Tujina

FOTO in VIDEO: Evropske snežne težave

Ženeva/Berlin/Bruselj, 17. 12. 2010 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi sneženja so v Švici za več ur zaprli letališče v Ženevi, v Zürichu pa so morali več letov odpovedati, medtem ko je v Nemčiji na tleh ostalo več kot 200 letal.

Sneg tudi danes povzroča težave po Evropi. Na območju Ženeve je v noči na danes zapadlo novih 15 centimetrov snega, snežilo pa je tudi davi. Zaradi novozapadlega snega so za več ur zaprli letališče v tem švicarskem mestu, kar naj bi prizadelo okoli 30 letov, okoli 9.30 pa so ga znova odprli. Letališče v Zürichu je medtem ostalo odprto, a so odpovedali okoli 40 letov. Obratuje tudi letališče v Baslu, kjer so za zdaj zabeležili le dve odpovedi letov in nekaj zamud.

Zaradi močnega nočnega sneženja so na nemških letališčih odpovedali več kot 200 letov, zabeležili pa so tudi veliko število zamud. Samo na frankfurtskem letališču, ki je bilo danes kako uro celo zaprto, so doslej odpovedali 160 letov, ta številka pa bo po pričakovanjih čez dan še naraščala. V Münchnu so odpovedali 86 letov.

Sneženje v Nemčiji povzroča težave tudi v cestnem prometu. V zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija so na avtocestah zabeležili skupaj kar 185 kilometrov zastojev. Zgodilo se je do 251 prometnih nesreč, v katerih se je poškodovalo 19 ljudi.

Tudi nemške železnice se kaosu zaradi obilice snega niso mogle izogniti, posebej hudo pa je bilo na progi med Hamburgom in Lübeckom, kjer je v četrtek zvečer za več ur obstal regionalni vlak z okoli 400 potniki. Zaradi teme in mraza na vlaku, ki je ostal brez elektrike, je številne potnike zgrabila panika. Več deset vlakov na tej relaciji je imelo posledično večurne zamude, na mrzlih železniških postajah pa je obsedelo na tisoče potnikov.

Zima po Evropi - 8
Zima po Evropi - 8 FOTO: Reuters

V Belgiji zaradi snega in poledice avtoceste ostajajo zaprte za tovornjake. Oblasti voznike na jugu in vzhodu države opozarjajo, naj bodo zaradi poledice še posebej previdni. Težave v prometu so zabeležili tudi v Bruslju. Te je še dodatno zapletel požar na tamkajšnji podzemni železnici, v katerem pa ni bil nihče poškodovan.

Tudi Italijo je zajelo močno sneženje, snežilo je v Firencah in Pisi, krajši snežni metež pa so imeli tudi v Rimu, Neaplju in na otoku Capri na jugu države. Največ težav je bilo v cestnem in železniškem prometu. Snežna odeja je prekrila pokrajini Lombardijo in Ligurijo ter toskansko obalo. Zaradi snega in slabe vidljivosti so bili primorani zapreti letališči v Pisi in Firencah, odpovedanih je bilo več deset letov. Zamude so imeli tudi številni vlaki na območju mest Lecco, Pavia, Como in Milano.

Promet je oviran tudi na severu Francije. V Lillu je bil zjutraj javni promet praktično povsem ohromljen, v departmaju Haute-Marne pa je zaradi 15 centimetrov novozapadlega snega na cestah obtičalo več sto tovornjakov. O hujših nesrečah za zdaj ne poročajo, Rdeči križ pa tovornjakarjem že deli toplo hrano in pijačo. Po snežnem kaosu v minulem tednu so se oblasti sicer tokrat na sneg bolje pripravile, še posebej v Parizu, kjer pa za zdaj o snegu ne poročajo.

Zima po Evropi - 4
Zima po Evropi - 4 FOTO: Reuters

Sneg povzroča preglavice tudi na drugem koncu Evrope, v Bolgariji. Odpovedani so vsi leti med Varno ob Črnem morju in prestolnico Sofijo, zaprto je pristanišče v Varni, edina avtocesta med Sofijo in Burgasom pa je neprevozna. Na cesti proti Romuniji vzdolž Črnega morja so v snegu obtičali številni vozniki, mnogi kraji na tem območju so brez elektrike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrt007
20. 12. 2010 18.23
ah klinc je grda ta zima...
rockeeyy
17. 12. 2010 21.18
@1po po moje tut po tem snegu težko da bo božič bel.. ker od torka dalje napovedujejo odjugo oziroma otoplitev.. razn če zapade res nekje pol metra snega :)
SramnaUs
17. 12. 2010 17.47
si jedla sir, jas tebe fprašam...
mate08
17. 12. 2010 12.46
.........no kje so tisti tovornjakarji, ki trdijo da v evropi zaradi snega ne zapirajo avtocest???? se mi pa dozdeva da so to prakso pokapirali pri nas....
Maček2
17. 12. 2010 11.59
nič nebo s potovanjem na otoke buhuhu.čaki sej ni dnarja itak ne bi šlo pol pa nej kar pada,pada da bo vsaj bel božič
mhjkl
17. 12. 2010 11.45
Prosim, prosim, prosim, naj ne bo snega jaz bi šla domov !
boberx1
17. 12. 2010 11.45
bela snezinka ki pada