Tujina

V Madridu so protestirali zaradi reforme trga dela

Madrid, 11. 02. 2012 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ulicah Madrida so demonstranti protestirali proti reformi trga dela, s katero želi španska vlada oživiti gospodarstvo. Dva osrednja španska sindikata sta za 19. februar že napovedala splošno stavko.

Tiskovni predstavnik madridske policije je pojasnil, da je bilo med demonstracijami lažje ranjenih osem policistov in en protestnik. Kot je še povedal, so policisti v okviru demonstracij aretirali devet ljudi, starih med 22 in 41 let. Vsi bodo morali v nedeljo stopiti pred sodnika, je dodal.

Medtem pa sta dva osrednja španska sindikata za 19. februar napovedala splošno stavko zoper reformo. Vodji sindikatov CCOO in UGT Ignacio Fernandez Toxo in Candido Mendez sta pri tem izrazila prepričanje, da bo reforma uničevala delovna mesta. Po besedah obeh sindikalistov je njihov cilj poplava španskih ulic s protestniki.

protesti v Madridu
protesti v Madridu FOTO: Reuters

Spomnimo ...

Stopnja brezposelnosti v Španiji dosega skoraj 23 odstotkov, pri čemer se brezposelnost pri mlajših od 25 let bliža 48 odstotkom.

Španska vlada je reformo trga dela sprejela v petek. Ob tem so predstavniki oblasti pojasnili, da je cilj nove delovnopravne zakonodaje spodbuditev podjetij k zaposlovanju. Reforma tako daje podjetjem spodbude za zaposlovanje, med drugim davčne olajšave za zaposlovanje mladih. Znižuje zgornjo mejo odpravnine s plačila za 45 dni za vsako leto zaposlitve na plačilo za 33 dni za vsako leto zaposlitve, pri čemer pa spremembe ne bodo veljale za nazaj.

Podjetja v težavah bodo lahko odstopila od kolektivnih pogodb, ki so jih sklenila s sindikati, in bodo lahko bolj prožna pri razporejanju dela, delovnih nalog in plačila, odvisno od tega, kakšno bo stanje v gospodarstvu in podjetju.

protesti v Madridu
protesti v Madridu FOTO: Reuters

Obdobje, v katerem lahko delavec za posameznega delodajalca dela po pogodbi za določen čas, se z do treh let skrajšuje na do dve leti.

Podjetja z do 50 zaposlenimi bodo deležna davčne olajšave v višini 3000 evrov za zaposlovanje mlajših od 30 let, ki iščejo prvo zaposlitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smrekar1
11. 02. 2012 14.02
-5
Počasi imam občutek da so tile demonstranti, ki se kao borijo za svoje pravice, financirani iz tujine, kjer imajo interes, da se Evropsko gospodarstvo ne pobere prehitro.
platon26
11. 02. 2012 16.22
+6
EU gospodarstvo cveti toda ne na naši celini ampak azijski kamor so se preselike korporacije:) namesto nas pa dela opravlajo kitajčki in indijci! Mar se nismo veddno imeli za nekaj več? Mi imamo "visoko" izobražen kader torej ne vem od kje kriza hahaha
Smrekar1
11. 02. 2012 18.18
+0
Jup, saj. Azijatom prav gotovo ne dišijo tele reforme, ki bi jim hitro speljale posel. Sploh Kitajska je na udaru - oni so stalno na robu resnih uporov, tako terajo delavce, pa so ravno da še konkurenčni, če uporabljajo tudi številne druge drugim nedovoljene prijeme (svinjanje okolja, podcenjena valuta, izvozne kvote ključnih surovin, kraja tehnologije, državna pomoč podjetjem).