Tujina

Lufthansa popustila, stavk ne bo več

Berlin, 07. 09. 2012 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obdobje stavk delavcev Lufthanse je končano. Tokratna je ustavila več kot 1000 poletov, za slovenskega letalskega prevoznika pa stavka ni predstavljala večjih težav. Sindikat je zahteval višje plače in zaposlitve za nedoločen čas.

24-urna stavka kabinskega osebja
24-urna stavka kabinskega osebja FOTO: Reuters

Obdobje stavk delavcev Lufthanse je končano. Stavka kabinskega osebja nemškega letalskega prevoznika Lufthansa je po navedbah podjetja prizadela več kot 100.000 potnikov, družba je morala odpovedati več kot 1000 načrtovanih letov. V Lufthansi so povedali, da so med 55.000 in 60.000 potnikov z odpovedjo letov seznanili prek SMS-sporočil in elektronske pošte ter jim ponudili alternativne možnosti.

Uprava letalskega podjetja in sindikat Ufo sta se dogovorila, da bosta prihodnji teden poiskala primerno končno rešitev. Kabinskemu osebju so ponudili nekaj zaposlitev za nedoločen čas, kar je bila dovolj dobra ponudba, da pristanejo na pogovore in se odpovejo nadaljnjim stavkam. V zadnjem času je Lufthansa z novimi delavci sklepala le bolj fleksibilne pogodbe o zaposlitvah.

Sindikat je zahteval še 5-odstotno povečanje plač. Zadnja ponudba vodstva je 3,5-odstotno povišanje plač.

Stavkalo je okoli 18.000 članov kabinskega osebja, in sicer v Frankfurtu, Münchnu, Düsseldorfu, Berlinu, Hamburgu in Stuttgartu. Potem ko je sindikat v minulih dneh izvedel krajše stavke v posameznih mestih, se je tokrat odločil za celodnevno stavko.

Potniki čakajo na let.
Potniki čakajo na let. FOTO: Reuters

Adria večjih težav ni imela

V slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways so povedali, da večjih težav v prometu med Slovenijo in Nemčijo (München, Frankfurt) niso pričakovali, niso pa izključili možnosti manjših zamud, ki so posledica omejitev, ki jih lahko letališči posredujeta, in so neodvisne od te stavke.

Transferni potniki, ki potujejo iz Ljubljane in v Frankfurtu ali v Münchnu prestopajo na drugi let Lufthanse, imajo večinoma že ob prihodu na ljubljansko letališče informacijo o tem, ali je njihov naslednji let na Lufthansi storniran. Ti potniki so z okenca za prijavo na let preusmerjeni na okence Adrie Airways, kjer jim brezplačno ponudijo možnost povezave prek enega od drugih evropskih letališč na prevoznikih iz skupine Lufthansa ali na ostalih prevoznikih združenja Star Alliance.

Za transferne potnike, ki iz Ljubljane prispejo v Frankfurt ali München, pa v primeru naknadne odpovedi njihovega povezovalnega leta ali zamude poskrbi osebje Lufthanse.

Adria Airways potnikom svetuje, da status svojih letov pri Lufthansi pred odhodom preverijo na Lufthansini spletni strani. Njihov prodajni agent ali Adria Airways lahko potniku uredita brezplačno menjavo vozovnice, pravijo v Adrii in dodajajo, da morajo potniki morebitne odškodninske zahtevke iz naslova stavke nasloviti neposredno na Lufthanso.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ce.ce.
08. 09. 2012 07.29
+2
a stavkal so? dej dej...kako si upajo...a grdo delajo z njimi? dej dej...ne vem zakaj me spominjajo na uporne slovenčke...
Ramzess
07. 09. 2012 13.11
-3
V današnjem razpadajočem času je treba misliti vnaprej, v takem primeru morajo potniki že vnaprej imeti alternativne rešitve, ne pa stokati in tožiti ko se kaj zalomi.
Turgensis
07. 09. 2012 22.07
+5
seveda, sedaj v razpadajočem času boš za vsak slučaj plačal 2 letalski vozovnici različnih prevoznikov, če slučajno pri enem stavkajo! A se zavedaš kaj govoriš?? ni govora o tem kako priti iz ljubljane v celje če delavci stavkajo, ampak o odpovedih letov in alternativne rešitve je dolžna poiskati letalska družba pri kateri bi naj letel, takšni so zakoni v EU!!
skydrol7
08. 09. 2012 14.05
glej,tudi jaz mislim da je dobro da imas nekak "back up " plan v slucaju ce ....... to niso nikaki ekstrimi to je danasnji "norm"...
Roxy79
07. 09. 2012 11.00
-1
več 10.000 poletov so pa odpovedali zaradi izbruha ognjenika Eyjafjallajökull . In epilog? Pač so bila letala prizemljena, potniki v čakalnicah.... Treba blo počakat da se "prah " poleže. Tle pa tud.. počakat da se "prah " poleže.,,.. in gremo dalje.
przelmuding
07. 09. 2012 11.50
+3
Kaj s tabo kaj ni v redu proti naravi je človek nemočen, tukaj pa je spet človeški faktor. Vsi potniki so upravičeni do določene odškodnine brez izjeme.
ODSLUŽILDOB
07. 09. 2012 07.26
-11
podnhansa do nadalnjega sam tam bo do to rešil...
KofiAnnan
07. 09. 2012 12.41
+5