Tujina

Zaradi stavke 5400 pilotov odpovedanih 3800 letov

Frankfurt, 01. 04. 2014 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemški letalski prevoznik Lufthansa bo od 2. do 4. aprila zaradi stavke odpovedal večino svojih letov znotraj Nemčije, lete po Evropi in tudi medcelinske lete. Na večjih nemški letališčih so priprave na stavko v polnem teku. Adria Airways bo potnikom ponudila prevoz preko drugih letališč.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa se pospešeno pripravlja na tridnevno stavko pilotov, ki bo trajala od 2. do 4. aprila. Zaradi stavke okoli 5400 pilotov je največja nemška letalska družba odpovedala 3800 poletov, v teh dneh pa se ukvarjajo predvsem s spremembami rezervacij. Potniki, ki so nameravali v prihodnjih dneh potovati z Lufthanso, mrzlično iščejo druge možnosti. "Delamo s polno paro," so pojasnili v družbi.

Lufthansa potnikom ponuja spremembo rezervacije na druge termine, potovanje z vlakom ali z drugo letalsko družbo. Nekaj pomoči so dobili tudi iz hčerinskih letalskih družb Swiss, Brussels in Austrian, ki jih stavka ne bo prizadela. Te bodo na prizadetih linijah letele z večjimi letali. Nekaj potnikov so preusmerili tudi k svojim družbam Eurowings, Lufthansa CityLine in Air Dolomiti.

Letalo
Letalo FOTO: Reuters

Potnike o stavki obveščali

V Lufthansi sicer pojasnjujejo, da so potnike o stavki obveščali tudi s 15.000 poslanimi osebnimi SMS in elektronskimi sporočili. Tako napovedujejo, da bo na letališča le malo potnikov prišlo, ne da bi bili vnaprej obveščeni, kaj se dogaja. Bodo pa vsem potnikom na terminalih in na Lufthansinih okencih na voljo okrepljene ekipe, ki jim bodo pomagale in nudile informacije.

V podjetju zagotavljajo, da so še naprej pripravljeni na pogovore s predstavniki združenja pilotov Cockpit. A na dogovor, s katerim bi se v zadnjem trenutku izognili stavki, ne računajo več.

Predstavnik Cockpita Jörg Handwerg je danes v pogovoru za radio rbb sicer zagotovil, da se Lufthansini potniki ne rabijo bati morebitnih novih stavk v času velikonočnih praznikov. Če se v tem času zadeve ne rešijo, pa bi lahko piloti znova "okrepili pritisk", je poudaril.

Stavka se začne v sredo opolnoči

Stavka se bo začela v sredo točno opolnoči, končala pa se bo v petek ob 23.59. Okoli 40 poletov pa je bilo zaradi različnih povezav odpovedanih že danes. Večinoma gre za daljše lete, ki bi morali pristati v Frankfurtu ali Münchnu. Prav tako bo nekaj letov odpadlo v soboto.

Zaradi odpovedi letov bo po oceni Lufthanse prizadetih okoli 425.000 potnikov. Izgubo v finančnem smislu pa naj bi merili v dvomestnih milijonskih številkah.

Na letališčih se pripravljajo na stavko

Na stavko pa se pripravljajo tudi na večjih nemških letališčih, predvsem v Frankfurtu, ki ga Lufthansa uporablja kot svojo domačo bazo, in Münchnu. Pripravljajo se predvsem na potnike, ki bi lahko dalj časa ostali ujeti na letališču zaradi odpovedi povezovalnih letov. Zanje v Frankfurtu pripravljajo zmogljivosti za nočitve in umivanje, pa tudi hrano in napitke. Pretiranih ozkih grl sicer ne pričakujejo, saj so v Lufthansi precej potnikov preusmerili ali pa so odpovedali že njihove današnje lete.

Tudi v Münchnu ne pričakujejo kaosa. Kot so poudarili, večina potnikov, katerih leti so odpovedani, ne bo niti prispela na letališče. München je sicer drugo najpomembnejše vozlišče za Lufthansine lete, zato je tudi pomembno mesto za prestopanje na medcelinskih letih.

Lufthansa - 1
Lufthansa - 1 FOTO: Reuters

Adria Airways bo potnikom ponudila prevoz preko drugih letališč

Na stavko opozarjajo tudi v slovenskem nacionalnem prevozniku Adria Airways, kjer bodo svoj urnik letenja v in iz Nemčije prilagodili "stanju potnikov, ki se bodo odločili, da v tem času potujejo". Vse potnike, ki ne zaključijo oziroma začnejo potovanja v Frankfurtu ali Münchnu in imajo vozovnico Adrie Airways, pozivajo, naj pokličejo v klicni center Adrie Airways. Tam bodo dobili vse potrebne informacije o svojem potovanju do končne destinacije.

Adria Airways bo potnikom ponudila prevoz preko drugih letališč. Tistim, ki bodo od potovanja odstopili, pa bodo omogočili, da brezplačno spremenijo datum svojega potovanja. Najkasnejši datum za nadomestno potovanje bo sicer 30. april.

"Adria Airways bo storila vse, kar je v njeni moči, da bo potnike pripeljala do cilja potovanja," navajajo ob tem. Stavka pilotov pa je okoliščina, ki velja za izredne razmere, na katere prevoznik nima vpliva, zato Adria potnikom zaradi odpovedi ni dolžna potnikom izplačati odškodnin, navajajo. Zagotavljajo pa, da bodo potnikom, ki imajo vozovnico Adrie Airways, pomagali pri organizaciji nadomestnega potovanja in jim zagotovili oskrbo v primeru zamude svojega leta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

layers
01. 04. 2014 21.45
+2
super, za zemljo in zrak, samo skodo delajo
kitzbill
01. 04. 2014 20.49
nasledno soboto upam, da boste probal dela
Marup
01. 04. 2014 17.35
+8
Višje plače majo kot mi pa stavkajo. Nam slovenclnom pa na naše mizerne plače veselo davke nabijajo pa samo lepo in mirno gledamo.
Xit
01. 04. 2014 19.07
Mas prav, sam mi bomo tak nivo moral doseci z drugacno ideologijo, ne pa s kopiranjem nemske.
mbompenza
01. 04. 2014 15.53
-2
brukerji!!! Vse najagat nekam, mamu vam s temi stavkami!