Tujina

Zaradi varčevanja slaba dva milijona manj hospitalizacij

Rim, 08. 07. 2012 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi krize bodo italijanske oblasti rezale tudi v zdravstvu. Kot napovedujejo, se bo zaradi finančnih rezov število hospitalizacij v bolnišnicah zmanjšalo za 16 odstotkov. Zmanjšali naj bi tudi število postelj, in sicer za 18.000.

Pred Italijani je temačna napoved. Zaradi varčevanja bodo namreč rezali v zdravstvu, kar pomeni, da bodo v bolnišnicah lahko sprejeli precej manj bolnikov kot zdaj. Odločba o varčevanju na račun storitev za državljane, ki naj bi začela veljati decembra, namreč nalaga, da se v enem kosu zmanjša število sprejetih oseb, in sicer 160 na tisoč ljudi.

Kot poroča spletni časnik La Stampa, zadnji dostopni podatki iz leta 2009 kažejo, da so na tisoč prebivalcev hospitalizirali 192 oseb. To pomeni, da bodo zdaj morali hospitalizacije zmanjšati za 16 odstotkov. V Italiji na leto hospitalizirajo več kot 11 milijonov oseb, zaradi nove odločbe pa bolnišnice ne bi mogle zagotoviti zdravljenja za okoli 1.845.000 oseb.

Hospitalizirali bodo slaba dva milijona bolnikov manj.
Hospitalizirali bodo slaba dva milijona bolnikov manj. FOTO: Thinkstock

Dodatni šok je tudi to, da bi morali, ko bo v veljavo stopila odločba o varčevanju, zmanjšati tudi število bolniških postelj, in sicer za okoli 18.000. Na tisoč prebivalcev bi tako imeli 3,7 postelje in ne več štiri, kot do zdaj. S tem bi se podaljšale čakalne vrste, poleg tega pa bi nastajale zamude pri nudenju nujne medicinske pomoči.

Posamezne italijanske pokrajine lahko svoje komentarje k odločbi, ki bo urejala varčevanje v zdravstvu, sporočijo do konca tega meseca. Odločba pa naj bi začela veljati konec leta 2012.

Predsednik sindikata zdravnikov Anaao Domenico Iscaro je opozoril, da bi tako sprejeli slaba dva milijona manj bolnikov. Vprašal se je, kam naj ta dva milijona ljudi, ki bodo potrebovali pomoč, pošljejo? Poudaril je še, da odločba nalaga, naj bolnišnice čim več pacientov hospitalizirajo le za čas opravljanja terapije oz. operacija – torej če poseg ni preveč zahteven, naj bolnika pošljejo domov še isti dan –, a večina bolnišnic to počne že zdaj.

Iscaro še dodaja, da med teh 160 na tisoč bolnikov spadajo tudi kronični bolniki, kar pomeni, da bodo zadeve še slabše za druge bolnike, ki nenadoma zbolijo in potrebujejo zdravljenje.

Čeprav so predstavniki bolnišnic kritični do sprememb, na ministrstvu za zdravje opozarjajo, da je v italijanskih bolnišnicah več oddelkov, ki imajo prazne postelje, medtem ko morda postelj na drugih oddelkih zmanjkuje.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss
08. 07. 2012 19.29
+2
Bravo pop - tule je bilo brisanih (približno) 98% komentarjev...
matic cad
08. 07. 2012 11.47
+6
To jesen bo počilo in to ne samo v EU.......... pa ljudje malo se zamislite, da se o Janši lahko kregate 2 uri ko pa beseda nanese, na naše kratenje pravic pa ne veste niti kako začeti ....... Zame je to diktatura BANK in nič drugega,......... Varčevanje ne pomeni , da narod obubožaš in ga zavržeš ahhh, in spet se mi boste smejali ko bom rekel NWO kajneda?
luckyss
08. 07. 2012 12.01
+4
+ Zaenkrat gre res vse po scenariju, ki si ga je zadala NWO.. Torej,ubobožanje naroda, nemiri zaradi lakote,enotna svetovna vlada, "reduciranje" prebivalstva na 0,5 milijarde (v tem zaporedju... )