Tujina

Protiteroristična policija zahteva izbris posnetkov napada v Nici, lokalna policija tega noče storiti

Pariz, 22. 07. 2016 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi terorističnega napada v Nici so obtožili peterico ljudi, ki je napadalcu nudila logistično podporo. Protiteroristična policija in tožilstvo zahtevata izbris varnostnih posnetkov "zaradi ohranjanja dostojanstva žrtev in da jih v propagandne namene ne bi uporabila IS", lokalna policija pa meni, da skušajo prikriti dejstvo, da dogodek ni bil dobro varovan.

žalovanje v Nici
žalovanje v Nici FOTO: AP

V Franciji so v četrtek zaradi nedavnega terorističnega napada v Nici, v katerem je umrlo 84 ljudi, uradno obtožili peterico ljudi. Vseh pet je imelo stike z napadalcem iz Nice, voznikom tovornjaka Mohamedom Lahouaiejem Bouhlelom.

Tri osebe je tožilstvo obtožilo dejavne pomoči pri "umoru, ki ga je storila skupina s terorističnimi povezavami". Ostala dva so obtožili "kršitve zakonodaje o orožju v povezavi s teroristično skupino".

Vseh pet obtoženih ostaja v priporu. Gre za štiri moške in žensko, stare od 22 do 40 let. Eden od obtoženih se je dan po napadu vrnil na prizorišče napada in posnel posledice, je razkril francoski tožilec Francois Molins.

Kot je še dejal tožilec, je vseh pet obtoženih napadalcu nudilo logistično podporo. Tri obtožene so identificirali kot Francoza tunizijskega rodu Ramzija A. in Mohameda Oualida G. ter Tunizijca Chokrija C. Druga dva sta albanski državljan Artan in francosko-albanska državljanka Enkeldja. Oba sta napadalcu priskrbela pištolo.

Nobeden od peterice obtoženih doslej še ni bil znan francoskim obveščevalcev, je pa bil Ramzi A. v preteklosti obsojen zaradi mamil in manjših zločinov, je še dejal Molins.

Tožilec je še dejal, da so v preiskavi doslej ugotovili, da je napadalec napad načrtoval več mesecev v naprej.

Vlada zahteva uničenje posnetkov nadzorne kamere, policija tega noče storiti

Lokalne oblasti v Nici so zavrnile zahtevo francoske protiteroristične policije, naj uničijo posnetke nadzornih kamer z večera napada.

Tožilstvo je prošnjo argumentiralo s tem, da naj bi to preprečilo "nenadzorovano razširjanje" posnetkov. A predstavniki oblasti v Nici tega nočejo storiti, zato so vložili uradno pritožbo, saj bi posnetke na sodišču lahko uporabili kot dokazno gradivo.

Gre za še en dokaz vedno večjega spora med lokalnimi in državnimi avtoritetami po napadu.

"To je prvič, da od nas zahtevajo, da uničimo dokaze," francoski časnik Le Figaro navaja policijski vir. "Oddelek za nazor bi lahko zaradi takšnega dejanja ovadili, prav tako pa policisti nimajo pristojnosti, da bi brisali posnetke," je dejal vir. Časnik poroča, da naj bi policija in tožilstvo zahtevalo izbris posnetkov zaradi ohranjanja dostojanstva žrtev in da posnetkov ne bi v propagandne namene zlorabila Islamska država, kakor ta rada počne.

A francoska vlada je že tako tarča kritik zaradi slabih varnostnih ukrepov, zato mnogi namigujejo, da je na posnetkih vidno, kje in kako so bili policisti razporejeni.

V četrtek so francoski mediji podprli izjave župana Nice Christiana Estrosija, da je vlada lagala o tem, kako je policija varovala dogodek. Priče in policijski vir, ki je videl varnostne posnetke, so dejali, da je križišče, kjer je tovornjak zapeljal na promenado, varoval le en policijski avtomobil. Vlada pa trdi, da je bilo na vstopni točki na promenado veliko več policije.

Francoz tunizijskega rodu Mohamed Lahouaiej Bouhlel je minuli četrtek zvečer v središču Nice z 19-tonskim tovornjakom zapeljal v večtisočglavo množico ljudi, ki se je zbrala ob praznovanju francoskega državnega praznika. Ubitih je bilo 84 ljudi, okoli 300 je ranjenih. Odgovornost za napad je v soboto prevzela Islamska država.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez1967
22. 07. 2016 15.25
+6
Nisem še zasledil, da je združena levica takšne napade obsodila.
SnowmanR
22. 07. 2016 15.33
+2
...jih ne boš niti zasledil, saj so na isti strani...
RožleYXXX
22. 07. 2016 15.07
+0
Naši Brazilci se tudi počasi transformirajo ....v "Angelčke zla"
iq_dropping_since
22. 07. 2016 14.59
+3
Ogled filma THEY LIVE obvezen za navadne ljudi, ki vam manjka kritičnega mišljenja.
bu?e24 1
22. 07. 2016 15.01
+2
Mene zanima zakaj so usi strelal na soptnikov sedez na voznika noben
maneno48
22. 07. 2016 15.08
-2
SnowmanR
22. 07. 2016 15.28
+1
...ogledal film že davnega 1995 leta, prav zdaj se dogajajo take stvari, čeprav mislim, da je bil film namenjen predvsem za Ameriko, je osvojil tudi svetovno gledanost...
SEJBOBOL
22. 07. 2016 14.40
+4
notranje rivalstvo , zanimivo .....
hondica
22. 07. 2016 10.42
+28
Tiho moralno podporo pa dajejo vsi muslimani. Končno se po stoletjih odpora kaže realno upanje, da se osvoji zaspano in brezjajčno evropo.
gump3c
22. 07. 2016 11.09
+6
darlok
22. 07. 2016 14.55
+5
hondica ++++ Točno tako! Ne narediti nič znotraj svojih vrst je isto kot spodbujati oz. biti sokrivec. Najlažje je reči:\"Nismo vsi (muslimani v tem primeru) takšni\" in naprej biti pasiven. Ja, zdaj jih ne podpirajo javno, če pa bi ti skrajneži zavladali neki evropski državi, bi pa vsi ti pasivni muslimani še kako postali aktivni in se veselili in rajali na ulicah. EU je svet utrujenih starčkov in oportunistov.
SnowmanR
22. 07. 2016 15.32
+0
...Evropa je že osvojena, samo vam nihče ne sme tega povedati, saj se kmalu začnejo novi napadi na področju Nemčije, Francije in Nizozemske, ki bodo trajali vse do 2020 leta, vse dokler ne bodo Rusi prevzeli nadzor nad Evropo in tako raspadajočo EU in NATO spravali v kot...
gump3c
22. 07. 2016 10.30
+28
Kazen? Vislice za vse, do petega kolena, pa bi bil mir...
Maday
22. 07. 2016 09.41
+16
Toret Merklca, Holand, Junker Združena LEVICA in ves Evropski Parlament..