Tujina

Zaradi stavke Lufthanse odpovedanih več sto letov, Adria brez težav

Frankfurt/Lizbona, 21. 03. 2013 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaposleni pri nemški Lufthansi in portugalskem TAP so spet stavkali. Letalski družbi sta morali zato odpovedati predvidoma več sto letov, na kar je potnike opozarjala tudi slovenska družba Adria Airways.

Letalo
Letalo FOTO: Reuters

Evropske letalske družbe se zaradi varčevanja soočajo z jezo zaposlenih. Tokrat sta se na udaru znašla nemška Lufthansa in portugalski TAP – zaradi današnje stavke zaposlenih sta morala odpovedati predvidoma več sto letov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaposleni v Lufthansi so opozorilno stavko izvedli zjutraj oz. dopoldne, predvidoma med 5. in 12. uro. Odpovedati so morali skoraj vse lete znotraj Nemčije in Evrope, zato so potnike že v sredo pozvali, naj na spletni strani www.lufthansa.com preverijo status svojega leta.

Potnik na letališču
Potnik na letališču FOTO: Reuters

Središče stavke, ki jo organizira sindikat Verdi, je bilo letališče v Frankfurtu, ki velja za Lufthansino glavno vozlišče. Sindikalne akcije so potekale tudi v Hamburgu, Berlinu, Münchnu, Düsseldorfu, Kölnu in Norderstedtu. Verdi za okoli 33.000 zaposlenih zahteva 5,2 odstotka višje plače in zaščito pred odpuščanjem.

Adria Airways vse lete izvedla brez težav

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways je v sredo popoldne obvestil potnike, ki bodo danes potovali na linijah med Ljubljano in Frankfurtom ter Münchnom, da bosta omenjena leta izvedena po planu, a lahko zaradi načrtovane stavke v Lufthansi prihaja tudi do zamud. No, danes so sporočili, da stavka Lufthanse na lete Adrie nima vpliva in da so vse lete proti Nemčiji (v Frankfurt in München) izvedli po planu.

Zaposleni pri portugalskem nacionalnem prevozniku TAP pa so danes začeli tridnevno stavko, s katero so izrazili nasprotovanje zniževanju plač, ki je del varčevalne politike portugalskega premierja Pedra Passosa Coelha. TAP je lani sicer ustvaril 16 milijonov evrov dobička, potem ko je leto prej znašal 3,1 milijona evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
22. 03. 2013 12.47
-1
lufthansa je ena od najboljsih letalskih druzb na svetu in zaposleni pri LH so najbolj placani zaposleni v letalstvu .......
LIGASWISS
22. 03. 2013 00.18
bigrich
21. 03. 2013 10.23
meni se zdi da v TAP ne stavkajo....
undergraund
21. 03. 2013 09.04
+1
Ta lufthansa je katasrofa stavke vsaj 3x na let sploh ne letim vec z njimi