Tujina

FOTO in VIDEO: Napadalec pri Louvru je imel pri sebi mačeto, obiskovalce muzeja takoj odpeljali v varne sobe

Pariz, 03. 02. 2017 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./STA/S.S.
Komentarji
324

Pred vhodom pariškega muzeja Louvre so vojaki ustavili moškega, ki je imel pri sebi dve torbi. Tedaj jim je začel groziti in vzklikati 'Alah je velik'. Izvlekel je mačeto in hotel napasti enega od njih, nakar ga je ta ustrelil. Napadalec naj bi bil 29-letni Egipčan, ki je šele pred dnevi prispel v Francijo.

Francoski vojak je v bližini pariškega muzeja Louvre ustrelil in huje ranil moškega, ki ga je hotel napasti z mačeto, je sporočila policija.

Incident se je zgodil na stopnišču v bližini Louvra, ki vodi v nakupovalno središče Carrousel de Louvre. Vojaki, ki patruljirajo na območju, so ustavili moškega, ki je imel pri sebi dve torbi. Tedaj jim je začel groziti in vzklikati "alahu akbar", kar pomeni "Alah je velik". Izvlekel je mačeto in hotel napasti enega od njih, nakar ga je ta petkrat ustrelil. "Večkrat je bil ustreljen v trebuh in v nogo," je povedal Luc Poignant, predstavnik policijskega sindikata SGP-FO.

Napadalca so odpeljali na urgenco in je v kritičnem stanju, eden od vojakov (ne tisti, ki je streljal) pa je bil v napadu ranjen v glavo.

Moški, ki je osumljen, da je danes blizu muzeja Louvre v Parizu napadel vojaka, je 29-letnik, ki je dejal, da se je rodil v Egiptu. V Francijo je prišel 26. januarja, se je izvedelo iz virov preiskave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V državo naj bi prispel z letom iz Dubaja, preiskovalci pa še vedno skušajo ugotoviti njegovo identiteto. V svoji prošnji za vizum je navedel, da je Egipčan.

Policija je evakuirala okolico muzeja.
Policija je evakuirala okolico muzeja. FOTO: AP

Policisti zaradi 'sumljivega vedenja' pridržali še eno osebo

Mediji so sprva poročali, da je imel moški pri sebi nož, vendar je policija sporočila, da je šlo za dve mačeti. Načelnik pariške policije Michel Cadot je še sporočil, da v torbah, ki ju je imel moški pri sebi, niso našli eksplozivnih sredstev.

Francosko notranje ministrstvo je potrdilo, da je bil v incident udeležen le en napadalec, so pa policisti "zaradi sumljivega vedenja" pridržali še eno osebo, ki je bila v času napada na prizorišču, poroča Telegraph.

Priče so opisale, kako je na kraj dogodka kar naenkrat prispelo večje število oboroženih vojakov:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obiskovalce odpeljali v varne sobe 

Pariška županja Anne Hidalgo je pohvalila delo varnostnih sil, saj so se odzvale zelo hitro, in se zahvalila Parižanom za njihovo podporo.

Tudi notranje ministrstvo je na Twitterju večkrat pohvalilo učinkovito delo policistov in vojakov. Notranji minister Bruno Le Roux je ranjenemu vojaku zaželel čim hitrejše okrevanje.

Dodal je, da sta francoska policija in vojska uspešno obvarovala vseh 1200 obiskovalcev muzeja, kolikor jih je bilo v času napada v notranjosti slovitega Louvra.

Predstavnica muzeja pa je pojasnila, da so muzej ob prvem znaku grožnje zaprli in obiskovalce odpeljali v posebne sobe, kjer ni oken in tako veljajo za bolj varne kot glavni hodniki. Ali gre za skladišče prostore ali galerije, pa ni želela povedati.

Francoski premier Bernard Cazeneuve je dogodek označil za napad teroristične narave, državno tožilstvo pa je že sprožilo preiskavo zaradi suma terorističnega dejanja.

Izredne razmere

Zaradi več terorističnih napadov v Franciji muzej beleži vedno manjše število obiskovalcev, lani so pozdravili okoli 7,3 milijona obiskovalcev, kar je 15 odstotkov manj kot leta 2015.

V Franciji sicer še vedno veljajo izredne razmere, ki so jih uvedli po napadih v Parizu novembra 2015 in vmes večkrat podaljšali. Na ulicah za varnost skrbi več tisoč vojakov in policistov s puškami, tudi v okolici Louvra, ki velja za eno najpomembnejših turističnih točk v Franciji.

Kot je znano, se je januarja 2015 zgodil napad na pariško uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo in judovski supermarket, kjer je umrlo 17 ljudi.

Islamistični skrajneži so 13. novembra 2015 v nizu napadov na bare in restavracije ter koncertno dvorano Bataclan v Parizu ubili 130 ljudi.

V množico ljudi na Angleški promenadi v letovišču Nica pa je 14. julija lani s tovornjakom zapeljal napadalec in ubil 86 ljudi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1