Tujina

Zaradi škandala odstopil tudi Murdochov sin

London, 03. 04. 2012 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

James Murdoch, sin medijskega mogotca Ruperta Murdocha, je odstopil s položaja izvršnega direktorja britanske satelitske televizije BSkyB, češ da ne želi, da bi njegova vpletenost v škandal vdiranja v telefone škodovala družbi.

V pismu upravi televizije BSkyB je James Murdoch, najmlajši sin medijskega mogotca Ruperta Murdocha, zapisal, da se je izkazalo, da njegovo delo pri družbi News International, lastnici zdaj že ukinjenega tabloida News of the World, vpliva na delovanje televizije.

39-letnik je še poudaril, da ne želi, da bi interesom družbe škodovali dejavniki, ki z njo niso neposredno povezani. Poslej bo neizvršni direktor televizije. Na položaju ga bo nasledil dosedanji namestnik Nicolas Ferguson, ki je izrazil podporo upravnega odbora svojemu predhodniku. "Razumemo njegovo odločitev, da v tem trenutku odstopi ter se veselimo prispevka, ki ga bo družbi dal kot neizvršni direktor," je poudaril Ferguson.

James Murdoch je odstopil s položaja izvršnega direktorja britanske satelitske televizije BSkyB, bo pa še naprej član uprave družbe.
James Murdoch je odstopil s položaja izvršnega direktorja britanske satelitske televizije BSkyB, bo pa še naprej član uprave družbe. FOTO: Reuters

Pred mesecem dni je James Murdoch odstopil tudi s položaja izvršnega direktorja družbe News International, ki je v lasti družbe News Corp. Ta ima v lasti 39 odstotkov televizije BSkyB in jo je lani nameravala prevzeti, a si je zaradi prisluškovalnega škandala pozneje premislila.

Škandal je izbruhnil julija lani, ko so na dan prišle informacije, da je News of the World vdiral v telefone znanih oseb in politikov, pa tudi žrtev ugrabitev ter svojcev ubitih vojakov in žrtev terorističnih napadov. Ugotovitve so šokirale britansko javnost in vlada je uvedla javno preiskavo dogodkov, ki ji je sledilo več aretacij, tabloid News of the World pa so po več kot 150 letih delovanja ukinili.

Obtožbe o prisluškovanju so se pozneje razširile tudi na nekatere druge tabloide, med drugim Daily Mirror in Sunday Mirror ter tudi Sunday Times in Sun, ki sta oba prav tako v lasti Ruperta Murdocha. Preiskave so poleg tega sprožili v ameriškem delu Murdochovega medijskega imperija News Corporation.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bigich
04. 04. 2012 17.49
Itaq mu je delo hobi, ker ne odgovarja za svoje poteze niti ne rabi place ...
odbogaposlan
03. 04. 2012 18.30
+0
zapret ga bi morali, tko kot starega!
TinaK121
03. 04. 2012 19.30
+1
starega niso zaprli. gre s polno paro naprej. se mu pa pozna na ugledu, to pa.