Tujina

Zaradi vse aktivnejšega vulkana evakuirali okoli 3000 ljudi

Santiago de Chile, 28. 05. 2013 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V zadnjem času je znova vse bolj aktiven vulkan Copahue, ki leži na meji med Argentino in Čilom. Oblasti so razglasile rdečo stopnjo alarma in ukazale obvezno evakuacijo skoraj 3000 ljudi.

Vulkan Copahue je težave povzročal že decembra lani.
Vulkan Copahue je težave povzročal že decembra lani. FOTO: Reuters

Čilske in argentinske oblasti so razglasile najvišjo, rdečo stopnjo alarma, zaradi grozečega vulkana Copahue, ki meji na obe državi. 2965 metrov visok vulkan je v zadnjem času postal izjemno dejaven in oblasti menijo, da bi lahko zdaj zdaj izbruhnil.

Čilske oblasti so ukazale obvezno evakuacijo okoli 2240 ljudi. Po podatkih urada za nujne zadeve, bi lahko evakuacija potekala okoli 48 ur, lahko pa bi se zaradi močnega deževja zavlekla. Vulkan se nahaja okoli sto kilometrov od prestolnice Čila.

Argentinske oblasti so sprva razglasile rumeni alarm, a so ga kmalu dvignile na najvišjo rdečo stopnjo. Ukazale so evakuacijo okoli 600 ljudi iz mest Caviahue in Loncopue.

Kot so pojasnili, vulkan še ne bruha, ampak gre za preventivne ukrepe. Iz stožca se trenutno dviga le para in ne pepel, a močno se je povečala seizmična aktivnost in na podlagi te so se oblasti odločile za ukrepe.

Vulkan vseskozi grozi

Zaradi delovanja vulkana so oblasti rdeči alarm razglasile že decembra lani. Nazadnje je izbruhnil leta 1991, zelo aktiven je bil tudi dvajset let pozneje – leta 2001. Sredi leta 2011 so morali zaradi pepela, ki ga je bruhal vulkan, odpovedati številne letalske polete.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.