Tujina

Zaradi požara zaprli železniško progo in avtocesto med Trstom in Benetkami

Trst, 21. 08. 2012 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi požara, ki je izbruhnil v okolici Trsta, so ustavili železniški promet med tem obmejnim mestom in Benetkami, v eno smer pa so zaprli tudi avtocesto. V BiH pa so zaradi ognjenih zubljev, ki že ogrožajo hiše, razglasili izredno stanje.

Zaradi požara so vlaki obstali.
Zaradi požara so vlaki obstali. FOTO: Reuters

Obsežen požar, ki je izbruhnil na strmem gozdnatem območju v bližini Sesljana nedaleč od Trsta, povzroča hude težave v prometu. Zaradi ognjenih zubljev so za več ur ustavili železniški promet med Trstom in Benetkami, nekaj časa pa je bil prepovedan tudi promet po avtocesti v smeri Benetk.

S požarom se poleg gasilcev na terenu borijo tudi prostovoljci, v boj proti ognjenim zubljem pa so poslali tudi dva helikopterja.

O sedmih požarih poročajo tudi iz Kalabrije na jugu Italije, kjer plameni divjajo v naravnem gorskem parku Sila. Gori tudi v Liguriji, kjer so ognjeni zublji uničili šest hektarjev gozda nedaleč od Genove. Tudi tu se z ognjem borijo letala in helikopterji.

Požari so v Italiji že zahtevali žrtev. V ponedeljek so našli truplo nekega gozdarja, ki je sodeloval pri gašenju požara v pokrajini Avellino v regiji Kampanja na jugu Italije. Iz Kampanje so v ponedeljek poročali o več kot 60 požarih.

Hudi požari sicer Italijo ob suši in vročini pestijo že tedne.

V ponedeljek so našli truplo gozdarja, ki je umrl med gašenjem.
V ponedeljek so našli truplo gozdarja, ki je umrl med gašenjem. FOTO: Thinkstock

V BiH razglasili izredno stanje

Ogenj pustoši na območju Bratunca v vzhodni BiH. Oblasti so morale celo razglasiti izredno stanje zaradi obsežnega požara, ki že ogroža stanovanjske objekte. Lokalne oblasti so zato vpoklicale vse delovno sposobne moške na pomoč gasilcem v boju z ognjem. Gori tudi na območjih Trebinja in Konjica v Hercegovini, zagorelo pa je tudi pri Zenici v osrednjem delu države.

Oblasti so zvišale stopnjo nevarnosti pred požari zaradi suše in visokih temperatur, ki naj bi do konca tedna dosegle tudi 40 stopinj Celzija, napovedujejo vremenoslovci v BiH.

Ogenj opustošil grški otok

Približno 360 grških gasilcev, vojakov in prostovoljcev si še naprej prizadeva pogasiti požar na Hiosu, ki je izbruhnil v soboto. Ognjeni zublji so uničili že 12.000 hektarjev gozda in kmetijskih površin. Uničenih je tudi 30 odstotkov dreves mastike, ki so pomemben vir prihodka na tem otoku v Egejskem morju.

Hrvati uspešni v boju z ognjem

Hrvaškim gasilcem je medtem po treh dneh uspelo lokalizirati gozdni požar na območju Skradina pri Šibeniku, ki je uničil približno 500 hektarjev borovega gozda in nizkega rastlinja. Lokalizirali so tudi požar pri Žrnovnici na območju Splita, pogasili pa manjši požar pri Vodicah, je sporočila hrvaška uprava za zaščito in reševanje.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gojcic
21. 08. 2012 21.19
+2
Lepo bi bilo, da bi se nasi spomnili, da so pred nekaj tedni Italijani pomagali nam na Crnem Kalu gasiti. Posodili bi helikopter.
Vili Brus
22. 08. 2012 08.38
Lepo bi bilo če bi si Italijani spomnili koliko požarov je prišlo v Slovenijo čez mejo z njihove strani!
likvidator
21. 08. 2012 12.59
+4
Naj jim bog pomaga!