premier Aleksis Cipras. FOTO: Reuters

Cipras je ob prihodu na svoj prvi vrh EU v Bruslju izrazil prepričanje, da bodo skupaj našli vzajemno vzdržno rešitev za Grčijo, tako da bodo "zacelili rane zategovanja pasu, se soočili s humanitarno krizo po EU ter vrnili Evropo na pot rasti in socialne kohezije". Po koncu vrha pa je poudaril, da Grčija ne izsiljuje in da se tudi ne bo pustila izsiljevati. Sredin sestanek evroskupine je po njegovih besedah potekal "po scenariju ustrahovanja", da čaka Grčijo bankrot, če ne bo sprejela predlogov evrskih partneric.

Grčija na to ni pristala in nobena katastrofa se ni zgodila, je dejal. Nasprotno, na dan vrha so se zgodili pomembni koraki. "Nismo še prehodili celotne razdalje, smo pa pomemben del," je menil.
Edini cilj evroskupine v ponedeljek bo po njegovih besedah doreči "tranzicijo" med sedanjim "memorandumom" in "novim grškim programom". "Memorandum" in "trojka" ne obstajata več, je zatrdil.

Cerar je pojasnil, da je vrh enotno sklenil prepustiti pobudo strokovnjakom – da je z nadaljnjo politično razpravo o Grčiji smiselno počakati do ponedeljka, saj se z iskanjem rešitev ta hip intenzivno ukvarja posebna delovna skupina strokovnjakov institucij in Grčije. Ob tem je ponovil, da pravila in zaveze morajo veljati za vse enako, a dodal, da je mogoča določena prožnost, denimo z vidika časovnih rokov. "Absolutno čutim, da moramo biti solidarni z Grki, ki so v težkem položaju. Po drugi strani pa nikakor ne smemo odstopati od skupnih pravil," je znova izpostavil slovenski premier. Kajti če se naredi izjema pri eni državi, bodo vse druge, vključno z našo, zahtevale dodatne izjeme. To pa bi porušilo proces izvajanja reform, ki je tako pomemben za blaginjo Evrope, je sklenil Cerar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
13. 02. 2015 19.31
Problem je v tem, da prevladajo mnogokrat osebna teženja, ne pa fundamentalna logika, univerzalna razsvetljenemu človeškemu bitju.
Infraping
13. 02. 2015 19.26
Ko deb gledu ene totalne totalne res
yunostalgik
13. 02. 2015 16.22
-1
Slovenci ne bodo nikoli svoji na svojem,enkrat Dunaj,drugič Beograd,sedaj Bruselj,kdo je naslednji?
steirer5
13. 02. 2015 17.13
+3
Meni je wienerwaltzer se vedno najbolj vsec!
Danica Krajnc
13. 02. 2015 19.26
pravica5
13. 02. 2015 20.25
-1
Na dunaju ni bilo tako slabo . Sam kumunajzarji so veliko zasral
dreko123
14. 02. 2015 02.32
+2
pod dunajem ne bi zmagovala na svetu najboljša slovenska smučarka in ne bi igrali slovenske himne s slovensko zastavo ampak bi igrali avstrijsko himno in zmagala bi avstrijka... tolk o tem in za vse prodane duše ki bi se takoj podjarmili in zatajli svoje korenine, jezik in državo... je pa res da je bilo bolje pod dunajem kot pa sedaj pod fašističnim bruslem in zionistično ameriko!
butalistan
13. 02. 2015 14.37
zvit kot presta
13. 02. 2015 12.10
+5
Kaj sedaj, ali bo Grčija Sloveniji vrnila denar ali ne? Ali ima naša vlada kakšno pooblastilo širokih ljudskih mnozic, da se temu dolgu odpove?
puspan
13. 02. 2015 13.19
+6
Tudi, ce nam ga vrnejo v tem casu, je popolnoma vseeno, ker ga bodo spet zagonili, kot vse drugo do sedaj.
steirer5
13. 02. 2015 17.11
+3
