Tujina

Zaradi spornega silikona sodišče odškodnino dodelilo 1700 ženskam

Pariz, 14. 11. 2013 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posledice potez podjetja PIP, ki je proizvajalo nevarne prsne vsadke, zdaj čuti tudi nemška družba, ki je podjetju dodelila varnostni certifikat. Francosko sodišče je namreč odločilo, da tudi nadzornik nosi del odgovornosti in mora plačati.

Zgodba o spornih silikonskih prsnih vsadkih še vedno ni dobila epiloga. Jean-Claude Mas, ustanovitelj francoskega podjetja Poly Implant Prothese (PIP), ki je proizvajalo sporne vsadke, je še vedno na sodišču, prav tako se pred obtožbami goljufije branijo štirje direktorji družbe.

Na sodišču pa se je znašla tudi nemška družba TUV Rheinland, ki je podjetju PIP dodelila varnostni certifikat. Družbi TUV se je v Nemčiji že dvakrat na sodišču uspelo ubraniti pred obtožbami, da tudi sama nosi del odgovornosti, a tokrat na francoskem sodišču ni bila uspešna. Francosko sodišče je namreč odločilo, da družba TUV ni izpolnila svoje nadzorniške naloge. Podjetju je varnostni certifikat podelila za 17 let, vmes pa očitno ni dobro preverjala, kaj počnejo v PIP.

Fotografija vsadka, ki so ga pacientki morali odstraniti, ker je počil.
Fotografija vsadka, ki so ga pacientki morali odstraniti, ker je počil. FOTO: Reuters
Sporne vsadke naj bi imelo od 300.000 do 400.000 žensk v 65 državah. Več kot 80 odstotkov vsadkov je podjetje PIP izvažalo v Latinsko Ameriko, medtem ko pri nas vsadkov podjetja PIP niso tržili.

Podjetje PIP se je v težavah znašlo leta 2010, ko so francoske oblasti zaradi nepravilnosti prepovedale uporabo njegovih vsadkov. PIP je kar v 75 odstotkih svojih vsadkov uporabljal nedovoljen silikon. Vsadke so izvažali v različne države po svetu, zaradi uporabe silikona, ki ni bil primeren, pa so številni vsadki počili. Francoske oblasti so svojim državljankam svetovale, naj si vsadke, tudi če nimajo težav, odstranijo, saj povečujejo možnost za nastanek raka.

Francosko sodišče je družbi TUV Rheinland naložilo, da mora 1700 ženskam in šestim distributerjem, ki so bili tožniki, plačati odškodnino. Tožba je težka kar 50 milijonov evrov. Družba TUV se ne da in je že napovedala, da se bo na sodbo pritožila, saj se ne strinja z ugotovitvijo sodišča, da svojega nadzorniškega dela ni dobro opravljala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rambek
14. 11. 2013 19.04
+1
Kak do grdi silikonski ko jih ma pod modrcom se ok pol pa ko pokaze pa bljak kaj je kirurg zajebo
sLoVeNeC123123
14. 11. 2013 17.56
+3
Haha gre blondinka na bowling pa ji joške raznese xD