Tujina

Zaradi spornih pogovorov z Rusijo že po treh tednih odstopil Trumpov svetovalec za nacionalno varnost

Washington, 14. 02. 2017 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi spornih odnosov z Rusijo je odstopil svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Michael Flynn. Vprašanje je, ali je Trump vedel za njegove pogovore. To je prvi odstop člana Trumpove ekipe, ki se je zgodil že po treh tednih delovanja vlade.

Michael Flynn
Michael Flynn FOTO: AP

Zaradi spornih odnosov z Rusijo je odstopil svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Michael Flynn. Pod plazom kritik se je Flynn znašel, ker se je še pred nastopom Donalda Trumpa z ruskim veleposlanikom v ZDA dogovarjal o ameriških sankcijah. Prav tako naj bi glede pogovorov zavajal predstavnike oblasti.

Ameriški mediji so v preteklih dneh poročali, da je pravosodno ministrstvo opozorilo Belo hišo o stikih med Flynnom in ruskim veleposlaništvom in poudarilo, da bi bil lahko ranljiv na ruska izsiljevanja.

Demokrati so takoj pozvali k njegovemu odstopu oziroma odpoklicu. V ZDA je namreč nelegalno, da neka nepolitična figura vodi diplomatske odnose. Flynn naj bi se z Rusi pogovarjal, preden je bil postavljen za svetovalca ameriškega predsednika.

V odstopni izjavi je Flynn zapisal, da je ''nehote podpredsedniku in drugim uradnikom povedal pomanjkljive informacije o njegovih telefonskih klicih z ruskim veleposlanikom''. Sprva je ta namigovanja odločno zanikal, v njegov bran se je postavil tudi podpredsednik Mike Pence.

Na njegovo mesto so že imenovali Josepha Keitha Kellogga.

Je Trump vedel za pogovore?

Trumpov tiskovni predstavnik Sean Spicer je pred Flynnovim odstopom zagotovil, da predsednik ni vedel za pogovor o sankcijah, še manj pa je kaj takega naročil Flynnu. Tega je še v ponedeljek zagovarjala Trumpova svetovalka Kellyanne Conway, ki je trdila, da predsednik generalu povsem zaupa.

Težave so se začele še pred volitvami, ko so obveščevalne službe ZDA odkrile ruske računalniške vdore v sisteme demokratske stranke in politikov. Trump je obveščevalce ostro napadel in jih celo označil za naciste, pozneje pa krivdo za lastne besede pripisal pokvarjenim medijem.

Flynn je bil skoraj od samega začetka predsedniške kampanje ob Trumpovi strani in kandidat je od njega dobil zamisli o zaostrovanju politike do Irana in izboljšanju odnosov z Rusijo ne glede na Ukrajino. Flynn je leta 2015 na gala večerji televizije Russia Today v Moskvi sedel skupaj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Rusija: To je stvar notranje politike ZDA

"Gre za interno zadevo Američanov. To je notranja zadeva administracije predsednika Trumpa. To ni naša stvar," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Odgovoril je tudi na vprašanje glede morebitnega srečanja Trumpa in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ruski poslanci so za razliko od zadržanega Kremlja odstop Flynna označili za napad na poskuse obnovitve odnosov med Moskvo in Washingtonom. Predsednik zunanjepolitičnega odbora dume Aleksej Puškov je komentiral, da verjetno še ni bilo tako hitrega odstopa kakega predsednikovega svetovalca za nacionalno varnost.

"Tarča ni bil Flynn, temveč odnosi z Rusijo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodal na Twitterju. Njegov namestnik Leonid Slucki je podobno ocenil, da je Flynnov odhod negativen signal za Moskvo.

"Že samo pripravljenost za dialog z Rusi jastrebi v Washingtonu vidijo kot hud zločin," pa je na Facebooku po poročanju AFP ocenil senator Konstantin Kosačev, ki je na čelu odbora za mednarodne zadeve v svetu federacije. Komentiral je tudi, da gre za nekaj hujšega kot zgolj paranojo.

Odstop že po treh tednih 

Do odstopa svetovalca za nacionalno varnost, kar je položaj, ki ne potrebuje senatne potrditve, prihaja po treh tednih delovanja nove vlade, ki jo je med drugimi nerodnostmi najbolj zaznamoval kaos po Trumpovem izvršnem ukazu o začasni prepovedi vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav in beguncem.

Flynnov odstop je bil s političnega vidika nujen, saj morebitne povezave med Trumpovo predsedniško kampanjo in Moskvo preiskujeta pravosodno ministrstvo in tudi kongres. Obveščevalci so ocenili, da je Putin osebno naročil vpletanje v ameriške volitve v Trumpovo korist, in za predsednika je najbolje, da se kar najhitreje najde ustreznega grešnega kozla, kar je zdaj Flynn.

Trump ima tudi sicer velike težave s sestavljanjem kabineta. Pred dnevi je celo potožil, da gre za zgodovinsko zavlačevanje senata pri potrjevanju ekipe. Vendar to ni res, saj so nekateri nekdanji ameriški predsedniki ministrstva popolnili še precej pozneje, kot trenutno kaže pri Trumpu. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
15. 02. 2017 09.14
Trump nima izbire, saj ve kaj ga čaka če ne bo ubogal šefov... Kennedy je občutil na hitro.
eFranjo
15. 02. 2017 19.44
samo da je trump svoj šef. ni dobival finančne podpore od nekih botrov ampak se je financiral sam
Viggen
14. 02. 2017 19.13
+3
Vprašanje: ali bi moral odstopiti tudi, če bi se npr. "pogovarjal" z Izraelom?
Uporabnik113189
14. 02. 2017 16.53
+1
No, tokrat pa je res Rusija vplivala na odločitve. Že pogovor dveh je bil dovolj za odstop. Rusija bi morala takšna srečanja bolje izkoristiti in objaviti več naključnih srečanj še na Wall Streetu, pa Goldman Sachs banki, pri Clintonovih..
Maxx365
14. 02. 2017 16.35
+1
namesto njega pa spet enga odsluženega generala
puspan
14. 02. 2017 11.46
-1
To je bila modra odločitev, za katero pa ne stoji Trump, temveč tisti, ki resnično odločajo o nadaljni usodi ZDA. Trump je za takšne odločitve preneumen.
koriintos23
14. 02. 2017 13.16
+4
puspan
14. 02. 2017 14.03
-1
Je-bi-ga, tudi drugo mesto je nekaj, hihihi.
korintos23
14. 02. 2017 14.57
+0
mikica247
14. 02. 2017 15.55
+6
koriintos23 razmišljaš neumno. Veliko je bogatih in uspešnih ljudi, kar pa ni pogoj da so pametni. Nasprotno, zelo veliko ali največ jih je neumnih.
puspan
14. 02. 2017 18.16
mikica, če pri nas gledaš, so najbolj pametni tisti, ki nimajo nič v žepu, najbolj neumni pa tisti, ki imajo polno malho. V tujini pa je ravno obratno, samo Trump je svetla izjema.
Iluzionist
14. 02. 2017 10.20
+3
zaradi takih pravil je lažje na položaj postaviti sovražnika kot pa prijatelja, korupcija pa vseeno cveti
scipio
14. 02. 2017 08.37
-3
en mesec po nastopu kabineta? pomanjkljivi podatki? naivno pisanje za ovce. nekdo je pač zažvižgal in je enačba takoj dobila nov koren, ve se, kam si ga je lahko kdo zataknil.
PS2Xministri
14. 02. 2017 10.02
-1
je odstopil.......to pa ni naša navada sploh ne rdećih.
feniks69
14. 02. 2017 10.07
+1