Tujina

Zaradi virusa pokol perutnine

Holton, 04. 02. 2007 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

Po odkritju virusa ptičje gripe na farmi v Suffolku v vzhodni Angliji so začeli s pokolom 159.000 puranov.

Dezinfekcija na farmi v Suffolku, kjer so odkrili okužene purane
Dezinfekcija na farmi v Suffolku, kjer so odkrili okužene purane FOTO: Reuters
Potrebna je le ena mutacija. Ne vemo, kdaj, kako in kje se bo zgodila, ampak ena 'prava' mutacija bo dovolj, da bo virus postal lažje prenosljiv. Gregory Hartl, WHO

Britanski laboratorij Weybridge je, potem ko je na farmi poginilo okoli 2500 puranov, včeraj potrdil, da so bile živali okužene s človeku nevarno različico ptičje gripe H5N1.

Britanske oblasti so poleg pokola perutnine sprejele še druge ukrepe: uvedbo trikilometrskega zaščitnega in desetkilometrskega pasu nadzora ter prepoved prostega gibanja za živali.

Zaradi okužbe z virusom ptičje gripe H5N1 je do zdaj umrlo najmanj 165 ljudi, večina med njimi v Aziji. Nazadnje je umrla 22-letna Nigerijka - to je prvi primer človeške žrtve H5N1 v tej afriški državi, kjer je glede na navedbe tamkajšnje vlade ptičja gripa močno razširjena med perutnino.

WHO: Evropa naj se ne uspava

Svetovna zdravstvena organizacija je ob pojavu virusa ptičje gripe v Veliki Britaniji opozorila, da evropskih držav ne sme "uspavati lažen občutek varnosti pred ptičjo gripo".

Tovornjaki na farmi čakajo na odvoz poklane perutnine
Tovornjaki na farmi čakajo na odvoz poklane perutnine FOTO: Reuters

Velika Britanija in ostale evropske države so lahko ravno tako kot Afrika ali Azija vir mutiranega virusa H5N1, ki bi se hitreje širil med ljudmi, je dejal tiskovni predstavnik WHO Gregory Hartl.

Mutacija se lahko pojavi kjerkoli, pravi Hartl in dodaja, da je nekdo ob pojavu ptičje gripe v Veliki Britaniji dejal, da se to ne bo zgodilo v Evropi. "To je primer lažnega občutka varnosti," pravi Hartl.

Znanstveniki se bojijo, da bi lahko človeku nevaren virus H5N1 mutiral v obliko, ki bi se laže prenašala med ljudmi in tako sprožila globalno pandemijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sdrago@siol.net
05. 02. 2007 15.03
Le zakaj se ljudje, ki naj bi bili cvet domače in tuje inteligence nikoli ne vprašajo po vzrokih za vedno pogostejše katastrofe človeka, družin, v soseščini, pri živalih in v okolju? Zato vendar, ker bi takoj trčili ob lastne prekoračitve zdrave pameti, pristnih vrednot in neokrnjenih naravnih zakonitosti, ki prinašajo gorje sedanjim in še hujšega prihajajočim rodovom. Odgovorni pa si, namesto da bi ukrepali in preprečili vzroke, raje kot noji, tiščijo glave v pesek in preštevajo nagrabljeni materialistični droibiž s katerim so za neukrepanje še nagrajeni... Ljudje pa se še naprej svobodno zastrupljajo s telesnimi in dušnimi slepili in postajajo breme vedno starejšega naroda....
sdrago@siol.net
05. 02. 2007 07.13
Pred leti, torej takratl ko še nismo poznali norih krav in ptičje gripe in smo mlečne cisterne še veselo prali s kloranfenikolim, mi je starejši gospod potožil, da nam niso nevarne poznane nevarnosti, pač pa tiste, ki jih podcenjujemo ali še ne poznamo. O kako prav je imel, saj se danes bojimo le nekaterih takih, ki pa so le vrh ledene gore. Zato vas vabim na splet, ki opozarja še na nekatere pasti, ki jim v svoji naivnosti nasedamo: ****pa vas vabim , da ukrep Svetovne zdravstvene organizacije prenesete v svoje okolje. Zamislite si, da vam vse uzamejo, podobno, kot so vzeli slovenskim kmetom živali in mleko. Kaj to pomeni? Zelo preprosto, da bomo uvažali hrano od drugod in bili torej odvisni od drugih držav. V prihodnosti pa take zahrbtne pasti, prav zaradi malomarnega odnosa do sočloveka in okolja, s strani velike večine, lahko pričakujemo še z večine drugih področij - z vseh strani. Odgovorni pa molčijo in te pasti še povečujejo, kot na primer sredi nastajajočih krajinskih parkov: ****... računajo na evropski denar, vendar po dosedanji praksi tega ne bo videlo okolje, pač pa morda le MOP in MOL. Ko naj bi začeli črpati na terenu pa bodo sredstva, zaradi blaginje Slovenije v primerjavi z ostalimi, že ukinjena.