Tujina

Zaradi skrivnostne bolezni zaprli šolo

Zagreb, 11. 11. 2011 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi epidemije so po nalogu sanitarne inšpekcije do nadaljnjega zaprli šolo v hrvaški Popovači. Obolelih je več kot 140 učencev in učiteljev, vzrok okužbe pa še ni znan.

Sanitarni inšpektorji so po izbruhu epidemije zaprli osnovno šolo v Popovači, ki jo obiskuje 882 učencev in ima 92 zaposlenih. Šolska vrata ostajajo zaprte so nadaljnjega, ker želijo preprečiti širjenje epidemije.

Na hrvaški šoli je izbruhnila epidemija (simbolična fotografija).
Na hrvaški šoli je izbruhnila epidemija (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

V šoli je epidemiološka služba, ki poskuša odkriti vzrok okužbe. "Prvo obvestilo o bolezni smo prejeli včeraj popoldne, danes se 60 odstotkov učencev ni udeležilo pouka. Otroke, ki so vendarle prišli, smo poslali domov," je pojasnila zdravnica Marija Starčević, ki preiskuje vzrok okužbe.

Za zdaj ne morejo potrditi zastrupitve s hrano ali vodo in ne vedo, ali gre za virusno ali bakterijsko okužbo. Zato bodo vzeli vzorce s stolov obolelih, hrane, kuhinje in drugih prostorov. Po analizah bodo lahko z gotovostjo potrdili vzrok.

Po neuradnih podatkih je obolelih več kot 140 učencev in nekaj učiteljev, ki imajo bolečine v trebuhu, drisko in povišano temperaturo. Nekaterim je slabo in bruhajo. Točno število okuženih sicer še ni znano, je pa zaenkrat v bolnišnici 18 otrok, med katerimi pa na srečo nihče ni v smrtni nevarnosti. Starčevićeva pri hujših okužbah priporoča obisk zdravnika.

Konec tedna nameravajo podrobneje očistiti šolo, še posebej stranišča in kuhinjo. Zatem bodo opravili tudi dezinfekcijo. Po ocenah Starčićeve bo objekt v ponedeljek spet pripravljen za pouk, če se ga bodo lahko že udeležili tudi oboleli učenci, pa še ni vedela napovedati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
12. 11. 2011 12.03
Predpostavljanje je nevarno... ker to vpliva na končen rezultat.
Ramzess
12. 11. 2011 12.02
Enako velja za termin 'okužba', ...
Ramzess
12. 11. 2011 12.01
Kako lahko govorijo o epidemiji, in da hospiatlizirani niso v smrtni nevarnosti, če ne vedo za kaj gre, ...dokler se zdravniki nevede igrajo z zdravjem otrok, so slednji vsekakor v nevarnosti. Videti je, da si nekateri vnaprej odpirajo vrata, postavljajo most, ...
Mr.Somebody
11. 11. 2011 16.07
spet se bomo rabl cept