Heee, heee...Se sam ne ves kako si zadel v crno! Bolje, da ostane tam, da se ne bomo kregali, kdo od "nasih" ga je za.onil!
Transformerji
13. 02. 2015 12.07
+2
Žarek upanja ali pa svetloba na koncu tunela - to je menda isto! Do sedaj nič od tega, verjetno bomo žarek ali svetlobo videli, ko bomo naredili zadnjih izdih!
appollyon
13. 02. 2015 11.39
-4
Ukraini se ne bodo nič zmenil, dokler tam serjejo čečenski uporniki, ruski desničarji in podobni! Iz druge strani imamo pa spet druge desničarje in razne osebke ki bi se radi na vsak način okoristl!
dreko123
14. 02. 2015 02.36
+1
kam spada pa desni sektor in kievski naciji, parabataljoni in podobna zahodno sponzorirana banda? - saj vzhodna ukrajina nobenga ne napada, samo brani se pred to zahodno sponzorirano bando... - vse kar je potrebno da se slednja umakne nazaj in neha pobijati civilistov ter začne spoštovati dogovor! - samo tvojim satanistom to ni po godu... oni hočejo vojno, oni hočejo prodajati orožje... oni hočejo sankcije proti rusiji... vse dokler se jim imperij ne sesuje kot hiška iz kart... kar pa zelo hitro prihaja...
tempel
13. 02. 2015 09.01
+5
Če Grčija res ne bo odplacevala svojih dolgov, javnost tega ne bo nikoli izvedela in bo zgledalo kot da je vse v najlepšem redu. Vendar pa bodo ta dolg odplacevale preostale EU članice
Strelja?ko
13. 02. 2015 09.50
+2
Ranunculus
13. 02. 2015 08.52
+4
Po prvem mirovnem dogovoru je sledil napad ukrajinske vojske... tega seveda clanek ne omeni. Ce bi prvi napadli uporniki pa bi bilo to v naslovu. Sicer pa so se kot kaze dogovorili za sankcije v primeru ruske krsitve sporazuma iz Minska... kaj pa sankcije v primeru ukrajinske krsitve premirja?
cirenij
13. 02. 2015 09.31
+1
To sploh ni pomembno. Važna so zapadna trobila. Saj se samo ta povzemajo.
korintos23
13. 02. 2015 09.36
+4
Kake sankcije, da se cene nafte in plina znižujejo? Pa nima samo Rusija nafte in plina! To so sankcije za vse države katere imajo nafto in plin.
puspan
13. 02. 2015 13.21
+2
Vprasanje je samo, kdo je najbolje pripravljen, da zdrzi najdlje, ker bo na koncu spet na boljsem.
Ate_ist
13. 02. 2015 14.10
+1
Porošenko je pod pritiskom Francije in Nemčije podpisal kapitulacijo. Vprašanje je, kako kmalu bo tudi sam moral bežati. Na političnem Olimpu v Ukrajini pač sedi ves skrajno nacionalistični odpad Ukrajine, ki tega ne bo mogel niti hotel sprejeti. Šušlja se, da bi želeli kar vojno napovedat Rusiji. Vse v interesu ZDA.
tatanka44
13. 02. 2015 08.29
+5
Bravo grčija.Naši pa rep med noge, pa vse popustit kar reče evropa. ccc
schrodingerScat
13. 02. 2015 08.46
+6
Danica Krajnc
13. 02. 2015 19.29
oh, spet sem hotela odstraniti mušico, ha, ha, .....
Sporo
13. 02. 2015 08.11
+9
Ko je cel svet konkreten, Cerar preučuje.
korintos23
13. 02. 2015 08.11
+7
Saj ne veš ali se EU boji za Grčijo ali zase!
cirenij
13. 02. 2015 08.17
+9
Zase!!! Grčijo je pa dotolkla trojka. Želim Grkom, da jih izvlečejo ampak potem naj tudi Slovenija zahteva razne bonitete.
cirenij
13. 02. 2015 08.20
+6
Popuščanje Grčiji bo povzročilo verižno reakcijo v ostalih članicah, vsaj kjer imajo politiki j....
Skopušnik Janez
13. 02. 2015 07.45
+8
Mir je zakon, vse drugo ni pomembno!